Не се поминува лесно, на економски и правен не е како кај државните со заокружување на компјутер, туку се полага на лист со прашања.
Дали некој е запишан на Дизајн и Мултимедија на ФОН? За графички дизајн конкретно ме интересира дали е добар?
Dobiv od Fon delumna stipendija odnosno deka skolarinata ke mi iznesuva 500 evra. Dali toa znaci deka ke treba da dadam samo 500 evra i site drugi troskovi mu se vkluceni vo stipendijata?
Ima li nekoj sto studira na FON na fakultetot za graficki dizajn, dali e tesko i dali diplomata e priznaeta na sekade?
Јас сакам да се запишам од септември исто на графички дизајн на фон. За дипломата незнам ама сите што ги прашав ми рекоа дека нема да згрешам бидејки факултетот за дизајн и мултимедија на фон е еден од најјаките. Имам и пријатели кои веке тоа студираат и кажуваат дека е преубаво и декa многу се дружат нормално има за учење и не е лесно ама ако го учиш тоа што го сакаш и на време почнеш не е никаков проблем.
Toa e nesto za so i sam mozes da se naucis a i nikade ne ti baraat diploma za toa da go rabotis. Spored mene ne vredi za toa da davas pari ako ne ti treba diploma. Od youtube videa mnogu ke naucis a i podobro ti e da odis na vie akademiive semos i seauvus.
Во ред секој си има право на свое мислење. На акадамиите може да се оди и покрај факултетот тоа се курсеви не е факултетско образование кое е неопходно како и дипломата стекната. Јас лично би сакала понатаму да градам кариера како графички дизајнернер и сметам дека дипломата ми е неопходна.
Да, дипломата е призната, а плус ќе имаш шанса за доучување во Шпанија во универзитетите кои имаат договор со ФОН. Не е тешко инаку, се учи многу, професорите се супер, посветени и плус секоја година се организира fashion show, каде студентите спремаат нивни лични креации и одат на ревија. Има 3 школарини: 600, 800 и 1000 евра. Доколку си во првата квота од 600 евра, ќе треба да доплатиш само 100 евра за студирање. Доколу си во втората квота од 800 евра, ќе си доплатиш уште 300 евра и тн. Дополнителни трошоци имаш за испит и колоквиум. И по некои книги што сакаш да ги купиш. Друго не се плаќа ништо. Заверка на семестар е бесплатна.
Здраво! Дали има некој што е запишан графички дизајн или моден дизајн? Се мислам помеѓу овие две да се запишам на факултет па ако може повеќе информации да ми дадите и да ми ги кажите предметите?
Па со стипендија од 500€, ќе треба уште толку да доплати. Предметите ги имаш на страната од факултетот. Графички ако ти одат повеќе компјутерите, а моден ако си вешта на хартија.
Здраво дали до сега некој студирал на смерот за англиски и можеби ја прoдава оваа книга? Се работи за истата книга само втората е поново издание