1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Факултет во странство

Дискусија во 'Образование' започната од studygirl, 4 декември 2024.

1. studygirl

studygirl Нов член

Се зачлени на:
    4 декември 2024
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    6
    Здраво на сите! Ми е потребна помош и мислења околу што да правам со факултет. Моментално сум 3та година гимназија, а понатаму сакам да студирам медицински факултет, но имам дилема. Не знам дали да студирам овде или пак во странство? Имам огромна желба да живеам во странство, а не овде бидејќи досега се имам стекнато со премногу негативни искуства околу корупција токму во образованието, нејќам да навлегувам премногу во деталји бидејќи голем број на лица се вмешани и немам цел да ширам приказни онлајн. Знам дека и во странство не е најубаво, но таму барем сум сигурна дека обичниот човек ретко се среќава со нивоа на корупција како овде и сметам дека и животниот стандард е подобар. Сега дилемата ми е дали да одам во странство уште со самиот факултет или пак да завршам овде најверојатно во Скопје па потоа да се потрудам да одам во странство. Најголем проблем мислам дека е јазикот. Знам англиски, но други јазици не многу. И од овде ми е дилемата. Не само тоа туку и не знам како оди постапката во странство токму за медицински факултет. Таму има многу повеќе конкуренција а не познавам некој што има отидено во странство на медицински факултет. Ако имате совети многу би ми значело, ви благодарам од се срце.

На Lizza1 му/ѝ се допаѓа ова.