1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ)

Дискусија во 'Образование' започната од bleff, 15 септември 2011.

1. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.983
    C :)

2. Nane2356

Nane2356 Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    1.567
    Има некој што знае добро структурно програмирање? Ми треба помош за една задачка.:)

3. ludamaja10

ludamaja10 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    1.178
    Допаѓања:
    899
    Не се согласувам со вас. Одлично ми одеше ООП и АПС , ама СП двапати го презапишувам. Секој различно

4. Girlyly

Girlyly Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2018
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    15
    Јас на ФИНКИ дојдов од економски и така не знаев ни математика таа што ја има на ФИНКИ ни ти имав појма од програмирање,буквално не знаев програмски јазик што е ,затоа што во средно по предмет Информатика така ни ги ставаа оценките. И нема никаква врска. Според мене за Финки само треба да си сигурна дека го сакаш тоа и да не се откажеш како и со се. Се се учи, од ФИНКИ произлегуваат толку насоки различни што сигурно едно ќе те привлече повеќе од друго. За ПИТ ја сум по стара програма ПЕТ и тие што не се запишаа ПЕТ, 90% се сега кај нас, така да според мене супер смер е. Студенти на ФИНКИ се вработуваат и многу пред да дипломираат ако се ангажираат малку повеќе и најдат пракса. Да полесно е да се замине надвор,затоа што тоа што го учиш е сегде исто и плус многу фирми кај нас се и странски фирми и можеш и така да искочиш надвор.

На anic32, Ефи Килибарда и ludamaja10 им се допаѓа ова.
  5. Girlyly

Girlyly Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2018
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    15
    Пиши ми во инбокс доколку не ти испратиле презентации по основи на веб дизајн.
    Инаку Основи на веб дизајн е многу добар предмет и многу интересен, основа за секој што сака да се насочи кон Фронтенд

На ludamaja10 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ludamaja10

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    1.178
    Допаѓања:
    899
    Браво! Скоро исто како јас, а сега е веќе скроз друга ситусција и сум задоволна со својот избор. Истрајност, дететминација и ЖИВЦИ

На Ефи Килибарда и Girlyly им се допаѓа ова.
  7. Maylin

Maylin Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    1.044
    Дали некој има ООП материјали да ми прати? Би му била многу благодарна :)

8. ludamaja10

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    1.178
    Допаѓања:
    899
    Знае ли некој од тука АОК да ми помогне за испит ? Ќе платам секако

9. BrightShadow

BrightShadow Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2019
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    27
    Дали некој знае какви и колку задачи би имало на практичниот испит по калкулус?

10. Mxrx

Mxrx Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2018
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    147
    Mislish na toj za dopolnitelni 10poeni ili na ispit so zadaci?

11. BrightShadow

Се зачлени на:
    9 март 2019
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    27
    На тој што е незадолжителен, за 10 поени

12. Mxrx

Mxrx Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2018
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    147
    Zadaci kako od laboratoriskite shto se prikaceni na courses

13. Love-space

Love-space Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2015
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1
    Здраво, дали некој може да ми каже нешто повеќе за смерот Интернет,мрежи и безбедност. Ги разгледав предметите, но ме интересира дали го препорачувате смерот, какви се професорите,итн.

14. anzc3005

anzc3005 Активен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2020
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    24
    Јас сум 4-та година средно и размислувам да се запишам на Финки. Се двоумам бидејќи имам многу слаба основа по информатика од средно, ама сум одлична по математика(не размислувам за ПМФ бидејќи не гледам перспектива). Дали програмирањето може да се научи иако немам основа и кој смер би ми одговарал најмногу и е најперспективен? Не е важно колку е тежок. Ме привлекува СИИС, па сакам да слушнам и други мислења и искуства :)

На Ivanagirl20 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. BrightShadow

Се зачлени на:
    9 март 2019
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    27
    Сѐ се почнува од почеток, па доколку сериозно сфатиш, сигурно ќе научиш програмирање. Мислам дека смерот не е толку важен, со било кој смер би нашла работа но најголем дел од студентите ги бираат СИИС и ПИТ, разликата во однос на математика е во тоа што на ПИТ само еден семестар се учи математика, односно дискретна математика, а на СИИС два семестри, калкулус и дискретна математика (како задолжителни). Можеш на страната на ФИНКИ да разгледаш, опишан е секој смер, како и предметите.

16. candy.cane

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.983
    Да надополнам, на СИИС се учи и Веројатност и статистика, предмет заради кој мислам дека на голем дел од студентите им е криво што не се запишале на ПИТ.
    Математиката на факултет и во средно не е иста, така да размисли дали би одбрала СИИС само ради математика.
    На ПИТ можеш да земаш изборни што се од други смерови понатака, така да не е страшно.

Инаку се учи програмирање од почеток, убаво ја поставуваат основата па многу што немале знаење од средно - научиле.
    @anzc3005

17. Mxrx

Mxrx Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2018
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    147
    И математика се постигнува со напор и вежбање. Според мене СИИС, ИМБ се многу подобри смерови затоа што се учат "поинформатички" предмети, за разлика од ПИТ каде што поголемиот дел од предметите им се Бизнис, Маркетинг и слично. Сепак изборот @anzc3005 треба да е само твој и според она што ти сакаш да го научиш, имаш опис и што се изучува на секој предмет на сајтот на финки, прочитај детално и одбери го она што те интересира најмногу:inlove:

18. candy.cane

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.983
    И на ПИТ можеш да одбереш "поинформатички" предмети.
    Не викам дека не се совладуваат математиките, ама одземаат многу од времето што може да се посвети на други предмети. Пр. Во трет семестар, покрај АПС премногу време се губи на ВИС.
    Освен ако не сака да работи со податоци.

19. Mxrx

Mxrx Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2018
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    147
    Затоа велам самата да ги разгледа детално предметите и програмата и да го најде она што сака да го изучува, ФИНКИ како факултет е одличен избор независно од смерот.

20. vegemite

vegemite Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Здраво,
    Јас сум студент од друг факултет, но сакам да земам два изборни предмети од ФИНКИ, од слободната листа на уким.
    На страната на уким листата со предмети е стара и неажурирана, дали постои некоја понова верзија и каде може да се најде?