1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ)

Дискусија во 'Образование' започната од bleff, 15 септември 2011.

1. Bubbles02

Bubbles02 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2021
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    120
    Не.

2. Beautiful_girl..

Beautiful_girl.. Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2015
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    315
    Најдобро да се јавиш во студентски прашања и да побараш информации

2 задачи, околу 2 часа, исто како колоквиум, секако имаш и квалификациски тест пред тоа

Последна измена од модератор: 17 јуни 2022
  3. Addi3

Addi3 Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2022
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    4
    Мислење за смерот ПИТ? Дали има некоја разлика помеѓу ПИТ и СИИС и дали има некоја разлика помеѓу овие два смера при завршување на факултетот (во смисла на вработување)?

4. penelope10

penelope10 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2021
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    1.224
    СИИС ти е потежок, најмногу бидејќи имаш повеќе математички предмети додека ПИТ има само еден математички предмет во прв семестар. На СИИС во втора година има Веројатност и статистика што е предмет на кој се заглавува на факултетот, а на ПИТ го нема. Ако ти оди математика, предметите се совладливи. Инаку конкуренцијата за овие два смера е многу пати поголема отколку за останатите, па ако немаш доволно добри поени може да бидеш во приватна квота.

На Addi3 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Addi3

Addi3 Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2022
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    4
    Тоа ме интересираше, ти благодарам. Проблемот е тоа што јас сега брзо се одлучив за овој факултет а полагав англиски државна матура, но видов дека требало математика за да се запишеш па не знам како би одело тоа... а сите години во средно ми се со просек 5.0

На penelope10 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bubbles02

Bubbles02 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2021
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    120
    Нема врска дали на матура се полагало англиски или математика во секој случај може да те примат. Јас полагав математика матура, а сите мои другари/другарки кои се запишаа исто на ФИНКИ се со англиски матура. Така да нема некоја си огромна разлика или пак дека нема да те примат ако си полагал англиски. Ако имаш просек 5.0 од сите години ќе имаш доста добри поени.

7. penelope10

penelope10 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2021
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    1.224
    Со овој просек секако имаш убави поени, особено ако ти биде и матурата добра. Освен тоа, на iKnow при уписи ќе ставиш "резервни" смерови па ако случајно не влезеш во смерот што го сакаш сега, можеш да смениш во втора година.

На Bubbles02, Beautiful_girl.. и Addi3 им се допаѓа ова.
  8. Beautiful_girl..

Beautiful_girl.. Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2015
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    315

Немој да се сеќираш околу тоа, скоро повеќе од половина од моиве колеги на смеров се со англиски јазик матура, нема врска тоа не дека игра голема улога, ќе те примат сигурно

Инаку со вработувањето нема никаква врска, секако кога ќе завршиш ќе бидеш дипломиран инжејнер на ФИНКИ од областа таа и таа, титулата е иста, квалитетот е важен, смерот не е воопшто освен ако веќе се запишеш за наставно да предаваш информатика, тогаш игра улога а воглавно смеровите се исти при избор за работно место

Последна измена од модератор: 17 јуни 2022
  9. Leo99

Leo99 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2020
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    8
    Здраво, може ли совет за кој професор од ФИНКИ е најдобро да се избере за ментор на дипломска работа?

10. Kkkiki

Kkkiki Нов член

Се зачлени на:
    1 јули 2022
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo sakam da ve prasam dali bi me primile na finki vo drzavna kvota so 92 bodovi (site 4 godini so 5.0 a maturata mi bese makedonski 5 angliski 4 i drugite tri oceni 5ki)?

11. Bernini

Bernini Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2019
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    62
    A kade vide kako da gi presmetam poenite I so kolku poeni od prilika moze da se vleze vo Сисс vo drzavna kvota?

12. Bubbles02

Bubbles02 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2021
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    120
    На страната на ФИНКИ има, ќе ти оставам линк. (Пресметување на бодови)

13. Bernini

Bernini Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2019
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    62
    Сисс државна со 94,5 има ли шанса?
    Или приватна?
    Или никаква?

14. Addi3

Addi3 Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2022
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    4
    Би сакала да ве прашам дали уписите одат само електронски преку iKnow системот?

15. Jovana555

Jovana555 Активен член

Се зачлени на:
    17 мај 2020
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    30
    Здраво.
    Сакам да се запишам на ФИНКИ но не сум добро запознаена. Единствено нешто што знам е дека сакам да учам нешто од областа на информатика хаха. Па би сакала да ве замолам да ми кажете кој смерови ги има и што се учи на истите и кој смер според вас е најдобра опција. Исто така би сакала да прашам дали има срипендии и што треба да имаш за да добиеш стипендија и дали е вистина како што се шират гласини дека во 3та и 4та година факултетот те плаќа и ти нуди работа?
    Би благодарам.

16. Teen888

Teen888 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2019
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1

И мене ова ме интересира. Знам дека зависи од конкуренцијата, но сепак отприлика дали имам шанси со 94 поени да влезам во државна квота?

На Кејти19 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bubbles02

Bubbles02 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2021
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    120
    Нема граница кај просекот дека над Х ќе се во приватна исл. Пример за СИИС еве, Првите 140 од листата се во државна квота, вторите 140 во приватна. Ако има многу пријавени што се со просек на 95 може и во приватна квота да се паднеш, а дека нема да те примат воопшто нема шанси бидејќи 94 е добар просек. Пример и да не те примат на СИИС имаш други смерови како втор/трет избор, па после во 2ра год можеш и да се префрлиш на СИИС.

Прикачени фајлови:

18. Ferret

Ferret Нов член

Се зачлени на:
    18 август 2022
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво
    Сакам да прашам дали некој од вас се има запишано на финки со средно фармација ако да дали некој стручен педмет се признава

19. Mysteriousguy

Mysteriousguy Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2018
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    0
    Zdravo
    znaci me interesira dali na finki ima nekoj departman na koi sto ima najmalku matematika i ne e tolku potrebna zosto procitav gore pit imalo samo prva godina mat i dali so privatna kvota na finki site vlagaat?

20. Mysteriousguy

Mysteriousguy Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2018
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    0
    I dali e navistina tolku tesko kolku sto site zborat za fakultetov i 4to i posledno prasanje zosto ednostavno da ne se odi na kurs i da se nauci i da se vrabotis posle kako mnogu primeri tuku 4 godini da se macis na finki