Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ)

Дискусија во 'Образование' започната од bleff, 15 септември 2011.

1. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.983
    Претпоставувам дека само нема да запишеш семестар..? А зошто не си прашаш во служба?

2. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    Ќе отидеш во служба, ќе кажеш дека сакаш да се отпишеш и тие ќе ти ги вратат документите и ќе средат што треба. Тоа е тоа.

На ludamaja10, candy.cane и Willbeokay им се допаѓа ова.
  3. Leviosa2503

Leviosa2503 Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    1.229
    И треба да уплатиш мислам дека 1000 беше, ама не сум сигурна прашај точно колку треба на студентски прашања

На ludamaja10 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. iawbrook

iawbrook Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2019
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Zdravo momentalno sum 4ta ako moze da mi kazete poveke za PIT smerot dali e tesko kolku matematika treba? Fala vi

5. ludamaja10

ludamaja10 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    1.178
    Допаѓања:
    899
    Пит е најлесен, имаш само дискретна математика што се однесува до математика.

На iawbrook и candy.cane им се допаѓа ова.
  6. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.983
    Касно ми дојде памет мене, да се запишувам сега на ПИТ ќе отидам. Најдобар избор е освен ако не сакаш со глупи математики (и искомплексирани професорки) да се замараш.

На iawbrook и ludamaja10 им се допаѓа ова.
  7. chirp

chirp Нов член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво, планирам да се запишам "Софверско инжењерство и информациски системи" на ФИНКИ во претстојната 2020/2021. Знам дека смерот е нов- пуштен во употреба од минатата година, но се надевав дека можеби имате некое мислење за квалитетот на предавањата или некој совет да ми дадете?

8. angela.kostova

angela.kostova Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2013
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    199
    Така така тежок е, не е како КН ама не е лесен како ПИТ. Предмети што можат да те закочат назад бидејќи го има само во тој смер се Објеткно Ориентирано Анализа и Дизај (во втор семестар) и Анализа на СОфтверските Барања (четврти семестар), не знам за останатите години, втора година сум. Во принцип се лесни и прости но оценувањето е збунувачко, за ООАД идеш на колоквиуми/испит и се оценува за дали имаш поени за 6ка или 7ца или си паднал, ако имаш поени за 7ца или нагоре идеш на дополнителен испит каде што ќе имаш „реална“ задача многу по обемна. За АСБ имаш домашни низ цел семестар што се поврзани претходната со следната, од втората натака работиш тим од 2ца или 3ца и ја правите документацијата за некоја идеја за софтвер и клиент ќе ви биде професорот, најбитни се првата и последната домашна кшто се интервјуа, колоквиуми носат околу 15 поени вкупно а домашната 60% од оцената и се задолжителни.
    Не е некој тежок смер според мене.
    Исто така ако ти се падне Антовски Љупчо по било кој предмет те советувам да го смениш

На ludamaja10 и chirp им се допаѓа ова.
  9. chirp

chirp Нов член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    OK, фала ти многу на информациите што ми ги даде, ми беа од помош. Можеби ако успеам да влезам ќе имаме шанса да се запознаеме. :D

10. ludamaja10

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    1.178
    Допаѓања:
    899
    И да, ЛАБ ВЕЖБИТЕ СЕ ОД НАЈГОЛЕМА ВАЖНОСТ. ПОТПИС НИ ЗА ЛЕК НЕ ДАВААТ БЕ! Јас сум на анг смер и многу се полоши професорите отколку на македонските.

На chirp и angela.kostova им се допаѓа ова.
  11. raww

raww Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    5.891
  12. Boxty123

Boxty123 Активен член

Се зачлени на:
    21 мај 2020
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    9
    Дали може некој да ми каже дали можам на финки да аплицирам со копии од документи заверени на нотар, а не оригиналните документи? Аплицирав и во Словенија, и мора таму да ги испратам оригиналните, но сакам финки да ми биде план б во случај да не ме примат во Словенија.

13. ludamaja10

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    1.178
    Допаѓања:
    899
    Пред 3 години кога се запишував, бараа оригинали. Незнам сеа, ама имаш 3 рока за запишување

14. Miki52615

Miki52615 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2019
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    47
    javi se na studentska sluzba i ke ti dadat najtocen odgovor

15. Nane2356

Nane2356 Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    1.567
    Феминки ме интересира мислење за факултетов. Дали вреди да се запише тука. Знам дека сите години има баш голем број на студенти кои се запишуваат па и токму тоа ме двоуми. Не ми оди толку многу информатиката но би сакала да пробам. Дали би ми бил доволен факултетов и дали би научила доволно од него? Не би сакала да се запишам некаде и после да се префрлам :)

На Mxrx му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Leviosa2503

Leviosa2503 Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    1.229
    Ако не ти оди и не те интересира и воедно немаш никаква основа, боље немој.

На Stache и Nane2356 им се допаѓа ова.
  17. Nane2356

Nane2356 Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    1.567
    Ме интересира. Но за основа не знам баш каква основа би можела да имам еве пример за веб дизајн. Информатика во средно најмногу за програмирање и фотошоп се учи и тоа основното.

18. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    6.611
    Само оригинали бараат, на сите факултети на УКиМ.

19. martiiinna

martiiinna Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2016
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    4.356
    @Nane2356 која е причината што би сакала да се запишеш на факултетов, ако не ти иде информатика?
    Не ми кажувај дека таму се парите, бидејќи нема да знам како на друг начин да ти помогнам освен да изигнорирам.

20. angela.kostova

angela.kostova Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2013
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    199
    ако не веруваш стварно дека те бива информатика не се запишувај. Не би научила баш доволно затоа што ова е струка за која што нонстоп треба да се надоградуваш се појавуваат нови работи секој месец.
    од тоа „Не ми оди толку информатиката но би сакала да пробам“ е и причината зошто многу се запишуваат или „таму се парите“. Не те напаѓам тебе лично, но тоа е нешто што забележав многу, и јас сум една од таквите. Голем број студенти се запишуваат, но и голем број се префрлаат во друг смер или во друг факултет.
    Ако можеш да најдеш друг факултет каде што си посигурна во себе подобро иди на тој.

На Willbeokay и Nane2356 им се допаѓа ова.