Јас кога се запишував во 2015 год последниот примен од државна квота беше со 92 поени а од приватна со 83.
Зависи тебе што те интересира. Мислам дека оваа година квотата за психологија е 30/50, ама зависи од конкуренцијата.
Од приватни психологија има на мит, мислам сега се оформи програма и на американ колеџ. За другите приватни дали има психологија немам слушнато.
Има и балкански и southeast, и за ФОН не сум сигурна. Ме интересираше мислење кој од овие би бил најдобар избор.
Јас не сум информирана за тоа кој приватен е најдобар. Воглавно мислењето во Македонија за приватните факултети е многу негативно. Можам да кажам како е на филозофски на психологија, а за приватните немам некоја детална информација. За ФОН многу негативни критики имам слушано. Може да ми пратиш линк од програмата на овие факултети за да ја видам што учат таму?
Прво има многу јака конкуренција. Аплицираат ученици со доста високи поени. Вонредни студенти нема, шти значи задолжително присуство на вежби и предавања (со одреден број на отсуства, кај секој професор различно, се презапишува предметот, а тоа значи дека нема да може да се полага таа година). Неколку предмети немаат колоквиуми и се оди директно на испит. Сега има промена на програмата и сметам дека е малце потешка за разлика од минатите години. Ова како информација која и не е така поврзана со факултетот, ама многу студенти не се информирани, доколку сакаш психотерапија треба за тоа соодветна едукација, а само со факултетот не знам колку би можела да работиш психотерапија. За професорите, секој професор е различен, има професори кои не се толку строги и некои кои навистина се строги и принципиелни. Има два предмети статистика кои доколку се слушаат проф на предавања нема да се има проблем. Ја споменав статистиката зошто некои се плашат од математика и сл.
Ако мислиш за уписите, најчесто се ангажирани вработените од студентски прашања. Професори на упис нема.
Здраво.Не живим у Македонији,али бих хтела уписати психологију следече године.Ако жели неко да ми објасни мало више какав је упис за нас "странце".Шта нам је потребнп за упи и све то.Унапред хвала пуно!