Факултет за психологија

Дискусија во 'Образование' започната од k.broken, 6 јуни 2010.

 1. weird girl

  weird girl Нов член

  Се зачлени на:
  31 август 2019
  Пораки:
  3
  Допаѓања:
  1
  Пол:
  Женски
  И да, разумем македонски, само не знам добро да бих могла причати.
   
 2. jolo

  jolo Истакнат член

  Се зачлени на:
  15 септември 2013
  Пораки:
  370
  Допаѓања:
  334
  VII. Кандидати со завршено средно образование во странство
  а) Странски државјани
  1. Странските државјани се запишуваат надвор од квотите утврдени во Конкурсот, а нивниот број може да изнесува
  најмногу до 20% од вкупниот број редовни студенти (во државна квота и со кофинансирање) утврден на ниво на
  студиската програма.
  За одделни факултети, односно студиски програми се утврдени квоти за запишување странски државјани и
  нивниот број е даден во Прилог 4 од Конкурсот.
  2. Школарината за странските државјани во учебната 2019/2020 година е дадена во Прилог 5.
  3. Селекцијата на кандидатите се врши според соодветноста на претходно завршеното средно образование во однос
  на студиската програма за која се пријавуваат и според успехот од средното образование.
  Селекцијата на кандидатите кои се пријавуваат за студирање на Архитектонскиот факултет и на факултетите од
  областа на уметностите, се врши со проверка на знаењата и умеењата (II/5.б).
  4. При пријавувањето, кандидатите наведуваат на кој факултет, односно студиска програма сакаат да студираат,
  дали се стипендисти на својата влада или самостојно ги поднесуваат трошоците на студирањето. Со пријавата
  поднесуваат нострифицирано свидетелство за завршено средно образование, заверен превод на изводот од
  матичната книга на родените и уверение за здравствената состојба (издадена од З.У. Студентска поликлиника на
  Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје).
  5. При пријавувањето, кандидатите странски државјани поднесуваат сертификат за успешно положен тест по
  македонски јазик како странски јазик издаден од Центарот за тестирање и сертифицирање на македонскиот јазик
  како странски/втор јазик (ЦЕТИС МАК) при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“.
  6. Странските државјани – студенти на Универзитетот го задржуваат истиот статус до дипломирањето.
  7. За кандидатите странски државјани кои немаат познавања на македонскиот јазик, Универзитетот „Св. Кирил и
  Методиј“ во Скопје организира подготвителна настава за изучување на македонскиот јазик.
  Подготвителната настава се организира во траење од по три месеци интензивен курс во зимскиот и во летниот
  семестар и се реализира според посебна програма изготвена за таа цел.
  Во текот на подготвителната настава се врши континуирана проверка на знаењето на кандидатите - слушатели.
  По успешно завршување на подготвителната настава и полагање на завршниот тест, кандидатите добиваат
  сертификат за успешно положен тест по македонски јазик како странски јазик издаден од Центарот за тестирање
  и сертифицирање на македонскиот јазик како странски/втор јазик (ЦЕТИС МАК) при Филолошкиот факултет
  „Блаже Конески“, со што стекнуваат право за пријавување за запишување на Универзитетот во наредната учебна,
  2018/2019 година.
  Детални информации за полагањето на тестот по македонски јазик како странски јазик, како и за пријавувањето
  и потребните документи за следење на подготвителната настава за изучување на македонскиот јазик (пријавен
  лист, уплата на надоместоци, жиро-сметка, и др.) ќе бидат содржани во посебно соопштение објавено од ЦЕТИС
  МАК при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“. Соопштението ќе биде достапнo и на интернет-страницата на
  Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје www.ukim.edu.mk.

  (извадок од: http://ukim.edu.mk/dokumenti_m/Konkurs_I_ciklus_2019-2020.pdf ,страна 11)
   
 3. weird girl

  weird girl Нов член

  Се зачлени на:
  31 август 2019
  Пораки:
  3
  Допаѓања:
  1
  Пол:
  Женски
  Хвала пуно!
   
  На jolo му/ѝ се допаѓа ова.
 4. theowndemon

  theowndemon Форумски идол

  Се зачлени на:
  17 септември 2013
  Пораки:
  6.377
  Допаѓања:
  104.485
  Треба да имам дипломирано само за да можам да почнам со стажот за лиценца или треба да ја имам земено дипломата церемонијално за да можам да почнам со стажот за лиценца?
   
 5. Just.do.it

  Just.do.it Истакнат член

  Се зачлени на:
  22 мај 2019
  Пораки:
  521
  Допаѓања:
  1.218
  Пол:
  Женски
  Јави се во комората ќе ти кажат. Мислам дека треба да имаш само дипломирано.
   
  На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
 6. Just.do.it

  Just.do.it Истакнат член

  Се зачлени на:
  22 мај 2019
  Пораки:
  521
  Допаѓања:
  1.218
  Пол:
  Женски
  Честитки до сите примени и многу успех во студирањето.
   
 7. simonna.a

  simonna.a Популарен член

  Се зачлени на:
  23 февруари 2013
  Пораки:
  3.690
  Допаѓања:
  19.942
  Пол:
  Женски
  Она коќе ти е последна година на психологиштево:rofl:
  FB_IMG_1568815860712.jpg
  (heidy)
   
  На tirkenbal, sweet-cherry и Just.do.it им се допаѓа ова.
 8. Just.do.it

  Just.do.it Истакнат член

  Се зачлени на:
  22 мај 2019
  Пораки:
  521
  Допаѓања:
  1.218
  Пол:
  Женски
  Во Скопје студираш? Сакав да те прашам нешто за дипломска.
   
 9. simonna.a

  simonna.a Популарен член

  Се зачлени на:
  23 февруари 2013
  Пораки:
  3.690
  Допаѓања:
  19.942
  Пол:
  Женски
  Не,Битола сум.
   
 10. Just.do.it

  Just.do.it Истакнат член

  Се зачлени на:
  22 мај 2019
  Пораки:
  521
  Допаѓања:
  1.218
  Пол:
  Женски
  Колеги, дали прашуваат професорите многу на одбраната на дипломската? Колку време трае одбраната? Какви прашања најчесто поставуваат?
  Прашањето е до колегите што студираат на филозофски на психологија.
   
 11. Valencia

  Valencia Истакнат член

  Се зачлени на:
  25 април 2015
  Пораки:
  506
  Допаѓања:
  609
  Пол:
  Женски
  Ќе може ли некој од постарите колеги/колешки да ми каже искуство на колоквиум кај проф Владимир ХГФ? Колку прашања дава, дали се со целосни одговори или пак на заокружување?
  Би ви била многу благодарна :)
   
 12. _M0n4e

  _M0n4e Нов член

  Се зачлени на:
  9 октомври 2019
  Пораки:
  1
  Допаѓања:
  0
  Кој факултет по психологија има најквалитетна програма?
   
 13. Just.do.it

  Just.do.it Истакнат член

  Се зачлени на:
  22 мај 2019
  Пораки:
  521
  Допаѓања:
  1.218
  Пол:
  Женски
  Не знам на ова прашање како очекуваш да добиеш објективен одговор. Едната причина за ова е што сите студенти кои студираат ќе пишуваат за својот факултет како најквалитетен.
  За приватните знаеш што се Зборува. Колку е точно тоа не знам.
  Јас студирам на филозофски психологија и можам да кажам за него, за другите имам слушано различни приказни, колку се квалитетни или не, не знам.
   
 14. Valencia

  Valencia Истакнат член

  Се зачлени на:
  25 април 2015
  Пораки:
  506
  Допаѓања:
  609
  Пол:
  Женски
  anybody? :wasntme:
   
 15. Just.do.it

  Just.do.it Истакнат член

  Се зачлени на:
  22 мај 2019
  Пораки:
  521
  Допаѓања:
  1.218
  Пол:
  Женски
  Јас не би можела многу да ти помогнам зошто мене ми беше друг професор. Но како што ги слушам студентите требало да се посвети повеќе внимание на предметот и не било многу лесно.
  Сепак за одговори прашај некој од колегите кои се втора година, и тие го имаа тој предмет кај истиот професор.
   
  На Valencia му/ѝ се допаѓа ова.
 16. sweet-cherry

  sweet-cherry Популарен член

  Се зачлени на:
  28 јануари 2011
  Пораки:
  2.187
  Допаѓања:
  16.414
  Пол:
  Женски
  Владимир веќе втора година како е ставен за редовен професор по предметот така што ние постарите не можеме да ти кажеме нешто многу, јас имав кај Ицко. Меѓутоа стандард тоа што се слуша за Владимир е дека многу бара и строг е. А за какви колоквиуми дава не знам :?:
   
  На Valencia му/ѝ се допаѓа ова.
 17. Yvanna

  Yvanna Активен член

  Се зачлени на:
  7 април 2019
  Пораки:
  17
  Допаѓања:
  45
  Пол:
  Женски
  И ти си прва година и го гледаш Владимир како мн принципијален хахах ? I feel you
   
 18. Valencia

  Valencia Истакнат член

  Се зачлени на:
  25 април 2015
  Пораки:
  506
  Допаѓања:
  609
  Пол:
  Женски
  Да, само што би рекла дека повеќе ригорозноста се истакнува отколку принципиелноста кај него. До некаде оправдано со оглед на предметот кој го предава. Сепак сме идни психолози а не генетичари :D
   
  На Yvanna му/ѝ се допаѓа ова.
 19. Valencia

  Valencia Истакнат член

  Се зачлени на:
  25 април 2015
  Пораки:
  506
  Допаѓања:
  609
  Пол:
  Женски
  А нешто повеќе за Арнаудова, Огнен и Ачковска? :)
   
 20. Just.do.it

  Just.do.it Истакнат член

  Се зачлени на:
  22 мај 2019
  Пораки:
  521
  Допаѓања:
  1.218
  Пол:
  Женски
  Арнаудова многу конфузна и несфатлива на предавања и страшно досадна. За перцепција обрати внимание на задачите обавезно, зашто многу го паѓаат предметот заради задачите иако не се премногу тешки. Колоквиумите не и се најлесни како што кажав делот за психофизика внимание најголемо,но секако дека треба да се учат и другите теми.
  Ачковска исто досадна и не ми остави позитивен впечаток. Исто не е премногу тешко. Лесен предмет предава во прв семестар.
  Огнен мора да се слуша на предавања зашто од предавањата кај него може многу да се научи и многу добро ги објаснува работите. Еволуциска не беше многу тешко иако имаше колеги кои го презапишаа и кажуваа дека премногу тешко се положува, ама моето искуство со овој предмет не е такво.
  За редовноста сигурно веќе знаеш, ви кажале професорите. Но сакам да нагласам дека повеќе од професорите не гледаат низ прсти ако имаш повеќе минуси од дозволеното. Во тој случај се презапишува предметот. Имаше повеќе случаи такви.
   
  На Valencia му/ѝ се допаѓа ова.