Здраво, имам неколку прашања во врска со курсот по Фитохемија што го држи деканката. Немам положено ИФА, така што немам право да го полагам предметот на колоквиуми. Некој совет од колешките кои веќе го полагале/положиле овој предмет, каков тип на учење е потребно (напамет или со разбирање), од каков тип се прашањата што ги даваат на испит и дали се слични на оние на колоквиуми што ги дава. Само што почнавме со слушање на предметов и веднаш се раширија гласини дека “нема шанси“ на целосен испит да се положи. Ви благодарам
Немој да ги слушаш од постарите генерации што ти велат дека предметов нема шанса да се положи на целосен испит. Предметов е за на памет, мислам дека на испит дава 4 есејски прашања ( од сите теми по едно есејско) 10 прашања пократки и 10 или 20 на заокружување (тоа се препознавање на структури). Немој со страв да го учи предметов, ќе повторуваш многу затоа што со тие имиња ќе се среќаваш прв пат и многу се забораваат, најмногу внимание ќе посветиш на втора, трета и четврта тема, од првата мислам дека најмалку прашања дава.
Дечки јас сум на медицина, ми требаат материјали за фармацевтска индустрија, што се работи кој е принципот на работа,ризици на кои се изложени вработените,и влијание на бензенот во производство и труења со бензен... Може.ли да ми посочите литературакаде можам да најдам вакви материјали? Фалаа
Можеш да најдеш и на интернет, побарај за good manufacturing practice in pharmaceutical industry, имаш многу статии и документи околу тоа што ти треба. Може нешто да има и во книгата на Ангел Симов - Фармацевтска технологија (ја имаш и во Резидент копирницата кај Државна горе). За влијание на бензен во производство и труења ќе треба да прогуглаш, зошто е сепак област и од токсикологија.
Дечки сакам да ве прашам дали имате завршни испити т.е после двата колоквиуми да следува задолжителен испит? Дали може да се ослободите од испит преку колоквиуми и каква ви е програмата на факултетот? Исто ме интересира дали сте задоволни од организацијата на факултетот?
^Имаме задолжителен завршен испит по скоро сите предмети, иако си ги положила колоквиумите. А по повеќето предмети има и практичен испит, така да еден предмет ти доаѓа да го полагаш четири пати. Организацијата на факултетот е во ред, однапред се знае расоред за предавања, вежби, полагања само ретко кога би излезеле во пресрет да преместат полагање макар барала цела генерација. Сепак ако учиш редовно, не е страшно.
Дечки, имам прашање, сакам да се запишам фармација, но се уште ми се нејасни можностите за вработување со звањето магистар по фармација и дипломиран лабараториски биоинжињер. Ако може некој да ми го објасни тој дел, и по некој совет за збунет средношколец
Ако сакаш повеќе опции оди на медицински, пример општа медицина па после бирај што ќе специјализираш.
Магистер по фармација не е само работа во аптека иако најголемиот дел од фармацевтите се наоѓаат по аптеки. Има и други работни позиции како на пример во фарбрики за производство на лекови, во веледрогерии, во клиники, како претприемачи, во агенција за лекови и други работни места кои се многу поплатени, но потешко е да се вработиш таму, за разлика од аптека.
Имаш напишано деке молекуларна лесно се положува, ние годинава имаме англиски превод од книгата и обемен е материјалот а не треба се да се учи.Книгата ни ја прати една недела пред полагање што немаше шанси да се забележи што да се учи. Па ме интересираше како да се положи? xD
Значи ова сум го пишала можеби пред 2 години со оглед на тоа што магистрирав пред година и нешто можеби поминало и повеќе време од мојов пост, така што оправдано е доколку програмата по која се учи тој предмет е променета. Јас лесно поминав и убаво искуство имам со сите предмети од овој професор, зошто, барем мене, многу интересно ми предаваше и обожавав да го слушам, со што ми се олесни и учењето на предметите предавани од проф. Димовски.
Јасно ми е дека е ова многу одамна но истиот професор презентациите ни се од 2010 па сакав некое мислење што би ми олеснало при полагање ?
Дали ќе сака некој да ми прати некаков пример за тоа како би требало да изгледа проектната задача по вовед во фармација?
Jas sredno sum farmacija, toa sakam i da prodolzam no strav mi e matematik ne mi odi a i velat tesko e.Pa sakam sovet od vas bidejki spomnavte deka e ubavo koga ke vi kazat na sto da se obrne vnimanie i kade se pravat greskite.Vi blagodaram