Фармацевтски Факултет - Скопје

Discussion in 'Образование' started by Lepaaa, Aug 14, 2012.

1. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Прво со факултет во аптека земаат 10-15 илјади повеќе од тие со средно, празник им е многу повеќе платен на пример и многу други работи. Шефови на аптека се, не може исто да е ко со тие со средно. :)
    Ова за во Зегин, за другите сум слушнала помала е разликата.
    Второ има многу фабрики за лекови и моментално фармацевти цело време се бараат, отвори огласи ќе видиш. Речиси и да нема невработен фармацевт без разлика дали со средно или факултет е.
    Трето ако вистина ја сакаш професијата запиши го тој факултет. Ја завршив средно фармација, но еве нема да продолжам таму, бидејќи знам дека нема многу ќејф да ми праи. Ако ти е само заради работа и пари, а немаш желба да учиш милион дроги по фармакогнозија на пример, тон хемиски структури на соединенија, латински имиња на лекови и хемија не ти е јака страна не оди тоа. Јас на пример највеќе ради хемијата нема да одам тоа, не сакам нешто со сила да учам и не ме влече толку многу. А професијата е многу просперитетна, барем моментално е во 5те најбарани во државата.

2. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Другари,фармација не е продавач на лекови.
    На факс не се учат бар кодови на лековите.
    Пет години учење за да продаваш е глупости.
    Точно дека во Македонија тешко да просперираш со факултетов,но во странство може да се успее.
    Прво информирајте се,а не од рекла казала муабети.
    Поздрав.
    Малку е оф топик.

Juh, Alisa22 and Dream-Girl like this.
  3. Christ55

Christ55 Истакнат член

Ја сакам хемијата но се двоумам зошто е многу тешко и страв ми е да не заглавам а факултетот го сакам и хемија многу сакам.

4. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

А кој факултет е лесен? Секаде треба труд и учење и желба и посветеност. Дипломата нема од небо да ти падне. :D
    Чим сакаш хемија и ти оди истата, слободно аплицирај си. :)
    Како сите што учеле и станале магистри по фармација така и ти. :)

Any05 likes this.
  5. hellocity

hellocity Популарен член

Колку би јас сакала да имам дарба за хемија и фармација ке заработувам по 1000 евра во Македонија...

6. Any05

Any05 Истакнат член

Не ти треба дарба туку само голема желба, труд и учење, но и да ја сакаш професијата.

7. hellocity

hellocity Популарен член

Да но сепак нетреба да ја бубаш хемијата научеш за 10ка и после се испозабраеш едноставно треба да те бива :D

8. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Зошто на фармација се примени студенти со толку малку поени?
    Може прашањето не е за тука...

Lady D ❤️ likes this.
  9. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Сигурно оти е немало голема конкуренција.

Dream-Girl likes this.
  10. Just.do.it

Дали од секогаш има појака конкуренција на е медицина отколку на фармација?

Lady D ❤️ likes this.
  11. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Споредено и со фармацевтски и со било кој друг факултет, нема појака и поголема конкуренција од тука.

Dream-Girl likes this.
  12. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Порано имало повеќе интерес за фармација и појаки биле примени. Последниве 2-3г ептен послабо интерес има за фармација.
    На повеќето прв избор им е медицина, па ако не ги примат одат на фармација, дека место има таму останато, не се пополнува квота последниве 2г..

Last edited: Sep 9, 2019
  13. Just.do.it

Да, ама сепак пред 3 год. На медицина примија и со по 70 поени. Значи сепак зависи од учениците што аплицирале.

Нормално, поатрактивна им е медицината на студентите. Сепак поперспективна е споредено со фармација.

Last edited by a moderator: Sep 9, 2019
    Lady D ❤️ and Dream-Girl like this.
  14. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Зависи од самиот успех на генерацијата и од покажаниот интерес.Ваљда медицински факултет нуди повеќе и подобри работи и затоа има толку голем интерес.
    *мое лично мислење*

Dream-Girl likes this.
  15. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Тоа е едина година кога се деси таков колапс кога примија премногу студенти, затоа и се спушти толку ниско границата. Откако реагираа професорите и се среди министерството, ги вратија и кренаа критериумите.

16. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Ако мислиш дека фармацијата е продажба на лекови ич не ја ни одбирај за студирање зошто е далеку покомплексна наука и секако дека е тешка и бара да се посветиш, а и да имаш љубов кон неа...
    Да, јас одбрав медицина зошто ме влече повеќе, но не треба фармацијата да се потценува, кој учел, знае колку е тешка, да не збориме за хемиите само. А за факултетот истото го мислам ко @GirlRose. :)

Ana.99, Alisa22, Kitty23 and 4 others like this.
  17. GirlRose

GirlRose Форумски идол

@Dream-Girl
    Чудно е колку луѓе ќе се запишуваат нешто,а не знаат што ги чека или што ќе работат во иднина.
    Како иден фармацевт (со Господ напред) и со сета дужна почит кон аптекарите.Во иднина сакам да работам и да изработувам лекови и препарати на природна база.Радо би во лабораторија него во аптека.
    И,да, @Just.do.it и тоа се работи доколку се стекнеш со диплома и звање "фармацевт". :)

DarkStar, Any05 and Dream-Girl like this.
  18. Just.do.it

Веќе кажав мислење за ова. Не реков дека со фармација само се работи во аптека, значи потенцирав во Македонија најголем процент го работат тоа.

Lady D ❤️ likes this.
  19. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Секако е веќе офф во темава дискусијата ама ќе средат модераторите надлежни за категоријата, ќе префрлат каде треба, па уште ова само да додадам. :)

Да, греота е колку е нецената фармацијата, од такт ме вадеше тоа "за шо учиш ова, за продавач да си на лекови". Може баш вакви работи и муабети направија целосно да ме отргнат од професијата, некако прават да немаш желба и амбиција за истата, не ти се цени ни трудот во неа, ни ништо, а се убиваш од учење за некој да ти ја деградира и потценува професијата. Студентите по фармација си знаат колку им е тешко и колку многу се учи, ич не е лесен факултетот, а еве не е ценет. :|
    Затоа и нема интерес (еве тргнувам од себе зошто не го избрав како прва опција за студирање). :)

Kitty23, Shalitra, Any05 and 2 others like this.
  20. Bela Vela

Bela Vela Истакнат член

Некој што работи во аптека или е сопственик на аптека да има потреба од практиканат??
    При крај сум со факултетот но сеуште ја немам запишано регуларно праксата од 10ти семестар сакам да научам нешто плус , ако некој има потреба нека ми пиша