Фармацевтски Факултет - Скопје

Discussion in 'Образование' started by Lepaaa, Aug 14, 2012.

1. mira.mira

mira.mira Популарен член

Mozes da rabotis I Kako pretstavnik na lekovi, vo prroizvodstvo na lekovi, da si otvoris sopstvena apoteka, da pravis magistralni lekovi, da rabotis vo bolnica vo apoteka I dobavuvanje na lekovi za bolnicata, vo laboratorija na ispituvanje na lekovi....Znachi mnogu poveke rabotni mesta.

stylish queen likes this.
  2. Mihaela2000

Mihaela2000 Активен член

Zdravo
    Me interesira dali vo studentska sluzba primaat ako platam online ili pravat problem?

3. flamingche

flamingche Истакнат член

Zdravo dali nekoj znae kade mozham da ja najdam Molecular and Cell biology 6th edition-Gerald Karp prevedena na makedonski?

4. _iKarmen

_iKarmen Истакнат член

Ja ima vo bibliotekata na fakultetot, imash forms na stranata na fakultetot kade popolnuvas za da pobarash kako molekularna biologija i kletocna genetika od karp, bela enciklopedija e
    Kolku kje ti pomogne za predmetot toa e druga rabota. Prevodot moze da e losh na nekoi mesta ama nishto strashno. Moj sovet uchi od prezentacii a knigata da ti e pomagalo samo.

5. mendes_army

mendes_army Истакнат член

Здраво на сите!
    Моментално сум прва година магистар фармацевтс и се подготвувам за колоквиумите од првиот семестар и се прашував дали некој има минати комбинации за некој од неорганска хемија,органска хемија биофизика и особено математика. Ако имате какви било какви материјали што би можеле да ги споделите или да знаете каде би можел да најдам, би ви бил многу благодарен.
    Фала многу однапред!

6. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Магистар? (facepalm)

FridaodaMk likes this.
  7. Trexane

Trexane Истакнат член

Прашувај по колеги. Прашај повеќе колеги за да си оформиш сопствено мислење и тоа да ти помогне сам да се организираш и научиш. Како спремале, од каде, прашања итн. Можно е да има и во фотокопир на нивниот лаптоп. Нема многу фармацевти на форумов.

8. gggg12

gggg12 Нов член

Zdravo, studiram vo stranstvo no se razmisluvam da se vratam i da studiram farmacija tuka, dali bi mozhel nekoj da mi kazhe kakov e fakultetot, kvalitetot, profesorite, i sekako koi se site karierni moznosti za ponatamu, isto sum otvorena i za nadvor od drzavata. Dali se odnosite megju studentite (a i profesorite) dobri, bidejki procitav na edna druga strana deka se "izhivuvale" no mozhebi toa ne vazhi povekje za sega. Mnogu bi mi znachel bilo kakov odgovor.

9. Trexane

Trexane Истакнат член

Што студираш и во која држава? Зошто сакаш да се вратиш и да студираш овде ако после тоа размислуваш пак да работиш надвор од државата?

10. gggg12

gggg12 Нов член

Mislam deka toa sto go studiram ne e tolku perspektivno i vekje nemam tolkav interes kon poleto bidejki e dosta opshirno - studiram biologija. Isto taka dosta mi fali doma iako mislev deka toa cuvstvo deka ke mi pomine, no mozebi za nekolku godini kje mi se promeni toa i kje sakam pak da odam nadvor, taka i kje sum posozreana kako lichnost

Pocnuvam da se grizham deka napraviv golema greshka, vo moja perspektiva ne e samo da se odi vo stranstvo za bilo shto tuku bi trebalo nekakov plan da se ima (zboram karierno), a mislam deka kako farmacevt kje imam povekje moznosti i kje rabotam nesto sto poveke me interesira

Trexane likes this.
  11. Trexane

Trexane Истакнат член

Вака, океј е да се предомислиш во однос на тоа што го студираш. Ако си учела средно во Македонија знаеш какви се работите. Има и препишувања, и врски, и фрустрации и отепување од учење(конкретно за фармација). Тежината меѓу овие две студии е прилично различна без разлика каде студираш(државни универзитети). Ако имаш поддршка од дома и знаеш дека ја сакаш фармацијата и си решена да ја истераш до крај, професорите/квалитетот се најмал проблем. Ако учиш за знаење ќе се снајдеш, дали колеги, дали онлајн материјали, тутори, видеа, предавања има мал милион опции, а за критериуми за полагања се држат доста строги и високи. Признаена е фармација со дополагања. Ама тие дополагања не се никаков проблем со оглед на тоа какви се критериумите за положување на уким и нормално за тие што не се "снаоѓале" туку вистински учеле. Повеќе јазикот каде ќе сакаш да се преселиш ќе ти прави проблем и дозволата за работа(виза, буг. пасош) одошто квалитетот на нашите факултети. Нормално дека ќе имаш повеќе можности со фармацевтски(тоа ти е мастер, не bachelor и тежината на факултетот е поголема)

12. gggg12

gggg12 Нов член

Dali mozhe da mi kazes povekje okolu dopolaganjeto? Toa e del od nostrifikacija taka? Da sekako sakam za master, a za poddrska pa i nemam bash, no navistina se plasham deka kje zgresham ako prodolzam so ova. Isto me grizhi i kako se percipira nekoj sto se zapishuva na studii na farmacevtski pokasno, dali profesorite komenitraat okolu takvi raboti..

13. Trexane

Trexane Истакнат член

Истите работи се полагаат на тамошен јазик и не е ништо преобемно и страшно(или како еден завршен испит што го полагаат нивните студенти или некои плус испити што фалат или пак не се исти ЕКТС, ова зависи од држава до држава. Јас зборувам општо дека не знам за фармација(на медицина сум). Туѓата перцепција е најмалку битна работа во животот. Дури и подобро за тебе, додатна информација според која ќе можиш да пресудиш дали некој ќе ти се најде во животот и за каква личност станува збор. Луѓе паѓаат години на факс и пак ништо, секој си има свој терк и време кога си постига животни milestones. Можам јас да ти судам тебе ако си научила да пишуваш еден месец покасно од мене сега и тоа да ти го кажувам в лице? Тоа повеќе зборува за мене одошто за тебе. Професорите си имаат задача да ти го оценат знаењето, можеби некои од нив ќе бидат искомплексирани и ќе ти судат, за тоа кој може да ти гарантира?. Ако си студирала на запад, ваквите појави се почести кај нас (било од студенти било од професори) колку за споредба, повеќе од аспект на култура. И мене ми рекоја дека х професори суделе ако презапишам предмет и не гледале инфериорни нас што презапишуваме, ама испадна да рече на испитот дека вакво знаење одамна не сретнала. Ми било кажувано дека такво незнаење со генерации (на друг испит) не виделе итн итн. Дали е ова нормално однесување? Не. Ама дека твоето знаење ќе страда зашто си студирала во Македонија исто така не. Овие инфо не ти се битни. Битно ти е: дали си амбициозна и трудољубива личност која би влошила макс за да совлада препреки? И Дали дома твоите ќе те поддржат финансиски до дипломирање(5 год), па и ако се пролонгира некоја плус? Вторава опција е многу тежок факултет(со СТЕМ предмети) само тоа имај го на ум. Ако си дипломирала на фармација, тоа нострификацијата е повеќе како административен проблем одошто препрека.

Last edited: Jan 3, 2025
  14. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Седи си каде што си, барем ќе ти е признаена дипломата ако сакаш фармација запиши се таму, нашево образование не е сјајно, гледај каде е рангиран УКИМ и се ќе ти стани јасно

SummerGirl likes this.
  15. Cherry026

Cherry026 Нов член

Здраво. Дали има некој што студира диететика и диетотерапија?
    Може да ми пише ЛП :)

PopeJ likes this.
  16. xxoilina

xxoilina Нов член

Некој комбинации фх1 да прати ако има :)

17. helios

helios Активен член

Здраво дечки. Некое мислење околу насоката лабораториски биоиженер. Тежина на студирање? Дали е просперитетна струката итн. Ви благодарам ❤️

18. БоннииТоп

БоннииТоп Активен член

Дали некој ги има книгите за прва година фармација да ги купам?

19. Ninnicka

Ninnicka Активен член

Здраво
    Дали некој има или знае каде можам да најдам скрипта по молекуларна биологија и генетика или каде можам да ја најдам книгата од Џералд Карп преведена на македонски освен на факултет?

20. _iKarmen

_iKarmen Истакнат член

ја имаш од библиотека ама не ти ни треба книгата нешто посебно, од прашања е испитот