1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фебрилни конвулзии

Дискусија во 'Бебе' започната од Annath, 25 декември 2012.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.339
    Допаѓања:
    200.655
    Дали сте запознаени со фебрилните конвулзии, дали знаете зошто се појавуваат и како да ги спречите?
    Оваа тема би била полезна за сите сегашни и идни мамички, да бидат запознаени со нешто што за жал и не е толку ретко.

Преземено од ringeraja.mk

Обично се препорачува секогаш во домашната аптека да се има дијазепам чепчиња за да може да се спречат конвулзиите, односно да се даде превентивно ако температурата оди над 39 степени и трае подолго време. Меѓутоа, конвулзиите може да се појават и при пониски температури.

Какви се вашите искуства и познавања во врска со оваа тема?

2. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    дали овие Фебрилни конвулзии се секогаш наследни, или не?

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.339
    Допаѓања:
    200.655
    Нема правило. Не мора да значи дека ако родителите ги имале, и кај детето ќе се јават, и обратно. Важно е да се реагира на време ако не дај Боже се појават.

На senjorita.lombardi му/ѝ се допаѓа ова.
  4. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.132
    Допаѓања:
    64.745
    Ово обично се случува кај оние бебиња кои нагло креваат температура, мозокот делува заштитнички и му прави shut down да не се оштети оттука се и конвулзиите.

На внук ми помалиот му се случи ово кога имаше околу 10 месеци, си играше, весел беше оддеднаш омалакса и почнаа конвулзиите, во болница му измерија 41 температура, а пред тоа немаше никакви знаци на покачување на температура уште еднаш таму доби конвулзии и после тоа еве 8 месеци ништо.
    После неколку дена му се појави воспаление на увото кое и ја предизвикало високата температурата а со тоа и конвулзиите.

Истото и се случи и на другарка ми малата и таа оддеднаш качи 40 температура и исто имаше конвулзии само тогаш и еве 3 години ништо, исто и кај неа температурата беше предизвикана од воспаление на увото.

Не знам колку е наследно бидејќи ни брат ми, ни снаа ми имале конвулзии како мали а и кај другарка ми никој немал случај со конвулзии.

5. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.751
    Фала му на Бога до сега не сум имала ваков проблем,но при секое качување на температура кај децата сум подготвена и за вакво нешто. Кога син ми беше бебе дома редовно имав Фенобарбитон ,но заради слабоста на син ми кон овој препарат ,а се манифестираше со обилно повраќање ,по препорака од педијатар се префрливме на чепчиња Дијазепам. За син ми секогаш кога имал температура над 38,5 и истата не се намалувала по давање на Далерон ,превентивно сум ставала чепче .За ќерка ми ,кога ја прими првата доза од ДиТеПер исто така употребив чепче ,бидејќи 6 часа имаше 38,6 и која со ништо не се спушташе.Знам дека мислењата за чепчињата Дијазепам се поделени ,но јас сум од оние кои понекогаш би дале и нешто превентивно ,се со цел да се избегнат некои поголеми проблеми и компликации,а искрено верувам дека со овие чепчиња тоа и го правам.
    Инаку од медицинско лице ми е кажано дека до конвулзии може да дојде и доколку кога бебето/детето има температура истото почне да се бања или тушира од главата. Исправно во секој случај ,па и кога на бебето/детето не му е ништо е бањањето да започне постепено ,најпрво од нозете па постепено да се оди нагоре кон главата.

На joy1, Annath и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  6. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    47.958
    Eве и моето искуство да го споделам.Моите деца се поголеми 7 и 9 год.

Син ми кога беше бебе,педијатрите ме советуваа,доколку се покачи Т над 39 степени,обавезно фенобарбитон да се даде.Имавме секогаш дома.Јас давав според упатствата.Син ми знаеше да качи и до 40 степени.Многу лошо делуваше тоа на него.Целиот беше заспан,без сила,такво е и дејството на барбитуратите,седативно.
    Еднаш завршивме на клиника,и таму ми рекоа да не се дава доколку во фамилијата нема историја на конвулзии(сме немале ни јас, ни маж ми),па престанав да давам.

За после две години кога се роди ќерка ми,почнаа да се даваат Дијазепам супозитории.И такви почнавме да чуваме дома.Еднаш само и имам ставено додека беше бебе.

Дијазепамот е подобар од Фенобарбитонот,ја опушта целата мускулатура а и времето на елиминација од организмот е помало отколку на фенобарбитонот.Фенобарбитонот е со два крста(отров)и се зема на дупла рецепта со лична карта.

И уште да го надополнам постот на Ана околу појавата на грчевите.Може да се јават и при нагло симнување на температурата.Затоа е најдобро постепено со туширање,од нозете кон главчето и со давање на антипиретици.

На mal.ecka и Annath им се допаѓа ова.
  7. Mikako

Mikako Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    153
    Ана браво за темава :clap: вејке дискутиравме во една група на оваа тема ;) . Најважно е да се знае што да се прави и што да не се прави доколку дојде до фебрилна конвулзија, и како да му помогнеме на детето што побрзо да престанат грчевите.

8. Sherryl

Sherryl Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2012
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    147
    моето дете има манифестирано фебрилни конвулзии поради нагло симнување на температурата....пред 2 години и од тогаш има качувано и 40 но не се имаат повторено.. акога доби конвулзии имаше 38.5 што и не е така висока температура.....
    од тогаш превентивно кога ќе качи температура над 37.5 даваме парацетамол(далерон или ефералган), а доколку качи над 38 даваме половина дијазепам апче(од 2 мг)- односно 1мг дијазепам апче, ќе го исгмечам и му го растворам со малку вода или сок во едно лажиче..... и секогаш на лагер иамме чепчиња дијазепам, но педијатерот ни рече нив да ги дадам во случај на конвулзии

9. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    3.985
    Допаѓања:
    21.530
    Мене ме плашат многу.
    Еве ја спушти тт, спиеше се разбуди ама како изгубена, ама кога дојдов до неа ме изрегистрира. Ја свртев на страна пак како у празно да гледа, ама почна да се смее. После стана си се прошета, направи муабет и еве пак заспа.
    Тресење грчење не приметив. Се надевам не е тоа тоа??

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.862
    Допаѓања:
    122.938
    Не е.

На Цвет88 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    3.985
    Допаѓања:
    21.530
    И дадов фенобарбитон зошто качува 39,5 на 3,5 часа.
    По совет од медицинско лице се разбира.
    Ваљда е ок.
    Мада и нашата докторка ми има кажано слободно да давам дијазепам 1мг кога ми е страв и има висока тт.
    Ваљда не згрешив. Мн сум под стрес денес.

12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.709
    Допаѓања:
    145.057
    Јас не би фенобербитон. Секаде е забранет за користење. Го нема ни во продажба.
    Каде го наоѓате?

На An-na, eli25 и fana им се допаѓа ова.
  13. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.676
    Допаѓања:
    25.235
    Што? (facepalm)

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.664
    Допаѓања:
    130.058
    Знае и изгубен или втренчен поглед да е И да трае неколку секунди.

15. Erika666

Erika666 Нов член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Zdravo majki neznaev vo koja tema da pisam pa eve ke pisam ovde ako ima slicna tema slobodno popravete me .. imam dete 14 meseca .. pred 3 nedeli mi napravi grcevi od temperatura ostanavme 10 dena vo bolnica detteto e super sega lezevme tolku zosto virusot traese dolgo .. deteto e super zdrav prav bez posledici .. majkata mozete da zamislite :) strasno mnogu strasno iskustvo ali za mene ke baram pomos vo druga tema :) dali nekoja majka e pominala niz ova? Sto pravevte za naredna temperatura ? Davavte li dijazepam preventivno ? Na kolku simnuvate tempEratura? So sto i po kolku ? I na kraj kako vie se drzevte posle toa ? Vi blagodaram

16. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.569
    Здраво знам дека си исплашена,со синко го поминавме истото,за жал конвулзиитр се повторија по вторпатако ти треба нешто пиши ми лп.

На Slonce91 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.423
    Допаѓања:
    8.742
    Го има во продажба, само во аптеки кои имаат дозвола за продажба на такви лекови, бидејќи спаѓа во наркотика. И секако со 2 рецепти.

18. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Дијазепам супозитории има по аптеките?

19. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на: