Што да се направи со убаво овошје? Мешан мармалад Ииии... Палачинки со доамашен мармалад за десерт
Не свири многу лапкај си еклери .. Ова на диме ќе му го ставиме да му личи, шо мислиш убаво ќе му стои како машна ? А тебе шо ти е потпечена боранија ?
@Winter Lady Ne ova e kromid, oriz, suva crvena piperka, domat, zacini I odozgora jajce Prsti da izedes Wiki Drugoto domat I sirenje Edit : Ne, ne e za maz mi. Za mene, majka mi I baba mi.
Кажи си на просто кромидарник. Го обожавам само со цели јајца одозгора не матени. По 2-3 си лапкам. Ех шо ефтино му готвеш на маж ти
На оваа прва слика сакам да ви го претставам јадењето "Сварени макарони". Симате едно тенџере средно по пропорции и го полните со вода до половина и го оставате на топка рингла додека водата не почне за врие. Додека водата е во процес на топлење мерите од 110-140г макарони. Потоа откако водата ќе зоврие ги ставате макароните да се варат 2 минути и отпосле целото тенџере го тргате настрана и да одстојат уште 5 минути во веќе зовриената вода. По желба можете масло на почетокот во водата. Инаку најбитен елемент е да не јадете само колку да јадете, туку обидетесе да креирате нешто што ќе ве однесе во светот на храната како јас во случајот. Додадов минијатурно парченце биено сирење за носето и над очите има сенка тоа му е стреата од капчето со помош на тенџерето кое не се гледа на сликава. Крајна оцена за вкус и изглед: 5+ Одиме понатаму со вториот рецепт "Polenta face" Инаку за овој рецепт иако едноставен ама треба да се зготви со многу љубов. Ако нема љубов нема ништо. Сепак да се навратиме на состојките. 1. Палента 2. Вода 3. Загреана рингла. Мерката е 1:3 од иста големина на филџан/чаша/шолја т.е. да појаснам една чашка палента од истата треба 3 со вода. Се става водата да зоврие со масло за готвење и после тоа полека се додава палентата промешувајќи ја водата со другата рака. Откако ќе ја нанесете целата палента уште 30тина секунди и палентата е зготвена. По желба додадете сол, дробено сирење, урда или сланина. Секако не заборавајте да ја истурите вашата креативност. Еве како на пример јас што направив.Ликот вака изгледа добро ама не е доволно насмеан и кога размислував што да направам сфатив дека не секогаш се очите тие кои ја искажуваат среќата и задоволството па во наредна слика погледнете. Сега тука наместо преку очите како главен елемент се усните. Иако и ова не беше доволно. Да знаете дека во целиот процес креативноста сеуште работи и НИКАКО ама во НИКОЈ СЛУЧАЈ НЕ СМЕЕ да престане. И на крај го добив комплетниот елемент. Е тука мора да признаам дека премногу ми се насмевна и мислев дека се вљуби во мене и како згора на тоа дека јас креирам вештачки лик а не вистиснки решив да заборавам на тоа додека на ме совладале емоции.. и се решив за .. И така за краток период после смируваето го изедов целиот лик 3. Ова не го креирав јас туку само го открив.. Името на ова парче леб е " DO you even eat bro?" Искрен да бидам кога го погледнав и тоа парче ме погледна и ме праша.. "Зарем ќе ме јадеш" .. јас останав нерешителен. И да не ја заборавиме лекцијата од предходното јадење ова е само храна не е вистиснки лик кој би можеле да го повредиме. Сепак го изедов. Ако ништо друго изедов весело парче леб. Некои и тоа го немаат И како за крај мојата омилена вечера која исто така не е мног скомна. Јадењето се вика "Варен ориз со риба од конзерва и исечкан патлиџан и маслинки како додаток" За ова веќе знаете оризот се вари се става на чинија, рибата од конзерва ја вадите од конзерва, сечкате еден патлиџан и ставате неколку маслинки за вкус. И не заборавајте да зачините со многу љубов. Не значи дека ако не сте го зготвиле целото сами дека не треба да биде со љубов, значи во се треба љубов па макар и нека биде отварање на конзерви. Keep that in mind Добар апетит !!!! ПозЗ3³ ®