Moze recept. Pred da napises kazi mi dali ima kvasec za stasuvanje. Ako imam opisi mi kako da stasam kvasec. Nema smeenje, znam pola vek zivot i uste neznam, ama sakam da naucam. Blagodaram
Па отприлика 10-15 минути, стави го во млака вода со малку шеќер, побрзо ќе оди нараснувањето Ај уште нешто од мене Мандаринки со џем од капини Кокосови кифли
Нештo пoмеѓу. Акo гo нaпрaвиш тестoтo пoтврдo, се кaкo вaнилици. Зaтoa јaс прaвaм пoмекo, дури и мaлку лепливo тестo. Пoмеки се oд вaнилици, зaтoa штo имa квaсец вo тестoтo, aмa не се киснaт.
Директно од Инстаграм, за сосема да одговара на темата. Чупавци кои ги направив додека се одмарав од учење, при блага нервоза. Како и да е, домашните ми ги изнафалија.
Спојлер: Рецепт За тесто: 250г свинска маст или путер 200мл млеко еден свеж квасец две жолчки околу 550г брашно (нема шеќер во тестото) Во длабок сад се става брашното и му се додава омекнатата свинска маст или путер. Се ставаат и жолчките. Во млекото (претходно малку загреано) се раствора квасецот и се додава во брашното, па се замесува меко тесто. Од тоа тесто се прават топчиња, се вдлабнуваат и се полнат со џем или со фил и се затвораат како вреќички. За полнење: 4 рендани јаболка лажица путер 150г сецкани ореви или други јатки На путер се пропржуваат јаболката да заруменат, а кога ќе испари водата се додаваат јатките и се меша. Може да се полнат со овој фил од јаболка, со било каков џем или мармалад. Со еурокрем не препорачувам, ќе се впие во тестото и ќе бидат празни внатре. Се печат околу 15тина минути на 180 степени, да останат бели. Се валкаат во шеќер во прав.