Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од CrazyOne, 4 декември 2015.

  1. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    I pak da neznajs za koj da glasas.
    =.=
    =.=
    =.=
     
    На Doozy, kim.k, Someonespecial и 2 други им се допаѓа ова.
  2. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Пол:
    Женски
    Вишна+чоколадо....:mm: (y) Те гласам, @skorpija123, aко не изникне од негде, некое друго искушение, денеска.:)
     
    На Ketchup, Lady Phoenix и skorpija123 им се допаѓа ова.
  3. eutixismena

    eutixismena Истакнат член

    Се зачлени на:
    18 мај 2011
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    1.414
    До кога е готвењето? Никако да стасам да го направам...
     
    На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Feminka22

    Feminka22 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Пол:
    Женски
    Ауу знам за кој ќе гласам..малце пријавени а?
    Јас купечки си мцнувам, немам некоја стрва за сладолед искрено..на плажа само.
     
    На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Пол:
    Женски
    ^ До понеделник. Имаме време викендов да сматиме нешто.
     
    На Ketchup и eutixismena им се допаѓа ова.
  6. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.148
    pictures 021.jpg
    Еве ме и мене во темава.
    Сладолед од банани,:P(морав во коцки ми се скрши алатчето за топки).
    Рецепт:
    Земав 5 банани, додадов бисквити и тутки и ги блендирав ( внимавајте не многу да не излезе течна кашичка). Стопив 100 грама чоколада за готвење и го промешав сетоа тоа заедно и ставив ситно сецкани ореви една рака. Го ставате во замрзнувач и за 3-до 5 часа имате прекрасен сладолед-торта.:)
    пс. Следен пат ако се снабдам со шумско овошје би направила повторно:)
     
    На Babushka, Legadema, Val-Dim и 17 други им се допаѓа ова.
  7. Ketchup

    Ketchup

    Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Фала ви женски! ♡
    Кој од кој поубав. Не знам за кој ќе гласам, ајде вие што не направивте, викендот е пред вас!
    Јас планирав да направам нешто, ама периодов сум ептен зафатен, ќе видам деновиве како ќе бидам со време.
     
    На SV1911 и jasna83 им се допаѓа ова.
  8. AnaKarenina

    AnaKarenina Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Пол:
    Женски
    Јас во последен момент се решив да учествувам, јер викенд и невреме надвор, нигде не ми се оди попладнево :D Па решив да си се занимавам во кујна :)

    Мојов специјалитет го крстив Пијан сладолед од кокос во домашни корнети :wasntme:
    [​IMG]

    Рецепт за сладоледот:
    - 500ml слатка павлака
    - 500 ml овошен јогурт
    - 8 големи лажици пунч од кокос
    - кокосови трошки
    - шеќер (по желба)

    Прво ја изматив слатката павлака, а потоа го додадов јогуртот, па пунчот. На крај ги ставив кокосовите трошки и измешав со лажица. Шеќер не ставив воопшто, и самиот пунч има благуњав вкус, така што немаше потреба. Ама ако сакате малку поблаг сладолед, додадете и шеќер по вкус.


    Е сега рецепт за домашните корнети:
    - 1 шолја шеќер во прав
    - 5 големи лажици путер
    - 2 белки
    - 1 лажичка екстракт од ванила (јас немав, па ставив ванилин шеќер, that will do ;) )
    - половина шолја брашно

    Прво го изматив шеќерот со путерот, потоа ги додадов белките, па брашното со ванилиниот шеќер. Откако убаво ќе изматите, во плех со хартија за печење ставете од смесата на неколку места (мене ми испаднаа 10 корнети со овие мерки, на две печења ги правев). Измазнете ја смесата за да формирате кругови, само внимавајте да не бидат премногу блиску, инаку ќе се залепат едно со друго. Ги печев на 175 степени, околу 5 минути, само колку да заруменат. Е откако ќе фатат малку кора по краевите, треба да реагирате брзо! Со шпатула внимателно извадете еден корнет и ставете го во некаков мал, длабок сад (може да биде мало тањирче како во мојот случај, може да биде во модли за мафини, зависи од големината). Внимателно сместете го корнетот во садот, ама пазете на формата, зашто откако ќе се зацврсти - нема враќање :D Пожелно е додека ги ставате во садчињата, да ви стои плехот во рерна на топло, за да не почнат да се ладат. Откако ќе се зацврстат корнетите и ќе добијат форма, извадете ги, во нив ставете го сладоледот и декорирајте по желба. Да ве утешам во случај корнетите да ви забегаат од формата при печењето - без гајле, кога ќе ги сместите во чиниите, воопшто нема да се познава тоа. Јас изгубив надеж додека ги гледав како се растекуваат, ама после супер испаднаа.

    Бонус фотка во спојлер
    [​IMG]

    Bon appétit!
     
    На irena.1, Babushka, srcence1607 и 77 други им се допаѓа ова.
  9. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Пол:
    Женски
    Леле Ане, не се сомневав во тебе, само што видов знаев дека тоа е тоа, очекував. Естетика, кративност и секако вкус на кокос :inlove:.
    Пак и пак и пак..Браво :clap:.
     
    На Babushka, mssuniquee, Doozy и 4 други им се допаѓа ова.
  10. AnaKarenina

    AnaKarenina Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Пол:
    Женски
    Фала многу @vitamina сега уште кујната да си ја средам, зашто лом направив со корнетиве, прв пат ги правев :D Ама ми се погодија, барем нема да биде залуден трудот :)
     
    На Lady Phoenix, Ketchup и vitamina им се допаѓа ова.
  11. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Пол:
    Женски
    Те бива те бива нема што. Пресна домаќинка осештам јаст. Ќе се посреќи среќникот што те избрал :P.
     
    На Lilianna, ♡BuBaLe♡, Lady Phoenix и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Аliсe

    Аliсe Популарен член

    Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    6.979
    Еве нешо орео сладолед што правев вчера...
    image.jpg
    2 ќесички прашок за шлаг
    400 мл. млеко од соја
    6 лажици шеќер
    16 орео колачиња

    Се мати шлагот со млеко и шеќер,кога ќе се измати се додаваат кршени орео колачи и се остава да замрзне.
    Препревкусен е,баш моментално јадам од него :)
    image.jpg
     
    Последна измена: 2 јули 2016
    На Babushka, Legadema, Winter Lady и 50 други им се допаѓа ова.
  13. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Aaaaiii teteeeeeteteteteeeeehdjsjdhsj... za tebe ca glasaaam deka se razrabotii !! :l:
     
    На Ketchup, Someonespecial и Аliсe им се допаѓа ова.
  14. eutixismena

    eutixismena Истакнат член

    Се зачлени на:
    18 мај 2011
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    1.414
    Сладолед торта
    20160703_110533.jpg
    Пандишпан:
    6 белки
    6 л. шекер
    1/2 пециво
    6 л. густин
    1л. масло
    Сите состојки ги биеме со миксер и печиме на 200 степени.

    Сладолед:
    6 жолчки со 6 л. шекер ги готвиме на пареа.
    Еден маргрин и 150гр шекер во прав ги биеме.
    500мл млеко вариме со 5л. шекер и откако ќе зоврие додаваме 70гр густин. Мешаме цело време да нема грутчина.
    Откако ќе се оладат трите смеси ги мешаме и делиме на половина.
    Во првата половина додаваме шлаг пена и слатко од јагоди.
    Во втората половина слатко од смокви.
    Во длабок полукружен сад го обликуваме пандишпанот, ја тураме смесата со јагоди и најгоре смесата со смокви. Потоа се замрзнува.

     
    Последна измена: 3 јули 2016
    На Babushka, Legadema, Winter Lady и 39 други им се допаѓа ова.
  15. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Пол:
    Женски
    Сорбет од праски, карамел и рум.
    (без млеко и јајца)

    20160703-0010.jpg

    Состојки:
    1 кг или 8 праски
    2 лажици сок од портокал
    2-3 лажици рум
    шолја шеќер (може да се замени со мед)
    3/4 шолја вода (187 ml +/-)
    зачини по вкус (може да се додаде:ванилин екстрат/шеќер, цимет, босилек, нане)

    1 праска=1 порција

    Исечете ги и изблендирајте ги праските, заедно со ванилиниот шеќер/екстрат, циметот и останатите зачини. Доколку сакате помазна структура на сорбетот, процедете го само сокот од изблендираните праски. Бирајте сочни, но здрави овошки. Бидејки моите беа цврсти, без многу сок, а и бидејќи не љубам фрлање храна.. не ги процедив, го употребив целото пире.
    Во тенџерче, ставете го шеќерот, да се карамелизира со повремено мешање. Штом се растопи и добие потемна боја, додадете ја водата и оставете да зоврие и да се соедини карамел сосот. Во сосот измешајте 2-3 лажици рум или друг вид на алхохол по вкус (виски, бело вино..) и додадете го кон пирето од праски. Измешајте ја смесата и ставете ја во ладилник-замрзнувач да се стврдне.. за околу 3 часа +/-. Повремено, на час и нешто вадете го сорбетот и пасирајте го со вилушка или блендер.. за да не се направат мразулци. Истото сторете го и пред сервирање.
    Можете да го сервирате со потпечени праски, обични гурабии, путер колачиња, засолени/карамелизирани јатки, ф'стаци пример и сл.
    Јадете:wasntme: одма.

    #не.Моам.ДА.јадам.Благо
    #диеталци.шо.се.уморни.од.пасење.треви
    #И.со.0.шеќер.бива
    #И.без.алкохол.бива.Ама.шкрипи
    #Бубе.го.боле.меот
     
    На Babushka, Legadema, senza.parole и 33 други им се допаѓа ова.
  16. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.426
    Пол:
    Женски
    Најубавото досега (fingers)
     
    На MilaP, Ketchup, JuLleE и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Emy867

    Emy867 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.493
    Допаѓања:
    97.042
    А баш си мислев го нема Жабиштето по темите:doh:...оно мајсторело у кујна:D
     
    На Ketchup, LivingGlam и zhap4e им се допаѓа ова.
  18. eutixismena

    eutixismena Истакнат член

    Се зачлени на:
    18 мај 2011
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    1.414
    @joy1 не се сомневам во твојот вкус.:*
     
    На Ketchup и joy1 им се допаѓа ова.
  19. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Пол:
    Женски
    Туа су, туа! ]:) Само.. к'ј ме бараш ти,моме, е прашањето. :D :P Т.е. шо читаш, Ејме моја.:D :clap:
    Признај, веднуш!:!:
     
    На Ketchup, Lady Phoenix и Emy867 им се допаѓа ова.
  20. Emy867

    Emy867 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.493
    Допаѓања:
    97.042
    Преку ред моШ8-|:$.
    Егзотично ти е благцето Жабе:*:. Јас многу сакам праски и карамел:inlove:.
     
    На Ketchup, eutixismena и zhap4e им се допаѓа ова.