Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Joined:
    Nov 19, 2014
    Messages:
    4,682
    Likes Received:
    46,945
    I pak da neznajs za koj da glasas.
    =.=
    =.=
    =.=
     
    Doozy, kim.k, Someonespecial and 2 others like this.
  2. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    Вишна+чоколадо....:mm: (y) Те гласам, @skorpija123, aко не изникне од негде, некое друго искушение, денеска.:)
     
    Ketchup, Lady Phoenix and skorpija123 like this.
  3. eutixismena

    eutixismena Истакнат член

    Joined:
    May 18, 2011
    Messages:
    408
    Likes Received:
    1,414
    До кога е готвењето? Никако да стасам да го направам...
     
    Ketchup likes this.
  4. Feminka22

    Feminka22 Форумски идол

    Joined:
    Dec 9, 2014
    Messages:
    16,161
    Likes Received:
    49,390
    Gender:
    Female
    Ауу знам за кој ќе гласам..малце пријавени а?
    Јас купечки си мцнувам, немам некоја стрва за сладолед искрено..на плажа само.
     
    Ketchup likes this.
  5. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    953
    Likes Received:
    7,286
    Gender:
    Female
    ^ До понеделник. Имаме време викендов да сматиме нешто.
     
    Ketchup and eutixismena like this.
  6. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Joined:
    Jun 23, 2010
    Messages:
    2,150
    Likes Received:
    16,150
    pictures 021.jpg
    Еве ме и мене во темава.
    Сладолед од банани,:P(морав во коцки ми се скрши алатчето за топки).
    Рецепт:
    Земав 5 банани, додадов бисквити и тутки и ги блендирав ( внимавајте не многу да не излезе течна кашичка). Стопив 100 грама чоколада за готвење и го промешав сетоа тоа заедно и ставив ситно сецкани ореви една рака. Го ставате во замрзнувач и за 3-до 5 часа имате прекрасен сладолед-торта.:)
    пс. Следен пат ако се снабдам со шумско овошје би направила повторно:)
     
    Babushka, Legadema, Val-Dim and 17 others like this.
  7. Ketchup

    Ketchup

    Joined:
    Dec 23, 2014
    Messages:
    6,796
    Likes Received:
    46,427
    Фала ви женски! ♡
    Кој од кој поубав. Не знам за кој ќе гласам, ајде вие што не направивте, викендот е пред вас!
    Јас планирав да направам нешто, ама периодов сум ептен зафатен, ќе видам деновиве како ќе бидам со време.
     
    SV1911 and jasna83 like this.
  8. AnaKarenina

    AnaKarenina Форумски идол

    Joined:
    Oct 6, 2011
    Messages:
    5,801
    Likes Received:
    55,008
    Gender:
    Female
    Јас во последен момент се решив да учествувам, јер викенд и невреме надвор, нигде не ми се оди попладнево :D Па решив да си се занимавам во кујна :)

    Мојов специјалитет го крстив Пијан сладолед од кокос во домашни корнети :wasntme:
    [​IMG]

    Рецепт за сладоледот:
    - 500ml слатка павлака
    - 500 ml овошен јогурт
    - 8 големи лажици пунч од кокос
    - кокосови трошки
    - шеќер (по желба)

    Прво ја изматив слатката павлака, а потоа го додадов јогуртот, па пунчот. На крај ги ставив кокосовите трошки и измешав со лажица. Шеќер не ставив воопшто, и самиот пунч има благуњав вкус, така што немаше потреба. Ама ако сакате малку поблаг сладолед, додадете и шеќер по вкус.


    Е сега рецепт за домашните корнети:
    - 1 шолја шеќер во прав
    - 5 големи лажици путер
    - 2 белки
    - 1 лажичка екстракт од ванила (јас немав, па ставив ванилин шеќер, that will do ;) )
    - половина шолја брашно

    Прво го изматив шеќерот со путерот, потоа ги додадов белките, па брашното со ванилиниот шеќер. Откако убаво ќе изматите, во плех со хартија за печење ставете од смесата на неколку места (мене ми испаднаа 10 корнети со овие мерки, на две печења ги правев). Измазнете ја смесата за да формирате кругови, само внимавајте да не бидат премногу блиску, инаку ќе се залепат едно со друго. Ги печев на 175 степени, околу 5 минути, само колку да заруменат. Е откако ќе фатат малку кора по краевите, треба да реагирате брзо! Со шпатула внимателно извадете еден корнет и ставете го во некаков мал, длабок сад (може да биде мало тањирче како во мојот случај, може да биде во модли за мафини, зависи од големината). Внимателно сместете го корнетот во садот, ама пазете на формата, зашто откако ќе се зацврсти - нема враќање :D Пожелно е додека ги ставате во садчињата, да ви стои плехот во рерна на топло, за да не почнат да се ладат. Откако ќе се зацврстат корнетите и ќе добијат форма, извадете ги, во нив ставете го сладоледот и декорирајте по желба. Да ве утешам во случај корнетите да ви забегаат од формата при печењето - без гајле, кога ќе ги сместите во чиниите, воопшто нема да се познава тоа. Јас изгубив надеж додека ги гледав како се растекуваат, ама после супер испаднаа.

    Бонус фотка во спојлер
    [​IMG]

    Bon appétit!
     
  9. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,150
    Likes Received:
    221,669
    Gender:
    Female
    Леле Ане, не се сомневав во тебе, само што видов знаев дека тоа е тоа, очекував. Естетика, кративност и секако вкус на кокос :inlove:.
    Пак и пак и пак..Браво :clap:.
     
    Babushka, mssuniquee, Doozy and 4 others like this.
  10. AnaKarenina

    AnaKarenina Форумски идол

    Joined:
    Oct 6, 2011
    Messages:
    5,801
    Likes Received:
    55,008
    Gender:
    Female
    Фала многу @vitamina сега уште кујната да си ја средам, зашто лом направив со корнетиве, прв пат ги правев :D Ама ми се погодија, барем нема да биде залуден трудот :)
     
    Lady Phoenix, Ketchup and vitamina like this.
  11. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,150
    Likes Received:
    221,669
    Gender:
    Female
    Те бива те бива нема што. Пресна домаќинка осештам јаст. Ќе се посреќи среќникот што те избрал :P.
     
  12. Аliсe

    Аliсe Популарен член

    Joined:
    Jul 28, 2015
    Messages:
    338
    Likes Received:
    6,979
    Еве нешо орео сладолед што правев вчера...
    image.jpg
    2 ќесички прашок за шлаг
    400 мл. млеко од соја
    6 лажици шеќер
    16 орео колачиња

    Се мати шлагот со млеко и шеќер,кога ќе се измати се додаваат кршени орео колачи и се остава да замрзне.
    Препревкусен е,баш моментално јадам од него :)
    image.jpg
     
    Last edited: Jul 2, 2016
  13. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Joined:
    Nov 19, 2014
    Messages:
    4,682
    Likes Received:
    46,945
    Aaaaiii teteeeeeteteteteeeeehdjsjdhsj... za tebe ca glasaaam deka se razrabotii !! :l:
     
    Ketchup, Someonespecial and Аliсe like this.
  14. eutixismena

    eutixismena Истакнат член

    Joined:
    May 18, 2011
    Messages:
    408
    Likes Received:
    1,414
    Сладолед торта
    20160703_110533.jpg
    Пандишпан:
    6 белки
    6 л. шекер
    1/2 пециво
    6 л. густин
    1л. масло
    Сите состојки ги биеме со миксер и печиме на 200 степени.

    Сладолед:
    6 жолчки со 6 л. шекер ги готвиме на пареа.
    Еден маргрин и 150гр шекер во прав ги биеме.
    500мл млеко вариме со 5л. шекер и откако ќе зоврие додаваме 70гр густин. Мешаме цело време да нема грутчина.
    Откако ќе се оладат трите смеси ги мешаме и делиме на половина.
    Во првата половина додаваме шлаг пена и слатко од јагоди.
    Во втората половина слатко од смокви.
    Во длабок полукружен сад го обликуваме пандишпанот, ја тураме смесата со јагоди и најгоре смесата со смокви. Потоа се замрзнува.

     
    Last edited: Jul 3, 2016
  15. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    Сорбет од праски, карамел и рум.
    (без млеко и јајца)

    20160703-0010.jpg

    Состојки:
    1 кг или 8 праски
    2 лажици сок од портокал
    2-3 лажици рум
    шолја шеќер (може да се замени со мед)
    3/4 шолја вода (187 ml +/-)
    зачини по вкус (може да се додаде:ванилин екстрат/шеќер, цимет, босилек, нане)

    1 праска=1 порција

    Исечете ги и изблендирајте ги праските, заедно со ванилиниот шеќер/екстрат, циметот и останатите зачини. Доколку сакате помазна структура на сорбетот, процедете го само сокот од изблендираните праски. Бирајте сочни, но здрави овошки. Бидејки моите беа цврсти, без многу сок, а и бидејќи не љубам фрлање храна.. не ги процедив, го употребив целото пире.
    Во тенџерче, ставете го шеќерот, да се карамелизира со повремено мешање. Штом се растопи и добие потемна боја, додадете ја водата и оставете да зоврие и да се соедини карамел сосот. Во сосот измешајте 2-3 лажици рум или друг вид на алхохол по вкус (виски, бело вино..) и додадете го кон пирето од праски. Измешајте ја смесата и ставете ја во ладилник-замрзнувач да се стврдне.. за околу 3 часа +/-. Повремено, на час и нешто вадете го сорбетот и пасирајте го со вилушка или блендер.. за да не се направат мразулци. Истото сторете го и пред сервирање.
    Можете да го сервирате со потпечени праски, обични гурабии, путер колачиња, засолени/карамелизирани јатки, ф'стаци пример и сл.
    Јадете:wasntme: одма.

    #не.Моам.ДА.јадам.Благо
    #диеталци.шо.се.уморни.од.пасење.треви
    #И.со.0.шеќер.бива
    #И.без.алкохол.бива.Ама.шкрипи
    #Бубе.го.боле.меот
     
  16. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,012
    Likes Received:
    328,008
    Gender:
    Female
    Најубавото досега (fingers)
     
    MilaP, Ketchup, JuLleE and 3 others like this.
  17. Emy867

    Emy867 Форумски идол

    Joined:
    Jan 29, 2014
    Messages:
    4,738
    Likes Received:
    98,793
    А баш си мислев го нема Жабиштето по темите:doh:...оно мајсторело у кујна:D
     
    Ketchup, LivingGlam and zhap4e like this.
  18. eutixismena

    eutixismena Истакнат член

    Joined:
    May 18, 2011
    Messages:
    408
    Likes Received:
    1,414
    @joy1 не се сомневам во твојот вкус.:*
     
    Ketchup and joy1 like this.
  19. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    Туа су, туа! ]:) Само.. к'ј ме бараш ти,моме, е прашањето. :D :P Т.е. шо читаш, Ејме моја.:D :clap:
    Признај, веднуш!:!:
     
    Ketchup, Lady Phoenix and Emy867 like this.
  20. Emy867

    Emy867 Форумски идол

    Joined:
    Jan 29, 2014
    Messages:
    4,738
    Likes Received:
    98,793
    Преку ред моШ8-|:$.
    Егзотично ти е благцето Жабе:*:. Јас многу сакам праски и карамел:inlove:.
     
    Ketchup, eutixismena and zhap4e like this.