Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од CrazyOne, 4 декември 2015.

1. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    93.920
    @Babushka глеам дека ке останеш сама со себе да се натпреваруваш:D.Ти честитам на заслужената победа,јас не сум по риба затоа и си молчев-ко риба,но чизкејк има да забркам некој опасен ;)

На Ketchup, Val-Dim, fallenangel и 6 други им се допаѓа ова.
  2. Babushka

Babushka Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    5.336
    Фала за честитките :) Нема да има хет трик @PUPICA , ќе видиш сега кога сите ќе стават слики од кои лиги ќе ни потечат. Осеќам дека ќе има многу убави рецепти, го чекам овој опасниов на Дуника :)
    Ме радува што има повеќе ентузијасти споредено со темата за рибата. Барем вака на збор, сега уште и на дело, со слика :);)

@Kukla994 зошто бе? Неутрално крем сирење дури и да нема некој интензивен вкус или мирис. Ако сепак се решиш да направиш, би можела да пробаш и со маскарпоне, покремаво е и нема вкус на сирење. Нешто како филот за тирамису ќе му дојде.

Јас се мислев дали да правам класичен печен со овошје одозгора, ама готово решив, ќе правам непечен чизкејк со еурокрем. (Кукла, немој сега пак :puke: :D). Не знаев ни јас што да очекувам од комбинацијата крем сирење, маскарпоне и еурокрем, ама измешав малку колку за проба, и готово, ме освои. Кремаво, глатко, вкусно, богато, мх мх мх, ми иде целото пакување да си го измешам и така да си го изедам.
    Здравје, утре задутре се фрлам на готвење. Заборавив бисквити да купам (facepalm)

На Ketchup, JuLleE, Kukla994 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    И јас ич нечу чизкејк!

На srcence1607, Ketchup, Val-Dim и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    61.468
    8-| ... 8-|... 8-|
    Во видно поле нема ни еден чизкејк :tmi:
    Што ке коментирам???
    Малку се зезам 8)
    Честитки за победата @Babushka :*:
    Темата е супер и покрај тоа што не сум обожавател на овој десерт... Некако не ми иде сирење во благце :tmi:

Последна измена: 30 јули 2016
    На zhap4e, Babushka, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    На zhap4e, Babushka и kukla21 им се допаѓа ова.
  6. Babushka

Babushka Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    5.336
    Ц ц ц ц, за ќотек сте сите што не ви се свиѓа :P Ве канам сите да ми дојдете сите на гости на парче од чоколадниот чизкејк, да пробате :D;). Во фрижидер е, се лади, ама сите садови за матење сум ги излижала, да не се фрли ништо од убавината. Не можам да дочекам да се олади, ми се јаде, а и мм ми пека веќе два саати кога ќе бил готов...

Во меѓувреме видов дека има и тема за чизкејк, се делат рецепти, а и во поинаквиот ФИ врие од слики. Да ве поканам девојки да учествувате во натпреварот, може? Ако не сте на одмор и ако имате желба за готвење :) @Annath @Ariel @Kitten @kjukli @LivingGlam @LollySky @An4e24 @IronLady @Antolinaa @theowndemon @sofijanoka @Peppermint

(fingers)(fingers)

На IronLady, Peppermint, Kitten и 14 други им се допаѓа ова.
  7. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    До кога е отворена темата за поставување слики? Омилено благо ми е чизкејк ама на одмор сум моментално. ^_^ Честитки Бабушка на победата, а и одлична тема си избрала.

На Bozica1980, Babushka, Val-Dim и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    61.468
    Може еден предлог???
    Во време на одмори многу членки ке бидат „обесправени“ за учество во одредени теми...
    Може ли да се продолжи рокот за учество во „Фемина готвач“ од една недела на две???
    Но, само до 1-ви септември!!! А потоа се по старо, една седмица - една тема!!!
    Темава е интересна, сигурно ке донесе прекрасни фотки и рецепти... Можеби и ние што не сакаме чизкејк ке се решиме да направиме и пробаме :tmi:

@RainBow? Фемина готвачки?

На Lady Phoenix, kjukli, JuLleE и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Babushka

Babushka Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    5.336
    @Val-Dim, јас сум за! @kjukli до среда, ако се договориме може и до наредната среда :)

Јас правам сефте, првата слика. Рецептот веќе го испофалив неколку пати, еве го и делото. И пак ќе кажам, многу многу вкусно, станува еден од моите фаворити :):^::l:

Вкусот е многу богат и јак. Парчево ми е исечено како за 10 од оваа доза, но премногу ми беше (на мм не, тој целото си го изеде :D). Мислам дека комотно може 14 парчиња да се исечат.

DSC050711.jpg

Го следев рецептот на Најџела, со мали измени. Додадов и портокал, бидејќи многу го сакам во комбинација со чоколадо, и заменив дел од крем сирењете со маскарпоне.

https://www.nigella.com/recipes/nutella-cheesecake

За тестото:
    - 250г бисквити (Digestive, ако се продаваат во МК)
    - 2-3 Chocolate chip бисквити (не мора, ми бе останати па ги ставив, екстра чоколадо не е на одмет :))
    - 75г путер
    - изрендана кора од четврт портокал
    - 15-20г сецкани лешници

Сите состојки се ставаат во блендер/процесор и се мешаат додека да се добие "песокливо" тесто. Ако немате блендер, бисквитие се мелат или ситно се дробат, се додава растопен путер и останатите состојки и се меша со миксер.
    Смесата убаво се натапкува во тава, со раце или лажица, најпожелно во тава со прстен кој се вади. Се става во фрижидер или замрзнувач да се стегне.

За филот
    - 400г еурокрем/Нутела
    - 250 г крем сирење
    - 250 г маскарпоне
    - сок од четврт портокал, исцеден без пулпите, само бистар сок
    (шеќер не ставив, доволна е нутелата)

Се мати крем сирењето со маскарпонето, се додава нутелата и сокот од портокал. Изматената смеса се истура врз тестото.

- 50-100г сецкани лешници - потпечени. Се наросуваат врз филот.

Чизкејкот се остава 4-5 часа да се лади во фрижидер, додека филот убаво се стегне.

DSC05067.JPG

На tace73, SV1911, bubic.k и 66 други им се допаѓа ова.
  10. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711
    When someone says they don't like cheesecake 8-| :lol:

Бабушка, со ова богами имаш шанса да продолжиш со поставувањето теми. :D ^_^
    Едвај чекам и други убавиниии! :inlove:

На SV1911, senza.parole, boomsleng и 23 други им се допаѓа ова.
  11. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Затворете ја темата,го имаме победникот.:x :drunk:

На senza.parole, Espadrila, Babushka и 4 други им се допаѓа ова.
  12. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    93.920
    @Babushka можеш да дадеш нова тема,а јас крем-сирот да си го намачкам на леб:D.Незнам дали си приметила ама натпреварувачкиот левел ти е на малце попрофи ниво од сите нас,па те молам размисли сериозно за некое кулинарско шоу:handshake::emo:

На SV1911, Espadrila, boomsleng и 5 други им се допаѓа ова.
  13. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    @Kukla994 Стојне кажи им бе дека не оди сирење у шлаг :shake:
    @Babushka да не знаев дека е чизкејк ќе го пролапав, не дека екранот не го излижав... :wasntme:

На Babushka, fallenangel и Ketchup им се допаѓа ова.
  14. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Јас имам само еднаш пробано чизкејк, во Стража. Сите сте пишале дека сирењето не ви се свиѓа во него, а мене пак не ми се свиѓаше мармаладот и основата од кикирики чинам беше. Значи сирењето (филот) си е топ и чоколаднион на Бабушка со задоволство би го јадел. Јас не знам да го правам, а и ретко се вртам по дома деновиве. :(

На Babushka, stejsi2005, Lady Phoenix и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    A be Trajne..im velam ja deka sirenjeto so leb I so domati se jade, ovie naplane so shalg da go pravat.
    Eehh..drugi vreminja mladive donele be.

*ova na Babuska znaci, neznam...UBAVINA e. A sovrseno bi bilo da e bez sirenje * :P
    * ok togas nema da e ciskejk * :P

На Спасееееее, SV1911, Babushka и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.584
    Допаѓања:
    201.807
    А бе не се ни осеќа дека има сирење во чизкејкот, сигурно овчо галичко нема да ставате :D само тоа иде со леб и патлиџан :D

Тие што не јадете не знаете што пропуштате. Јас одамна не сум направила, а сакам... можеби ќе сматам нешто деновиве, имам вишни на претек. Макар што, морам да признаам, тешко ми е да готвам, еве веќе цели 6 месеци :$

На SV1911, Salome, senza.parole и 16 други им се допаѓа ова.
  17. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    @Babushka што ти реков,хет-трик(fingers):bow:

На Babushka, Ketchup и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  18. Dgirlll

Dgirlll Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    @Babushka не се опуштај, конкуренција ќе имаш :!: :D рецептот е одбран, да набавам тоа што ми треба и вечер ќе матам, успешно или неуспешно ќе учествувам :)

На Babushka, Ketchup, galapce и 6 други им се допаѓа ова.
  19. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Само лешниците и основата од кејкот ќе ги изедам. :D Ако се извади чизот од кејкот..и нутелата:$:rofl:
    Ми смо сељаци, сине. И пробано имаме,ама... сирење и благо не ни иде. :shake: :D
    Многу ме мрзи да готвам... можда есен кога ќе пукне.:D :D
    Преубаво изгледа:) Штета што е чизкејк.:D:P

На srcence1607, Babushka, kukla21 и 6 други им се допаѓа ова.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.418
    Za dobar cizkejk samo ella krem sir i sovrsen ke bide

На Ketchup, Lady Phoenix, Petar80 и 1 друга личност им се допаѓа ова.