Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. AnaKarenina

    AnaKarenina Форумски идол

    Joined:
    Oct 6, 2011
    Messages:
    5,801
    Likes Received:
    55,008
    Gender:
    Female
    @Sky-butterfly да, таков е, во мало пластично баш како за павлака :) Е сега, име не знам да ти кажам, секогаш користам различен, тој што е ми дојде при рака во маркет. Ама во глобала сите ми се исти мене :D
     
  2. Peppermint

    Peppermint Популарен член

    Joined:
    Jan 17, 2011
    Messages:
    868
    Likes Received:
    13,217
    Gender:
    Female
    Значи цел одмор ќе го мислам чизкејков. Од Гр. купувам мастрав (некое убаво крем сирење) и веднаш првам. А може и во камп да сплескам, ;) ептен ми се пријаде.

    Инаку Филаделфија немало одамна во Веро.
    Сум правела печен чизкејк, но на моиве им е некако сув. А непечен со маскарпоне ми излегувал потечен кремот, па мора да се стави желатин кој патем и јас не го сакам многу. Ама еве други интересни идеи...
    Со среќа со натреварот, нека победи најдобриот.
     
    Babushka, Val-Dim, MilaP and 6 others like this.
  3. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    953
    Likes Received:
    7,286
    Gender:
    Female
    Мајне чизкејк е готов. Го ставив во фрижидер, ќе го оставам до утре убаво да се зацврсти филот, сабајле овошјето ќе му го наредам и ќе го сликам. Се надевам ќе го биди, ако не друго за сликање барем :D
     
  4. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    953
    Likes Received:
    7,286
    Gender:
    Female
    IMG_20160802_080156818.jpg
    IMG_20160802_080001067.jpg

    Идејата ја украдов од овде http://www.manilaspoon.com/2016/02/no-bake-white-chocolate-blueberry.html
    ама направив измени во количината на некој од состојките.

    Рецепт:
    220 гр. чајни колачи
    5-6 раце мелени ореви
    2 лајчиња шеќер
    8-9 лажици стопен маргарин (зависи од бисквитите, по потреба и повеќе можи)

    100 гр. бело чоколадо (нареден пат ќе ставам повеќе оти не се осејќаше многу)
    3 лајчиња маргарин
    200 гр. крем сирење (јас користев од zbregov)
    200 мл. хопла
    1 ванилин шеќер
    100 гр. шеќер (ама благо беше, 60-70 доволно би било)

    За топинго, боровинки, 2-3 лајчиња шеќер, и сок од половина лимон.

    Се соединуваат мелените колачи, оревите, шеќерот и маргаринот. Се ставаат во калапот, и во фрижидер да се стегни смесата додека се прави филот.

    Чоколадото се топи на пареа заедно со маргаринот и се трга настрана да се олади. Хоплата се мати со шеќерот, му се додава крем сирењето и оладеното чоколадо, се мати додека се добие убав глаток фил.
    Филот му се тура над бисквитите, и преку ноќ во фрижидер го оставив да се стегне убаво.

    Боровинките се мешаат заедно со шеќерот и сокот од лимон, и на тивок оган се остава да се згусни, но како што се гледа мене ми дојде многу течно бидејќи не му кладов ништо за да го стегни.
     
    Last edited: Aug 2, 2016
    SV1911, bubic.k, Salome and 64 others like this.
  5. MilaP

    MilaP Форумски идол

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    2,150
    Likes Received:
    53,148
    Gender:
    Female
    Winter Lady and Ketchup like this.
  6. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    2,109
    Likes Received:
    34,599
    Gender:
    Female
    Убава тема, ама малце учесници.
    Гледаѓ Бабушка дека ме прозвала да учествувам
    Баш би сакала, ама сега паузирам со готвење :)

    Чизкејк :inlove:
     
    kjukli, Babushka, LivingGlam and 3 others like this.
  7. dunika

    dunika Форумски идол

    Joined:
    Mar 31, 2012
    Messages:
    3,847
    Likes Received:
    95,232
    Gender:
    Female
    image.jpeg Еве слика,си стојам на зборот(после ова не на вага:)).Првпат правев печен чизкејк и задоволна сум:party:.Се работи за класичниот Филаделфија чизкејк,иде вака:прв слој-кора,24 парчиња орео изблендирани и помешани со 80тина гр растопен путер,се распоредува во калап за печење и се притиска убаво.Кремастиот чииз дел:) настанува со миксирање на 4х200 гр филаделфија класик намази,па иде шеќерче 1к.шолја,ванила екстракт и 4 јајца постепено едно по едно(ги кршев со една рака):muscle:.Смеса хомогена,се префрла во калап,па иде во релна 55 мин на 160с.После тоа паѓате во искушение дека цела куќа ви мириса убаво,па и треба 4ч мин во фрижидер(waiting).Декорација сматив малце хопла,плус свежи малини и тоа е тоа;)
     
    Legadema, SV1911, bubic.k and 56 others like this.
  8. Babushka

    Babushka Популарен член

    Joined:
    Dec 11, 2011
    Messages:
    234
    Likes Received:
    5,528
    Два дена не сум се уклучила. Најпрво фала за коментарите. Мило ми е што има позитивни коментари и од нејадачите на чизкејк :) Полека полека може ќе се преобратите :)

    Девојки браво! Очекувано тортите изгледаат перфектно! Мамат да земеш вилушка и да брцкаш по екранот.
    Рецептот на Дгрл ептен ме заинтригира, бело чоколадо мммм мњам мњам, и во комбинација со боровинки, уф се оближувам. Мора да се проба!

    А и тортата на Елена, она кога имаш неколку добри рецепти, а не можеш да одлучиш која торта да ја правиш, па ги комбинираш сите и добиваш резултат како излезен од рајот. Оргазам со секој залак.
    Морам да го прокоментирам овој дел:
    Погрешно го прочитав како во споредба со твојата торта, таа на сајтот е за грев :D:D Ме потсети на свекрва ми пред години, кога на лош англиски пробуваше да ми каже дека е фан на Елвис Присли и ми рече: Elvis Presley is my biggest fan of all! :dance::rofl:
     
    Ketchup, kjukli, Eli23 and 11 others like this.
  9. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    Дуника, Дуника, Дуника! :clap::clap:
    Не дека нејќам да пробам од другите бар по малку или по многу ама твоево ми се чини можам цело.
    Клап!:clap: Кога ви ги гледам рецептиве, сепак некој друг вкус си замислувам. По ви ги сакам такви,ничизовски/кремсировски. Да се разбереме:D :P

    Елена, преубава е таа твоја тортичка.:mm: Вкусно и сочно изгледа.
     
    Last edited: Aug 3, 2016
    Ketchup, boomsleng, CrazyOne and 6 others like this.
  10. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    9,375
    Likes Received:
    42,202
    Gender:
    Female
    Бидна мојот илинденски чизкејк :D НО ова е единствениот мој "фијаско" чизкејк :| Сепак решив да го постирам, старите чизкејкови се стари :)

    Имавме една случка со маж ми, немам тавче со обрач што се вади (и после ова дефинитивно ќе си купам), па го печев во обично округло а тој беше задолжен да ми стави хартија за печење за полесно да го извадам. Но, маж ми ја исцепкал хартијата, посебно на дното, посебно обрач (facepalm) И нормално кога го вадевме се испораспадна, затоа немам слика од целиот колач, срамота беше :$ Сосот од малини што го направив за сервирање заврши одозгора, поточно маж ми го плесна целиот и го размачка..
    13900528_10210273578735324_781220609_n.jpg

    Многу различен на вкус од класичниот непечен-кекс чизкејк, и повеќе ми направи ќеиф овој, полесен е за јадење, но многу поголема процедура за правење.
    Германски (печен) чизкејк
    Кора:
    1.5 шоља брашно
    1 лажичка пециво
    прстофат сол
    2 лажички ванилин шеќер
    1 лажичка рендана кора од лимон
    1 јајце изматено
    1/4 шоља шеќер
    100г путер
    Сувите состојки се мешаат па се додава мекиот путер, повторно се меша и на крај се додава јајцето. Се меси во мазно тесто и се става во најлонска ќеса да отстои 1час во фрижидер.

    Фил:
    3 жолчки
    3/4 шоља шеќер
    2 лажички ванилин шеќер
    100г имекнат путер
    180мл слатка павлака
    500г крем сирење
    1.5 лажица пченкарно брашно
    3 белки
    прстофат сол
    Се матат жолчките со шеќерот и ванила шеќерот, се додава путерот и се мати, па се додава посебно изматената слатка павлака се да се соедини. Се додава кем сирењето ( јас користев А'ла кајмак крем сир) и се мати додека не стане мазно.
    Се матат посебно белките и на крај постепено во нив се додава пченкарното брашно. Оваа смеса ја додавате во претходната па со лажица мешате да се соедини.

    Откако сте ја развлекле кората во тавчето, се истура филот врз него и во претходно загреана рерна се пече 45-50мин на 150 С степени додека површината не зарумени.

    Се сервира со прачиња јадоги, или сос од малини.
     
    Legadema, SV1911, bubic.k and 36 others like this.
  11. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    953
    Likes Received:
    7,286
    Gender:
    Female
    @RainBow мислам дека денес треба анкета да се постави.
     
    Ketchup and zhap4e like this.
  12. kanella

    kanella Популарен член

    Joined:
    May 11, 2015
    Messages:
    1,280
    Likes Received:
    10,195
    Gender:
    Female
    Ај утре а :worried: у фрижидер ми е чизкејкот се лади , утре у 6 сабајле имате слика пинки промис (fingers) секако ако не, нема проблем за нареден предизвик ќе бидам по на време :wasntme:
     
    Ketchup, joy1, LivingGlam and 5 others like this.
  13. kanella

    kanella Популарен член

    Joined:
    May 11, 2015
    Messages:
    1,280
    Likes Received:
    10,195
    Gender:
    Female
    Орео Чизкејк.
    20160804_061407.jpg

    За основата:
    2 пакетчиња орео бисквити, јас не ги делев
    100 гр топен маргарин

    За фил:
    500мл хопла
    400гр филаделфија неутрален крем
    2-3 лажици шеќер во прав (по желба ова)

    Откако ги здробив бисквитите во блендер, ги ставив со сад настрана, го додадов топениот маргарин и после смесата ја рапоредив рамномерно во округло тавче.
    Потоа ја изматив хоплата, го додадов крем сирењето и шеќерот па сето тоа го нанесов врз основата. Декорирав со after eight ментол чоколатца затоа што бисквитите сите ги здробив :lol:

    Чизкејкот цела вечер седеше во фрижидер но кремот мене не ми се стегна. Па затоа моја забелешка би била дека со маскарпоне ми е ем повкусен ем по цврст кремот т.е филот. :)

    20160804_061427.jpg
     
    Legadema, SV1911, bubic.k and 48 others like this.
  14. nena2010

    nena2010 Форумски идол

    Joined:
    Dec 21, 2010
    Messages:
    19,251
    Likes Received:
    124,616
    Gender:
    Female
    Ketchup likes this.
  15. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    9,375
    Likes Received:
    42,202
    Gender:
    Female
    @kanella таков е филот со било каков крем сир. Затоа обично се става желатин.
     
    Ketchup, dunika and zhap4e like this.
  16. RainBow

    RainBow Глобален модератор Staff Member

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    22,260
    Likes Received:
    67,818
    Gender:
    Female
    Да не има уште некој што планира да става слика?
    Анкетата попладне ќе ја поставам.
     
    Ketchup, kanella, Dgirlll and 2 others like this.
  17. kanella

    kanella Популарен член

    Joined:
    May 11, 2015
    Messages:
    1,280
    Likes Received:
    10,195
    Gender:
    Female
    Мене пак со маскарпоне ми излегува супер, а желатин не користам. :worried:
     
    Ketchup, Babushka and LivingGlam like this.
  18. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    953
    Likes Received:
    7,286
    Gender:
    Female
    Мене филот од чоколадото ми се стегна. Можи не како со желатин, ама таман беше.
     
    Ketchup, Babushka and kanella like this.
  19. donna.17

    donna.17 Популарен член

    Joined:
    Dec 28, 2009
    Messages:
    1,718
    Likes Received:
    5,011
    Gender:
    Female
    Еве го мојот чизкејк. Рецептот е од мои рецепти. Горе имам ставено слатко од капини.
    1. За основата кексите измелете ги или ситно издробете ги, додадете ја ванилата и растопениот путер и убаво измешајте да добиете еднолична смеса. Во калап со бр 18 поставете најлон фолија (или калап со прстен) и израмнете ја убаво смесата. Ставете во фрижидер.
    2. Во тава на оган ставете го шеќерот и оставете да се растопи за да добиете карамел. Лешниците (потпечени) ситно исецкајте ги. Додадете ги во добиениот карамел и веднаш претурете на алуминиумска фолија да се стегне.
    3. Во сад за матење ставете го крем сирењето и шеќерот во прав и матете да се добие убава кремаста смеса. Желатинот растворете го со 3 лажици вода и оставете да набубри. Во крем сирењето додадете ја ванилата и лимончелото (или кората од лимон) и изматете. Желатинот растопете го на пареа или во микро и додадете го во кремот.
    4. Во калапот нанесете половина од кремот и израмнете. Лешниците со карамел истолчете ги, но да има и покрупни парчиња, па распоредете ги од горе. Додадете го останатиот дел од кремот, убаво израмнете и оставете ја тортата во фрижидер убаво да се стегне (кај мене остана преку вечер).
    Извадете ја од калапот и ставете го мармаладот.

    Добар апетит =)

    Прочитај повеќе: http://moirecepti.mk/post/непечен-чизкејк
    Screenshot_2016-08-04-12-20-10-1.png
     
    Last edited: Aug 4, 2016
    Legadema, SV1911, bubic.k and 30 others like this.
  20. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    2,109
    Likes Received:
    34,599
    Gender:
    Female