Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од CrazyOne, 4 декември 2015.

  1. AnaKarenina

    AnaKarenina Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Пол:
    Женски
    @Sky-butterfly да, таков е, во мало пластично баш како за павлака :) Е сега, име не знам да ти кажам, секогаш користам различен, тој што е ми дојде при рака во маркет. Ама во глобала сите ми се исти мене :D
     
    На MilaP, Ketchup, Bozica1980 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Peppermint

    Peppermint Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    13.217
    Пол:
    Женски
    Значи цел одмор ќе го мислам чизкејков. Од Гр. купувам мастрав (некое убаво крем сирење) и веднаш првам. А може и во камп да сплескам, ;) ептен ми се пријаде.

    Инаку Филаделфија немало одамна во Веро.
    Сум правела печен чизкејк, но на моиве им е некако сув. А непечен со маскарпоне ми излегувал потечен кремот, па мора да се стави желатин кој патем и јас не го сакам многу. Ама еве други интересни идеи...
    Со среќа со натреварот, нека победи најдобриот.
     
    На Babushka, Val-Dim, MilaP и 6 други им се допаѓа ова.
  3. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Пол:
    Женски
    Мајне чизкејк е готов. Го ставив во фрижидер, ќе го оставам до утре убаво да се зацврсти филот, сабајле овошјето ќе му го наредам и ќе го сликам. Се надевам ќе го биди, ако не друго за сликање барем :D
     
    На Babushka, Someonespecial, fallenangel и 11 други им се допаѓа ова.
  4. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Пол:
    Женски
    IMG_20160802_080156818.jpg
    IMG_20160802_080001067.jpg

    Идејата ја украдов од овде http://www.manilaspoon.com/2016/02/no-bake-white-chocolate-blueberry.html
    ама направив измени во количината на некој од состојките.

    Рецепт:
    220 гр. чајни колачи
    5-6 раце мелени ореви
    2 лајчиња шеќер
    8-9 лажици стопен маргарин (зависи од бисквитите, по потреба и повеќе можи)

    100 гр. бело чоколадо (нареден пат ќе ставам повеќе оти не се осејќаше многу)
    3 лајчиња маргарин
    200 гр. крем сирење (јас користев од zbregov)
    200 мл. хопла
    1 ванилин шеќер
    100 гр. шеќер (ама благо беше, 60-70 доволно би било)

    За топинго, боровинки, 2-3 лајчиња шеќер, и сок од половина лимон.

    Се соединуваат мелените колачи, оревите, шеќерот и маргаринот. Се ставаат во калапот, и во фрижидер да се стегни смесата додека се прави филот.

    Чоколадото се топи на пареа заедно со маргаринот и се трга настрана да се олади. Хоплата се мати со шеќерот, му се додава крем сирењето и оладеното чоколадо, се мати додека се добие убав глаток фил.
    Филот му се тура над бисквитите, и преку ноќ во фрижидер го оставив да се стегне убаво.

    Боровинките се мешаат заедно со шеќерот и сокот од лимон, и на тивок оган се остава да се згусни, но како што се гледа мене ми дојде многу течно бидејќи не му кладов ништо за да го стегни.
     
    Последна измена: 2 август 2016
    На SV1911, bubic.k, Salome и 64 други им се допаѓа ова.
  5. MilaP

    MilaP Форумски идол

    Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Пол:
    Женски
    На Winter Lady и Ketchup им се допаѓа ова.
  6. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.081
    Допаѓања:
    34.504
    Пол:
    Женски
    Убава тема, ама малце учесници.
    Гледаѓ Бабушка дека ме прозвала да учествувам
    Баш би сакала, ама сега паузирам со готвење :)

    Чизкејк :inlove:
     
    На kjukli, Babushka, LivingGlam и 3 други им се допаѓа ова.
  7. dunika

    dunika Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    93.920
    Пол:
    Женски
    image.jpeg Еве слика,си стојам на зборот(после ова не на вага:)).Првпат правев печен чизкејк и задоволна сум:party:.Се работи за класичниот Филаделфија чизкејк,иде вака:прв слој-кора,24 парчиња орео изблендирани и помешани со 80тина гр растопен путер,се распоредува во калап за печење и се притиска убаво.Кремастиот чииз дел:) настанува со миксирање на 4х200 гр филаделфија класик намази,па иде шеќерче 1к.шолја,ванила екстракт и 4 јајца постепено едно по едно(ги кршев со една рака):muscle:.Смеса хомогена,се префрла во калап,па иде во релна 55 мин на 160с.После тоа паѓате во искушение дека цела куќа ви мириса убаво,па и треба 4ч мин во фрижидер(waiting).Декорација сматив малце хопла,плус свежи малини и тоа е тоа;)
     
    На Legadema, SV1911, bubic.k и 56 други им се допаѓа ова.
  8. Babushka

    Babushka Популарен член

    Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    5.336
    Два дена не сум се уклучила. Најпрво фала за коментарите. Мило ми е што има позитивни коментари и од нејадачите на чизкејк :) Полека полека може ќе се преобратите :)

    Девојки браво! Очекувано тортите изгледаат перфектно! Мамат да земеш вилушка и да брцкаш по екранот.
    Рецептот на Дгрл ептен ме заинтригира, бело чоколадо мммм мњам мњам, и во комбинација со боровинки, уф се оближувам. Мора да се проба!

    А и тортата на Елена, она кога имаш неколку добри рецепти, а не можеш да одлучиш која торта да ја правиш, па ги комбинираш сите и добиваш резултат како излезен од рајот. Оргазам со секој залак.
    Морам да го прокоментирам овој дел:
    Погрешно го прочитав како во споредба со твојата торта, таа на сајтот е за грев :D:D Ме потсети на свекрва ми пред години, кога на лош англиски пробуваше да ми каже дека е фан на Елвис Присли и ми рече: Elvis Presley is my biggest fan of all! :dance::rofl:
     
    На Ketchup, kjukli, Eli23 и 11 други им се допаѓа ова.
  9. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Пол:
    Женски
    Дуника, Дуника, Дуника! :clap::clap:
    Не дека нејќам да пробам од другите бар по малку или по многу ама твоево ми се чини можам цело.
    Клап!:clap: Кога ви ги гледам рецептиве, сепак некој друг вкус си замислувам. По ви ги сакам такви,ничизовски/кремсировски. Да се разбереме:D :P

    Елена, преубава е таа твоја тортичка.:mm: Вкусно и сочно изгледа.
     
    Последна измена: 3 август 2016
    На Ketchup, boomsleng, CrazyOne и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Пол:
    Женски
    Бидна мојот илинденски чизкејк :D НО ова е единствениот мој "фијаско" чизкејк :| Сепак решив да го постирам, старите чизкејкови се стари :)

    Имавме една случка со маж ми, немам тавче со обрач што се вади (и после ова дефинитивно ќе си купам), па го печев во обично округло а тој беше задолжен да ми стави хартија за печење за полесно да го извадам. Но, маж ми ја исцепкал хартијата, посебно на дното, посебно обрач (facepalm) И нормално кога го вадевме се испораспадна, затоа немам слика од целиот колач, срамота беше :$ Сосот од малини што го направив за сервирање заврши одозгора, поточно маж ми го плесна целиот и го размачка..
    13900528_10210273578735324_781220609_n.jpg

    Многу различен на вкус од класичниот непечен-кекс чизкејк, и повеќе ми направи ќеиф овој, полесен е за јадење, но многу поголема процедура за правење.
    Германски (печен) чизкејк
    Кора:
    1.5 шоља брашно
    1 лажичка пециво
    прстофат сол
    2 лажички ванилин шеќер
    1 лажичка рендана кора од лимон
    1 јајце изматено
    1/4 шоља шеќер
    100г путер
    Сувите состојки се мешаат па се додава мекиот путер, повторно се меша и на крај се додава јајцето. Се меси во мазно тесто и се става во најлонска ќеса да отстои 1час во фрижидер.

    Фил:
    3 жолчки
    3/4 шоља шеќер
    2 лажички ванилин шеќер
    100г имекнат путер
    180мл слатка павлака
    500г крем сирење
    1.5 лажица пченкарно брашно
    3 белки
    прстофат сол
    Се матат жолчките со шеќерот и ванила шеќерот, се додава путерот и се мати, па се додава посебно изматената слатка павлака се да се соедини. Се додава кем сирењето ( јас користев А'ла кајмак крем сир) и се мати додека не стане мазно.
    Се матат посебно белките и на крај постепено во нив се додава пченкарното брашно. Оваа смеса ја додавате во претходната па со лажица мешате да се соедини.

    Откако сте ја развлекле кората во тавчето, се истура филот врз него и во претходно загреана рерна се пече 45-50мин на 150 С степени додека површината не зарумени.

    Се сервира со прачиња јадоги, или сос од малини.
     
    На Legadema, SV1911, bubic.k и 36 други им се допаѓа ова.
  11. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Пол:
    Женски
    @RainBow мислам дека денес треба анкета да се постави.
     
    На Ketchup и zhap4e им се допаѓа ова.
  12. kanella

    kanella Популарен член

    Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Пол:
    Женски
    Ај утре а :worried: у фрижидер ми е чизкејкот се лади , утре у 6 сабајле имате слика пинки промис (fingers) секако ако не, нема проблем за нареден предизвик ќе бидам по на време :wasntme:
     
    На Ketchup, joy1, LivingGlam и 5 други им се допаѓа ова.
  13. kanella

    kanella Популарен член

    Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Пол:
    Женски
    Орео Чизкејк.
    20160804_061407.jpg

    За основата:
    2 пакетчиња орео бисквити, јас не ги делев
    100 гр топен маргарин

    За фил:
    500мл хопла
    400гр филаделфија неутрален крем
    2-3 лажици шеќер во прав (по желба ова)

    Откако ги здробив бисквитите во блендер, ги ставив со сад настрана, го додадов топениот маргарин и после смесата ја рапоредив рамномерно во округло тавче.
    Потоа ја изматив хоплата, го додадов крем сирењето и шеќерот па сето тоа го нанесов врз основата. Декорирав со after eight ментол чоколатца затоа што бисквитите сите ги здробив :lol:

    Чизкејкот цела вечер седеше во фрижидер но кремот мене не ми се стегна. Па затоа моја забелешка би била дека со маскарпоне ми е ем повкусен ем по цврст кремот т.е филот. :)

    20160804_061427.jpg
     
    На Legadema, SV1911, bubic.k и 48 други им се допаѓа ова.
  14. nena2010

    nena2010 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.512
    Допаѓања:
    115.049
    Пол:
    Женски
    На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Пол:
    Женски
    @kanella таков е филот со било каков крем сир. Затоа обично се става желатин.
     
    На Ketchup, dunika и zhap4e им се допаѓа ова.
  16. RainBow

    RainBow Глобален модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.110
    Пол:
    Женски
    Да не има уште некој што планира да става слика?
    Анкетата попладне ќе ја поставам.
     
    На Ketchup, kanella, Dgirlll и 2 други им се допаѓа ова.
  17. kanella

    kanella Популарен член

    Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Пол:
    Женски
    Мене пак со маскарпоне ми излегува супер, а желатин не користам. :worried:
     
    На Ketchup, Babushka и LivingGlam им се допаѓа ова.
  18. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Пол:
    Женски
    Мене филот од чоколадото ми се стегна. Можи не како со желатин, ама таман беше.
     
    На Ketchup, Babushka и kanella им се допаѓа ова.
  19. donna.17

    donna.17 Популарен член

    Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    1.718
    Допаѓања:
    5.011
    Пол:
    Женски
    Еве го мојот чизкејк. Рецептот е од мои рецепти. Горе имам ставено слатко од капини.
    1. За основата кексите измелете ги или ситно издробете ги, додадете ја ванилата и растопениот путер и убаво измешајте да добиете еднолична смеса. Во калап со бр 18 поставете најлон фолија (или калап со прстен) и израмнете ја убаво смесата. Ставете во фрижидер.
    2. Во тава на оган ставете го шеќерот и оставете да се растопи за да добиете карамел. Лешниците (потпечени) ситно исецкајте ги. Додадете ги во добиениот карамел и веднаш претурете на алуминиумска фолија да се стегне.
    3. Во сад за матење ставете го крем сирењето и шеќерот во прав и матете да се добие убава кремаста смеса. Желатинот растворете го со 3 лажици вода и оставете да набубри. Во крем сирењето додадете ја ванилата и лимончелото (или кората од лимон) и изматете. Желатинот растопете го на пареа или во микро и додадете го во кремот.
    4. Во калапот нанесете половина од кремот и израмнете. Лешниците со карамел истолчете ги, но да има и покрупни парчиња, па распоредете ги од горе. Додадете го останатиот дел од кремот, убаво израмнете и оставете ја тортата во фрижидер убаво да се стегне (кај мене остана преку вечер).
    Извадете ја од калапот и ставете го мармаладот.

    Добар апетит =)

    Прочитај повеќе: http://moirecepti.mk/post/непечен-чизкејк
    Screenshot_2016-08-04-12-20-10-1.png
     
    Последна измена: 4 август 2016
    На Legadema, SV1911, bubic.k и 30 други им се допаѓа ова.
  20. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.081
    Допаѓања:
    34.504
    Пол:
    Женски
    На Ketchup, Babushka и kanella им се допаѓа ова.