Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од CrazyOne, 4 декември 2015.

1. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.308
    Ама во исто време кога ќе ја мацнеш во шеќер и така стрвно ќе замезиш и сирење, па ќе пивнеш и јогурт... Добиваш слатко-солено плус кисело.

На JuLleE, Babushka, anel и 5 други им се допаѓа ова.
  2. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Чекајте другари. Немојте да сте поблаги со мене и толерантни само затоа што ме сакате. По врага со таква лицемерна љубов. Дајте ми искреност. Молим вас.:D Не ме лишивајте од форумско бичување на ѕидот на срамот. Како инаку ќе се научам на ред, м? Плус привилегии. Мајко! А привилегии нејќам.
    Или не ме сакајте од сега, или сакајте ме, ама удрете ме поостро, посилно. Да ме заболи, ве молам, значи, значи.:D
    Мани све. Чувство на вина ми всадивте. :| Ви должам искрено и огромно извинување што кажав оваква комична тема и со тоа ве лишив од најмилото - да зготвите, сликнете и постирате за насловна.:D
    Извињавам се. Дубоко и широко. Неќу више. Очекувам прописна казна да ми смислите. Баш јас треба да бидам пример за сите други неранимајковци што се осмелуваат да ви пркосат на редот во ручањето.
    Следеќи пут, анкета ќе ставам. Оти ја малку чукната.. ова може да очекувате. Хаос и перверзии. Ама си знаете де.:bug:
    :f::D
    Извинејте уште стоипесилјадипутадвестетриесмилиони пати.:rofl:
    Толкава љубов.. не знаев. Жими оково.:D

На mimiiiii, kukla21, Espadrila и 12 други им се допаѓа ова.
  3. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Ма каква љубов,страв е во прашање.
    Види како вртиш сучиш со зборови,и таму благо солено правиш.:D

На Ketchup, PUPICA, fallenangel и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Жабо што туку се извинуваш што те гледам чудна, остај таму нека се помачат. Жени со цела Холивудска индустрија спијат за насловна, они сакаат со пола саат најмногу во кујна |(

На 1209, duffi, mimiiiii и 15 други им се допаѓа ова.
  5. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.015
    @zhap4e уживај во петте минути слава ко cover girl. Во име на транспарентноста, те гласав и јас, ама не зашто си lovable форумски лик, туку за најоригинален рецепт. Бобената салата ми е позната како концепт, ама ќофтенцата беа новитет за мене (иако, не оти е релевантен фактор, ама доста време „киснам“ на кулинарни блогови).

А, сега првпат и официјално во темава со пилешко во слатко-кисел сос.
    пилешко во слатко кисел сос.jpg

Рецептов е „кованица“ од неколку рецепти од нет, усовршуван доста време додека да го усогласам со она што нас дома ни се допаѓа. Значи, не тврдам дека е 1:1 со она што повеќето сте пробале во кинсеки ресторан. Исто така, пред некое време дознав дека во автентичната кинеска кујна не ни постои вакво јадење, т.е дека е повеќе американско отколку ориентално. Како и да е, 50% од моето семејство го обожава, па доста често го спремам. И чиста коинциденција е со темава, ич не е наменски. :?: Не знам зошто ви го пишувам ова, скептиците веќе ролаат очи. А, сега со ред.

Потребно за 4 порции:

400 gr пилешко бело месо (филе)
    масло (на око, ама имајте во предвид дека се работи за deep fry)
    4 с.л брашно
    4 с.л пченкарно нишесте
    1/2 к.л пециво
    100 мл. вода
    главица кромид (средно голема)
    200 гр. пиперки - зелена, жолта, црвена (може и само зелена, боите се заради естетика. Поважно е да бидат „месести“)
    конзерва ананас, сочувајте го сокот (за ориентација, тие што јас ги користам се 227 гр. со течност т.е 136 гр. нето)
    200мл. слатко-кисел сос (долу рецепт)
    300 гр. басмати ориз

Се сецкаат кромидот, пиперките и ананасот.

пилешко во слатко кисел сос 3.jpg

Во длабок сад се мешаат брашното, нишестето, пецивото и водата - до изедначување на смесата. Треба да биде за нијанса погуста од смеса за палачинки. Пилешкото месо се сецка на коцки (bite size) и се додава во смесата од брашно. Во меѓувреме се загрева маслото. Месото се пржи на висока температура. Во тава, 28 см. од дозава излегуваат две тури. Испржените коцки месо се префрлаат во длабока чинија обложена со кујнска хартија.

пилешко.jpg

Во друга тава (или во истата, откако сте го исфрлиле маслото од пржењето) се запржува кромидот, па се додаваат сецканите пиперки, а по 5 минути и ананасот. Се пржи уште 5-6 мин.

фр.jpg

Се додава сосот, а по 5-6 минути и пилешкото месо. Промешуваме убаво и оставаме да прокрчка сосот но, не и да испари.

Паралелно, се вари и оризот. За басмати оризот не важи правилото 3:1. Долго време грешев, додека не се сетив да седнам и да прочитам на нет. Соодносот вода - ориз е 2:1. Оризот е сварен кога водата целосно ќе испари. Ако истовремено го правите и сосот, внимавајте оризот да не загори.:D Never happened.:P

Слатко-кисел сос

Се служи топло. Начинот на сервирање е по желба.

Се уморив. И за претходната тема имав рецепт, ене го, во ФИ е од денес, ама пуста мрза за пишување.:$
    Да кажам ли дека Бабушка ми е фаворит so far...Aj, ќе си ќутам...:mm:

На Erata, mami blue, naturally и 59 други им се допаѓа ова.
  6. Babushka

Babushka Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    5.336
    Не бе Жапче, нити се навредив, нити се налутив. На шала беше и тоа кажано, со намигнувачко смајли. Следниот пат 3 смаијлиња ќе ставам, да нема забуни :D;):rofl:

На Ketchup и galapce им се допаѓа ова.
  7. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Абе @galapce, душо напатена. :D :D:D Не се расфрлај толку моме.:D

До-ре-ми. Љубимото. :whew:

На Lady Phoenix, Ketchup, galapce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. PrettyDramaQueen

PrettyDramaQueen Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2016
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    4.192
    14111957_1040603212702531_1368418303_n.jpg

Пица-лубеница :inlove:
    Се вади круг од средината на лубеницата, се ренда сирње и се додава друго овошје по желба, во мојов случај бело грозје (можеби пофенси ќе изгледаше со црно грозје, но за жал немав моментално дома а и повеќе ми се допаѓа на вкус белото) :D
    Брзо, лесно и вкусно, совршена закуска за летна забава (y)

14081369_1040603269369192_1063901552_n.jpg
    14088868_1040603216035864_105194583_n.jpg

На ♡BuBaLe♡, tace73, mami blue и 37 други им се допаѓа ова.
  9. Peppermint

Peppermint Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    13.217
    Многу сте креативни, браво.
    Јас и оваа тема нема да учествувам, иако во текот на одморот се амбицирав.
    Идејата беше пица со моцарела, пршута, смокви и рукола. Моиве смотанковци рекоа-немој ни да си помислила да ставаш смокви! Така да...ништо од мене и овој циклус.

На fallenangel, Sky-butterfly, zhap4e и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Ајде и јас за прв пат да се вклучам во темата. Единствена слатко-солена комбинација што ја јадам е со суви сливи (печени суви сливи обвиткани со сланина) :mm:. Сега еден друг рецепт:

Суви домати и сливи со сирење во масло

IMG_20160824_190524.jpg
    Потребни состојки:
    Суви сливи
    Суви домати
    Сирење
    Зачини (сол, оригано и рузмарин)
    Маслиново масло

Се редат сувите сливи, сувите домати и сирењето во тегла, помеѓу нив се додаваат зачини по желба и се залева со маслиново масло.
    Се остава да отстои неколку дена во фрижидер.

IMG_20160824_185507.jpg IMG_20160824_190334_BURST001_COVER.jpg

Последна измена: 24 август 2016
    На tace73, Erata, Giovanna и 34 други им се допаѓа ова.
  11. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    До ре ми го има мојот глас во овој круг.Нејзиниот рецепт ми е преубав и голема благодатрност до неа оти сега знам како се прави тоа пилешкото по кинеските ресторани,а мм го обожава

Последна измена: 24 август 2016
    На Babushka, Sky-butterfly, do-re-mi и 4 други им се допаѓа ова.
  12. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    @Mayyya, кај беше ти за натпреварот во тегла, моме. Преубаво изгледа. Се надевам ќе те видиме во темава и во иднина. Ме мами тегличкава.:whew:

На Babushka, Lady Phoenix, PUPICA и 8 други им се допаѓа ова.
  13. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Maja mi mirisa na naslovna :D

На Babushka, PUPICA, Viktorijaaa5 и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Жапче и мене ме мамеше и вчера откако ја направив помини-замини од кај фрижидерот лапни си. :D
    Ама вечерта пак си ја дополнив и не ја чепкам веќе, бар два-три дена да отстои.

На Babushka, Ketchup и zhap4e им се допаѓа ова.
  15. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    91.769
    Со либето секоја недела ја следиме темава и секоја недела ми нафрла идеи што можам да подготвам (гледам сака да сум во кујна :D ). Ми се виде интересна комбинацијава со овошје и сирење и го послушав.

Sweet Caprese сендвич:
    -Ciabata лепче
    -Овчо сирење на скара
    -Домат
    -Карамелизирано овошје - мед, грозје и смокви
    Декорација - босилок
    IMG_20160825_164720.jpg

IMG_20160825_164627.jpg received_10153761240946889.jpeg

На ♡BuBaLe♡, tace73, Giovanna и 40 други им се допаѓа ова.
  16. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Ми го растргнавте желудников на сите страни. :doh: Се сакам. :( Поздрав до либете, Марама. Да си го чуваш чим и за слатко-солено има идеи човекот и не му се крева косата.:D пс. истото го мислев инаку, минус доматот, со помфрит..јајце:nod:

Маyyyа....и јас така би правела,богам.:mm: :D И ја спомнав на мајка ми комбинацијата..одма посака да направи. Подголтна :D Супер рецепти(y)

На Babushka, Ketchup, Lady Phoenix и 6 други им се допаѓа ова.
  17. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    91.769
    @zhap4e ку(р)вар ми е либето :D ти не знаеш што се му помина низ глава :D

Инаку мене @Babushka ми е фаворит, да начекам мисиркини батаци, карабатаци обавезно ќе го направам јадењево.

На Babushka, Ketchup, Lady Phoenix и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Жaбo не си јa бркaш рaбoтaтa кaкo требa, пoминa време, требa дa свирнеш фaјрoн, дa јa пoбaрaш Реин дa стaви aнкетa (јa би, aмa не сум вo нaјдoбри oднoси сo неa) и дa сoбереш сите слики вo еднa. Сo слaвaтa oдaт и oдгoвoрнoсти, дa не зaбoрaвиш :!:
    @zhap4e

На sanjaeva, Babushka, JuLleE и 6 други им се допаѓа ова.
  19. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.686
    Допаѓања:
    6.585
    Мене ептен ми се допадна темава, и жал ми е што немаше голем одзив, баш ме интересираше што вкусни јадења ќе излезат, да добијам некоја идеја.

Инаку фаворити ми се @do-re-mi ,ме купи одма мене зошто се давам во кинеското пилешко слатко-кисело, и слатките пилешки топчиња со ананас, праски, моркови и чуда. :D Потоа @Babushka иако од прво мислев дека сосот е од цреши/вишни, не знам зошто, ама и вака ми потекоа лиги, превкусно изгледа!

И сега, не можам да се одлучам.. Ајде бегајте таму. :D

На Babushka, Ketchup и zhap4e им се допаѓа ова.
  20. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.081
    Допаѓања:
    34.504
    Највкусно од тука како што ми изгледа, и единствено што би пробала е сендвичот на @marama :)

На Babushka, Ketchup, marama и 2 други им се допаѓа ова.