Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,781
    Likes Received:
    145,294
    Еклери само од слаткара. :D
     
  2. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Joined:
    Nov 19, 2014
    Messages:
    4,682
    Likes Received:
    46,946
    Ajde be zeni domakinki ste ili so ste...zasukajte rakavi, ne e nesto tesko de :P

    Anketata
    Pupica
    Kukla994

    :tmi:
     
  3. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,070
    Likes Received:
    328,499
    Gender:
    Female
  4. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Joined:
    Nov 19, 2014
    Messages:
    4,682
    Likes Received:
    46,946
    Ete pocna I glasanjeto :rofl:
     
  5. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,781
    Likes Received:
    145,294
    Да ја прогласиме @PUPICA за најснаодлива. :D
     
  6. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    953
    Likes Received:
    7,286
    Gender:
    Female
    Во неделата е поставена темата, па би требало до недела да може да се прикачува.
    Планирам утре/другиден да направам и јас така да 3 ќе не има на анкетата ;)
     
  7. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    Тогаш,можно е и јас:P
     
  8. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Joined:
    Nov 19, 2014
    Messages:
    4,682
    Likes Received:
    46,946
    I @♡BuBaLe♡ ke doj pa ete 4 se prajme....
    Dobro e, cetiri cetiri, koj ti gi dava xD


    Edit ete ja I zabata. Pridaj gospode :D
     
  9. EminemsGirl

    EminemsGirl Истакнат член

    Joined:
    Aug 3, 2016
    Messages:
    315
    Likes Received:
    1,163
    Gender:
    Female
    download (1).jpg

    Ги правев за сестрами уште среда ама сега ми текна слика да пуштам :rofl::) повелете ајдеее :*


    Ми кажаа да пишам и рецепт еве.

    Јас правев по рецепт на мајками
    Во тенџере ставив вода да зоврие со малку масло (1 филџан ) за повеке еклери.
    Кога зоврие водата ставам брашно за смесата да стане мека (обично ставам од око ) :rofl: со пециво и ванила за фкус.
    И додавам 4 јајца едно по едно и месан со жица за матњнје по тешко е ама се исплаќа :) .
    И со шприц ставам со тавче топчинја и ги печам на 165° околу 25 минути пошто топчинјата се мали.
    За фил крема пастичера
    6 жолчки се ставаат во сад.И се готват на пареа се меша постојано инаку ке направите кајгана.
    Кога ке се згустне смесата се трга на страна да олади (не заборавајте 2 лаживи шекер)
    Додека се лади белките од јајцата ги матам со миксер и ги додавам во садот со жолчките и се меша од оздола нагоре инаку белките ке изгубат волумен.
    Се филуваат еклерите ги маскате со бело и црно стопено чоколадо и наздравје :D
     
    Last edited: Oct 7, 2016
    rose60, Mayyya, Babushka and 30 others like this.
  10. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Joined:
    Nov 19, 2014
    Messages:
    4,682
    Likes Received:
    46,946
    Aaaa ekleriiiii !!!
    Redaktiraj srcka dur imas vreme I pisi go receptot. Takvi su pravila :D
    @EminemsGirl
     
  11. PUPICA

    PUPICA Форумски идол

    Joined:
    Jan 11, 2015
    Messages:
    3,027
    Likes Received:
    97,226
    Gender:
    Female
    Сакам со време да појаснам, да не испадне дека неферски учествувам оти читам гласови и подршка за мене:!::lol:
    Некои „домаќинки“ моите принцес крофни ги вбројуваат во еклери:rofl:
    Тоа се принцес крофни или нагалено принцески;)
    Ама ако размислам подобро, еклер,принцес крофна исто такво,различно пакување:D

    П.С.Како и да е,топ се,готовански и брзи. Купуваш готови, правиш само фил и лижеш прсти:)
     
    Dust, Tajnaotrovna, Kitten and 7 others like this.
  12. EminemsGirl

    EminemsGirl Истакнат член

    Joined:
    Aug 3, 2016
    Messages:
    315
    Likes Received:
    1,163
    Gender:
    Female
    Евее евеее :D се надевам не заборавив нешто :tmi:
     
    Ketchup and Kukla994 like this.
  13. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Joined:
    May 2, 2015
    Messages:
    5,207
    Likes Received:
    106,319
    Gender:
    Female
    img1475828683770.jpg

    400 мл вода и 150 мл масло се ставаат на оган да зовријат па им се додава 200 гр брашно и се трга од оган и се меша до компактна смеса.
    Кога ќе подолади, се додаваат едно по едно 5 јајца.
    Се формираат топчиња колку орев и се печат 15 мин. на 200 степени со опција вентилатор и се гасни рерната а еклерите се оставаат да се излдат без да се отвара рерната, јас бар саат време ги оставам.
    За филот се става на оган 500 мл млеко од кое одземаме неколку лажици и мешаме со 2 јајца, 300 гр шеќер, 3 лажици брашно, 3 лажици густин, ванилин шеќер и вариме по постапка како за пудинг. Кога оваа смеса е оладена додавам уште 100 мл изматена хопла.
    За декорација малку шеќер во прав или чоколадо, по желба.
     
    rose60, SV1911, Acka22 and 51 others like this.
  14. sesilija

    sesilija Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    4,177
    Likes Received:
    13,284
    Еклери многу сакам, еве само што си купив од слаткара. Ми се допаѓа тој спој на тестото и кремот со чоколадото :inlove:

    Ама луѓе- еклер не е еклер, ако нема чоколадо одозгора.
    Се друго е принцес крофна.

    @Winter Lady нема ли да учествуваш? Знам едно време доста често правеше еклери...

    Јас имам правено во 2-3 наврати, ама ми омекнуваа потоа, знаете прво кога ги вадам делуваат супер, ама по некое време спласнуваат. Изгледа не ги печам доволно, или пребрзо ги вадам од шпорет. Не дека не се изедуваа, на изглед исто делуваа ок, ама не беше тоа тоа. Слико не ставам, не е за пред народ, а си најдов една од нафталин.
     
    rose60, Dust, Espadrila and 9 others like this.
  15. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    @sesilija Фала ти што се сети женска поздрав до тебе кај се губиш.:*
    Немам време неделава за готвење, мада повеќе би рекла дека немам желба.
    Имам правено ама треба подолго време да се прават.
    Незнам може би направила баш ќе видам некој комплициран рецепт.
    До кога важи да ставам слика ?
     
    Tajnaotrovna and Ketchup like this.
  16. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    7,698
    Likes Received:
    19,882
    Gender:
    Female
    1475859871525.jpg

    Ekleri

    350 ml voda
    100ml maslo
    Gi stavame na sporet da varat 2 min,potoa dodavame okolu 200g brasno se mesat ubavo i da oladi.
    Od kako ke oladi so mikser mesame i dodavame 4 jajca edno po edno,se dodava i polovina pecivo se ubavo se mesa.
    So spric pravime figuri i vo tepsija premackana so margarin gi stavame formite.
    Pecime 20min na 200stepeni.

    Fill crema pasticera
    3 zolcki
    150g seker
    90g brasno
    pola kilo mleko
    rendana kora od limon

    zolckite sekerot i korata gi mesame so mikser ubavo,potoa dodavame brasnoto i 3/4 lazici mleko pa mesame so mikser ubavo.
    Potoa go dodavame mlekoto i so lazica mesame site zaedno.
    Gi stavame na sreden ogin i se mesa dodeka ne pocne da se debelee,potoa go gasime oginot i mesame so lazica dodeka se soedini ubavo,la go stavame vo ladilnik da oladi.
    Od kremata stavame vo sred eklerite i preliv od cokolado zgora :)



    otidov da zacistam bombava vo kujna sto ja napraviv:whew: a vie:!:gledajte ne glasajteme8-|

    Nazdravie,povelete :)
    +slika
    1475860044062.jpg
     
    rose60, jasna83, Acka22 and 38 others like this.
  17. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Joined:
    Jun 23, 2010
    Messages:
    2,150
    Likes Received:
    16,150
    Сите превкусно изгледаат.:):clap:
     
    Tajnaotrovna, EminemsGirl and Ketchup like this.
  18. La.RagazzaMisteriosa

    La.RagazzaMisteriosa Популарен член

    Joined:
    Jun 17, 2013
    Messages:
    476
    Likes Received:
    10,844
    Gender:
    Female
    14572592_1396908633671466_1195774249_o.jpg
    Еклери
    Тесто
    500 мл вода
    250 гр. зејтин
    350 гр. брашно
    8 јајца

    Фил
    1л млеко
    3 пудинга од ванила
    10лаж шекер

    Глазура
    5 лажици млеко,
    3 лажици шеќер
    1 лажица какао
    1 лажица зејтин
    100 гр. чоколадо

    Водата и маслото се става да зовријат . Од кога ќе почне да врие се додава брашното, се промешува и веднаш се трга од ринглата. Пак се меша смесата да се соедини се остава на собна температура да се излади. Потоа со миксер се промешува и се додаваат јајцата едно по едно. Кога смесата ќе се соедини го исклучуваме миксерот.
    Во плех се става мрсна хартија за печење и со помош на шприц се прават форми по желба. Меѓу секој еклер се остава празен простор. Се става да се пече. Во текот на печењето рерната не се отвара.

    Се става млекото со шеќерот да зоврие, а во еден мал дел од млекото се раствара пудингот кој се сипува во врелото млеко и се прави густ крем кој се остава да олади.
    Еклерите се сечат на пола и се полнат со фил.

    Какаото шеќерот млекото и зејтинот се ставаат да зовријат се додава чоколадото и
    со лажица се нанесува на еклерите.
     
    rose60, jasna83, Acka22 and 43 others like this.
  19. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    953
    Likes Received:
    7,286
    Gender:
    Female
    IMG_20161008_190405022.jpg
    Моите не многу успешни еклери.

    Рецепт
    235мл вода
    113гр путер/маргарин
    120гр брашно (малце беше, додадов уште 3 лажици)
    1/4 лажиче сол
    2 лајчиња шеќер
    Состојките се мешаат заедно во тенџерче и на средна температура се ставаат се додека не се стопи путерот. Се трга од оган и му се додава брашното, се меша со дрвена лажица се додека се добие компактна смеса. Се остава да се излади, и му се додаваат јајцата едно по едно и се мати се додека не се соединат. Се формираат еклерите и се печат на 200 степени околу 10 мин, потoа се намалува температурата на 170 уште 30 мин.

    Фил:
    480мл млеко
    4 жолчки
    70 гр шеќер
    1 пудинг од ванила

    Се матат жолчките со шеќерот, му се додава пудингот растворен во малку млеко, останатото млеко се става да се загрее и му се додаваат жолчките со пудингот, се меша се додека не се згусти. Се остава да се излади.
     
    rose60, jasna83, 1209 and 51 others like this.
  20. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,824
    Likes Received:
    62,031
    Мммм... Од четвртокот до денес 5 нови „натпреварувачки“ :clap:
    Не е лошо Кукле!!! Има „кворум“ за анкета :)

    За сите што сакаат да направат еклери, а немаат рецепт...
    Ова го напишав пред некој ден во темата „Рецепти и идеи преку слика“ :tmi:

    Umbrella22 напиша:
    @Val-Dim да ми пишиш рецепт за еклери ако сакаш
    ***
    Не знаев каде да го напишам рецептот, а тема ЕКЛЕРИ не најдов...

    ЕКЛЕРИ
    Тесто

    1/2 литар вода
    200 мл зејтин
    300гр брашно
    1 пециво
    6 јајца
    Водата и зејтинот зовриваат, се додава брашното и многу малку сол (на врвот од ножот) и убаво се уедначува. Откако ке се олади се додаваат јајцата, едно по едно, цело време матејки со миксерот. Се додава пециво. Во намастена тава се обликуваат еклерите, но се внимава мегу нив да остане доволно простор за да не се залепат! Тестото се става во шприц и се прават облици по желба - „принцес“, долгнавести, округли... Во отсуство на шприц се обликуваат еклери со помош на две лажички. Во добро загреана рерна на 200 степени, се ставаат еклерите да се печат. Првите 20 минути не смее да се отвара рерната, за да не „спаднат“ еклерите!!! Потоа се намалува температурата на 100 степени и се оставаат еклерите да се допечат.
    Испечените еклери се сечат на пола по должина и се филуваат!!!

    Крем
    1 литар млеко
    10лажици брашно
    18 лажици шеќер
    4 жолчки
    4 ванилин шеќер
    Во тенџерче се матат жолчките и се додава млекото. Во друг сад се мешаат шеќерот и брашното и се додаваат во млекото. Се вари на тивок оган додека да се згусти. На крај се додава ванилата и се филуваат еклерите.

    Глазура
    10 лажици млеко
    2 лажици какао
    6 лажици шеќер
    2 лажици зејтин

    Ова е многу стар „оригинален“ рецепт за еклери... Кремот се вари долго време, ама затоа е превкусен!!!
    Доклоку немаме време или „нерви“ за толку долго варење на кремот може да се свари како класичен пудинг, но внимателно за да не се направат грутчиња!!!

    [​IMG]
    ПС Фоткава е од нет, ама изгледот е најблизок до моите еклери :)
     
    Last edited: Oct 8, 2016
    sanjaeva, referentka, tace73 and 7 others like this.