Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од CrazyOne, 4 декември 2015.

  1. duffi

    duffi Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.742
    Допаѓања:
    145.178
    Еклери само од слаткара. :D
     
    На Tajnaotrovna, GoldenRose., Someonespecial и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Ajde be zeni domakinki ste ili so ste...zasukajte rakavi, ne e nesto tesko de :P

    Anketata
    Pupica
    Kukla994

    :tmi:
     
    На Спасееееее, Meyremce, Summerlover и 4 други им се допаѓа ова.
  3. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.809
    Допаѓања:
    325.394
    Пол:
    Женски
    На Meyremce, PUPICA, Tajnaotrovna и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Ete pocna I glasanjeto :rofl:
     
    На Спасееееее, Meyremce, Tajnaotrovna и 3 други им се допаѓа ова.
  5. duffi

    duffi Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.742
    Допаѓања:
    145.178
    Да ја прогласиме @PUPICA за најснаодлива. :D
     
    На PUPICA, Tajnaotrovna, Someonespecial и 6 други им се допаѓа ова.
  6. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Пол:
    Женски
    Во неделата е поставена темата, па би требало до недела да може да се прикачува.
    Планирам утре/другиден да направам и јас така да 3 ќе не има на анкетата ;)
     
    На Tajnaotrovna, girl-miri, fallenangel и 8 други им се допаѓа ова.
  7. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Пол:
    Женски
    Тогаш,можно е и јас:P
     
    На Meyremce, Tajnaotrovna, girl-miri и 7 други им се допаѓа ова.
  8. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    I @♡BuBaLe♡ ke doj pa ete 4 se prajme....
    Dobro e, cetiri cetiri, koj ti gi dava xD


    Edit ete ja I zabata. Pridaj gospode :D
     
    На Спасееееее, Meyremce, Tajnaotrovna и 9 други им се допаѓа ова.
  9. EminemsGirl

    EminemsGirl Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 август 2016
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    1.163
    Пол:
    Женски
    download (1).jpg

    Ги правев за сестрами уште среда ама сега ми текна слика да пуштам :rofl::) повелете ајдеее :*


    Ми кажаа да пишам и рецепт еве.

    Јас правев по рецепт на мајками
    Во тенџере ставив вода да зоврие со малку масло (1 филџан ) за повеке еклери.
    Кога зоврие водата ставам брашно за смесата да стане мека (обично ставам од око ) :rofl: со пециво и ванила за фкус.
    И додавам 4 јајца едно по едно и месан со жица за матњнје по тешко е ама се исплаќа :) .
    И со шприц ставам со тавче топчинја и ги печам на 165° околу 25 минути пошто топчинјата се мали.
    За фил крема пастичера
    6 жолчки се ставаат во сад.И се готват на пареа се меша постојано инаку ке направите кајгана.
    Кога ке се згустне смесата се трга на страна да олади (не заборавајте 2 лаживи шекер)
    Додека се лади белките од јајцата ги матам со миксер и ги додавам во садот со жолчките и се меша од оздола нагоре инаку белките ке изгубат волумен.
    Се филуваат еклерите ги маскате со бело и црно стопено чоколадо и наздравје :D
     
    Последна измена: 7 октомври 2016
    На rose60, Mayyya, Babushka и 30 други им се допаѓа ова.
  10. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Aaaa ekleriiiii !!!
    Redaktiraj srcka dur imas vreme I pisi go receptot. Takvi su pravila :D
    @EminemsGirl
     
    На Спасееееее, rose60, Meyremce и 6 други им се допаѓа ова.
  11. PUPICA

    PUPICA Форумски идол

    Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Пол:
    Женски
    Сакам со време да појаснам, да не испадне дека неферски учествувам оти читам гласови и подршка за мене:!::lol:
    Некои „домаќинки“ моите принцес крофни ги вбројуваат во еклери:rofl:
    Тоа се принцес крофни или нагалено принцески;)
    Ама ако размислам подобро, еклер,принцес крофна исто такво,различно пакување:D

    П.С.Како и да е,топ се,готовански и брзи. Купуваш готови, правиш само фил и лижеш прсти:)
     
    На Dust, Tajnaotrovna, Kitten и 7 други им се допаѓа ова.
  12. EminemsGirl

    EminemsGirl Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 август 2016
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    1.163
    Пол:
    Женски
    Евее евеее :D се надевам не заборавив нешто :tmi:
     
    На Ketchup и Kukla994 им се допаѓа ова.
  13. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.199
    Допаѓања:
    106.236
    Пол:
    Женски
    img1475828683770.jpg

    400 мл вода и 150 мл масло се ставаат на оган да зовријат па им се додава 200 гр брашно и се трга од оган и се меша до компактна смеса.
    Кога ќе подолади, се додаваат едно по едно 5 јајца.
    Се формираат топчиња колку орев и се печат 15 мин. на 200 степени со опција вентилатор и се гасни рерната а еклерите се оставаат да се излдат без да се отвара рерната, јас бар саат време ги оставам.
    За филот се става на оган 500 мл млеко од кое одземаме неколку лажици и мешаме со 2 јајца, 300 гр шеќер, 3 лажици брашно, 3 лажици густин, ванилин шеќер и вариме по постапка како за пудинг. Кога оваа смеса е оладена додавам уште 100 мл изматена хопла.
    За декорација малку шеќер во прав или чоколадо, по желба.
     
    На rose60, SV1911, Acka22 и 51 други им се допаѓа ова.
  14. sesilija

    sesilija Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.282
    Еклери многу сакам, еве само што си купив од слаткара. Ми се допаѓа тој спој на тестото и кремот со чоколадото :inlove:

    Ама луѓе- еклер не е еклер, ако нема чоколадо одозгора.
    Се друго е принцес крофна.

    @Winter Lady нема ли да учествуваш? Знам едно време доста често правеше еклери...

    Јас имам правено во 2-3 наврати, ама ми омекнуваа потоа, знаете прво кога ги вадам делуваат супер, ама по некое време спласнуваат. Изгледа не ги печам доволно, или пребрзо ги вадам од шпорет. Не дека не се изедуваа, на изглед исто делуваа ок, ама не беше тоа тоа. Слико не ставам, не е за пред народ, а си најдов една од нафталин.
     
    На rose60, Dust, Espadrila и 9 други им се допаѓа ова.
  15. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    @sesilija Фала ти што се сети женска поздрав до тебе кај се губиш.:*
    Немам време неделава за готвење, мада повеќе би рекла дека немам желба.
    Имам правено ама треба подолго време да се прават.
    Незнам може би направила баш ќе видам некој комплициран рецепт.
    До кога важи да ставам слика ?
     
    На Tajnaotrovna и Ketchup им се допаѓа ова.
  16. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Пол:
    Женски
    1475859871525.jpg

    Ekleri

    350 ml voda
    100ml maslo
    Gi stavame na sporet da varat 2 min,potoa dodavame okolu 200g brasno se mesat ubavo i da oladi.
    Od kako ke oladi so mikser mesame i dodavame 4 jajca edno po edno,se dodava i polovina pecivo se ubavo se mesa.
    So spric pravime figuri i vo tepsija premackana so margarin gi stavame formite.
    Pecime 20min na 200stepeni.

    Fill crema pasticera
    3 zolcki
    150g seker
    90g brasno
    pola kilo mleko
    rendana kora od limon

    zolckite sekerot i korata gi mesame so mikser ubavo,potoa dodavame brasnoto i 3/4 lazici mleko pa mesame so mikser ubavo.
    Potoa go dodavame mlekoto i so lazica mesame site zaedno.
    Gi stavame na sreden ogin i se mesa dodeka ne pocne da se debelee,potoa go gasime oginot i mesame so lazica dodeka se soedini ubavo,la go stavame vo ladilnik da oladi.
    Od kremata stavame vo sred eklerite i preliv od cokolado zgora :)



    otidov da zacistam bombava vo kujna sto ja napraviv:whew: a vie:!:gledajte ne glasajteme8-|

    Nazdravie,povelete :)
    +slika
    1475860044062.jpg
     
    На rose60, jasna83, Acka22 и 38 други им се допаѓа ова.
  17. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.148
    Сите превкусно изгледаат.:):clap:
     
    На Tajnaotrovna, EminemsGirl и Ketchup им се допаѓа ова.
  18. La.RagazzaMisteriosa

    La.RagazzaMisteriosa Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    10.844
    Пол:
    Женски
    14572592_1396908633671466_1195774249_o.jpg
    Еклери
    Тесто
    500 мл вода
    250 гр. зејтин
    350 гр. брашно
    8 јајца

    Фил
    1л млеко
    3 пудинга од ванила
    10лаж шекер

    Глазура
    5 лажици млеко,
    3 лажици шеќер
    1 лажица какао
    1 лажица зејтин
    100 гр. чоколадо

    Водата и маслото се става да зовријат . Од кога ќе почне да врие се додава брашното, се промешува и веднаш се трга од ринглата. Пак се меша смесата да се соедини се остава на собна температура да се излади. Потоа со миксер се промешува и се додаваат јајцата едно по едно. Кога смесата ќе се соедини го исклучуваме миксерот.
    Во плех се става мрсна хартија за печење и со помош на шприц се прават форми по желба. Меѓу секој еклер се остава празен простор. Се става да се пече. Во текот на печењето рерната не се отвара.

    Се става млекото со шеќерот да зоврие, а во еден мал дел од млекото се раствара пудингот кој се сипува во врелото млеко и се прави густ крем кој се остава да олади.
    Еклерите се сечат на пола и се полнат со фил.

    Какаото шеќерот млекото и зејтинот се ставаат да зовријат се додава чоколадото и
    со лажица се нанесува на еклерите.
     
    На rose60, jasna83, Acka22 и 43 други им се допаѓа ова.
  19. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Пол:
    Женски
    IMG_20161008_190405022.jpg
    Моите не многу успешни еклери.

    Рецепт
    235мл вода
    113гр путер/маргарин
    120гр брашно (малце беше, додадов уште 3 лажици)
    1/4 лажиче сол
    2 лајчиња шеќер
    Состојките се мешаат заедно во тенџерче и на средна температура се ставаат се додека не се стопи путерот. Се трга од оган и му се додава брашното, се меша со дрвена лажица се додека се добие компактна смеса. Се остава да се излади, и му се додаваат јајцата едно по едно и се мати се додека не се соединат. Се формираат еклерите и се печат на 200 степени околу 10 мин, потoа се намалува температурата на 170 уште 30 мин.

    Фил:
    480мл млеко
    4 жолчки
    70 гр шеќер
    1 пудинг од ванила

    Се матат жолчките со шеќерот, му се додава пудингот растворен во малку млеко, останатото млеко се става да се загрее и му се додаваат жолчките со пудингот, се меша се додека не се згусти. Се остава да се излади.
     
    На rose60, jasna83, 1209 и 51 други им се допаѓа ова.
  20. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    61.466
    Мммм... Од четвртокот до денес 5 нови „натпреварувачки“ :clap:
    Не е лошо Кукле!!! Има „кворум“ за анкета :)

    За сите што сакаат да направат еклери, а немаат рецепт...
    Ова го напишав пред некој ден во темата „Рецепти и идеи преку слика“ :tmi:

    Umbrella22 напиша:
    @Val-Dim да ми пишиш рецепт за еклери ако сакаш
    ***
    Не знаев каде да го напишам рецептот, а тема ЕКЛЕРИ не најдов...

    ЕКЛЕРИ
    Тесто

    1/2 литар вода
    200 мл зејтин
    300гр брашно
    1 пециво
    6 јајца
    Водата и зејтинот зовриваат, се додава брашното и многу малку сол (на врвот од ножот) и убаво се уедначува. Откако ке се олади се додаваат јајцата, едно по едно, цело време матејки со миксерот. Се додава пециво. Во намастена тава се обликуваат еклерите, но се внимава мегу нив да остане доволно простор за да не се залепат! Тестото се става во шприц и се прават облици по желба - „принцес“, долгнавести, округли... Во отсуство на шприц се обликуваат еклери со помош на две лажички. Во добро загреана рерна на 200 степени, се ставаат еклерите да се печат. Првите 20 минути не смее да се отвара рерната, за да не „спаднат“ еклерите!!! Потоа се намалува температурата на 100 степени и се оставаат еклерите да се допечат.
    Испечените еклери се сечат на пола по должина и се филуваат!!!

    Крем
    1 литар млеко
    10лажици брашно
    18 лажици шеќер
    4 жолчки
    4 ванилин шеќер
    Во тенџерче се матат жолчките и се додава млекото. Во друг сад се мешаат шеќерот и брашното и се додаваат во млекото. Се вари на тивок оган додека да се згусти. На крај се додава ванилата и се филуваат еклерите.

    Глазура
    10 лажици млеко
    2 лажици какао
    6 лажици шеќер
    2 лажици зејтин

    Ова е многу стар „оригинален“ рецепт за еклери... Кремот се вари долго време, ама затоа е превкусен!!!
    Доклоку немаме време или „нерви“ за толку долго варење на кремот може да се свари како класичен пудинг, но внимателно за да не се направат грутчиња!!!

    [​IMG]
    ПС Фоткава е од нет, ама изгледот е најблизок до моите еклери :)
     
    Последна измена: 8 октомври 2016
    На sanjaeva, referentka, tace73 и 7 други им се допаѓа ова.