Ajde be zeni domakinki ste ili so ste...zasukajte rakavi, ne e nesto tesko de Anketata Pupica Kukla994
Во неделата е поставена темата, па би требало до недела да може да се прикачува. Планирам утре/другиден да направам и јас така да 3 ќе не има на анкетата
I @♡BuBaLe♡ ke doj pa ete 4 se prajme.... Dobro e, cetiri cetiri, koj ti gi dava xD Edit ete ja I zabata. Pridaj gospode
Ги правев за сестрами уште среда ама сега ми текна слика да пуштам повелете ајдеее Ми кажаа да пишам и рецепт еве. Јас правев по рецепт на мајками Во тенџере ставив вода да зоврие со малку масло (1 филџан ) за повеке еклери. Кога зоврие водата ставам брашно за смесата да стане мека (обично ставам од око ) со пециво и ванила за фкус. И додавам 4 јајца едно по едно и месан со жица за матњнје по тешко е ама се исплаќа . И со шприц ставам со тавче топчинја и ги печам на 165° околу 25 минути пошто топчинјата се мали. За фил крема пастичера 6 жолчки се ставаат во сад.И се готват на пареа се меша постојано инаку ке направите кајгана. Кога ке се згустне смесата се трга на страна да олади (не заборавајте 2 лаживи шекер) Додека се лади белките од јајцата ги матам со миксер и ги додавам во садот со жолчките и се меша од оздола нагоре инаку белките ке изгубат волумен. Се филуваат еклерите ги маскате со бело и црно стопено чоколадо и наздравје
Aaaa ekleriiiii !!! Redaktiraj srcka dur imas vreme I pisi go receptot. Takvi su pravila @EminemsGirl
Сакам со време да појаснам, да не испадне дека неферски учествувам оти читам гласови и подршка за мене Некои „домаќинки“ моите принцес крофни ги вбројуваат во еклери Тоа се принцес крофни или нагалено принцески Ама ако размислам подобро, еклер,принцес крофна исто такво,различно пакување П.С.Како и да е,топ се,готовански и брзи. Купуваш готови, правиш само фил и лижеш прсти
Spoiler: Рецепт 400 мл вода и 150 мл масло се ставаат на оган да зовријат па им се додава 200 гр брашно и се трга од оган и се меша до компактна смеса. Кога ќе подолади, се додаваат едно по едно 5 јајца. Се формираат топчиња колку орев и се печат 15 мин. на 200 степени со опција вентилатор и се гасни рерната а еклерите се оставаат да се излдат без да се отвара рерната, јас бар саат време ги оставам. За филот се става на оган 500 мл млеко од кое одземаме неколку лажици и мешаме со 2 јајца, 300 гр шеќер, 3 лажици брашно, 3 лажици густин, ванилин шеќер и вариме по постапка како за пудинг. Кога оваа смеса е оладена додавам уште 100 мл изматена хопла. За декорација малку шеќер во прав или чоколадо, по желба.
Еклери многу сакам, еве само што си купив од слаткара. Ми се допаѓа тој спој на тестото и кремот со чоколадото Ама луѓе- еклер не е еклер, ако нема чоколадо одозгора. Се друго е принцес крофна. @Winter Lady нема ли да учествуваш? Знам едно време доста често правеше еклери... Јас имам правено во 2-3 наврати, ама ми омекнуваа потоа, знаете прво кога ги вадам делуваат супер, ама по некое време спласнуваат. Изгледа не ги печам доволно, или пребрзо ги вадам од шпорет. Не дека не се изедуваа, на изглед исто делуваа ок, ама не беше тоа тоа. Слико не ставам, не е за пред народ, а си најдов една од нафталин.
@sesilija Фала ти што се сети женска поздрав до тебе кај се губиш. Немам време неделава за готвење, мада повеќе би рекла дека немам желба. Имам правено ама треба подолго време да се прават. Незнам може би направила баш ќе видам некој комплициран рецепт. До кога важи да ставам слика ?
Ekleri 350 ml voda 100ml maslo Gi stavame na sporet da varat 2 min,potoa dodavame okolu 200g brasno se mesat ubavo i da oladi. Od kako ke oladi so mikser mesame i dodavame 4 jajca edno po edno,se dodava i polovina pecivo se ubavo se mesa. So spric pravime figuri i vo tepsija premackana so margarin gi stavame formite. Pecime 20min na 200stepeni. Fill crema pasticera 3 zolcki 150g seker 90g brasno pola kilo mleko rendana kora od limon zolckite sekerot i korata gi mesame so mikser ubavo,potoa dodavame brasnoto i 3/4 lazici mleko pa mesame so mikser ubavo. Potoa go dodavame mlekoto i so lazica mesame site zaedno. Gi stavame na sreden ogin i se mesa dodeka ne pocne da se debelee,potoa go gasime oginot i mesame so lazica dodeka se soedini ubavo,la go stavame vo ladilnik da oladi. Od kremata stavame vo sred eklerite i preliv od cokolado zgora otidov da zacistam bombava vo kujna sto ja napraviv a viegledajte ne glasajteme Nazdravie,povelete +slika
Еклери Тесто 500 мл вода 250 гр. зејтин 350 гр. брашно 8 јајца Фил 1л млеко 3 пудинга од ванила 10лаж шекер Глазура 5 лажици млеко, 3 лажици шеќер 1 лажица какао 1 лажица зејтин 100 гр. чоколадо Водата и маслото се става да зовријат . Од кога ќе почне да врие се додава брашното, се промешува и веднаш се трга од ринглата. Пак се меша смесата да се соедини се остава на собна температура да се излади. Потоа со миксер се промешува и се додаваат јајцата едно по едно. Кога смесата ќе се соедини го исклучуваме миксерот. Во плех се става мрсна хартија за печење и со помош на шприц се прават форми по желба. Меѓу секој еклер се остава празен простор. Се става да се пече. Во текот на печењето рерната не се отвара. Се става млекото со шеќерот да зоврие, а во еден мал дел од млекото се раствара пудингот кој се сипува во врелото млеко и се прави густ крем кој се остава да олади. Еклерите се сечат на пола и се полнат со фил. Какаото шеќерот млекото и зејтинот се ставаат да зовријат се додава чоколадото и со лажица се нанесува на еклерите.
Моите не многу успешни еклери. Рецепт 235мл вода 113гр путер/маргарин 120гр брашно (малце беше, додадов уште 3 лажици) 1/4 лажиче сол 2 лајчиња шеќер Состојките се мешаат заедно во тенџерче и на средна температура се ставаат се додека не се стопи путерот. Се трга од оган и му се додава брашното, се меша со дрвена лажица се додека се добие компактна смеса. Се остава да се излади, и му се додаваат јајцата едно по едно и се мати се додека не се соединат. Се формираат еклерите и се печат на 200 степени околу 10 мин, потoа се намалува температурата на 170 уште 30 мин. Фил: 480мл млеко 4 жолчки 70 гр шеќер 1 пудинг од ванила Се матат жолчките со шеќерот, му се додава пудингот растворен во малку млеко, останатото млеко се става да се загрее и му се додаваат жолчките со пудингот, се меша се додека не се згусти. Се остава да се излади.
Мммм... Од четвртокот до денес 5 нови „натпреварувачки“ Не е лошо Кукле!!! Има „кворум“ за анкета За сите што сакаат да направат еклери, а немаат рецепт... Spoiler: ЕКЛЕРИ Ова го напишав пред некој ден во темата „Рецепти и идеи преку слика“ Umbrella22 напиша: ↑ @Val-Dim да ми пишиш рецепт за еклери ако сакаш *** Не знаев каде да го напишам рецептот, а тема ЕКЛЕРИ не најдов... ЕКЛЕРИ Тесто 1/2 литар вода 200 мл зејтин 300гр брашно 1 пециво 6 јајца Водата и зејтинот зовриваат, се додава брашното и многу малку сол (на врвот од ножот) и убаво се уедначува. Откако ке се олади се додаваат јајцата, едно по едно, цело време матејки со миксерот. Се додава пециво. Во намастена тава се обликуваат еклерите, но се внимава мегу нив да остане доволно простор за да не се залепат! Тестото се става во шприц и се прават облици по желба - „принцес“, долгнавести, округли... Во отсуство на шприц се обликуваат еклери со помош на две лажички. Во добро загреана рерна на 200 степени, се ставаат еклерите да се печат. Првите 20 минути не смее да се отвара рерната, за да не „спаднат“ еклерите!!! Потоа се намалува температурата на 100 степени и се оставаат еклерите да се допечат. Испечените еклери се сечат на пола по должина и се филуваат!!! Крем 1 литар млеко 10лажици брашно 18 лажици шеќер 4 жолчки 4 ванилин шеќер Во тенџерче се матат жолчките и се додава млекото. Во друг сад се мешаат шеќерот и брашното и се додаваат во млекото. Се вари на тивок оган додека да се згусти. На крај се додава ванилата и се филуваат еклерите. Глазура 10 лажици млеко 2 лажици какао 6 лажици шеќер 2 лажици зејтин Ова е многу стар „оригинален“ рецепт за еклери... Кремот се вари долго време, ама затоа е превкусен!!! Доклоку немаме време или „нерви“ за толку долго варење на кремот може да се свари како класичен пудинг, но внимателно за да не се направат грутчиња!!! ПС Фоткава е од нет, ама изгледот е најблизок до моите еклери