Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. Ctete

    Ctete Популарен член

    Joined:
    Nov 17, 2015
    Messages:
    357
    Likes Received:
    5,153
    Gender:
    Female
    Ја сечеме марулата,сечиме леб на коцки и го попрскуваме со масло заедно со рендано лукче и го потпечуваме да биде крцкаво.Го пржиме и стекот и сето тоа го редиме во чинија едно по едно.Му додадов и свежа краставица и маслинки.За преливот две лажици павлака,две мајонез и една сенф и малку цеден лимон и масло.Се надевам разбирливо напишав
     
    Last edited: Oct 27, 2016
    boomsleng, JuLleE, Ketchup and 4 others like this.
  2. EminemsGirl

    EminemsGirl Истакнат член

    Joined:
    Aug 3, 2016
    Messages:
    315
    Likes Received:
    1,164
    Gender:
    Female
    Пилешки ролат со сос од домат и кисела павлака ( 1 поголем и 3 мали)

    1 тиквичка
    1 Пилешки гради сечени на танки ленти (се продаваат)
    50 гр Крем чиз (филаделфија)
    1 Мало црвено пиперче (ако е луто уште подобро)

    За сосот:

    Домати (1 поголем или 2 помали)
    Кисела павлака 125гр

    Подготовка на пилешкото:

    Тиквичката се сече на долги ленти и се потпржува за да омекнат и полесно да се завиткуваат.
    Полешкото се подмачкува со крем чиз па лентите тиквички и се витка како ролат.
    Се печат од 15 до 20 мин на 180° откако ке се испечат се потпржуваат во тавче за да заруменат.
    Пиперчето се сече на ленти и се потпржува (или било каков друг зеленчук по желба)
    Преостанатата тиквичка исто се потпржува.

    За сосот:

    Во мало по длабоко тавче се става еден домат (поголем или два шомали) на среден оган со малку вода се вари додека водата не испари и доматот не стане кешест.
    Се додава киселата павлака и се меша да се соедини.
    Се трга од оган и се прецадува за да се тргнат лупките од доматот и семето за да биде сосот без лупки.

    Се става се во танјир и наздравје ;)
    PicsArt_10-28-05.25.30.jpg PicsArt_10-28-05.24.21.jpg
     

    Attached Files:

  3. tace73

    tace73 Популарен член

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Messages:
    565
    Likes Received:
    1,397
    Gender:
    Female
    Јуфки со кокошка

    P1100665 copy.jpg

    За 4 лица:
    - 500 гр домашни јуфки
    - 1 кромид (големина по желба)
    - Кокошка од околу 1 кг
    - Сол, зејтин, зачини

    Кокошката се вари сосе кожата. Кога е готова се прецедува водата. Кромидот ситно се сецка, се запржува малку да се застакли и се додава во водата во која се вареше кокошката. Се додава сол по желба и се става водата да зоврие. Во зовриената вода се додаваат јуфките и се оставаат само 2-3 мин колку да се „заварат“. Се истураат во тавче 28-30. Водата треба малку да ги покрива. Се печат во рерна на 200-220 Ц додека да испари водата и малку да заруменат одозгора, со повремено превртување. Превртувањето треба да оди од долу - горе, значи со лажица се зафаќаат јуфки и се вртат тие што биле долу, да дојдат горе, не треба да се мешаат за да не се распаднат. Кокошката може да се пече заедно со јуфките, ама јас ја печам посебно, посолена со сув зачин.

    Ако немате домашни јуфки, и ако знаете дека јуфките што ќе ги користите бргу се варат, прескокнете го делот со „заварувањето“. Ваквите јуфки можете да ги потпечете суви во загреана рерна, само малку горните леко да поруменат, па да ја додадете директно во тавчето водата со кромидот и солта. Постапката натаму е иста.

    Пријатно!
     
  4. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    Не верувам дека ќе стигнам да направам од полнетото пилешко викендов, па еве ми ги копанчињата од вчера.

    20161026_195040.jpg

    Се ставаат свежи или одмрзнати копанчиња во вок тава, се посолуваат, забиберуваат, се става кари и малку чили и се преливаат со маслиново масло. Се оставаат околу 30 минути да впијат од зачините и се додаваат две мали лажичиња маргарин или путер и се уклучуваат на шпорет. Се поклопуваат со капак и се оставаат да се направат. Се превртуваат еднаш откако ќе подомекнат да добијат од двете страни боја. И воала. Ги јадев со царска салата.
     
  5. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,792
    Likes Received:
    323,768
    :bandit:јас тактизирам:bandit:...последна ќе ставам слика...ако воопшто ми дозволат пилешко да зготвам:@
     
  6. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Joined:
    Nov 19, 2014
    Messages:
    4,682
    Likes Received:
    46,946
    Jas vecerva gotvam I pilesko I ribesko.
    Ako ne te ostavaat Refke, da ti pratam ja slika od moevo pa taka ucestvuvaj, a :D
     
  7. EminemsGirl

    EminemsGirl Истакнат член

    Joined:
    Aug 3, 2016
    Messages:
    315
    Likes Received:
    1,164
    Gender:
    Female
    Ахаха ее не можеме сите да тактизираме :D јас на пример ако чекам викенд нема да можам ахах.

    Ајде чекаме да видиме :*
     
  8. MissDior

    MissDior Популарен член

    Joined:
    Dec 24, 2011
    Messages:
    1,214
    Likes Received:
    10,130
    image.jpeg Како за прв пат во темава нема да тактизирам:D пилешко на мој начин е мексиканско бурито, сите што го пробале до сега се воодушевени, а подготовката воопшто не е комплицирана (како за мајка на мало дете многу важен момент ми е тоа)
    Рецепт за две особи: околу 250 гр тенки пилешки стекчиња се варат 30 мин. Пола кромид, црвена и зелена пиперка и пченка од конзерва се пропржуваат и се додава исецкан стекот на мали парчиња, се динстаат заедно 15мин. Од зачини се става сол, бибер и малку чили. Се полнат посебно четири тортиљи (купечки) во секоја тортиља се става на средина околу 3 лажици од смесата и се затвара како плико. Во тавче за печење се редат со преклопот од долната страна, на 200 степени се печат околу 15 мин, 5 мин пред да бидат готови им се става изрендан кашкавал наросен со сусам и зачини( во оригиналниот рецепт чедар сирење ). Јас ги гарнирав со рендано цвркло, сенф и балсамико крема.
     
  9. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,811
    Likes Received:
    145,429
    Пилешка тава

    -100гр пилешко
    -50гр сланина
    -1 јајце
    -1голема лажица павлака
    -мало шолја млеко
    -зачини по вкус
    -кашкавал по вкус (да го покрие тавчето)

    Ги сецкаме сланината и пилешкото на коцки. Го попржуваме прво пилешкото да порумени со зачини по желба, после сланината. Ги ставаме во тавчето.
    Правиме прелив од јајцето, павлаката и млекото. Го полеваме месото и одозгора го рендаме кашкавалот.
    Ставаме да се пече 20мин колку да се растопи кашкавалот.

    За подобар вкус најдобро е пред подготовка пилешкото да стои кратко во маринада од сенф и мајонез.

    Фурнаринките се од готово пица тесто со вегета, црвен пипер и лук во прав.

    20161029_145215.jpg

    20161029_145252.jpg
     
    Babushka, Sesil, boomsleng and 60 others like this.
  10. AnaKarenina

    AnaKarenina Форумски идол

    Joined:
    Oct 6, 2011
    Messages:
    5,801
    Likes Received:
    55,009
    Gender:
    Female
    Супер тема :clap: Јас обожавам пилешко, го јадам приготвено на секаков начин, со секакви сосови, комбинации, гарнири... И знам дека овојпат ќе ми биде тешко да се одлучам за кого да гласам, зашто веќе се лигавам низ темава :D Ама на крај мислам дека ќе го одберам оној рецепт што ќе сакам следен да го направам :)

    Од мене ништо комплицирано - нешто што обично го правам кога нема ручек дома, зашто е брзо и лесно. Пилешкото си се динстува додека јас се средувам и раскомотувам после работа, па за пола саат е готово :) Најмногу сакам да го комбинирам со кари сос, јас обично купувам готов. Пилешкото го сецкам на парчиња и го преливам со сосот. Овојпат го искомбинирав со патлиџан (и задолжително лепче со сончоглед :mm:), ама убав е и со варен зеленчук, пример морков или брокула.
    [​IMG]

    [​IMG]
     
  11. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Едноставно а вкусно немам зборови :inlove:
    Копанчина печени во рерна со сол, црн пипер, вегета, масло, вода и пиво (fingers)
    Шмекот што им го дава пивото е неопишлив :clap:
    IMG_20161029_173919.jpg
    IMG_20161029_173701.jpg
     
  12. Avery

    Avery Популарен член

    Joined:
    Nov 1, 2014
    Messages:
    2,799
    Likes Received:
    14,718
    Gender:
    Female
    Освен што обожавам пилешко со кари, ти се воодушевувам на способноста толку едноставно, а толку убаво да ја презентираш храната и да го склопиш концептот на фотографијата.
    П.с- позајми ми ја масата за некоја слика за инстаграм :inlove::inlove::inlove:
     
  13. AnaKarenina

    AnaKarenina Форумски идол

    Joined:
    Oct 6, 2011
    Messages:
    5,801
    Likes Received:
    55,009
    Gender:
    Female
    Тенкс @Avery ^_^ Повели на ручек, има уште ;)
    А за масата - сè што ти треба е постара маса што нема да ја жалиш и жица за миење садови - намерно е гребена :D
     
    Doozy, Dust, Ketchup and 6 others like this.
  14. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    Те чекав во натпреваров, особено пилешково...оти се ги меркам твоите во Инстаграмо со пиФце:$

    Преубави рецепти:clap:
     
    boomsleng, Dust, Ketchup and 4 others like this.
  15. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Па само копанчиња и плешка печам со пифЦе. Друго немаТ :wasntme:
    Напрај и ти соС пиФце и пофали се колку е вкусно :*
     
    Ketchup, Aleksandar1212 and zhap4e like this.
  16. GoldenRose.

    GoldenRose. Истакнат член

    Joined:
    Mar 4, 2016
    Messages:
    120
    Likes Received:
    1,092
    Gender:
    Female
    Пилешко во сос од кикирики и кари
    [​IMG]

    Потребни состојки
    - 2 пилешки стека
    - 1 лажица рузмарин, сол, бибер и маслиново масло

    за сосост
    - 30 гр. путер
    - 2 лажици путер од кикирики
    - 1 лажица кари
    - 1 лажица брашно
    - шолја млеко
    - 1 рака печени солени кикирики
    - сол

    Како прилог ставив компири , претходно испечени во рерна а зачинети со сол, бибер и црвен пипер.

    Подготовка :
    Пилешкиот стек се сече на коцки. Се зачинува со сол, бибер, рузмарин и малку маслиново масло. Се пржи на средно-јака темпретатура . За подготовката на сосот, во мало тенџере на тивок оган се става путерот да се растопи. Потоа се додаваат 2 лажици путер од кикирики, 1 лажица кари и се меша се додека смесата не почне да врие. После се додава 1 лажица брашно и се продолжува да се меша. На крај се додаваат кикирките ( претходни исецкани ) , шолјата млеко и солта. Продолжува да се меша се додека смесата не се соедини убаво и не се згусне.

    Во чинија се сервираат компирите а врз нив пилешкото месо прелиено со сосот од кикирики и кари.
     
    Acka22, Babushka, boomsleng and 58 others like this.
  17. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,792
    Likes Received:
    323,768
    Do koga mozam da stavam?
    Pravam nesto..pa dali za 2-3 casa ke stasam...
    (Mislis kojznae sto pravam..ama da go zbogatam natprevarot.)
     
    Ketchup, fallenangel, MilaP and 3 others like this.
  18. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,811
    Likes Received:
    145,429
    До вечер .
    Утре Реин ќе стави анкета. :)
    Имаш време.
     
  19. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    Мислам дека, едни од најубавите (и поинакви од стандардното) до сега рецепти се во оваа тема. Преубаво.
     
    Doozy, Ketchup, Lady Phoenix and 4 others like this.
  20. JuLleE

    JuLleE Форумски идол

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    19,521
    Likes Received:
    260,826
    Јас незнам за кого да гласам. Се би јадела:smirk:.
     
    PUPICA, Ketchup, girl-miri and 6 others like this.