Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. tace73

    tace73 Популарен член

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Messages:
    565
    Likes Received:
    1,397
    Gender:
    Female
    Чај дали се важи, иако веќе имам нешто друго поинтересно на ум!
     
    Ketchup likes this.
  2. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,823
    Likes Received:
    145,501
    @Asterion
    Зошто не од ќесичка, како би направиле топло чоколадо домашно,греено вино?
    Се е тоа купечко донекаде.
    На оваа тема и онака креативноста ќе има предност.

    Честитки! :)
     
    Last edited: Dec 22, 2016
    Ketchup, JuLleE and joy1 like this.
  3. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,293
    Likes Received:
    57,257
    Gender:
    Female
    Тоа поинтересното стави го. :D

    Ми се допаѓа темата, ќе мора да смислиме нешто многу необично за да биде интересно.

    @Asterion, честитки за победата, според мене си беше заслужена.
     
  4. Asterion

    Asterion Популарен член

    Joined:
    Mar 12, 2011
    Messages:
    392
    Likes Received:
    5,622
    @Dgirlll Има рецепти на интернет како да приготвиш домашен салеп. Но ако не ти се ризикува со тоа секогаш можеш да одиш со некоја од другите посигурни опции. :D

    @tace73 Секако дека и чај се важи, и тоа е топол пијалок , само што сметам дека многу поубаво би било кога би имало други покреативни топли пијалоци. :D

    @duffi Па сметам дека нема да биде интересно ако сите почнеме да постираме топло чоколадо направено од ќесичка. Сите знаеме како тоа се прави. Идејата ми беше да размениме нови покреативни рецепти. Посебно за домашно подготвено чоколадо на интернет можеш да најдеш милион рецепти. Бело топло чоколадо, со рум, со цимет, со ванила, со манчмалоу...
     
    Ketchup, anel, Dgirlll and 8 others like this.
  5. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,297
    Likes Received:
    331,278
    Gender:
    Female
  6. kukla21

    kukla21 Мама Staff Member

    Joined:
    Aug 4, 2013
    Messages:
    23,744
    Likes Received:
    108,741
    Ништо лично против победникот, фотката и рецептата се топ, ама не во согласнот со темата.
     
    kjukli, JuLleE, Dgirlll and 2 others like this.
  7. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Joined:
    May 2, 2015
    Messages:
    5,211
    Likes Received:
    106,390
    Gender:
    Female
    @Asterion како од кесичка не се важи??
     
  8. Asterion

    Asterion Популарен член

    Joined:
    Mar 12, 2011
    Messages:
    392
    Likes Received:
    5,622
    Бубале како што погоре напишав сметам дека нема да е интересно ако сите постираме од ќесичка. Темата ќе биде монотона. Идејата ми беше пијалокот да биде домашно подготвен.Но еве нека се изјаснаат и другите членки, ако сметате дека треба да се важи и од ќесичка тогаш океј.
     
  9. toogood

    toogood Популарен член

    Joined:
    Oct 2, 2014
    Messages:
    2,126
    Likes Received:
    12,332
    :o
    Zar jas ne pobediv?;(:envy:
    Aj koga ke se vratam mira nema da vi ostavam, ke postiram se dodeka ne mi namestite edna pobeda.:lol:
     
    Ketchup, duffi, anel and 6 others like this.
  10. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    953
    Likes Received:
    7,286
    Gender:
    Female
    @Asterion Општо ме интересираше како се приготвува салеп а да не е од кесичка.

    Побарав рецепти и најдов дека се прави од делови од цвеќето орхидеја, е дека дома ке го направам малце потешко :D ако знаеш некој друг поедноставен рецепт сподели.
     
  11. Asterion

    Asterion Популарен член

    Joined:
    Mar 12, 2011
    Messages:
    392
    Likes Received:
    5,622
    @Dgirlll Јас имам еден рецепт за кој нема потреба од такви ретки состојки. :D

    -2 лажици ориз
    -2 чаши млеко
    -4 лажици шеќер
    -1/4 лажичка ванила
    -цимет

    Начин на подготовка:

    Оризот го миеме 2 пати и потоа го ставаме во вода да откисне минимум 1 саат. После 1 саат го прецедуваме и го распределуваме врз нешто памучно што ќе може да ја впие водата. Го оставаме да се исуши околу 20-30 минути. Оризот го ставаме во машинка за мелење на кафе или пак high speed blender и мелеме околу 3-4 минути се додека оризот не стане како прашок.
    Во сад ги размешуваме прашокот од оризот и млекото и размешуваме. Садот го ставаме на среден оган и чекаме да зоврие, мешајќи константно. Откако ќе се згусне, отприлика после 2 минути го додаваме шеќерот и ванилата и промешуваме. Го префрлуваме салепот во чаши и одзгора проросуваме со цимет.
     
  12. КикиМаус

    КикиМаус Популарен член

    Joined:
    Jul 27, 2016
    Messages:
    2,149
    Likes Received:
    17,735
    @Asterion честитки за победата :clap:

    Решив да го сефтосам натпреварот со твојот рецепт за салеп.
    Одличен е !
    Ти благодарам за идеата.
    Од сега па натаму на овој начин ќе го приготвувам.
    IMG_201612358_024726.jpg
     
    Salome, Doozy, Babushka and 43 others like this.
  13. tace73

    tace73 Популарен член

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Messages:
    565
    Likes Received:
    1,397
    Gender:
    Female
    За салеп можете да си го користите и салепот на Алкалоид, кој што е чист, без никакви додатоци. Салепот е и многу здрав и се користи посебно кај мали деца за респираторни инфекции, посебно за горниот респираторен тракт и надразнетост на грлото!
     
    Ketchup, PUPICA, Dust and 5 others like this.
  14. Asterion

    Asterion Популарен член

    Joined:
    Mar 12, 2011
    Messages:
    392
    Likes Received:
    5,622
    @КикиМаус баш ми е мило што си го испробала рецептот и си задоволна од резултатот. :D Супер е сликата!
     
    kjukli, Ketchup, Dust and 2 others like this.
  15. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    2,119
    Likes Received:
    34,674
    Gender:
    Female
    Оооооо темавааааааа....:inlove::inlove::inlove:
     
    kjukli, Ketchup, Barbie20 and 4 others like this.
  16. Someonespecial

    Someonespecial Free-minded aesthete

    Joined:
    Nov 17, 2012
    Messages:
    13,119
    Likes Received:
    163,771
    Gender:
    Female
    Честитки @Asterion, баш се израдував што ти си победила! ^_^ :party: :wasntme:
    Темава... убавини!!! :inlove: :inlove: :inlove:
     
  17. PUPICA

    PUPICA Форумски идол

    Joined:
    Jan 11, 2015
    Messages:
    3,027
    Likes Received:
    97,226
    Gender:
    Female
    Да бидам искрена,темава е утната.
    Очигледно секнаа идеите.
    Самиот назив "фемина готвач" кажува,значи треба да готвиме,да заигра кутлача,тавче,тенџерче:D
    П.С.Што знам,мое мислење,што не значи дека е исправно.
     
    Dust, Viktorijaaa5, joy1 and 3 others like this.
  18. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Joined:
    Aug 5, 2010
    Messages:
    5,531
    Likes Received:
    34,908
    @PUPICA Oваа е лагана тема и психичка припрема, пред да распостелат Новогодишните трпези :D
    :d::drunk:
     
    galapce, Ketchup, Barbie20 and 6 others like this.
  19. PUPICA

    PUPICA Форумски идол

    Joined:
    Jan 11, 2015
    Messages:
    3,027
    Likes Received:
    97,226
    Gender:
    Female
    Ааа добро,го повлекувам кажаното:$:|:DИма логика.
     
    Ketchup, Viktorijaaa5 and Summerlover like this.
  20. AnaKarenina

    AnaKarenina Форумски идол

    Joined:
    Oct 6, 2011
    Messages:
    5,801
    Likes Received:
    55,009
    Gender:
    Female
    Јас уште кога ја прочитав темава одма помислив на топло чоколадо, зашто многу сакам да пијам во зима, макар што разгледував и интересни рецепти за кафе со разни вкусови, како голема кафеџика :wasntme: Сепак се одлучив за првото :)

    Топло чоколадо со пеперминт

    - 40gr темно чоколадо
    - 30gr кафен шеќер
    - 1 мала лажичка какао
    - 200ml полномасно млеко
    - екстракт од пеперминт
    - новогодишни бастунчиња со вкус на пеперминт
    - хопла/шлаг пена

    Ако не можете да најдете екстракт од пеперминт (обично по продавниците стандард има ванила или рум, друго тешко се наоѓа) можете да искористите две бастунчиња, само проверете дали се со арома на пеперминт, зашто мислам дека има некои што не се. Издробете ги убаво, знам дека се тврди, ама на даска со сукало можете да ги раскршите. После можете да ги ставите во малку млеко на тивок оган и да мешате за полесно да се растопат. Млекото ќе стане розево, ама без гајле, бојата на топлото чоколадо ќе си биде како што треба :) А ќе мириса на пеперминт ;)

    Млекото ставете го на тивок оган и додадете ги какаото и шеќерот. Мешајте додека не се растопат. Потоа додадете го чоколадото и екстрактот од пеперминт или млекото со растопените бастунчиња и мешајте додека не зоврие. Топлото чоколадо ставете го во шолја и декорирајте со изматена хопла или шлаг пена, плус парченца од бастунчињата.

    Можете да експериментирате со количината на состојките во зависност од тоа дали сакате да биде посилен вкусот на какао или на пеперминт. Можете да го направите и со млечно чоколадо, ако не сте голем љубител на темното. Јас густинот не го сакам баш, па не ставив, ама можете и тоа да додадете ако топлото чоколадо го сакате погусто, како пудинг.

    [​IMG]
     
    Coachella, Salome, Doozy and 78 others like this.