Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од CrazyOne, 4 декември 2015.

  1. Ane-Goki1

    Ane-Goki1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    29.033
    IMG_20170101_205712.JPG
    Ајде од мене еден дел(солениот) од новогодишната трпеза.
    Колку да ја сефтосам темата :mm:
    Честитки женска @IronLady :*
     
    На MilaP, fallenangel, Antebellum и 24 други им се допаѓа ова.
  2. LollySky

    LollySky Популарен член

    Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Пол:
    Женски
    Caprese торта
    DSC_0340.JPG
    Се топи на пареа 200 гр. чоколадо и 150 гр. путер.Се става на страна да се олади. Во еден сад се матат 4 жолчки, лажиче екстракт од ванила, 200 гр. мелени бадеми и 150 гр. кафеав шекер. Се додава чоколадото. Во друг сад се прави шлаг од 4 белки и потоа се додава каj другата смеса. Се меша рачно. Се сипува во калап и се пече 40 минути на 170 степени. Кога ке се олади, се украсува со шекер во прав.


    DSC_0335.JPG
     
    Последна измена: 1 јануари 2017
    На emkaemka, MilaP, Baby-bubu и 47 други им се допаѓа ова.
  3. PrettyDramaQueen

    PrettyDramaQueen Истакнат член

    Се зачлени на:
    31 мај 2016
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    4.192
    Пол:
    Женски
    15870763_1164534430309408_314766900_n.jpg

    Елка со нутела
    Состојки:
    450гр брашно
    1/3 чаша шеќер
    Прстофат сол
    Квасец
    1 чаша топло млеко
    2 јајца
    Нутела
    Шеќер во прав за декорација

    Се замесува тестото (во тестото ги ставаме само жолчките од јајцата, а со белките ја премачкуваме елката пред да ја ставиме да се пече) и се остава да отстои еден час. Нараснатото тесто се дели на два дела и се сукаат две кори во форма на триаголник. Се премачкува првата кора со нутела и врз неа се става втората кора. Потоа сечеме гранки и секоја ја замотуваме. Потоа се остава елката повторно да отстои 30-40 мин. Се пече на 180 степени околу 15тина минути.

    Еве и видео како оди изработката на елката. :D
    15822501_1164529373643247_1721014782_n.jpg
     
    На eli25, emkaemka, crazylady и 54 други им се допаѓа ова.
  4. RainBow

    RainBow Глобален модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.108
    Пол:
    Женски
    Може ли празнични јадења да биде @IronLady ? Вака не може рецепт да се стави, темата повеќе е за во фото натпреварот. До четврток еве нека стои, па да се гласа празничниот викенд и после да биде за божиќните јадења, пример.
     
    На crazylady, Lady Phoenix, zhap4e и 6 други им се допаѓа ова.
  5. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.081
    Допаѓања:
    34.504
    Пол:
    Женски
    Нека биде така :)
     
    На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ane-Goki1

    Ane-Goki1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    29.033
    Мојата слика може да се избрише @RainBow повеќе е за во фото натпревар :D
    Ако успеам ќе направам нешто во согласност со темата :angel:
     
  7. kala21

    kala21 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.895
    Допаѓања:
    15.406
    Пол:
    Женски
    Прочитав Carpisa...почнав да ги сонувам ташните:Dсе извинувам за офф
     
    На Someonespecial, Acka22, zhap4e и 4 други им се допаѓа ова.
  8. 1209

    1209 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.578
    Допаѓања:
    43.077
    Пол:
    Женски
    Jaс веќе ја ставив сликата во ФМЌ ама не е во фемина инстаграм па мислам дека нема да смета, ако не е во ред тргнете ја. Тортава ја правиме обично за Нова Година или Божиќ, па иако не е традиционална торта ние си ја викаме така зошто традиционално си ја правиме неколку години по ред.
    Тортата е чоколадна со мачмалоу.

    20161231_134006.jpg
    Потребни состојки:
    Кора
    -500гр брашно
    -500гр шеќер
    -250гр какао
    -2 кафени лажици пециво
    -прстофат сол
    -250 гр млеко
    -филџан масло
    -2 поголеми јајца
    -ванила(јас користев екстракт течен 2 лачици мали)
    -250гр зовриена вода
    Фил
    -350гр маргарин
    -250гр какао
    -5 пакетчиња шеќер во прав(пакетче 200гр)
    -250 гр млеко
    -ванила
    -1 кафена лажица сода
    -Хопла 500 гр
    -мачмалоу 10тина парчена(јас годинава користев од новите со ванила оти се фантастични)
    Глазура:
    -600гр чоколадо(јас користам 100% црно)
    -дел од хоплата од филот отприлика една чаша
    -малку млеко
    -малку путер
    -1 лажичка еспресо

    Најпрво за корта. Прво се мешаат брашното, шеќерот, какаото и другите суви состојки, убаво да се соединат, потоа се додава млекото, маслото, јајца и ванилата и се мути со миксер на средна брзина, за да биде воздушеста кората, потоа кога ќе се уработи брзо се додава зовриената вода и се меша со голема брзина околу минутка. Ако ви изгледа многу ретко или густо се додава во зависност уште малку брашно или млеко.
    Се дели кората во две тавки, јас користев округли оти ми е подобро на изглед, ама може и правоаголна тавка и јас користев една округла па ја сечев кората на две. Се пече околу 35 мин на 180 степени, ама зависи од фурна, знаете како оди печење кора.
    Додека се пече и лади скроз кората се спрема филот. Путерот омекнат скоро растопен се мати заедно со какаото со миксер, потоа постепено се додава едно пакетче шеќер со малку млеко, додека не се потрошат и шеќерот и млекото. Јас искрено годинава го ставив сетиот шеќер и ептен е блага тортата, така да јас би ви препорачала дури едно пакетче помалку, на крај додавав уште малку млеко оти многу ми беше густ филот, ама ќе си видите како ви изгледа. На крај ванила и еспресо се доадаваат и се меша.
    Потоа се уработува хоплата и од неа се одделува една чаша за глазурата.
    Врз кората се става прво од кафеавиот фил, па се редат мачмалоуто на пола пресечено, па хоплата. Прв ред кора, втор филови, па пак кора па филови и се става да се олади, не во фрижидер туку на ладно место, пример на тераса, се стегнува еден ден, за да се упие филот во кората и да се зацврсти.
    На крај се спрема глазурата, на паера се топи чоколадото со путер и млеко, па на крај остатокот од хоплата. Се полева одозгора тортата и пак се става да се стегне. Јас декорирав со уште парченца мачмалоу и какоа одозгора целата ја посипав.
    Тортата е фантазија, блага, сочна, кремава и ептен за посебни пригоди оти е доста мастрафна и скапичка, ако излегува поситна, пак стигнува и за гости оти ептен е блага па мали парчиња обично се доста.
    Добар апетит и убави празници.
     
    На eli25, ines.h, kjukli и 62 други им се допаѓа ова.
  9. tace73

    tace73 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    1.396
    Пол:
    Женски
    Само да прашам за содата, ставена е во филот, дали треба да биде во кората?
     
    На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  10. 1209

    1209 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.578
    Допаѓања:
    43.077
    Пол:
    Женски
    @tace73 Леле да, сум ја утнала у пишување. Во кората е да :)
     
    На Ketchup и tace73 им се допаѓа ова.
  11. tace73

    tace73 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    1.396
    Пол:
    Женски
    Ок фала, да не земам да ја правам па уште од старт да утнам :)
     
    На danichap, Ketchup и 1209 им се допаѓа ова.
  12. JuLleE

    JuLleE Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.514
    Допаѓања:
    251.469
    А баклавата за Божиќ? Јас мислам да се испочитува со една посебна тема. Таман Божиќ ќе не фати и ќе има рецепти и слики:).
     
    На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Patoa moze veke slednata tema da e Bozikni jadenja ...ili taka nesto :D
     
    На JuLleE и Ketchup им се допаѓа ова.
  14. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.081
    Допаѓања:
    34.504
    Пол:
    Женски
    Се изнастававте јадења во фемина инстаграм, а тука ве нема
    Нц нц нц |(

    @1209 тортава ти е сон :inlove:
     
    На Barbie20, 1209, Lady Phoenix и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. dunika

    dunika Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    93.913
    Пол:
    Женски
    Слабо слики дај да појачам!Јас за жал не сликав поединечно конкретен оброк-ја имам цела маса.Комбинација е од веганска/вегетаријанска и класична "мрсна" трпеза.Домашно приготвени се:посни кифли со зелено/црвено песто, полнети шампињони(веган), лосос,лигњи варени во бело вино+зачини,свинско во бел сос од печурки,и пилешко(потпржено на путер).Не очекувам да се гласа дека немам класичен рецепт,но еве да прошарам:d:;) IMG_0318.JPG
     
    На Valentina.Vaki, eli25, ines.h и 70 други им се допаѓа ова.
  16. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.368
    Пол:
    Женски
    mn ubavo i porazlicno :)
     
    На Ketchup, Dust, Ginger^ и 10 други им се допаѓа ова.
  17. RainBow

    RainBow Глобален модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.108
    Пол:
    Женски
    Ајде нека одат сите слики, и така многу малку се. До утре ова време ќе се гласа, па после божиќни рецепти. :)
     
    На Ketchup, JuLleE, dunika и 4 други им се допаѓа ова.
  18. manako1

    manako1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.045
    Пол:
    Женски
    Дали се уште може да се поставуваат слики?
     
  19. Ane-Goki1

    Ane-Goki1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    29.033
    Не,веќе се гласа,има анкета
     
    На Ketchup, senza.parole и manako1 им се допаѓа ова.
  20. MissDior

    MissDior Популарен член

    Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    10.111
    @dunika ме освои со сервисот чинии а и менито:D за сечиј вкус и модерно во исто време
     
    На Ketchup, Dust, Barbie20 и 1 друга личност им се допаѓа ова.