Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. Ane-Goki1

    Ane-Goki1 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2013
    Messages:
    2,307
    Likes Received:
    29,034
    IMG_20170101_205712.JPG
    Ајде од мене еден дел(солениот) од новогодишната трпеза.
    Колку да ја сефтосам темата :mm:
    Честитки женска @IronLady :*
     
  2. LollySky

    LollySky Популарен член

    Joined:
    Jan 7, 2016
    Messages:
    2,957
    Likes Received:
    14,025
    Gender:
    Female
    Caprese торта
    DSC_0340.JPG
    Се топи на пареа 200 гр. чоколадо и 150 гр. путер.Се става на страна да се олади. Во еден сад се матат 4 жолчки, лажиче екстракт од ванила, 200 гр. мелени бадеми и 150 гр. кафеав шекер. Се додава чоколадото. Во друг сад се прави шлаг од 4 белки и потоа се додава каj другата смеса. Се меша рачно. Се сипува во калап и се пече 40 минути на 170 степени. Кога ке се олади, се украсува со шекер во прав.


    DSC_0335.JPG
     
    Last edited: Jan 1, 2017
    emkaemka, MilaP, Baby-bubu and 47 others like this.
  3. PrettyDramaQueen

    PrettyDramaQueen Истакнат член

    Joined:
    May 31, 2016
    Messages:
    399
    Likes Received:
    4,193
    Gender:
    Female
    15870763_1164534430309408_314766900_n.jpg

    Елка со нутела
    Состојки:
    450гр брашно
    1/3 чаша шеќер
    Прстофат сол
    Квасец
    1 чаша топло млеко
    2 јајца
    Нутела
    Шеќер во прав за декорација

    Се замесува тестото (во тестото ги ставаме само жолчките од јајцата, а со белките ја премачкуваме елката пред да ја ставиме да се пече) и се остава да отстои еден час. Нараснатото тесто се дели на два дела и се сукаат две кори во форма на триаголник. Се премачкува првата кора со нутела и врз неа се става втората кора. Потоа сечеме гранки и секоја ја замотуваме. Потоа се остава елката повторно да отстои 30-40 мин. Се пече на 180 степени околу 15тина минути.

    Еве и видео како оди изработката на елката. :D
    15822501_1164529373643247_1721014782_n.jpg
     
    eli25, emkaemka, crazylady and 54 others like this.
  4. RainBow

    RainBow Глобален модератор Staff Member

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    22,320
    Likes Received:
    68,110
    Gender:
    Female
    Може ли празнични јадења да биде @IronLady ? Вака не може рецепт да се стави, темата повеќе е за во фото натпреварот. До четврток еве нека стои, па да се гласа празничниот викенд и после да биде за божиќните јадења, пример.
     
  5. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    2,119
    Likes Received:
    34,674
    Gender:
    Female
    Нека биде така :)
     
    Ketchup likes this.
  6. Ane-Goki1

    Ane-Goki1 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2013
    Messages:
    2,307
    Likes Received:
    29,034
    Мојата слика може да се избрише @RainBow повеќе е за во фото натпревар :D
    Ако успеам ќе направам нешто во согласност со темата :angel:
     
  7. kala21

    kala21 Популарен член

    Joined:
    Mar 20, 2013
    Messages:
    1,896
    Likes Received:
    15,407
    Gender:
    Female
    Прочитав Carpisa...почнав да ги сонувам ташните:Dсе извинувам за офф
     
  8. 1209

    1209 Форумски идол

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Messages:
    7,209
    Likes Received:
    46,794
    Gender:
    Female
    Jaс веќе ја ставив сликата во ФМЌ ама не е во фемина инстаграм па мислам дека нема да смета, ако не е во ред тргнете ја. Тортава ја правиме обично за Нова Година или Божиќ, па иако не е традиционална торта ние си ја викаме така зошто традиционално си ја правиме неколку години по ред.
    Тортата е чоколадна со мачмалоу.

    20161231_134006.jpg
    Потребни состојки:
    Кора
    -500гр брашно
    -500гр шеќер
    -250гр какао
    -2 кафени лажици пециво
    -прстофат сол
    -250 гр млеко
    -филџан масло
    -2 поголеми јајца
    -ванила(јас користев екстракт течен 2 лачици мали)
    -250гр зовриена вода
    Фил
    -350гр маргарин
    -250гр какао
    -5 пакетчиња шеќер во прав(пакетче 200гр)
    -250 гр млеко
    -ванила
    -1 кафена лажица сода
    -Хопла 500 гр
    -мачмалоу 10тина парчена(јас годинава користев од новите со ванила оти се фантастични)
    Глазура:
    -600гр чоколадо(јас користам 100% црно)
    -дел од хоплата од филот отприлика една чаша
    -малку млеко
    -малку путер
    -1 лажичка еспресо

    Најпрво за корта. Прво се мешаат брашното, шеќерот, какаото и другите суви состојки, убаво да се соединат, потоа се додава млекото, маслото, јајца и ванилата и се мути со миксер на средна брзина, за да биде воздушеста кората, потоа кога ќе се уработи брзо се додава зовриената вода и се меша со голема брзина околу минутка. Ако ви изгледа многу ретко или густо се додава во зависност уште малку брашно или млеко.
    Се дели кората во две тавки, јас користев округли оти ми е подобро на изглед, ама може и правоаголна тавка и јас користев една округла па ја сечев кората на две. Се пече околу 35 мин на 180 степени, ама зависи од фурна, знаете како оди печење кора.
    Додека се пече и лади скроз кората се спрема филот. Путерот омекнат скоро растопен се мати заедно со какаото со миксер, потоа постепено се додава едно пакетче шеќер со малку млеко, додека не се потрошат и шеќерот и млекото. Јас искрено годинава го ставив сетиот шеќер и ептен е блага тортата, така да јас би ви препорачала дури едно пакетче помалку, на крај додавав уште малку млеко оти многу ми беше густ филот, ама ќе си видите како ви изгледа. На крај ванила и еспресо се доадаваат и се меша.
    Потоа се уработува хоплата и од неа се одделува една чаша за глазурата.
    Врз кората се става прво од кафеавиот фил, па се редат мачмалоуто на пола пресечено, па хоплата. Прв ред кора, втор филови, па пак кора па филови и се става да се олади, не во фрижидер туку на ладно место, пример на тераса, се стегнува еден ден, за да се упие филот во кората и да се зацврсти.
    На крај се спрема глазурата, на паера се топи чоколадото со путер и млеко, па на крај остатокот од хоплата. Се полева одозгора тортата и пак се става да се стегне. Јас декорирав со уште парченца мачмалоу и какоа одозгора целата ја посипав.
    Тортата е фантазија, блага, сочна, кремава и ептен за посебни пригоди оти е доста мастрафна и скапичка, ако излегува поситна, пак стигнува и за гости оти ептен е блага па мали парчиња обично се доста.
    Добар апетит и убави празници.
     
    eli25, ines.h, kjukli and 62 others like this.
  9. tace73

    tace73 Популарен член

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Messages:
    565
    Likes Received:
    1,397
    Gender:
    Female
    Само да прашам за содата, ставена е во филот, дали треба да биде во кората?
     
    Ketchup likes this.
  10. 1209

    1209 Форумски идол

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Messages:
    7,209
    Likes Received:
    46,794
    Gender:
    Female
    @tace73 Леле да, сум ја утнала у пишување. Во кората е да :)
     
    Ketchup and tace73 like this.
  11. tace73

    tace73 Популарен член

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Messages:
    565
    Likes Received:
    1,397
    Gender:
    Female
    Ок фала, да не земам да ја правам па уште од старт да утнам :)
     
    danichap, Ketchup and 1209 like this.
  12. JuLleE

    JuLleE Форумски идол

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    19,649
    Likes Received:
    262,411
    А баклавата за Божиќ? Јас мислам да се испочитува со една посебна тема. Таман Божиќ ќе не фати и ќе има рецепти и слики:).
     
    kukla21 likes this.
  13. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Joined:
    Nov 19, 2014
    Messages:
    4,682
    Likes Received:
    46,947
    Patoa moze veke slednata tema da e Bozikni jadenja ...ili taka nesto :D
     
    JuLleE and Ketchup like this.
  14. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    2,119
    Likes Received:
    34,674
    Gender:
    Female
    Се изнастававте јадења во фемина инстаграм, а тука ве нема
    Нц нц нц |(

    @1209 тортава ти е сон :inlove:
     
  15. dunika

    dunika Форумски идол

    Joined:
    Mar 31, 2012
    Messages:
    3,860
    Likes Received:
    95,470
    Gender:
    Female
    Слабо слики дај да појачам!Јас за жал не сликав поединечно конкретен оброк-ја имам цела маса.Комбинација е од веганска/вегетаријанска и класична "мрсна" трпеза.Домашно приготвени се:посни кифли со зелено/црвено песто, полнети шампињони(веган), лосос,лигњи варени во бело вино+зачини,свинско во бел сос од печурки,и пилешко(потпржено на путер).Не очекувам да се гласа дека немам класичен рецепт,но еве да прошарам:d:;) IMG_0318.JPG
     
  16. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,298
    Likes Received:
    331,305
    Gender:
    Female
    mn ubavo i porazlicno :)
     
    Ketchup, Dust, Ginger^ and 10 others like this.
  17. RainBow

    RainBow Глобален модератор Staff Member

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    22,320
    Likes Received:
    68,110
    Gender:
    Female
    Ајде нека одат сите слики, и така многу малку се. До утре ова време ќе се гласа, па после божиќни рецепти. :)
     
    Ketchup, JuLleE, dunika and 4 others like this.
  18. manako1

    manako1 Форумски идол

    Joined:
    Jul 29, 2016
    Messages:
    3,473
    Likes Received:
    67,053
    Gender:
    Female
    Дали се уште може да се поставуваат слики?
     
  19. Ane-Goki1

    Ane-Goki1 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2013
    Messages:
    2,307
    Likes Received:
    29,034
    Не,веќе се гласа,има анкета
     
    Ketchup, senza.parole and manako1 like this.
  20. MissDior

    MissDior Популарен член

    Joined:
    Dec 24, 2011
    Messages:
    1,220
    Likes Received:
    10,145
    @dunika ме освои со сервисот чинии а и менито:D за сечиј вкус и модерно во исто време
     
    Ketchup, Dust, Barbie20 and 1 other person like this.