И кога немав даска пак на рака си сецкав. Само еден проблем имам со него ми ргоса малку тоа горниот дел на капачето на сецкото @Sky-butterfly имаше како мојот на Бош па може ќе ми дадеш некој совет ако имаш ист проблем. А не се вади и мие. Едино таму да не го мијам.
Е добро де мојата за сервирање е , па имам гости кои знаат дирекно на неа да си сецнат нешто, па направена е лом. Ништо страшно. И онака кога ќе сервираш тоа не се познава. Посебно ако има ливче марула. Небитно. Убава си беше темава. Креативна. Изговорот не е каква е даската. Кој сакаше да учествува го стори тоа. Во последно време новите модерни даски се со држач, баш како домашните даски . Дома се сецкам на даска. Навика е во прашање. Не е моја даската. Од ресторант е. Ама да ви докажам дека се се може.
Добро де Винтер не мора на се да се најде замерка. Впрочем муабетот беше сосем друг. Да не трупиме офф. Да дојде @RainBow ,да ја затвори анкетата и одиме напред со нова тема.
Уствари анкетата е веќе затворена. @eli25 Честитки, слободно кажи си нова тема. А јас за @duffi си гласав Случајно пред некој ден налетав и таман си гласав
Ви благодарам девојки , па здравје и да ми дојдете дома и на по една ваква даска. Е сега, тема, гледам се што мислев поминало. Во телефон најдов неколку фотки од готови кори , па предлагам тоа да биде тема(солено или благо , рецепт со готови кори) . Еве една од мене -бурек . Две кори се ставаат најдолу во плехчето со краевите да висат за да се затвори после. Другите кори ситно се кршат половината и се пропрскуваат со зејтин и кисела вода. Се става смесата( мелено месо, пица бурек, урда и јајца) потоа се додаваат др. кори исто ситно исцепкани, и се става пак зејтин и кисела вода и се поклопува со долните две кори. Се пече. Ако не ви се допаѓа да ја менуваме .
Ajde jas ke go skrsam mrazot. Gibanicava mi e bajata od pred 10 dena. So gotovi kori kako sto se dogovorivme. Fil: Zamativ 8 jajca so 400gr cottage cheese (nemam poima kako se vika na mk., sirenjevo ne e sirenje no e mlecen proizvod) , 250gr. belo sirenje i 1 pecivo. Upotrebiv edno pakovanje kori (454gr.). Ja stavam korata na masa , ja prskam so zejtim i kisela voda i potoa slednata kora. Tri kori edna vrz druga, gi duzvam i brckam vo filot. Malku so prsti gi bockam za da upiat poveke. Taka zguzvani gi redam vo tavce. Ostanatiot fil moze da go poleete vo tavata. Za poprskuvanje na korite iskoristiv okolu 150gd. zejtin i isto tolku kisela voda. Se pece na 190 stepeni okolu 40min. Sece te kako vi odgovara za serviranje. Priaten rucek. Ova bese spremeno za da ucestvuvam vo "Daska" ama vo posleden moment se predomisliv zosto nemav vreme a gostite veke samo sto ne dosle. Se isposervirav vo tanjiri i planot Daska propadna. Ja predizvikuvam @Bridget Ne deka ke pobedam, ama resiv levo smetalo da si igram.
Честитки @eli25 пак не ми ја погодивте темата некако не е многу креативна а и бара повеќе време за спремање, јас освен ручек што спремам специјално за доручек и ручек најчесто е нешто набрзина и се трудам да е здраво
Nemam sliki, toa bese od pred 10 dena. Sakav jas se ubavo da slikam za daskata ama nemav vreme i se otkazav. Ova e edinstvenata slika. Citav kako se pravi cottage cheese. Kako razbrav se vadi od varenoto mleko kajmakot. E sega sto mu pravat da bide vo granuli neznam. Inace ne e soleno, da ne recam blutkavo e. Mene ovoj recept mi e od doma. Jas si smisliv da si dodavam cottage cheese inace pravata recepta e smo belo sirenje.
Cottage cheese е изварка. Да не сум оф топик, триаголници од готови кори. Потребно е 500 г готови кори, 300 мл јогурт, 250мл масло, ќесичка прашок за пециво, фил по желба. Се мешаат јогуртот, маслото и прашокот за пециво да се добие течна хомогена смеса. Се приготвува филот, во мојот случај е изварка со јајце и сол. Една кора се мачка со смесата, се витка на половина, па се сече на половина по должина, да се добие четвртина. Пак се мачка со смесата. На едниот крај се става лажиче фил и се витка триаголник. Се повторува процедурата додека се потрошат корите. Се премачкуваат со јајце и се посипуваат со ким. Се печат во загреана рерна на 180 степени околу 20-30 минути. Јас повеќе ги печам, да бидат крцкави. Ако сакате подебели и поголеми, тогаш една кора ја виткате на три или четири пати, па виткате триаголник и премачкувате со смеса од еден квасец, 300 мл млеко, 300 мл масло, лажиче шеќер, лажиче сол ( не мора ако сакате сладок фил), 6 лажици брашно.
Рецептот го имам споделено во соодеветната тема. http://forum.femina.mk/threads/Рецепти-со-готови-кори.12078/#post-1534679 Филот ми се состои од 2 јајца, 1 чаша кисело млеко и едно пециво кои добро се матат.(за отприлика 400 гр . кори) Кората ја премачкувам од двете страни со едно четче кое постојано го киснам во филот. Потоа редам од состојките и врз нив доаѓа втората кора која истотака ја премачкувам со филот и врз неа друг слој со состојки... Доколку правите во форма на коцка, препорачливо е одкако ќе ги наредите корите( пред печење да ја пресечете на 4 делови). Зависно од формата на корите и колку количински сакате да направите, може да се преполови или дуплира смесата за филот. Зајрето е ствар на вкус и нема битна улога точната количина. Јас имам правено и од само една кора. Убаво ја накиснав во филот, ја наполнив со зајре и ја завиткав како ролат. Се пече околу 20/25 минути мислам на 200 степени, секогаш проверувам кога е поцрвенето. Бурек со спанаќ. Spoiler
Мислев да прескокнам зашто никогаш не сум правела ништо со готови кори, ама време беше да пробам. Млечен бурек (Галактобуреко) (? ) Spoiler: Рецепт Прво се подготвува шербет 1 +1/3 чаша шеќер 1 чаша вода 2 парченца лимон 1 + 1/2 лажица сок од лимон Шеќерот и водата да зовријат на средно тивок оган. Се додаваат парченцата лимон, се намалува температурата на тивко и се остава да вари 10 минути. Се отстранува одоган, се отстрануваат парченцата лимон. Се додава сокот од лимон и се остава да лади. Фил 1420 мл млеко (знам дека е глупа милилитражата, ама преправав од quart и така ми испадна ) 1 чаша (200 гр) шеќер 1 чаша гриз 6 јајца 1 лажица сок од лимон 1 лажичка ситно рендана кора од лимон Малку екстракт од ванила или пакетче ванилин шеќер Се вари млекото. Во друг сад се матат јајцата и се додаваат останатите состојки, се мати. Кога ќе се свари млекото, малку по малку се внесува во ладната смеса, со постојано матење. Се враќа филот во тенџере и се вари со постојано мешање (со маталка). Треба да згусне и да зоврие. Се остава на страна. Рерна на 180 степени. 1 пакетче готови кори - 6 за основа и 6 одозгора. 220 гр путер (мислам и 200 ќе е доволно) - раастопен Тавата се намастува со путер. Се става кора, од страните да излегува. Се мачка со путер. Се повторува истото со останатите 5 кори за основата. Одозгора кремот, се израмнува. Уште 6 кори одозгора. На крај превиткувате за да се затвори бурекот. Се сече бурекот на парчиња. Се пече 40тина минути. Веднаш штом ќе го извадите го прелевате со шербетот. Да отстои најмалку 4 часа пред да послужите. Така, пак ми дадовте тема - готви а не пробувај. Појма немам какво е на вкус.
бурек со месо од готови кори Рецепт 1 кило кори ги исеков кружно колку тавчето, меѓу секоја премачкував со мешавина од шоља масло, шоља вода и прашак за пециво. На среде го стсњвив месото, пола кило мелено пропржено со зачини. Остатоците од корите ги наредив на работ на тавчето. Печев на 180