Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    И кога немав даска пак на рака си сецкав.
    Само еден проблем имам со него ми ргоса малку тоа горниот дел на капачето на сецкото @Sky-butterfly имаше како мојот на Бош па може ќе ми дадеш некој совет ако имаш ист проблем.
    А не се вади и мие.
    Едино таму да не го мијам.
     
    Last edited: Jan 24, 2017
    Ketchup likes this.
  2. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,766
    Likes Received:
    145,268
    Е добро де мојата за сервирање е , па имам гости кои знаат дирекно на неа да си сецнат нешто, па направена е лом.
    Ништо страшно.
    И онака кога ќе сервираш тоа не се познава. Посебно ако има ливче марула.

    Небитно. Убава си беше темава. Креативна. Изговорот не е каква е даската. Кој сакаше да учествува го стори тоа. :)

    Во последно време новите модерни даски се со држач, баш како домашните даски .


    Дома се сецкам на даска. Навика е во прашање.

    Не е моја даската. Од ресторант е. Ама да ви докажам дека се се може.:D FB_IMG_1485267608564.jpg
     
    Chica.Loca, kjukli, krEM4Eto and 28 others like this.
  3. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,766
    Likes Received:
    145,268
    Добро де Винтер не мора на се да се најде замерка. :)

    Впрочем муабетот беше сосем друг. Да не трупиме офф.
    Да дојде @RainBow ,да ја затвори анкетата и одиме напред со нова тема.
     
    Viktorijaaa5, Dust, Ketchup and 6 others like this.
  4. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Joined:
    Nov 19, 2014
    Messages:
    4,682
    Likes Received:
    46,944
    Уствари анкетата е веќе затворена.
    @eli25 Честитки, слободно кажи си нова тема.
    А јас за @duffi си гласав :wasntme:
    Случајно пред некој ден налетав и таман си гласав :D
     
    Dust, Ketchup, duffi and 3 others like this.
  5. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,111
    Likes Received:
    124,326
    :) Ви благодарам девојки , па здравје и да ми дојдете дома и на по една ваква даска:wasntme:. Е сега, тема, гледам се што мислев поминало. Во телефон најдов неколку фотки од готови кори , па предлагам тоа да биде тема(солено или благо , рецепт со готови кори) . Еве една од мене -бурек . Две кори се ставаат најдолу во плехчето со краевите да висат за да се затвори после. Другите кори ситно се кршат половината и се пропрскуваат со зејтин и кисела вода. Се става смесата( мелено месо, пица бурек, урда и јајца) потоа се додаваат др. кори исто ситно исцепкани, и се става пак зејтин и кисела вода и се поклопува со долните две кори. Се пече. Ако не ви се допаѓа да ја менуваме :$. image.jpeg
     
    Chica.Loca, kjukli, krEM4Eto and 39 others like this.
  6. toogood

    toogood Популарен член

    Joined:
    Oct 2, 2014
    Messages:
    2,126
    Likes Received:
    12,329
    Ajde jas ke go skrsam mrazot.

    Gibanicava mi e bajata od pred 10 dena.:^)

    So gotovi kori kako sto se dogovorivme.


    Fil:
    Zamativ 8 jajca so 400gr cottage cheese upload_2017-1-24_23-39-33.jpeg (nemam poima kako se vika na mk., sirenjevo ne e sirenje no e mlecen proizvod) , 250gr. belo sirenje i 1 pecivo.
    Upotrebiv edno pakovanje kori (454gr.).
    Ja stavam korata na masa , ja prskam so zejtim i kisela voda i potoa slednata kora. Tri kori edna vrz druga, gi duzvam i brckam vo filot. Malku so prsti gi bockam za da upiat poveke. Taka zguzvani gi redam vo tavce.
    Ostanatiot fil moze da go poleete vo tavata.
    Za poprskuvanje na korite iskoristiv okolu 150gd. zejtin i isto tolku kisela voda.
    Se pece na 190 stepeni okolu 40min.
    Sece te kako vi odgovara za serviranje.
    Priaten rucek.


    Ova bese spremeno za da ucestvuvam vo "Daska" ama vo posleden moment se predomisliv zosto nemav vreme a gostite veke samo sto ne dosle.
    Se isposervirav vo tanjiri i planot Daska propadna.

    Ja predizvikuvam @Bridget :P:rofl:

    Ne deka ke pobedam, ama resiv levo smetalo da si igram.:rofl::party:
     

    Attached Files:

  7. MissDior

    MissDior Популарен член

    Joined:
    Dec 24, 2011
    Messages:
    1,207
    Likes Received:
    10,127
    Честитки @eli25 пак не ми ја погодивте темата:( некако не е многу креативна а и бара повеќе време за спремање, јас освен ручек што спремам специјално за доручек и ручек најчесто е нешто набрзина и се трудам да е здраво
     
    Asterion, Barbie20, Kukla994 and 2 others like this.
  8. Ketchup

    Ketchup

    Joined:
    Dec 23, 2014
    Messages:
    6,796
    Likes Received:
    46,427
    Откако ја изедов питата со јаболка? :^) :P
    Честитки Ели!
     
  9. galapce

    galapce Форумски идол

    Joined:
    Nov 4, 2014
    Messages:
    4,318
    Likes Received:
    106,805
    Gender:
    Female
    Мајче срави бонус фотки,пресек,мресек,ова она.
    Да не е млечниот производ урда?
     
  10. toogood

    toogood Популарен член

    Joined:
    Oct 2, 2014
    Messages:
    2,126
    Likes Received:
    12,329
    Nemam sliki, toa bese od pred 10 dena.
    Sakav jas se ubavo da slikam za daskata ama nemav vreme i se otkazav.
    Ova e edinstvenata slika.

    Citav kako se pravi cottage cheese. Kako razbrav se vadi od varenoto mleko kajmakot. E sega sto mu pravat da bide vo granuli neznam. Inace ne e soleno, da ne recam blutkavo e.

    Mene ovoj recept mi e od doma. Jas si smisliv da si dodavam cottage cheese inace pravata recepta e smo belo sirenje.
     
    galapce likes this.
  11. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,791
    Likes Received:
    202,752
    Gender:
    Female
    Cottage cheese е изварка.

    Да не сум оф топик, триаголници од готови кори.
    Потребно е 500 г готови кори, 300 мл јогурт, 250мл масло, ќесичка прашок за пециво, фил по желба.
    Се мешаат јогуртот, маслото и прашокот за пециво да се добие течна хомогена смеса. Се приготвува филот, во мојот случај е изварка со јајце и сол.
    Една кора се мачка со смесата, се витка на половина, па се сече на половина по должина, да се добие четвртина. Пак се мачка со смесата. На едниот крај се става лажиче фил и се витка триаголник. Се повторува процедурата додека се потрошат корите. Се премачкуваат со јајце и се посипуваат со ким. Се печат во загреана рерна на 180 степени околу 20-30 минути. Јас повеќе ги печам, да бидат крцкави.

    IMG_20170126_121453.jpg

    Ако сакате подебели и поголеми, тогаш една кора ја виткате на три или четири пати, па виткате триаголник и премачкувате со смеса од еден квасец, 300 мл млеко, 300 мл масло, лажиче шеќер, лажиче сол ( не мора ако сакате сладок фил), 6 лажици брашно.
     
    Chica.Loca, CrazyOne, kjukli and 73 others like this.
  12. An-na

    An-na Форумски идол

    Joined:
    Sep 9, 2011
    Messages:
    6,857
    Likes Received:
    36,489
    Gender:
    Female
    Убаво изгледа. Ќе го пробам обавезно.
     
    Ketchup and Annath like this.
  13. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Јас ќе учествувам со пица ролат ама ме мрзи рецептот да го пишам :yawn:
    Ај кога ќе ми помине мрзата :^)
     
    Ketchup likes this.
  14. danichap

    danichap Moderator Staff Member

    Joined:
    Jun 26, 2011
    Messages:
    16,508
    Likes Received:
    288,477
    Рецептот го имам споделено во соодеветната тема.
    http://forum.femina.mk/threads/Рецепти-со-готови-кори.12078/#post-1534679

    Филот ми се состои од 2 јајца, 1 чаша кисело млеко и едно пециво кои добро се матат.(за отприлика 400 гр . кори)

    Кората ја премачкувам од двете страни со едно четче кое постојано го киснам во филот.
    Потоа редам од состојките и врз нив доаѓа втората кора која истотака ја премачкувам со филот и врз неа друг слој со состојки...
    Доколку правите во форма на коцка, препорачливо е одкако ќе ги наредите корите( пред печење да ја пресечете на 4 делови).
    Зависно од формата на корите и колку количински сакате да направите, може да се преполови или дуплира смесата за филот. Зајрето е ствар на вкус и нема битна улога точната количина.

    Јас имам правено и од само една кора.
    Убаво ја накиснав во филот, ја наполнив со зајре и ја завиткав како ролат.
    Се пече околу 20/25 минути мислам на 200 степени, секогаш проверувам кога е поцрвенето.
    Бурек со спанаќ.
    IMG_3312.JPG
    IMG_3319.JPG
     
    Chica.Loca, kjukli, ines.h and 47 others like this.
  15. GoldenRose.

    GoldenRose. Истакнат член

    Joined:
    Mar 4, 2016
    Messages:
    120
    Likes Received:
    1,092
    Gender:
    Female
    Се важи ли ако е со јуфки ? :D
     
  16. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,265
    Likes Received:
    57,076
    Gender:
    Female
    Мислев да прескокнам зашто никогаш не сум правела ништо со готови кори, ама време беше да пробам. :)

    Млечен бурек (Галактобуреко) (? :?: )

    1. galakto.jpg

    Прво се подготвува шербет
    1 +1/3 чаша шеќер
    1 чаша вода
    2 парченца лимон
    1 + 1/2 лажица сок од лимон

    Шеќерот и водата да зовријат на средно тивок оган. Се додаваат парченцата лимон, се намалува температурата на тивко и се остава да вари 10 минути. Се отстранува одоган, се отстрануваат парченцата лимон. Се додава сокот од лимон и се остава да лади.

    Фил
    1420 мл млеко (знам дека е глупа милилитражата, ама преправав од quart и така ми испадна :D )
    1 чаша (200 гр) шеќер
    1 чаша гриз
    6 јајца
    1 лажица сок од лимон
    1 лажичка ситно рендана кора од лимон
    Малку екстракт од ванила или пакетче ванилин шеќер

    Се вари млекото.
    Во друг сад се матат јајцата и се додаваат останатите состојки, се мати. Кога ќе се свари млекото, малку по малку се внесува во ладната смеса, со постојано матење. Се враќа филот во тенџере и се вари со постојано мешање (со маталка). Треба да згусне и да зоврие. Се остава на страна. :D

    Рерна на 180 степени.

    1 пакетче готови кори - 6 за основа и 6 одозгора.
    220 гр путер (мислам и 200 ќе е доволно) - раастопен

    Тавата се намастува со путер. Се става кора, од страните да излегува. Се мачка со путер. Се повторува истото со останатите 5 кори за основата. Одозгора кремот, се израмнува. Уште 6 кори одозгора. На крај превиткувате за да се затвори бурекот.

    Се сече бурекот на парчиња.
    Се пече 40тина минути.

    Веднаш штом ќе го извадите го прелевате со шербетот. Да отстои најмалку 4 часа пред да послужите.

    Така, пак ми дадовте тема - готви а не пробувај. Појма немам какво е на вкус. :doh:
     
  17. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,784
    Likes Received:
    323,662
    @LivingGlam ne si tacna so receptov.
    Alal da ti e!
     
    JuLleE, zhap4e, PUPICA and 7 others like this.
  18. Ketchup

    Ketchup

    Joined:
    Dec 23, 2014
    Messages:
    6,796
    Likes Received:
    46,427
    @LivingGlam, веруваме дека е вкусно. Фаворит си ми. (fingers)
     
    zhap4e, Dust and LivingGlam like this.
  19. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Joined:
    May 2, 2015
    Messages:
    5,206
    Likes Received:
    106,316
    Gender:
    Female
    IMG_20150818_081449:nopm:.jpg

    бурек со месо од готови кори

    Рецепт
    1 кило кори ги исеков кружно колку тавчето, меѓу секоја премачкував со мешавина од шоља масло, шоља вода и прашак за пециво. На среде го стсњвив месото, пола кило мелено пропржено со зачини. Остатоците од корите ги наредив на работ на тавчето. Печев на 180
     
  20. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Joined:
    Aug 5, 2010
    Messages:
    5,531
    Likes Received:
    34,908
    Ketchup, LivingGlam and Doozy like this.