Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. Ane-Goki1

    Ane-Goki1 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2013
    Messages:
    2,307
    Likes Received:
    29,033
    Р'жано хроно лепче
    Рецепт

    15големи лажици р'жано брашно
    3лажици маслиново масло
    1 лажица хималајска сол
    2 лажици сончоглед и семки од тиква
    2 лажици сусам
    2 лажици лен
    1пециво
    отприлика 1чаша од 200-250мл млака вода(зависно колку ви треба за да го замесите лепчето)
    Се ставаат сите овие состојки и се замесува помеко тесто и се остава да отстои некаде 15минути.
    Потоа се прави форма и се наросува со семки какви што имате(јас ставив сончоглед,семки од тиква и малце сусам и лен.
    Потоа се пече отскриено на 200степени половина час,па се остава уште половина час покриено со фолија,и на крај едно 10тина минути без фолија.
    Пријатен апетит
    16558719_1898629863703568_1361178785_n.jpg
    Пресек нема :D не барајте :D
    Во текот на сечењето лепчето не преживеа :tmi:
    Кога избрзав да го сликам врело така е :D
    Не е за пред народ :rofl:
    @eli25 пиши рецепт за лепчето
    Честитки @LivingGlam
     
    Last edited: Feb 4, 2017
    Salome, boomsleng, sjdgo and 44 others like this.
  2. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Како сакаш да се сече убаво кога ти е тенок 1,5 цм мене многу јак ми делува на фб на хроно групата гледам некои имат меки лепчиња барај таму рецепт
    Фала ти Вал Дим јас не сум месела до сега со вакво брашно.
     
    Last edited: Feb 4, 2017
    Val-Dim likes this.
  3. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    Со пециво и е, колкав да порасне?8-|

    Ана-Гоки, не знам на вкус каков е. ама, одозгора би му ставила и би го испекла соси домати и маслинки и лукче и оригано.... ко фокача. Ама р'жена.:D :mm: Сув квасец можда по ок би бил. Шо знам.

    Темава ме потсети дека сакам да најдам соодветно црно - ќумур брашно и рецепт за оние дојчлански црни лепчиња ко правоаголник, исечени на кришки што се продаваат. Превкусно ми е тоа лепче. Убава тема инаку. Само, не ми се готви и слика.
     
    Salome, boomsleng, anel and 18 others like this.
  4. Ane-Goki1

    Ane-Goki1 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2013
    Messages:
    2,307
    Likes Received:
    29,033
    На вкус е многу убав,а го правам само со пециво,зошто нели хроно е,па не се препорачува квасец.Домати немав,маслинки прикрај :D,лук слабо јадам,а оригано (y)
    Ќе ја испробам и оваа твоја идеја кога ќе купам тоа што ми треба.Фала на предлогот :f:
     
    Salome, LivingGlam, kjukli and 7 others like this.
  5. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    Претпоставував за пецивото vs квасецот. :D Тамам е ваше хроно лепче:)
     
  6. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    953
    Likes Received:
    7,286
    Gender:
    Female
    Моето лепче се печи, првпат правам вака цела ноќ да кисни, па или ќе го биди или нема, ама јас ке учествувам какво сака нека е :D
     
    LivingGlam, Summerlover, joy1 and 4 others like this.
  7. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    953
    Likes Received:
    7,286
    Gender:
    Female
    IMG_20170205_114518546.jpg
    IMG_20170205_114550822.jpg

    Постапката е според видеото што го сподели @Babushka
    но јас направив измени во тоа што користев и интегрално и бело брашно пола пола.
     
    Salome, boomsleng, LadyC and 55 others like this.
  8. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,142
    Likes Received:
    91,497
    Gender:
    Female
    Леб со ленено семе и семки од сончоглед

    1сув квасец
    1лажичка сол
    пола лажичка шеќер
    150мл маслиново масло
    300гр пченично брашно
    200гр интегрално јачменово
    100гр интегрално овесно
    300гр бело брашно
    околу 150семки од лен и лупен сончоглед несолен
    млака вода

    Се раствара квасецот да нарасне,се мешаат сите брашна заедно се додава солта и шеќерот,зејтинот, квасецот и семките од лен и сончоглед ,млака вода по потреба да се замеси не многу тврдо тесто.
    Се остава на топло да нарасне 2 пати па се прават форми,овојпат во правев векнички и се остават да нараснат пред печење.
    Се пече околу 30минути на 200 па околу 20минути на 150.
    По печењето го ставам во крпа да се излади па дури после тоа се сече.
    20170205_140507.jpg
    20170205_140606.jpg
     
    Salome, boomsleng, mareane and 54 others like this.
  9. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Joined:
    Aug 5, 2010
    Messages:
    5,531
    Likes Received:
    34,907
    Од засега пријавените, сите ми се свиѓаат, но на @Dgirlll највеќе (y)
    :d::drunk:
     
  10. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    7,698
    Likes Received:
    19,882
    Gender:
    Female
    Domasno lebce:D

    Nisto posebno Brasno,sol,kvasec i mlaka voda,se zamesuva i da narasne dva pati i pecejne:D

    Mm vika pisuvaj deka e lebce za gravce:D oti so gravce najubavo e:D

    1486312055458.jpg
     
  11. papillonP

    papillonP Популарен член

    Joined:
    Mar 30, 2013
    Messages:
    289
    Likes Received:
    4,544
    Gender:
    Female
    Р'жани домашни лепчиња

    1 чајна чаша бело брашно( паскалин чаша-200 грама)
    1 чајна чаша р'жово брашно
    1 ч.ч. јогурт
    1 јајце
    1 мала лажичка сол
    1 мала лажичка сода

    (По желба може да се стави и сирење, кашкавал, маслинки)
    Јас не ставив ништо.

    Се се меша со маталка/дрвена лажица/спартула додека не се направи хомогена смеса.
    Тестото е лепливо и не се меси.
    Со лажица се црпи и се става на мрсна хартија.
    Се пече на 200 степени 15-20 минути.
    Одгоре по желба се става сусам,лен,сончогледови семки и сл.

    Од дозата излегуваат 15-17 бројки.

    16521551_10154634513754093_1287308500_n.jpg

    Со ајвар, сирење и маслинки е мх мхх.

    Иако не е класичен леб, сепак се лепчиња :lol::lol: барем мене ми ја имаат таа улога.
    Доколку не спаѓаат во темата слободно бришете.
     
    Victorian, Salome, boomsleng and 41 others like this.
  12. Babushka

    Babushka Популарен член

    Joined:
    Dec 11, 2011
    Messages:
    230
    Likes Received:
    5,395
    @Dgirlll браво за ентузијазмот, одма се фрли на работа :) Лепчето супер!
    Јас и ти вчера значи истото сме го правеле :) И моето е по рецептот од видеото и со мешано брашно.
    Не можам да одлучам дали белото или ова ми е повкусно, на белото корката му беше помека (полесно за јадење со протеза на забите хахааха)

    На кратко:
    - 300г интегрално пченично брашно
    - 200г бело брашно
    - 10г сол
    - 5г свеж квасец
    - 390мл млака вода
    - одозгора наросено со сусам и афион
    Постапката е сликовито објаснета во видеото.

    IMG_20170205_143533.jpg

    IMG_20170205_143114.jpg
     
    Chanell*, Salome, boomsleng and 64 others like this.
  13. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    953
    Likes Received:
    7,286
    Gender:
    Female
    ^Фала за рецептот :) наредната недела ќе пробам само со бело брашно, се надевам со белото брашно ќе имам поголеми шуплини, оти од интегралното стегнато стои тестото и не беа изразени многу.
     
    Ketchup and Babushka like this.
  14. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,269
    Likes Received:
    57,120
    Gender:
    Female
    @Dgirlll и @Babushka пре-крас-но!

    Ќе го пробам при прва прилика рецептчето!
    Лепчињата во такви тенџериња излегуваат крцкави и мирисни. А внатрешноста душа мека.


    Јас досега го правев обично - рецепт на еден квасец, зафатен со мед, околу кило брашно тип 500, лажица маслиново и лажичка сол. Да нарасне три пати (еднаш - размесуваш, втор пат - размесуваш, трет пат - пак размесуваш :D ), на крај размесуваш и го ставаш во железниот сад со капак без да чекаш да нарасне. Ставаш во ладна рерна, пушташ на 220 и оставаш час - час и 10 минути. Преубаво излегува, ама за жал не успеав да сликам подобро. :envy: Кромањонецов одма го нападна, јас ко герилец со телефонот. Еве го.
    DSCN1506.JPG

    Е сега, ако е поголемо тенџерето, ставате повеќе брашно за горниот дел да дојде до капакот, инаку нема да крцка тој дел. Ако е помало, тогаш помалку брашно. Моето е од прилика колку тоа од видеото, па прима околу 1100-1200 грама.
     
    Last edited: Feb 6, 2017
    Lilianna, Salome, boomsleng and 53 others like this.
  15. Mayyya

    Mayyya Популарен член

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    1,253
    Likes Received:
    6,026
    Gender:
    Female
    Еве и од мене едно лепче од архива.
    Го имам правено неколку пати, се прави лесно и брзо, без месење.

    2.jpg

    Леб без месење

    700 gr бело брашно
    150 gr пченкарно брашно
    1 квасец
    1 лаж. сол
    1 лаж. шеќер
    млака вода околу 600 ml

    Во сад се мешаат цврстите состојки, квасецот, па постепено се додава водата мешајќи со дрвена лажица.
    Се остава тестото да стаса околу 1 час.
    Тестото се става на многу набрашнета површина, се дели на два дела, двете лепчиња се валкаат во брашното, се виткаат (како при цедење алишта) па се ставаат во набрашнет плех и се печат.
     
  16. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    953
    Likes Received:
    7,286
    Gender:
    Female
    Јас нареден пат во калап ќе пробам, постапката со превиткување и истовремено заробување на воздух е мислам тајната за шуплини. Растегнувањето мене ми одеше потешко дека имаше и интегрално прашно, тоа повеќе лепи.
     
    Ketchup, zhap4e, JuLleE and 1 other person like this.
  17. tace73

    tace73 Популарен член

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Messages:
    565
    Likes Received:
    1,396
    Gender:
    Female
    Многу убави лепчиња, сите што не ми се правени ќе одат на проба. Јас овојпат имам лепчиња од мешавина на црно и бело брашно, подготвени за гости:

    Лепчиња од мешавина на црно и бело брашно
    IMG_2721.JPG
    1200 грама мешавина од црно и бело брашно
    550-600 мл вода
    2 лажички шеќер
    2 лажички сол
    2-3 лажици зејтин
    1 сув квасец за 1 кг брашно

    Се мешаат сувите состојки. Се додава водата и зејтинот. Тестото се меси убаво, не треба да е ни многу меко, ни многу тврдо и треба да е еластично и нелепливо. Тестото се удира 50 пати од маса. Се мачка со малку зејтин и се остава да стаса, да се удвои. Без премесување се вадат топчиња (отприлика колку дланка), леко со дланките се прават топчиња и се редат во тава (мојата е бр.32). Тавата или ја мачкам со малку маргарин или ставам хартија за печење. Се чека повторно малку да нараснат. Се мачкаат со мешавина од вода и зејтин. Се печат во загреана рерна на 200 степени, околу 20-30 минути, т.е. додека се испечат (поруменат и од горе и од долу). По вадењето ги мачкаме повторно со мешавината од вода и зејтин. Ако сакаме да се покрцкави ги оставаме така, ако сакаме да се помеки ги покриваме со крпа.
     
  18. Doozy

    Doozy Форумски идол

    Joined:
    Apr 22, 2010
    Messages:
    4,711
    Likes Received:
    59,979
    Го ставив да се кисне, ]:) вечер го печам, утре, со Господ напред, со неизгорен леб и испечен како што треба:rofl:, настапуваме премиерно во темава! (poolparty)(poolparty)(poolparty)

    :rock:
     
    Salome, Ketchup, Antolinaa and 21 others like this.
  19. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    2,107
    Likes Received:
    34,598
    Gender:
    Female
    Хронерскиот леб :rofl:
    Мене не ме бива за овие работи.
    Еднаш демек хроно лепчиња правев, тие излегоа ќумур црни.
    Заби комотно можеше да си искршиш со нив.
     
    Last edited: Feb 7, 2017
    Ketchup, Antolinaa, zhap4e and 3 others like this.
  20. JuLleE

    JuLleE Форумски идол

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    19,190
    Likes Received:
    258,388
    Утре и јас, испечено е, утре пресек ќе има па затоа:P.
     
    Ketchup, zhap4e, LivingGlam and 5 others like this.