Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од CrazyOne, 4 декември 2015.

  1. Ane-Goki1

    Ane-Goki1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    29.033
    Р'жано хроно лепче
    Рецепт

    15големи лажици р'жано брашно
    3лажици маслиново масло
    1 лажица хималајска сол
    2 лажици сончоглед и семки од тиква
    2 лажици сусам
    2 лажици лен
    1пециво
    отприлика 1чаша од 200-250мл млака вода(зависно колку ви треба за да го замесите лепчето)
    Се ставаат сите овие состојки и се замесува помеко тесто и се остава да отстои некаде 15минути.
    Потоа се прави форма и се наросува со семки какви што имате(јас ставив сончоглед,семки од тиква и малце сусам и лен.
    Потоа се пече отскриено на 200степени половина час,па се остава уште половина час покриено со фолија,и на крај едно 10тина минути без фолија.
    Пријатен апетит
    16558719_1898629863703568_1361178785_n.jpg
    Пресек нема :D не барајте :D
    Во текот на сечењето лепчето не преживеа :tmi:
    Кога избрзав да го сликам врело така е :D
    Не е за пред народ :rofl:
    @eli25 пиши рецепт за лепчето
    Честитки @LivingGlam
     
    Последна измена: 4 февруари 2017
    На Salome, boomsleng, sjdgo и 44 други им се допаѓа ова.
  2. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Како сакаш да се сече убаво кога ти е тенок 1,5 цм мене многу јак ми делува на фб на хроно групата гледам некои имат меки лепчиња барај таму рецепт
    Фала ти Вал Дим јас не сум месела до сега со вакво брашно.
     
    Последна измена: 4 февруари 2017
    На Val-Dim му/ѝ се допаѓа ова.
  3. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Пол:
    Женски
    Со пециво и е, колкав да порасне?8-|

    Ана-Гоки, не знам на вкус каков е. ама, одозгора би му ставила и би го испекла соси домати и маслинки и лукче и оригано.... ко фокача. Ама р'жена.:D :mm: Сув квасец можда по ок би бил. Шо знам.

    Темава ме потсети дека сакам да најдам соодветно црно - ќумур брашно и рецепт за оние дојчлански црни лепчиња ко правоаголник, исечени на кришки што се продаваат. Превкусно ми е тоа лепче. Убава тема инаку. Само, не ми се готви и слика.
     
    На Salome, boomsleng, anel и 18 други им се допаѓа ова.
  4. Ane-Goki1

    Ane-Goki1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    29.033
    На вкус е многу убав,а го правам само со пециво,зошто нели хроно е,па не се препорачува квасец.Домати немав,маслинки прикрај :D,лук слабо јадам,а оригано (y)
    Ќе ја испробам и оваа твоја идеја кога ќе купам тоа што ми треба.Фала на предлогот :f:
     
    На Salome, LivingGlam, kjukli и 7 други им се допаѓа ова.
  5. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Пол:
    Женски
    Претпоставував за пецивото vs квасецот. :D Тамам е ваше хроно лепче:)
     
    На Bozica1980, JuLleE, Summerlover и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Пол:
    Женски
    Моето лепче се печи, првпат правам вака цела ноќ да кисни, па или ќе го биди или нема, ама јас ке учествувам какво сака нека е :D
     
    На LivingGlam, Summerlover, joy1 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Пол:
    Женски
    IMG_20170205_114518546.jpg
    IMG_20170205_114550822.jpg

    Постапката е според видеото што го сподели @Babushka
    но јас направив измени во тоа што користев и интегрално и бело брашно пола пола.
     
    На Salome, boomsleng, LadyC и 55 други им се допаѓа ова.
  8. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.960
    Допаѓања:
    90.253
    Пол:
    Женски
    Леб со ленено семе и семки од сончоглед

    1сув квасец
    1лажичка сол
    пола лажичка шеќер
    150мл маслиново масло
    300гр пченично брашно
    200гр интегрално јачменово
    100гр интегрално овесно
    300гр бело брашно
    околу 150семки од лен и лупен сончоглед несолен
    млака вода

    Се раствара квасецот да нарасне,се мешаат сите брашна заедно се додава солта и шеќерот,зејтинот, квасецот и семките од лен и сончоглед ,млака вода по потреба да се замеси не многу тврдо тесто.
    Се остава на топло да нарасне 2 пати па се прават форми,овојпат во правев векнички и се остават да нараснат пред печење.
    Се пече околу 30минути на 200 па околу 20минути на 150.
    По печењето го ставам во крпа да се излади па дури после тоа се сече.
    20170205_140507.jpg
    20170205_140606.jpg
     
    На Salome, boomsleng, mareane и 54 други им се допаѓа ова.
  9. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    Од засега пријавените, сите ми се свиѓаат, но на @Dgirlll највеќе (y)
    :d::drunk:
     
    На Ketchup, Someonespecial, zhap4e и 2 други им се допаѓа ова.
  10. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Пол:
    Женски
    Domasno lebce:D

    Nisto posebno Brasno,sol,kvasec i mlaka voda,se zamesuva i da narasne dva pati i pecejne:D

    Mm vika pisuvaj deka e lebce za gravce:D oti so gravce najubavo e:D

    1486312055458.jpg
     
    На Salome, boomsleng, Chica.Loca и 49 други им се допаѓа ова.
  11. papillonP

    papillonP Популарен член

    Се зачлени на:
    30 март 2013
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    4.544
    Пол:
    Женски
    Р'жани домашни лепчиња

    1 чајна чаша бело брашно( паскалин чаша-200 грама)
    1 чајна чаша р'жово брашно
    1 ч.ч. јогурт
    1 јајце
    1 мала лажичка сол
    1 мала лажичка сода

    (По желба може да се стави и сирење, кашкавал, маслинки)
    Јас не ставив ништо.

    Се се меша со маталка/дрвена лажица/спартула додека не се направи хомогена смеса.
    Тестото е лепливо и не се меси.
    Со лажица се црпи и се става на мрсна хартија.
    Се пече на 200 степени 15-20 минути.
    Одгоре по желба се става сусам,лен,сончогледови семки и сл.

    Од дозата излегуваат 15-17 бројки.

    16521551_10154634513754093_1287308500_n.jpg

    Со ајвар, сирење и маслинки е мх мхх.

    Иако не е класичен леб, сепак се лепчиња :lol::lol: барем мене ми ја имаат таа улога.
    Доколку не спаѓаат во темата слободно бришете.
     
    На Victorian, Salome, boomsleng и 41 други им се допаѓа ова.
  12. Babushka

    Babushka Популарен член

    Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    5.336
    @Dgirlll браво за ентузијазмот, одма се фрли на работа :) Лепчето супер!
    Јас и ти вчера значи истото сме го правеле :) И моето е по рецептот од видеото и со мешано брашно.
    Не можам да одлучам дали белото или ова ми е повкусно, на белото корката му беше помека (полесно за јадење со протеза на забите хахааха)

    На кратко:
    - 300г интегрално пченично брашно
    - 200г бело брашно
    - 10г сол
    - 5г свеж квасец
    - 390мл млака вода
    - одозгора наросено со сусам и афион
    Постапката е сликовито објаснета во видеото.

    IMG_20170205_143533.jpg

    IMG_20170205_143114.jpg
     
    На Chanell*, Salome, boomsleng и 64 други им се допаѓа ова.
  13. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Пол:
    Женски
    ^Фала за рецептот :) наредната недела ќе пробам само со бело брашно, се надевам со белото брашно ќе имам поголеми шуплини, оти од интегралното стегнато стои тестото и не беа изразени многу.
     
    На Ketchup и Babushka им се допаѓа ова.
  14. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.222
    Допаѓања:
    56.910
    Пол:
    Женски
    @Dgirlll и @Babushka пре-крас-но!

    Ќе го пробам при прва прилика рецептчето!
    Лепчињата во такви тенџериња излегуваат крцкави и мирисни. А внатрешноста душа мека.


    Јас досега го правев обично - рецепт на еден квасец, зафатен со мед, околу кило брашно тип 500, лажица маслиново и лажичка сол. Да нарасне три пати (еднаш - размесуваш, втор пат - размесуваш, трет пат - пак размесуваш :D ), на крај размесуваш и го ставаш во железниот сад со капак без да чекаш да нарасне. Ставаш во ладна рерна, пушташ на 220 и оставаш час - час и 10 минути. Преубаво излегува, ама за жал не успеав да сликам подобро. :envy: Кромањонецов одма го нападна, јас ко герилец со телефонот. Еве го.
    DSCN1506.JPG

    Е сега, ако е поголемо тенџерето, ставате повеќе брашно за горниот дел да дојде до капакот, инаку нема да крцка тој дел. Ако е помало, тогаш помалку брашно. Моето е од прилика колку тоа од видеото, па прима околу 1100-1200 грама.
     
    Последна измена: 6 февруари 2017
    На Lilianna, Salome, boomsleng и 53 други им се допаѓа ова.
  15. Mayyya

    Mayyya Популарен член

    Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Пол:
    Женски
    Еве и од мене едно лепче од архива.
    Го имам правено неколку пати, се прави лесно и брзо, без месење.

    2.jpg

    Леб без месење

    700 gr бело брашно
    150 gr пченкарно брашно
    1 квасец
    1 лаж. сол
    1 лаж. шеќер
    млака вода околу 600 ml

    Во сад се мешаат цврстите состојки, квасецот, па постепено се додава водата мешајќи со дрвена лажица.
    Се остава тестото да стаса околу 1 час.
    Тестото се става на многу набрашнета површина, се дели на два дела, двете лепчиња се валкаат во брашното, се виткаат (како при цедење алишта) па се ставаат во набрашнет плех и се печат.
     
    На Salome, boomsleng, Chica.Loca и 34 други им се допаѓа ова.
  16. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Пол:
    Женски
    Јас нареден пат во калап ќе пробам, постапката со превиткување и истовремено заробување на воздух е мислам тајната за шуплини. Растегнувањето мене ми одеше потешко дека имаше и интегрално прашно, тоа повеќе лепи.
     
    На Ketchup, zhap4e, JuLleE и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. tace73

    tace73 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    1.396
    Пол:
    Женски
    Многу убави лепчиња, сите што не ми се правени ќе одат на проба. Јас овојпат имам лепчиња од мешавина на црно и бело брашно, подготвени за гости:

    Лепчиња од мешавина на црно и бело брашно
    IMG_2721.JPG
    1200 грама мешавина од црно и бело брашно
    550-600 мл вода
    2 лажички шеќер
    2 лажички сол
    2-3 лажици зејтин
    1 сув квасец за 1 кг брашно

    Се мешаат сувите состојки. Се додава водата и зејтинот. Тестото се меси убаво, не треба да е ни многу меко, ни многу тврдо и треба да е еластично и нелепливо. Тестото се удира 50 пати од маса. Се мачка со малку зејтин и се остава да стаса, да се удвои. Без премесување се вадат топчиња (отприлика колку дланка), леко со дланките се прават топчиња и се редат во тава (мојата е бр.32). Тавата или ја мачкам со малку маргарин или ставам хартија за печење. Се чека повторно малку да нараснат. Се мачкаат со мешавина од вода и зејтин. Се печат во загреана рерна на 200 степени, околу 20-30 минути, т.е. додека се испечат (поруменат и од горе и од долу). По вадењето ги мачкаме повторно со мешавината од вода и зејтин. Ако сакаме да се покрцкави ги оставаме така, ако сакаме да се помеки ги покриваме со крпа.
     
    На Salome, boomsleng, Chica.Loca и 43 други им се допаѓа ова.
  18. Doozy

    Doozy Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Го ставив да се кисне, ]:) вечер го печам, утре, со Господ напред, со неизгорен леб и испечен како што треба:rofl:, настапуваме премиерно во темава! (poolparty)(poolparty)(poolparty)

    :rock:
     
    На Salome, Ketchup, Antolinaa и 21 други им се допаѓа ова.
  19. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.081
    Допаѓања:
    34.504
    Пол:
    Женски
    Хронерскиот леб :rofl:
    Мене не ме бива за овие работи.
    Еднаш демек хроно лепчиња правев, тие излегоа ќумур црни.
    Заби комотно можеше да си искршиш со нив.
     
    Последна измена: 7 февруари 2017
    На Ketchup, Antolinaa, zhap4e и 3 други им се допаѓа ова.
  20. JuLleE

    JuLleE Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.518
    Допаѓања:
    251.501
    Утре и јас, испечено е, утре пресек ќе има па затоа:P.
     
    На Ketchup, zhap4e, LivingGlam и 5 други им се допаѓа ова.