Добро утро. Учествувам со двете слики затоа што не можам да се одлучам за која, а доволно тешки одлуки донесов во последниве 24 часа, не ме терајте да бирам. Втората слика има ефекат за осветлеЊе, а првата е пожолта ради това што нема. Во случај да се збуните и вие како што се збунив јас кога си ги видов на компјутер. Моето прво хроно-лепче, за кое морам да признаам, дури и самата бев скептик и вчера вечерта си купив и тонус. @Bozica1980 заб кршела, @JuLleE играле фризби, @IronLady камчиња си испекла, си викам јас таман, ми требаше нешто за да отепам еден дотичен, па баш апроприејт формава дојде. Рецептот го видов од српската група Хроно-рецепти и го направив заради тоа што најмногу се совпаѓаше со мојата идеална претстава за убав, домашен леб. Внатре е меко, однадвор е тврдо. Да бидам искрена, очекував дека ќе испадне камен, ама се воодушевувам дури и самата себе во последно. Две шолји 'ржано брашно, една јачменово, лажица свинска маст, лажица сол, прстофат сода, сок од половина лимон и од истата шолја, дотурив два-три пати вода. Го измешав ова сето со лажица и го оставив да си стои така цел ден. Вечерта дури го размесив со дотурање на уште малку 'ржано, а сега мислам дека требаше да го размесам со јачменово, ќе беше поровко така. Во секој случај, бидете внимателни со водата и гледајте колку вода може да „прими“ брашното. Го печев покриено четириесет минути, после го открив да се испече целосно. Многу важно по печењето - покривање со крпа, напрскување со ладна вода и откако ќе се излади, спакувајте во ќесе. Тие што не се навикнати на 'ржан леб, да не ве лажам, ама нема да ве бендиса. Јас со години јадев 'ржан, па речиси цела година тонус и сега месенкиве. Сепак, ги очекувам вашите гласови заради искреноста енд биказ ајм фани. Понекогаш. При гласањето да се запази времето на постирање, јас строго по хронерски правила си појадов пред 10 и сега си го постирам. Благодарност до домаќинката на темата, @LivingGlam за отворената покана и мотивацијата да замесам леб. Бајд д уеј, изедов 4 (и со зборови, ЧЕТИРИ) рибанки и цело парче моцарела и се изнасркав ајвар. Фала многу пријатно, оувер енд аут.
Еве ме како што ветив, направив пресек, завршив со појадокот и да ставам слика. @Doozy убав лебот, сега гледам дека можело на даска да го сликам, а се чудев каде и го ставив на работна маса. Еве го лебчето Хроно леб со семки од лен и сончоглед Мерките се произволни и менливи, па може да ги зголемувате или намалувате. Околу 750 гр интегрално р'жено брашно, едно пециво, малку сол, семки од сончоглед и лен, потоа сок од пола лимон, 3 големи лажици маслиново масло и топла (млака) вода по потреба. Се замесува, се остава да стои неколку часа, колку подолго е подобро. На крај се става да се пече и се става над лебот семки од сончоглед и лен. Се пече над еден час. И како што кажа Дузи, обвезно во крпа и ќесе да се пригуши. Се изненадив колку е вкус и мек денесD.
@JuLleE епа не може одма сите финеси да ги знаеш, чекај, тек кој ден си на хроно?! Ептен убаво изгледа, овој со кајгана на свинска маст како ќе дојде... ле-ле.
Е, ај сега. Леб ко леб, ама... одлучи се за еден да те видам. Пратете на тестирање. Инаку... не бива.
Јас само ради хроно лебовиве ќе се ставам на хроно. Се друго нормално ќе си јадам, ама оти лебО хроно, ќе си викам хроно исхрана. Браво македонски девојчиња, најубај и највредни сНе.
Ова ко за инат на мене, оти и реков на Доринда дека темата е така-така Али свака вам част цурици, ја мислам и темата Камен и кал да е, вие со пиле од млеко ќе ја замесите тортата и ќе биде поубава од Рошер
@Doozy Ружо ма, шо сториии? Баш се погоди да отворам на форумов да ѕирнам брзо после премиерата на ремек делово и леле, не знаеш колку гладна бев кога ти ги видов сликите, ме отепа Спремај нова тема уште сега, и спремај се да нè частиш во ќошето
Лепче со семки. Spoiler: Рецепт Најтипично и обично лепче само со семки. Брашно, сол, зејтин, шеќер, вода и мелени семки од тиква, сончоглед и сусам. Го месев три пати, три пати опстојуваше по саат и го печев 20 минути на 200.
Postiraj. Poveke e igrata da vidime nov recept, a ne da se pobedi. Za pobeda nagrada ne davame , samo tapsanje po ramo
Женски, гледам анкета, сите на гласање! Сите лепчиња преубави! Еве од мене, ко прав домаќин на неделната тема. @eli25 @Ane-Goki1 @Dgirlll @Viktorijaaa5 @girl-miri @papillonP @Babushka @LivingGlam @Mayyya @tace73 @Doozy @JuLleE @kjukli
Да ви кажам мене само лепче не ми се погодило до сега, друго се знам. На сите ви се супер ама јас ќе гласам за @Ane-Goki1 , некако ми изгледа најубаво.
Кога сите постирани лебови би биле пред мене дефинитивно најпрво би посегнала по лебот на @Babushka и на @LivingGlam Гласам за она на @Babushka оти од кај неа можам да си земам и од тие зеленките по која сум луда
Уффф... Закаснив со лепчето Девојки... Сте се надминале со домашните лебчиња, прекрасно @LivingGlam баш знае да избере тема... а знае и преубаво лепче да направи @eli25 лебче како од рецептите на нашите баби... Прекрасно @Ane-Goki1 мммм... сакам да пробам вакво лебче, сигурно е крцкаво @Dgirlll прекрасно, коричката мами да ја скршиш и изгрицкаш @Viktorijaaa5 браво млада домакинке... Прекрасни лебчиња @girl-miri вистински, убав, традиционален македонски леб @papillonP мммм... Црни мали лебчиња со семчиња @Mayyya бело лебче со прекрасно обликувана кора @tace73 лебче погача... Браво @Doozy ги нема фотките ... Пред некој ден видов дека лебчето беше за 10-ка @JuLleE хроно лебче... Оди во папка „направи“ @kjukli бело лебче со семчиња... Браво млада готвачке Гласано за @Babushka ... Во моментов сакам баш вакво лебче