Форумџика на годината

Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од CrazyOne, 4 декември 2015.

  1. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    61.466
    8-| Сеуште нема нова тема... Некако се измести готвењето со гласањето :^)

    Честитки @Babushka :f:
     
    На Ketchup, Babushka, toogood и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Babushka

    Babushka Популарен член

    Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    5.336
    Извинете што почекавте, не бев во можност порано да се уклучам, гужва ден. Фала на честитките и гласовите :f:

    Ајде, новата тема нека биде "Интернационална кујна". И шпагети, пица и мусака се добредојдени :) Ако не се лажам, имаме тука неколку што живеат во странство, би било убаво да не запознаете со некои типични рецепти од таа земја :)

    Ке се навратам на муабет од порано, нели би било подобро да може да гласаме за 3 членки/членови (@RainBow)?

    1. Пици
    2. Ориз
    3. Чоколадо
    4. Тестенини
    5. Бомбици
    6. Месо
    7. Салати
    8. Ладни сендвичи
    9. Македонска традиционална кујна
    10. Чоколаден мус
    11. Посна трпеза
    12. Компири
    13. Палачинки
    14. Ситни колачи
    15. Тиквици
    16. Јајца
    17. Мафини
    18. Овошен десерт
    19. Шпагети
    20. Оброк во тегла
    21. Сладолед
    22. Пиперки
    23. Риба
    24. Чизкејк
    25. Домати
    26. Слатко - солено јадење
    27. Закуски
    28. Супи/чорби
    29. Мелено
    30. Еклер
    31. Кремаста салата
    32. Шарена декорација
    33. Пилешко на мој начин
    34. Тортиљи
    35. Тиква
    36. Печурки
    37. Се’ од тесто
    38. Чајни колачи
    39. Колач од тефтерот на мама
    40. Топли пијалоци
    41. Новогодишна Трпеза
    42. Божиќни рецепти
    43. Даска
    44. Рецепт со готови кори
    45. Домашно лепче
     
    На Ketchup, boomsleng, Peppermint и 9 други им се допаѓа ова.
  3. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    61.466
    Интернационална кујна... @Babushka супер тема :clap:
    Мммм... Сигурно ке има многу нови рецепти кои ке отидат во мојот фолдер „НАПРАВИ“ :)

    Јаре на португалски начин

    DSC_0021.jpg


    Подготовка

    Месото од јаре се мие, чисти од вишокот маснотија и маринира...

    Маринада за јарешко месо
    Во аван се толчат 5-6 чешниња лук со хималајска сол. Се додава 2 лажици сенф и 5 лажици маслинов зејтин. Се убаво се воедначува.
    На дното од тавата под месото се ставаат неколку „иглички“ рузмарин, месото убаво се премачкува со маринадата и се остава да одстои преку ноќ. Пред печење се посипува со 1 чаша бело вино и 3 чаши вода.
    Се пече на 200 степени покриено со фолија 2-3 часа.
    Пред крај на печењето се трга фолијата за да добие убава златна боја.

    Јарешкото подготвено на португалски начин е вкусно, меко и со убав мирис...
    Тешкиот мирис на јарешко исчезнува, мааа, скроз го нема :tmi:

    DSC_0002.jpg
    DSC_0020.jpg

    ПС Рецептот е од Kitchen 24
     
    Последна измена: 12 февруари 2017
    На Giovanna, kjukli, Ketchup и 28 други им се допаѓа ова.
  4. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.222
    Допаѓања:
    56.910
    Пол:
    Женски
    Бабушка, честитки! Супер тема, баш ја мислев претходниот пат ама не знаев како да ја формулирам. :D

    Едвај чекам да гледам слики. Засега, за @Val-Dim ќе гласам. (y)
     
    На Ketchup, ♡BuBaLe♡, Babushka и 4 други им се допаѓа ова.
  5. toogood

    toogood Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Jas da se prijavam.
    Nema nisto kanadsko. Narod zbirutina od cel svet, se jade sve i svasta.
    Opsi greska poutine
    upload_2017-2-12_23-43-27.jpeg
    Przen kompir so mocarela i gravy (po naski na babati zaprskata). Kako i da e ubavo e ama mnogu kaloricno i nezdravo.
    Jas ke nastapam so slika/rucek koj go napraviv neodamna i sakav da go postiram ama ne dojde denot .
    20170203_170903.jpg

    Recept

    Orizot go pravam vo rice cooker bez nikakov zacin.
    Vo drugo tendzere stavam morkov, piperka, karfiol i na kraj brokula i choy. Gi dzisnuvam na puter 3 min. i potoa stavam eden prst voda i zatvaram tendzere. Toa go gotvam samo kolku malku da omekne zelencukot. Kapak ne podigam za da moze da se vari vo sopsveniot dzus stavete i sol na zelencukot.
    Vo treto tendzere zaprzuvam corizo kolbasi seckani sitno (luti), pecurki. I toa go proprzuvam 5-7min. Dodavam voda, vegeta, biber i rakcinja. Seto toa ne se vari poveke od 10min.
    Stavam oriz vo cinijata. Dodavam zelencuk i posipuvam so supata od meso, pecurki i rakcinja.
    Mnogu pikantno,brzo i zdravo.
    Priaten rucek.

    Mozete da stavite kakov sakate zelencuk, moze samo morski plodovi, moze pilesko so morski plodovi....
    po vas izbor.
     

    Прикачени фајлови:

    На sjdgo, Giovanna, Ketchup и 37 други им се допаѓа ова.
  6. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    61.466
    8-| Два дена нема ништо ново на темава...
    Не готвите деновиве?

    @RainBow зошто уште стои гласањето од старата тема?

    ПС Девојки од дијаспората... Ги чекаме Вашите рецепти :tmi:
    Направете, сликајте, споделете рецепт...
    После ние по дома ке се правиме важни како пријателката од ХХХ ни го дала рецептот (highfive)
     
    На Ketchup, Babushka, danichap и 6 други им се допаѓа ова.
  7. toogood

    toogood Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Ajde zenicki ke postirate nesto?
    Nema veze sto e vazno e da razmenime nekoj recept.
     
    Последна измена: 18 февруари 2017
    На Ketchup, Babushka, duffi и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Пол:
    Женски
    Јас првпат ги запознав како Kanelbullar во Шведска или Cinnamon buns на англиски. Wiki кажува дека плејс оф ориџин е Шведска, значи може да се сметаат за интернационално јадење. Многу застапени се во Шведска, и беа прв ако можам да ги наречам десерт што ги пробав. Рецептот ќе го копирам од Рецепти од Фемина Инстаграм бидејќи го имам веќе таму напишано.

    Состојки:
    100 гр. маргарин
    500 мл. млеко
    1 квасец
    1 лајче сол
    200 гр. шеќер
    1 лајче кардемума
    брашно

    Фил:
    100 гр. маргарин
    100 гр. шеќер
    2 лајчина канела

    1 јајце за премачкување
    Pearl Sugar (незнам кај нас дали има и како се вика) за одозгора или ливчиња бадеми

    Се топи маргаринот и се загрева малце млекото и се мешаат заедно ( да бидат млаки), Квасецот се рони во садот каде што ќе се меси тестото и му се додава течноста т.е маргаринот и млекото, па се додава солта, шеќерот и кардемумата и се додава брашно колку што треба за да се замеси тестото на меко. Во рецептот пишеше 650 гр. брашно ама тоа е малку, па ќе си додаваш се додека убаво не се замеси тестото, значи и да лепи малце нема гајле, битно е да е на меко. Потоа го оставаш да стаса, околу 40 минути некаде.
    Од како ќе стаса си го правиш филот, се топи маргаринот и кога ќе го тргниш од оган му го додаваш шеќерот и канелата, 2 лајчина мене ми се малце па му ставам повеќе.
    Потоа го делиш тестото на 2-3 дела зависи колку е стасано, и од секој дел сукаш правоаголна кора и ја премачкуваш со филот, ја виткаш како ролат, и сечиш парчина во дебелина од околу 1 и пол сантиметар, и ги ставаш на хартија за печење или во корпиња може и повторно да киснат околу 30 мин.
    Од како ќе стасаат ги премачкуваш со јајце и му ставаш Pearl Sugar и ги ставаш да се печат (на 250 степени околу 5-10 мин), доколку неможеш да најдеш таков шеќер одкако ќе се испечат можеш да му ставиш шеќер во прав. Јас ги оставам покриени со крпа или нешто додека малку се оладат и потоа во најлончиња ги собирам за да останат меки,или си ги замрзнувам и потоа во микрото си ги топлам и како тогаш праени се. Излегуваат многу од цела доза, па јас некогаш и ја преполовувам дозата.

    IMG_20170219_130020702.jpg
    20170219_125936.jpg

    P.S не се изгорени, темни изгледаат поради циметот.
     
    Последна измена: 19 февруари 2017
    На mira.mira, IronLady, Giovanna и 50 други им се допаѓа ова.
  9. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.994
    Пол:
    Женски
    Ауу:D не сум ја видела темава
    Ај до вечер ако не се затвори, ќе ставам нешто:lol:
    И онака изгубена сум во деновите, врска немам до кога се постира:lol:
     
    На Ketchup, boomsleng, Babushka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. LollySky

    LollySky Популарен член

    Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Пол:
    Женски
    Од кога прејдов на безглутенска исхрана, сите работи кои ги готвам се на некој начин интернационални, бидејќи безглутенската исхрана речиси и не е позната кај нас па не ни имаме развиено соодветни рецепти. За среќа на интернет има пристап до голем број страни со најразлични рецепти. Рецептите се можеби чудни за наш вкус, но од кога се навикнав на нив, ми се повкусни од традиционалната исхрана.
    Имам неколку омилени американски страни за готвење, така да може да се каже дека рецептов кој го постирам е американски.
    Палачинки од хељда
    DSC_4209.JPG
    1 шолја хељдино брашно (или пола-пола мешано со некое друго безглутенско брашно);
    1 лажица кафеав шеќер;
    1 кафено лажиче сода;
    1 кафено лажиче прашок за пециво;
    1/4 кафено лажиче сол;
    1 јајце;
    1/2 кафено лажиче течен екстракт од ванила;
    1 1/4 шолја buttermilk (преведено е како матеница кај нас, може да се припреми со 1 1/4 шолја млеко во кое се размешува 1 лажица јаболков оцет, се остава да стои 10 минути);
    путер за подмачкување на тавчето.
    Се мати јајцето со матеницата и екстрактот од ванила. Се додаваат сувите состојки и се мати за да се добие густа хомогена смеса (погуста од стандардни палачинки). Се пржат во тавче подмачкано со путер. Готовите палачинки се прелеваат со прелив по желба (јас ставив мед, може да се прелијат и со течност од некое слатко или да се направи прелив од шумско овошје).
     
    На mira.mira, Giovanna, galapce и 47 други им се допаѓа ова.
  11. Babushka

    Babushka Популарен член

    Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    5.336
    Кај сте девојки, само 4 рецепти, а баш очекував повеќе.
    Не планирав, ама ај ќе ставам и јас еден, колку да споделам рецепт, т.е. идеја.

    Холандски стампот.
    Типичен старински холандски ручек е варен компир, варен зелечук и месо. И така секој ден, варијацијата е во типот на зеленчук и месо. И веројатно на некого му се здосадило и измислил стампот. Што е тоа, е па шарено пире, т.е. пире со зеленчук :) Толку од инвентивноста :rofl:

    Некои од потипичните комбинации се пире со варен кељ и варена пушена кобасица; со варен морков и кромид и динстано телешко месо; со ситно сецкана кисела зелка; со пржени сланинки и свежа ендивија; со варен прокељ, сланинки и кари; цвекло; праз; спанаќ итн. Во поново време повеќе се експериментира па има и комбинации со рукола и индиски ореви, со пушена скуша и лути пиперчиња итн...

    Во архива најдов слика од стампот со кељ:
    - 6-7 компири
    - 300г свеж или замрзнат кељ
    - путер, млеко, сол, бибер
    - пушена или било каква кобасица
    - залиено со сос (од ќесичка :tmi:)

    Нема некоја филозофија, стандард се вари компирот и се прави пире со додавање на путер, млеко и зачини по вкус. Кељот, само зелениот дел од листот без дршката сирно се сецка, што поситно тоа подобро. Се вари отприлика 15-20 мин. Се цеди за да се исфрли целата вода. Се додава во пирето и се меша. Тоа е тоа :)

    boerenkool.jpg
     
    На Giovanna, galapce, emkaemka и 36 други им се допаѓа ова.
  12. RainBow

    RainBow Глобален модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.108
    Пол:
    Женски
    Анкетата е поставена. :)
     
    На Ketchup, LollySky, Summerlover и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    На Сунчица фаворит уште од самиот старт и беше Вал што не однесе во Португалија :nod:, но сега во мислење ме стави и Бабушка, бидејќи Холандија изгледа неодоливо добро на нејзината слика :smirk:
    Ај ем сејинг, ќе се вратам подоцна да гласам, уште ми е нерешено :rofl:
    :d::drunk:
     
    На Ketchup, Val-Dim, LollySky и 3 други им се допаѓа ова.
  14. JollyGirl

    JollyGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Пол:
    Женски
    Дојдов! Разгледав! Гласав!

    @LollySky

    (fingers)

    Ах да можев да пробам од јадењава... :angel:
     
    На Ketchup, LollySky и Someonespecial им се допаѓа ова.
  15. Someonespecial

    Someonespecial Free-minded aesthete

    Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711
    Пол:
    Женски
    Јас па меѓу блашките одлучував :lol:
    Се мислев ептен меѓу @Dgirlll и @LollySky, ама сепак прекрасната фотографија пресуди :angel:
    Go Sweden & Dgirlll! :inlove: :D
     
    На Ketchup, Dgirlll и LollySky им се допаѓа ова.
  16. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.222
    Допаѓања:
    56.910
    Пол:
    Женски
    @Val-Dim, ко шо реков. :)

    Баш ми е жал што не стигнав да учествувам, ама комплицирано јадење наумив... се мислев се мислев и решив да си одморам. :D
     
    На Ketchup, Val-Dim, Dgirlll и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. MilaP

    MilaP Форумски идол

    Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Пол:
    Женски
    На Ketchup, Barbie20 и LollySky им се допаѓа ова.
  18. duffi

    duffi Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.742
    Допаѓања:
    145.178
    Гласав за @Dgirlll .
    Ми се чини дека само нејзините колачи би ги јадела.
    Останатото не е за мене. :tmi:
     
    На Ketchup, Asterion и Dgirlll им се допаѓа ова.
  19. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    Твелв поинтс фром Самрленд отидоа сепак за првичниот фаворит ака Вал. Најинтересно, баш она што највеќе ми доликува на насловот Интернационална кујна, специфично и (y)
    Само замерка имам што нема некоја декорација за поголема естетика на сликата.
    Не дека другите ве потценувам, ама насловот повеќе ме асоцира на некое такво јадење, отколку на постираните колачи и палачинки :D
    :d::drunk:
     
    На Ketchup и Val-Dim им се допаѓа ова.
  20. duffi

    duffi Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.742
    Допаѓања:
    145.178
    @Summerlover јас би сакала да видиме нешто од тебе.
    Кога ете веќе не ставаш аватар. :wasntme:
    Нема да го ти го откриеме идентитетот со една слика.Ветуваме.(fingers)
    :D
     
    На Antolinaa, Ketchup, Someonespecial и 1 друга личност им се допаѓа ова.