Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,833
    Likes Received:
    62,108
    8-| Сеуште нема нова тема... Некако се измести готвењето со гласањето :^)

    Честитки @Babushka :f:
     
  2. Babushka

    Babushka Популарен член

    Joined:
    Dec 11, 2011
    Messages:
    239
    Likes Received:
    5,650
    Извинете што почекавте, не бев во можност порано да се уклучам, гужва ден. Фала на честитките и гласовите :f:

    Ајде, новата тема нека биде "Интернационална кујна". И шпагети, пица и мусака се добредојдени :) Ако не се лажам, имаме тука неколку што живеат во странство, би било убаво да не запознаете со некои типични рецепти од таа земја :)

    Ке се навратам на муабет од порано, нели би било подобро да може да гласаме за 3 членки/членови (@RainBow)?

    1. Пици
    2. Ориз
    3. Чоколадо
    4. Тестенини
    5. Бомбици
    6. Месо
    7. Салати
    8. Ладни сендвичи
    9. Македонска традиционална кујна
    10. Чоколаден мус
    11. Посна трпеза
    12. Компири
    13. Палачинки
    14. Ситни колачи
    15. Тиквици
    16. Јајца
    17. Мафини
    18. Овошен десерт
    19. Шпагети
    20. Оброк во тегла
    21. Сладолед
    22. Пиперки
    23. Риба
    24. Чизкејк
    25. Домати
    26. Слатко - солено јадење
    27. Закуски
    28. Супи/чорби
    29. Мелено
    30. Еклер
    31. Кремаста салата
    32. Шарена декорација
    33. Пилешко на мој начин
    34. Тортиљи
    35. Тиква
    36. Печурки
    37. Се’ од тесто
    38. Чајни колачи
    39. Колач од тефтерот на мама
    40. Топли пијалоци
    41. Новогодишна Трпеза
    42. Божиќни рецепти
    43. Даска
    44. Рецепт со готови кори
    45. Домашно лепче
     
  3. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,833
    Likes Received:
    62,108
    Интернационална кујна... @Babushka супер тема :clap:
    Мммм... Сигурно ке има многу нови рецепти кои ке отидат во мојот фолдер „НАПРАВИ“ :)

    Јаре на португалски начин

    DSC_0021.jpg


    Подготовка

    Месото од јаре се мие, чисти од вишокот маснотија и маринира...

    Маринада за јарешко месо
    Во аван се толчат 5-6 чешниња лук со хималајска сол. Се додава 2 лажици сенф и 5 лажици маслинов зејтин. Се убаво се воедначува.
    На дното од тавата под месото се ставаат неколку „иглички“ рузмарин, месото убаво се премачкува со маринадата и се остава да одстои преку ноќ. Пред печење се посипува со 1 чаша бело вино и 3 чаши вода.
    Се пече на 200 степени покриено со фолија 2-3 часа.
    Пред крај на печењето се трга фолијата за да добие убава златна боја.

    Јарешкото подготвено на португалски начин е вкусно, меко и со убав мирис...
    Тешкиот мирис на јарешко исчезнува, мааа, скроз го нема :tmi:

    DSC_0002.jpg
    DSC_0020.jpg

    ПС Рецептот е од Kitchen 24
     
    Last edited: Feb 12, 2017
    Giovanna, kjukli, Ketchup and 28 others like this.
  4. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,292
    Likes Received:
    57,256
    Gender:
    Female
    Бабушка, честитки! Супер тема, баш ја мислев претходниот пат ама не знаев како да ја формулирам. :D

    Едвај чекам да гледам слики. Засега, за @Val-Dim ќе гласам. (y)
     
  5. toogood

    toogood Популарен член

    Joined:
    Oct 2, 2014
    Messages:
    2,126
    Likes Received:
    12,331
    Jas da se prijavam.
    Nema nisto kanadsko. Narod zbirutina od cel svet, se jade sve i svasta.
    Opsi greska poutine
    upload_2017-2-12_23-43-27.jpeg
    Przen kompir so mocarela i gravy (po naski na babati zaprskata). Kako i da e ubavo e ama mnogu kaloricno i nezdravo.
    Jas ke nastapam so slika/rucek koj go napraviv neodamna i sakav da go postiram ama ne dojde denot .
    20170203_170903.jpg

    Recept

    Orizot go pravam vo rice cooker bez nikakov zacin.
    Vo drugo tendzere stavam morkov, piperka, karfiol i na kraj brokula i choy. Gi dzisnuvam na puter 3 min. i potoa stavam eden prst voda i zatvaram tendzere. Toa go gotvam samo kolku malku da omekne zelencukot. Kapak ne podigam za da moze da se vari vo sopsveniot dzus stavete i sol na zelencukot.
    Vo treto tendzere zaprzuvam corizo kolbasi seckani sitno (luti), pecurki. I toa go proprzuvam 5-7min. Dodavam voda, vegeta, biber i rakcinja. Seto toa ne se vari poveke od 10min.
    Stavam oriz vo cinijata. Dodavam zelencuk i posipuvam so supata od meso, pecurki i rakcinja.
    Mnogu pikantno,brzo i zdravo.
    Priaten rucek.

    Mozete da stavite kakov sakate zelencuk, moze samo morski plodovi, moze pilesko so morski plodovi....
    po vas izbor.
     

    Attached Files:

    sjdgo, Giovanna, Ketchup and 37 others like this.
  6. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,833
    Likes Received:
    62,108
    8-| Два дена нема ништо ново на темава...
    Не готвите деновиве?

    @RainBow зошто уште стои гласањето од старата тема?

    ПС Девојки од дијаспората... Ги чекаме Вашите рецепти :tmi:
    Направете, сликајте, споделете рецепт...
    После ние по дома ке се правиме важни како пријателката од ХХХ ни го дала рецептот (highfive)
     
    Ketchup, Babushka, danichap and 6 others like this.
  7. toogood

    toogood Популарен член

    Joined:
    Oct 2, 2014
    Messages:
    2,126
    Likes Received:
    12,331
    Ajde zenicki ke postirate nesto?
    Nema veze sto e vazno e da razmenime nekoj recept.
     
    Last edited: Feb 18, 2017
    Ketchup, Babushka, duffi and 2 others like this.
  8. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    953
    Likes Received:
    7,286
    Gender:
    Female
    Јас првпат ги запознав како Kanelbullar во Шведска или Cinnamon buns на англиски. Wiki кажува дека плејс оф ориџин е Шведска, значи може да се сметаат за интернационално јадење. Многу застапени се во Шведска, и беа прв ако можам да ги наречам десерт што ги пробав. Рецептот ќе го копирам од Рецепти од Фемина Инстаграм бидејќи го имам веќе таму напишано.

    Состојки:
    100 гр. маргарин
    500 мл. млеко
    1 квасец
    1 лајче сол
    200 гр. шеќер
    1 лајче кардемума
    брашно

    Фил:
    100 гр. маргарин
    100 гр. шеќер
    2 лајчина канела

    1 јајце за премачкување
    Pearl Sugar (незнам кај нас дали има и како се вика) за одозгора или ливчиња бадеми

    Се топи маргаринот и се загрева малце млекото и се мешаат заедно ( да бидат млаки), Квасецот се рони во садот каде што ќе се меси тестото и му се додава течноста т.е маргаринот и млекото, па се додава солта, шеќерот и кардемумата и се додава брашно колку што треба за да се замеси тестото на меко. Во рецептот пишеше 650 гр. брашно ама тоа е малку, па ќе си додаваш се додека убаво не се замеси тестото, значи и да лепи малце нема гајле, битно е да е на меко. Потоа го оставаш да стаса, околу 40 минути некаде.
    Од како ќе стаса си го правиш филот, се топи маргаринот и кога ќе го тргниш од оган му го додаваш шеќерот и канелата, 2 лајчина мене ми се малце па му ставам повеќе.
    Потоа го делиш тестото на 2-3 дела зависи колку е стасано, и од секој дел сукаш правоаголна кора и ја премачкуваш со филот, ја виткаш како ролат, и сечиш парчина во дебелина од околу 1 и пол сантиметар, и ги ставаш на хартија за печење или во корпиња може и повторно да киснат околу 30 мин.
    Од како ќе стасаат ги премачкуваш со јајце и му ставаш Pearl Sugar и ги ставаш да се печат (на 250 степени околу 5-10 мин), доколку неможеш да најдеш таков шеќер одкако ќе се испечат можеш да му ставиш шеќер во прав. Јас ги оставам покриени со крпа или нешто додека малку се оладат и потоа во најлончиња ги собирам за да останат меки,или си ги замрзнувам и потоа во микрото си ги топлам и како тогаш праени се. Излегуваат многу од цела доза, па јас некогаш и ја преполовувам дозата.

    IMG_20170219_130020702.jpg
    20170219_125936.jpg

    P.S не се изгорени, темни изгледаат поради циметот.
     
    Last edited: Feb 19, 2017
  9. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,910
    Likes Received:
    173,606
    Gender:
    Female
    Ауу:D не сум ја видела темава
    Ај до вечер ако не се затвори, ќе ставам нешто:lol:
    И онака изгубена сум во деновите, врска немам до кога се постира:lol:
     
  10. LollySky

    LollySky Популарен член

    Joined:
    Jan 7, 2016
    Messages:
    2,957
    Likes Received:
    14,025
    Gender:
    Female
    Од кога прејдов на безглутенска исхрана, сите работи кои ги готвам се на некој начин интернационални, бидејќи безглутенската исхрана речиси и не е позната кај нас па не ни имаме развиено соодветни рецепти. За среќа на интернет има пристап до голем број страни со најразлични рецепти. Рецептите се можеби чудни за наш вкус, но од кога се навикнав на нив, ми се повкусни од традиционалната исхрана.
    Имам неколку омилени американски страни за готвење, така да може да се каже дека рецептов кој го постирам е американски.
    Палачинки од хељда
    DSC_4209.JPG
    1 шолја хељдино брашно (или пола-пола мешано со некое друго безглутенско брашно);
    1 лажица кафеав шеќер;
    1 кафено лажиче сода;
    1 кафено лажиче прашок за пециво;
    1/4 кафено лажиче сол;
    1 јајце;
    1/2 кафено лажиче течен екстракт од ванила;
    1 1/4 шолја buttermilk (преведено е како матеница кај нас, може да се припреми со 1 1/4 шолја млеко во кое се размешува 1 лажица јаболков оцет, се остава да стои 10 минути);
    путер за подмачкување на тавчето.
    Се мати јајцето со матеницата и екстрактот од ванила. Се додаваат сувите состојки и се мати за да се добие густа хомогена смеса (погуста од стандардни палачинки). Се пржат во тавче подмачкано со путер. Готовите палачинки се прелеваат со прелив по желба (јас ставив мед, може да се прелијат и со течност од некое слатко или да се направи прелив од шумско овошје).
     
    mira.mira, Giovanna, galapce and 47 others like this.
  11. Babushka

    Babushka Популарен член

    Joined:
    Dec 11, 2011
    Messages:
    239
    Likes Received:
    5,650
    Кај сте девојки, само 4 рецепти, а баш очекував повеќе.
    Не планирав, ама ај ќе ставам и јас еден, колку да споделам рецепт, т.е. идеја.

    Холандски стампот.
    Типичен старински холандски ручек е варен компир, варен зелечук и месо. И така секој ден, варијацијата е во типот на зеленчук и месо. И веројатно на некого му се здосадило и измислил стампот. Што е тоа, е па шарено пире, т.е. пире со зеленчук :) Толку од инвентивноста :rofl:

    Некои од потипичните комбинации се пире со варен кељ и варена пушена кобасица; со варен морков и кромид и динстано телешко месо; со ситно сецкана кисела зелка; со пржени сланинки и свежа ендивија; со варен прокељ, сланинки и кари; цвекло; праз; спанаќ итн. Во поново време повеќе се експериментира па има и комбинации со рукола и индиски ореви, со пушена скуша и лути пиперчиња итн...

    Во архива најдов слика од стампот со кељ:
    - 6-7 компири
    - 300г свеж или замрзнат кељ
    - путер, млеко, сол, бибер
    - пушена или било каква кобасица
    - залиено со сос (од ќесичка :tmi:)

    Нема некоја филозофија, стандард се вари компирот и се прави пире со додавање на путер, млеко и зачини по вкус. Кељот, само зелениот дел од листот без дршката сирно се сецка, што поситно тоа подобро. Се вари отприлика 15-20 мин. Се цеди за да се исфрли целата вода. Се додава во пирето и се меша. Тоа е тоа :)

    boerenkool.jpg
     
    Giovanna, galapce, emkaemka and 36 others like this.
  12. RainBow

    RainBow Глобален модератор Staff Member

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    22,304
    Likes Received:
    67,996
    Gender:
    Female
    Анкетата е поставена. :)
     
  13. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Joined:
    Aug 5, 2010
    Messages:
    5,531
    Likes Received:
    34,908
    На Сунчица фаворит уште од самиот старт и беше Вал што не однесе во Португалија :nod:, но сега во мислење ме стави и Бабушка, бидејќи Холандија изгледа неодоливо добро на нејзината слика :smirk:
    Ај ем сејинг, ќе се вратам подоцна да гласам, уште ми е нерешено :rofl:
    :d::drunk:
     
    Ketchup, Val-Dim, LollySky and 3 others like this.
  14. JollyGirl

    JollyGirl Форумски идол

    Joined:
    Jun 15, 2012
    Messages:
    6,108
    Likes Received:
    75,391
    Gender:
    Female
    Дојдов! Разгледав! Гласав!

    @LollySky

    (fingers)

    Ах да можев да пробам од јадењава... :angel:
     
    Ketchup, LollySky and Someonespecial like this.
  15. Someonespecial

    Someonespecial Free-minded aesthete

    Joined:
    Nov 17, 2012
    Messages:
    13,120
    Likes Received:
    163,770
    Gender:
    Female
    Јас па меѓу блашките одлучував :lol:
    Се мислев ептен меѓу @Dgirlll и @LollySky, ама сепак прекрасната фотографија пресуди :angel:
    Go Sweden & Dgirlll! :inlove: :D
     
    Ketchup, Dgirlll and LollySky like this.
  16. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,292
    Likes Received:
    57,256
    Gender:
    Female
    @Val-Dim, ко шо реков. :)

    Баш ми е жал што не стигнав да учествувам, ама комплицирано јадење наумив... се мислев се мислев и решив да си одморам. :D
     
  17. MilaP

    MilaP Форумски идол

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    2,150
    Likes Received:
    53,148
    Gender:
    Female
  18. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,811
    Likes Received:
    145,429
    Гласав за @Dgirlll .
    Ми се чини дека само нејзините колачи би ги јадела.
    Останатото не е за мене. :tmi:
     
    Ketchup, Asterion and Dgirlll like this.
  19. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Joined:
    Aug 5, 2010
    Messages:
    5,531
    Likes Received:
    34,908
    Твелв поинтс фром Самрленд отидоа сепак за првичниот фаворит ака Вал. Најинтересно, баш она што највеќе ми доликува на насловот Интернационална кујна, специфично и (y)
    Само замерка имам што нема некоја декорација за поголема естетика на сликата.
    Не дека другите ве потценувам, ама насловот повеќе ме асоцира на некое такво јадење, отколку на постираните колачи и палачинки :D
    :d::drunk:
     
    Ketchup and Val-Dim like this.
  20. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,811
    Likes Received:
    145,429
    @Summerlover јас би сакала да видиме нешто од тебе.
    Кога ете веќе не ставаш аватар. :wasntme:
    Нема да го ти го откриеме идентитетот со една слика.Ветуваме.(fingers)
    :D