Извинете што почекавте, не бев во можност порано да се уклучам, гужва ден. Фала на честитките и гласовите Ајде, новата тема нека биде "Интернационална кујна". И шпагети, пица и мусака се добредојдени Ако не се лажам, имаме тука неколку што живеат во странство, би било убаво да не запознаете со некои типични рецепти од таа земја Ке се навратам на муабет од порано, нели би било подобро да може да гласаме за 3 членки/членови (@RainBow)? Spoiler: Претходни теми 1. Пици 2. Ориз 3. Чоколадо 4. Тестенини 5. Бомбици 6. Месо 7. Салати 8. Ладни сендвичи 9. Македонска традиционална кујна 10. Чоколаден мус 11. Посна трпеза 12. Компири 13. Палачинки 14. Ситни колачи 15. Тиквици 16. Јајца 17. Мафини 18. Овошен десерт 19. Шпагети 20. Оброк во тегла 21. Сладолед 22. Пиперки 23. Риба 24. Чизкејк 25. Домати 26. Слатко - солено јадење 27. Закуски 28. Супи/чорби 29. Мелено 30. Еклер 31. Кремаста салата 32. Шарена декорација 33. Пилешко на мој начин 34. Тортиљи 35. Тиква 36. Печурки 37. Се’ од тесто 38. Чајни колачи 39. Колач од тефтерот на мама 40. Топли пијалоци 41. Новогодишна Трпеза 42. Божиќни рецепти 43. Даска 44. Рецепт со готови кори 45. Домашно лепче
Интернационална кујна... @Babushka супер тема Мммм... Сигурно ке има многу нови рецепти кои ке отидат во мојот фолдер „НАПРАВИ“ Јаре на португалски начин Подготовка Месото од јаре се мие, чисти од вишокот маснотија и маринира... Маринада за јарешко месо Во аван се толчат 5-6 чешниња лук со хималајска сол. Се додава 2 лажици сенф и 5 лажици маслинов зејтин. Се убаво се воедначува. На дното од тавата под месото се ставаат неколку „иглички“ рузмарин, месото убаво се премачкува со маринадата и се остава да одстои преку ноќ. Пред печење се посипува со 1 чаша бело вино и 3 чаши вода. Се пече на 200 степени покриено со фолија 2-3 часа. Пред крај на печењето се трга фолијата за да добие убава златна боја. Јарешкото подготвено на португалски начин е вкусно, меко и со убав мирис... Тешкиот мирис на јарешко исчезнува, мааа, скроз го нема Spoiler: фотки ПС Рецептот е од Kitchen 24
Бабушка, честитки! Супер тема, баш ја мислев претходниот пат ама не знаев како да ја формулирам. Едвај чекам да гледам слики. Засега, за @Val-Dim ќе гласам.
Jas da se prijavam. Nema nisto kanadsko. Narod zbirutina od cel svet, se jade sve i svasta. Opsi greska poutine Przen kompir so mocarela i gravy (po naski na babati zaprskata). Kako i da e ubavo e ama mnogu kaloricno i nezdravo. Jas ke nastapam so slika/rucek koj go napraviv neodamna i sakav da go postiram ama ne dojde denot . Recept Orizot go pravam vo rice cooker bez nikakov zacin. Vo drugo tendzere stavam morkov, piperka, karfiol i na kraj brokula i choy. Gi dzisnuvam na puter 3 min. i potoa stavam eden prst voda i zatvaram tendzere. Toa go gotvam samo kolku malku da omekne zelencukot. Kapak ne podigam za da moze da se vari vo sopsveniot dzus stavete i sol na zelencukot. Vo treto tendzere zaprzuvam corizo kolbasi seckani sitno (luti), pecurki. I toa go proprzuvam 5-7min. Dodavam voda, vegeta, biber i rakcinja. Seto toa ne se vari poveke od 10min. Stavam oriz vo cinijata. Dodavam zelencuk i posipuvam so supata od meso, pecurki i rakcinja. Mnogu pikantno,brzo i zdravo. Priaten rucek. Mozete da stavite kakov sakate zelencuk, moze samo morski plodovi, moze pilesko so morski plodovi.... po vas izbor.
Два дена нема ништо ново на темава... Не готвите деновиве? @RainBow зошто уште стои гласањето од старата тема? ПС Девојки од дијаспората... Ги чекаме Вашите рецепти Направете, сликајте, споделете рецепт... После ние по дома ке се правиме важни како пријателката од ХХХ ни го дала рецептот
Јас првпат ги запознав како Kanelbullar во Шведска или Cinnamon buns на англиски. Wiki кажува дека плејс оф ориџин е Шведска, значи може да се сметаат за интернационално јадење. Многу застапени се во Шведска, и беа прв ако можам да ги наречам десерт што ги пробав. Рецептот ќе го копирам од Рецепти од Фемина Инстаграм бидејќи го имам веќе таму напишано. Состојки: 100 гр. маргарин 500 мл. млеко 1 квасец 1 лајче сол 200 гр. шеќер 1 лајче кардемума брашно Фил: 100 гр. маргарин 100 гр. шеќер 2 лајчина канела 1 јајце за премачкување Pearl Sugar (незнам кај нас дали има и како се вика) за одозгора или ливчиња бадеми Се топи маргаринот и се загрева малце млекото и се мешаат заедно ( да бидат млаки), Квасецот се рони во садот каде што ќе се меси тестото и му се додава течноста т.е маргаринот и млекото, па се додава солта, шеќерот и кардемумата и се додава брашно колку што треба за да се замеси тестото на меко. Во рецептот пишеше 650 гр. брашно ама тоа е малку, па ќе си додаваш се додека убаво не се замеси тестото, значи и да лепи малце нема гајле, битно е да е на меко. Потоа го оставаш да стаса, околу 40 минути некаде. Од како ќе стаса си го правиш филот, се топи маргаринот и кога ќе го тргниш од оган му го додаваш шеќерот и канелата, 2 лајчина мене ми се малце па му ставам повеќе. Потоа го делиш тестото на 2-3 дела зависи колку е стасано, и од секој дел сукаш правоаголна кора и ја премачкуваш со филот, ја виткаш како ролат, и сечиш парчина во дебелина од околу 1 и пол сантиметар, и ги ставаш на хартија за печење или во корпиња може и повторно да киснат околу 30 мин. Од како ќе стасаат ги премачкуваш со јајце и му ставаш Pearl Sugar и ги ставаш да се печат (на 250 степени околу 5-10 мин), доколку неможеш да најдеш таков шеќер одкако ќе се испечат можеш да му ставиш шеќер во прав. Јас ги оставам покриени со крпа или нешто додека малку се оладат и потоа во најлончиња ги собирам за да останат меки,или си ги замрзнувам и потоа во микрото си ги топлам и како тогаш праени се. Излегуваат многу од цела доза, па јас некогаш и ја преполовувам дозата. Spoiler P.S не се изгорени, темни изгледаат поради циметот.
Ауу не сум ја видела темава Ај до вечер ако не се затвори, ќе ставам нешто И онака изгубена сум во деновите, врска немам до кога се постира
Од кога прејдов на безглутенска исхрана, сите работи кои ги готвам се на некој начин интернационални, бидејќи безглутенската исхрана речиси и не е позната кај нас па не ни имаме развиено соодветни рецепти. За среќа на интернет има пристап до голем број страни со најразлични рецепти. Рецептите се можеби чудни за наш вкус, но од кога се навикнав на нив, ми се повкусни од традиционалната исхрана. Имам неколку омилени американски страни за готвење, така да може да се каже дека рецептов кој го постирам е американски. Палачинки од хељда 1 шолја хељдино брашно (или пола-пола мешано со некое друго безглутенско брашно); 1 лажица кафеав шеќер; 1 кафено лажиче сода; 1 кафено лажиче прашок за пециво; 1/4 кафено лажиче сол; 1 јајце; 1/2 кафено лажиче течен екстракт од ванила; 1 1/4 шолја buttermilk (преведено е како матеница кај нас, може да се припреми со 1 1/4 шолја млеко во кое се размешува 1 лажица јаболков оцет, се остава да стои 10 минути); путер за подмачкување на тавчето. Се мати јајцето со матеницата и екстрактот од ванила. Се додаваат сувите состојки и се мати за да се добие густа хомогена смеса (погуста од стандардни палачинки). Се пржат во тавче подмачкано со путер. Готовите палачинки се прелеваат со прелив по желба (јас ставив мед, може да се прелијат и со течност од некое слатко или да се направи прелив од шумско овошје).
Кај сте девојки, само 4 рецепти, а баш очекував повеќе. Не планирав, ама ај ќе ставам и јас еден, колку да споделам рецепт, т.е. идеја. Холандски стампот. Типичен старински холандски ручек е варен компир, варен зелечук и месо. И така секој ден, варијацијата е во типот на зеленчук и месо. И веројатно на некого му се здосадило и измислил стампот. Што е тоа, е па шарено пире, т.е. пире со зеленчук Толку од инвентивноста Некои од потипичните комбинации се пире со варен кељ и варена пушена кобасица; со варен морков и кромид и динстано телешко месо; со ситно сецкана кисела зелка; со пржени сланинки и свежа ендивија; со варен прокељ, сланинки и кари; цвекло; праз; спанаќ итн. Во поново време повеќе се експериментира па има и комбинации со рукола и индиски ореви, со пушена скуша и лути пиперчиња итн... Во архива најдов слика од стампот со кељ: - 6-7 компири - 300г свеж или замрзнат кељ - путер, млеко, сол, бибер - пушена или било каква кобасица - залиено со сос (од ќесичка ) Нема некоја филозофија, стандард се вари компирот и се прави пире со додавање на путер, млеко и зачини по вкус. Кељот, само зелениот дел од листот без дршката сирно се сецка, што поситно тоа подобро. Се вари отприлика 15-20 мин. Се цеди за да се исфрли целата вода. Се додава во пирето и се меша. Тоа е тоа
На Сунчица фаворит уште од самиот старт и беше Вал што не однесе во Португалија , но сега во мислење ме стави и Бабушка, бидејќи Холандија изгледа неодоливо добро на нејзината слика Ај ем сејинг, ќе се вратам подоцна да гласам, уште ми е нерешено
Јас па меѓу блашките одлучував Се мислев ептен меѓу @Dgirlll и @LollySky, ама сепак прекрасната фотографија пресуди Go Sweden & Dgirlll!
@Val-Dim, ко шо реков. Баш ми е жал што не стигнав да учествувам, ама комплицирано јадење наумив... се мислев се мислев и решив да си одморам.
Твелв поинтс фром Самрленд отидоа сепак за првичниот фаворит ака Вал. Најинтересно, баш она што највеќе ми доликува на насловот Интернационална кујна, специфично и Само замерка имам што нема некоја декорација за поголема естетика на сликата. Не дека другите ве потценувам, ама насловот повеќе ме асоцира на некое такво јадење, отколку на постираните колачи и палачинки
@Summerlover јас би сакала да видиме нешто од тебе. Кога ете веќе не ставаш аватар. Нема да го ти го откриеме идентитетот со една слика.Ветуваме.