Прибидејќи сите бевте согласни, еве го мојот денешен ручек што јас отприлика си го сметам за здрава храна, ако занемариме пропржување (пржење делува полошо, нели?) на месото наместо варење, ама беше на маслиново, па може ќе пројдам а? Пилешки батаци без коска запржени со сусам на малку масло (тавата не бара многу масло), обарена брокула и морков во солена вода, преливот е мешавина од павлака, јогурт, малку сенф, некоја капка лимон и сол. Толку. Бон апетит.
Тортата на бубале е прекрасна, би била мој фаворит без конкуренција кога и декорацијата би била во склад со рецептот, вака ми се несинхронизирани, во секој случај благодарност за прекрасниот рецепт
Блокирана е темата од што сите се затрчаа да ги прикачат нивните слики од здравата храна, едвај дојдех да напишу коментар Тоа пошто и се смеевте на Сунчица за свинското со маслиново масло, ама ако ако Напаѓал хроно тимот, мај ес
Не можам да си ја соберам устата од смеење... Страшна си Сунчи Темата е убава, пааа и модерна Нели во последниве години се за здрав начин на живот се зборува... Ова било нездраво, она било штетно Јас едно си знам... Се е здраво ако е умерено!!! Едно време се пропагираше не користете свинска маст, холестерол ово-оно... Сега има нова „шема“, здрава е свинската маст фрлете го маргаринот Што е здрава храна? Се што ти е вкусно, само малку осиромашено од маснотии и шеќери ПС Ако подготвивте нешто со малку маснотии и шеќери навалете на неделнава тема на Фемина готвач!!! Здрава храна не се само семките од тиква... Во конкуренција се и месото, рибата, зеленчукот, овошјето...
Во последниве неколку дена, двапати правам некое интересно јадење и откако ќе го изедам, ми текнува дека можев да го сликам. А и публика имав, викенд, ово оно. Па за кај сликаш, а зошто сликаш, ааа! Може да настапам со нешто егзотично, здравје ако успеам да го сликам.
Глутен фри макарони со песто Dont judge Немав многу мотивација и идеја што да зготвам денес. Обожавам да јадам тестенини, а интегралните не ми се вкусни па друга "здрава" замена за нив ми се овие од виталија. Во недостаток на време брз "здрав" ручек, 15 мин се варат макароните, се помешуваат со песто и се крка. Можи не се квалификувам и не дека ќе победам ама да се учествува, да се дружиме.
Pa jas nekoe baranje imam. Luge mene epten hrana mi ostana taka da slednive dva dena ke mora da dojademe. Vo moja kujna e zabraneto frlanje. Baranjevo mi bese da se podrzi otvorena temava uste nekoj 3-4 dena. Veruvam deka ova so mnogu hrana od praznici go imaat i drugi kako problem. Jas imam nekoja slika od vecerata/rucek od petokot mada drugo mi bese na um da zgotvam za natprevarov. Ne za nesto drugo nego koga vidov @Bridget nastapila i plus grupata od hrono planira , rekov mora dobro da se pripremam oti pak ke izgubam. Ednoto parce riba e Cod, drugoto Tilapia obicno peceni so maslinov i sol. Varen kompir so bukovec i salata od spanak so cveklo. Salatata e od spanak so maslinovo i cveklo od tegla sose tecnosta koja dava kiselkas vkus, sol po potreba.
Da si napisam za riba Cod. Stalno ja pazaram po grska so tilapiata. Ovoj pat resiv dvete da gi kupam i zgotvam odednas za da negresam poveke. Codov e mnogu tap po vkus, bezdusen, ama smrdliv, 3 dena kukava nemozam da ja izluftiram. Taka da mnogu , mnogu ne go preporacuvam. Izbegnuvajte go ako sakate da ne ostanete bez rucek. tilapijata si e ubava i pristojno mirisa.
Веган банана палачинки -1 лажичка масло по желба -1 филџан овесни снегулки -1 банана -1 филџан растително млеко по желба -1 лажичка јаболков оцет -1 лажичка морска сол -1 прашок за пециво -1 лажичка ванила екстракт -1 лажичка цимет Во филџанот со растително млеко ја додаваме лажичката јаболков оцет и оставаме да отстои 10 минути. Потоа сите состојки ги ставаме во блендер и блендираме. На загреана тава ги пржеме палачинките. Јас користев бадемово млеко и кокосово масло, но сигурна сум дека и со било други да се заменат палачинките ќе се еднакво вкусни. Овој ми е еден од омилените доручеци. Има безброј комбинации како може да ги јадете палачинките. Јас денеска се одлучив со путер од кикирики, вишни и малку џем од шипинки. Одамна не сум постирала во темата, малку изгубив ред. Имав многу други идеи конкретно за оваа тема, но незнаев до кога ќе биде отворена темата.
Многу сакам теми што не бараат рецепт.За некои салатата е прилог,за мене оброк,поготово сега кога треба да му раскинам на целулитот што ме грееше зимава.Еве што си ручав денес,и плус посно
Хроно-ручек! Да напоменам дека се частам со морковот денес, по правило треба да биде жив. Да, до тоа дереџе дојдов, да се частам со полузготвен морков. Сите зеленчуци се провалкани низ нелеплива тава, колку да добијат на вкус. Кромидот е фантазија. Ќофтенцата се домашни и се само со кромид и лук, без јајце и леб. Јас ги пржев на маслиново во нелеплива тава на многу тивко и не ми се растурија. Само уште да кажам дека од моето скромно искуство, приборот за готвење е исто толку важен за да се готви здраво колку и самата храна. Не можеш се' да печеш цело време и моја препорака се грил-тавите и тавите со нелепливо дно! Чирс!
Ne e toa poluzgotvena hrana, toa e samo zacuvuvanje na vitaminite. Jas ne se hranam hrono no zelencukot go obrabotuvam samo 5 min. Za nekoj e nezgotveno za mene e edlicno. Kolku zelencukot e skap, jas ne sum tolku bogata da si dozvolam da go przam/varam do totalno umianje. Eve 15 god. taka gotvam i mi e super. Probaj te, ke vidite. Plus i vreme stedite.
Jas sum off topic sakam da spodelam nesto so Vas. Knigava ja pozajmiv od biblioteka. Izdadena e Jan 2017. The Complete Mediterranean Cookbook. Interesot e neverovaten za vakva hrana vo koja i ima i mnogu nasi recepti ako ne i site. Toa uste ednas dokazuva deka nema potreba od nezdrava americka hrana, nasata hrana e top vo svetot. Vo momentov ima 528 pobaruvanja na knigava na 56 kopii, toa e vo momentov a ke se redat novi i novi luge . Veruvale ili ne koleski/kolegi od sekade na svetot me prasuvaat kako se pravi grav, grasok, boranija,turlitava... ona sto videle sto sum donela na rabota za rucek. Cenete si ja hranata, pravete se vazni i konsumirajte, nema da pogresite.
Ako se zeme v obzir proprzuvanjeto na kromidot i ne e taka zdravo. Bitno e ucestvoto i druzbata. Moze pa, nekoj i ke go napravi Oriz so gamberi i zelencuk. Vo tavce na ogan se stava malku maslinov zejtin, se dodava glava kromid kolku da pomine niz ogan. Se dodava zelencukot (po zelba, ili toa sto imas vo momentot), gamberite, zacini po vkus i voda vo koja prethodno se stava kocka za supa. Razmerot e 1/3(1filzan oriz, 3 voda).
Чорба со брокула На многу малку масло ги попржувам брокулата и морковчето. После во истото тенџере додавам вода, инстант супа, сецкам компир , плус фиде. Некогаш додавам пашканат, целер, зависи што има на пазар.
Ако треба нека се дискриминира.Не се лутам. Некогаш ставам, некогаш не, зависност дали имам дома.Ако немам само зачини и фиде. Ама овој пат имам ставено.