Некни правев, ама го нема веќе. Слика немам изгледа. Моите кифли кој и да ги проба се заљубува во нив. Посебни си. Да барам слика треба сега.
Ај да го скршам мразот Spoiler: Рецепт Два свежи квасци се дробат во пола литар слатко млеко и се додава три лажици шеќер. Ова се замесува со еден кг брашно (во голем длабок сад, се прави дупка во брашното и се истура смесата), 2 филџани масло, 3 цели јајца и малку сол. Треба да добиеш меко тесто, мене ми велат „меко како ушната ресичка“, да не лепи, ниту пак да е тврдо. Ама тоа ќе зависи од брашното, може ќе треба да додадеш уште, може не, ќе видиш сама. Откако убаво ќе го измесиш, го оставаш на топло да кисне. Кога ќе нарасне, правиш топчиња колку орев, и од нив правиш форми по желба - можеш како чворови (јас така најчесто ги правам), како полжави или пак да ги сукаш. Се редат во подмачкан плех (јас препорачувам на хартија за печење), откако малку ќе нараснат се мачкаат со јајце, се посипуваат со сусам/ким/крупна сол/мак (што сакаш), се става мало парче маргарин одозгора на секоја кифла, па се печат на 200 степени, отприлика 15-20 минути, ама пак ќе си видиш. Не треба премногу да се зацрвенети одозгора. Јулке, пак ќе правиш
1кг. Млеко 500гр. Јогурт (к.млеко) 2 квасеца 3 белки од јајце (жолчките се оставаат за одозгора) 9 мали лажици сол, 6 шеќер 1 шоља зејтин Брашно колку да се замеси тесто (1.500- 1кг.750гр.) Начинот на подготовка го има објаснето веќе Анатх. Маргаринот јас го ставам внатре, додека ги сукам. Внатре на местото на маргаринот останува дупче.
Еве ги моите денешни велигденски кифлички Рецепт Spoiler 1кг брашно 1/2 литар млако млеко 250 мл масло 1 сув квасец Лажица шеќер Лажичка сол 3 јајца ( 2 цели и една жолчка, белката ја користам за премачкување) сусам,афион пола маргарин кој го ставам на ситни коцки врз секое кифле Постапката за замесување тесто верувам на сите ви е позната Го ставам брашното во сад, додавам шеќер и сув квасец и мешам Млекото го смлачувам,му додавам сол, матени јајца, масло, мешам и ја додавам смесата во брашното, замесувам меко тесто,баш доаѓа како ушната ресичка . Го оставам да нарасне точно 40 минути, и кинам парченца без размесување на тестото, скоро колку орев, правам форми, премачкувам со белка, наросувам сусам,афион,по едно парченце маргатин и печам 25 мин. на 180 степени. Наздравје! Честит Велигден! За многу години
Честитки @IronLady Заслужена победа, обожавам комбинација од вишни и чоколадо Следниве денови ке месиме кифлички ? Ајјјј... Бргу да ја затворам темава... Ако прочитаат дечките вечер не ми бега месење кифли Се зазам... Многу често месам кифлички, сите дома си ги сакаме Слики од архива Домашни кифлички 1 кг брашно 500мл млако млеко 100мл масло 1 квасец 2 јајца 2 лажички сол 1 лажички шеќер Се замесува тесто од сите состојки и се дели на 8 еднакви дела. Од секој дел се развлекува тркалезна кора која што се дели на 8 триаголници. На секој триаголник се става парченце сирење и се формира кифличка. Кифличките се редат во плех намачкан со маргарин, се премачкуваат со жолчка и се посипуваат со сусам. Врз секоја кифличка се става по едно мало парченце маргарин. Се оставаат на топло на „стасаат“ и се печат во загреана рерна. ПС Немам сликО само со кифлички... Скоро секогаш месењето кифлички и кроасани ми е во „пакет“
Gledam slikicki i jas posakav za Prv Pat vo moj zivot da napravam kiflicki . Moze na @Val-Dim receptava da ja iskoristam samo vo polovina doza. Uslov Ke pravam kifli samo ako zavrsam so cistenje, prodavnica za art materjali i biblioteka. Aj sega da odam da ribam oti kako brza sum ke mi treba uste 6 saata prodolzen den.
Пола доза? Мојата доза е х 3 @toogood не си единствена што никогаш не направила кифлички... Многу домакинки мислат дека е комплицирана постапката, па си се „тешат“ со купени... Верувај, огромна е разликата!!! И најфалените кифли што се во продажба не се ни приближно вкусни како домашните А, толку лесно се прават...
@Dust епа тогаш сменете го правилото од почетна страна. Зошто таму пишува : А вие викате до недела дека може да се става.
Почетната идеja беше 7 дена да се готви. Но некогаш темата се погодуваше баш во работни денови. И така остана барем за викенд кога повекето се послободни да направат нешто. И се фати редот недела вечер анкета да се става. Ке има некои новитети во темата, така да и тоа ке се среди. Ваше е само да готвите
Do moderatorite na temava Treba da ima lista na glasanje za Debitanti (postari, pomladi gotvacki debitanti). zosto ne e fer davame se od sebe, a ne stavate vo glasackata lista so iskusni mesacki. Ces na iskusnite mesacki, ama ako ni go prekrsite keifot nema da ne ima, ke izcezneme od temava. Znaci neka se glasa na edna lista, prviot neka bide pobednik i neka bira sledna tema, a vtorata pobeda neka bide debitanska, bez moznost na izbor na sledna tema.
Eve me mene so kiflickite. Nastapuvam kako Debitant mesacka. Treba da rabotam na podobruvanje na forma.
@toogood Темата е пред се од забавен карактер, плус да научиме некоj рецепт. Нормално е дека сите нема да ги бива за сите теми. И ништо не е страшно ако завршите со нула поени. Еве секогаш кога сум ставила слика, сум имала нула поени. И сега треба да се лутам? Тоа не ме тргнало од темава.