Ne baram da dobiam poen. Samo se posaliv, ama gledam deka smisol za sala se nema. Mnogu ste seriozni. Igraj te si sami.
Znaev deka na nekoj ke mu se dopadne. Mi rece mm "od ova moze i biznis da izleze" Konacno Jas bogata. I da ti kazam, vakva forma nemoze sekoj da napravi, po toa sum Jas unikatna. Jas bi sakala da ja prenesam ovaa vestina na mladi generacii,ama problemot e ni sama ne ja razbiram mojata smisla za umetnost, a kamo li da ja prenesam.
Ете ги и моите кифлички за празников. Рецепт: 1 кг брашно, 1 јајце, 1 квасец, млеко, вода, лажиче сол, лажиче шеќер, малку зејтин. Млекото да е млако, за мерки точно незнам јас секогаш се од око си клавам, колку што може да прими тестото. Едните се со сиренце другите со нутела и шеќер од горе попрскани.
Ете и од мене кифлички ☺ Spoiler: рецепт Состојки :1 кг. брашно 2 јајца 150 мл. зејтин 4 лажици шеќер 2 лажици сол 1 свеж квасец 1/2 л. млеко 250 гр. маргарин За премачкување на кифличките 1 јајце. Загрејте го малку млекото и ставете го квасецот со малку шеќер и брашно да надојде. Во еден длабок сад, просејте го брашното и додадете ги јајцата, зејтинот, шеќерот, солта и надојдениот квасец со млекото. Замесете убаво мазно и меко тесто кое нема да се лепи за рацете. Ставете го во садот, покријте го со една крпа и оставете го на топло место убаво да нарасти. На намастена површина извадете го тестото од садот и поделете го на 4 еднакви делови. Од секој дел посебно расукајте една округла кора. Кората намачкајте ја убаво со маргарин. Сечете со нож (или најдобро со нож за пица) на 12 или 16 делови. Секој дел виткајте го во кифличка и ставајте ги во подмачкан прех. Оставете ги така во плехот повторно убаво да нараснат. Во меѓувреме уклучете ја рерната на 180°Ц да се загрее. Нараснатите кифлички намачкајте ги со изматено јајце и посипете ги со сусам. На секоја од нив ставете по едно мало парче маргарин. Се печат околу 25 мин.
Рецепт 1200 брaшнo 3 јaјцa 1/2 литaр млекo 1 квaсец 1 лaжичкa шеќер 3 лaжички сoл 100 мл. мaслo зa јaдење Квaсецoт гo рaзмешувaм вo млекoтo, не чекaм дa стaсa. Врз брaшнoтo ги стaвaм сите сoстoјки, пoлевaм сo млекoтo и месaм. Oдкaкo ќе стaсa кинaм тoпчињa, рaсукувaм, oд еднaтa стрaнa стaвaм сирење, oд другaтa зaсекувaм сo нoжoт и мoтaм. Кoгa плехoт е нaреден гo стaвaм вo релнa нa 50 степени дa нaрaснaт, пa мaчкaм сo јaјце и сусaм. Oдoзгoрa стaвaм пaрче мaргaрин. Се печaт 20 мин нa 220 степени. Севте ми е вo темaвa, пa глaсaјте зa мене
500 гр. брашно 1 квасец 1 јајце 200 мл. јогурт 100 мл. масло сол Фил: спанаќ и изварка Се става квасецот со 1 лајче шеќер и 1 лајче брашно да надојди. Се меси тестото и се дели на 2 дела. Се расукуваат корите, се премачкуваат со маргарин и се диплат. Се оставаат да одморат во фрижидер 20 минути. Се расукува правоаголна кора, се мачка филот и се витка ролат од кој по желба се сечат или како триаголници или обично правоаголни кифли.
Кифлички со путер, лук и кашкавал (плус екстра фил:шунка,павлака,зденка) Spoiler Рецепт: 1кг брашно плус за премесување (по потреба) 1 пециво 1.5- 2 мали лажички сол - измештајте ги состојките. Додадете 1 свеж квасец рaстопен во млако кон топло 150 ml. млеко, малку шеќер и малку брашно - нема потреба да чекате да се крене. Во смесата додадете и 1 јајце 100-150 гр павлака или јогурт Масло за јадење и млака кон топла вода по потреба (сами ќе осетите кога ќе ги мешате состојките). Замесете меко тесто, покријте го и оставете го да кисне повеќе од половина час. Јас се направив дека го заборавив, оти се фатив со други работи па, речиси еден час киснеше. Ок беше. Тестово не расте многу ко оние стандардните теста кои ги правам за кифлички или леб или било што. Но, расте во печење и кифлите ќе ви бидат меки и ќе имаат убав вкус. Отакако ќе искисне, поделете го на четири топчиња, од секое расукајте кора и секоја кора пресечете ја - дијагонално 4 пати, за да добиете стандардно триаголници. За фил: Растопив путер на тивко со истолчени неколку чешниња - мали лук, исечкани перца од млад лук и кромид (ради зеленишот). Секое тријаголниче го намачкав со ова, дел ги поросив со кашкавал долж целото тријаголниче, не само на широкиот дел. Дел ги премачкав со смеса од остатокот што ми остана од павлаката (оти имав 200гр пластично павлака), измешана со зденка и шунка. Свиткајте ги во ролнички, премачкајте ги со путерот и лукот, одозгора им изрендав кашкавал и малку сиренце на некои, други ги брцнав во млеко (ко гевреци) па ги валкав во сусам.
Да не бидам покуса Spoiler: рецепт 1кг брашно 1 квасец 1 лаж. сол 1 лаж.шеќер пола филџан масло Вода по потреба Сусам, маргарин и јајце за премачкување Во мал сад се става квасецот, млака вода, 2 лаж,брашно и шеќерот. Во сад настрана се става брашното, 1лажица сол и маслото. Откако ќе стаса квасецот се префрла во смесата, се додава вода по потреба и се замесува. Се остава да стаса.. се прават кифлите, се премачкуваат со матено јајце и сусам, се става коцкичка мала маргарин, се оставаат (по желба) уште 10тина мин да стасаат и се печат... Може да бидат и во посна варијанта со тоа што јајцето за премачкување се исфрла од рецептот.
Јас многу сакам кифлички и сите ми се фаворит. Но овој пат ќе ја одвојам @sanjaeva и утре ќе го направам нејзиниот рецепт. Префкусно и преубаво изгледаат сање.
Драги готвачи Со цел да биде попрегледно гласањето, со @Dust направивме нова тема каде што ке стоjaт Вашите слики и рецепти. Од сега па натаму овде ке постирате слики и рецепти, во другата тема ке се гласа. Во таа тема се забранети оф-топици, ке бидат избришани. Темата служи исклучиво за гласањето. Доколку имате забелешки, секако може овде да ги напишете. https://forum.femina.mk/threads/Фемина-готвач-Гласање-Кифлички.27360/
АЈде нешто и од мене Рецепт -1 кг брашно -1 квасец -2 јајца -2 филџани масло -1 филџан јогурт -пола лажиче шеќер -пола лажиче сол -млеко Квасецот се раствора настрана во малку млако млеко. Во другиот сад се става брашното , се додава пола лажиче шеќер, пола лажииче сол , се додаваат зејтинот, јогуртот и јајцата .Сето тоа се размесува и постепено се додава млеко додека да се добие глатко тесто. Тестото се остава да нарасне. После тоа постапката е веќе позната , се формираат кифличките, се премачкуваат со изматено јајце и сусам, им се става малку маргарин и се печат . Јас ги печев на температура од 200 степени.
Кaмпaњa ќе се вoди нa oвaa темa? Се шaлaм Мнoгу убaвo ќе биде тaкa кaкo штo сте зaмислиле. Утре нa кoј и дa му требa некoј рецепт ќе мoже леснo дa нaјде. Акo не ве мрзи и нaнaзaд рецептите и сликите дa ги средите би билo супер.
@sanjaeva идеjата е супер, ке видиме со Даст што може да се направи со претходните теми. Предлогот ке биде разгледан и ставен како точка на дневен ред. Кaмпaњaта може да почне.
Срaм не срaм глaсaв Акo мoите кифли ги имa нa нaслoвнa и бaбa ми ќе си купи кoмпјутер зa дa ме пoкaжувa нa кoмшиките
Mene moze da me izvadite od listata zosto ne nastapiv so sopstvena recepta. Poentata mi bese da pokazam kako se potrudiv da napravam nesto sto druga clenka napravila.
Модераторки @Dust @CrazyOne браво за идејата Вие сте доказ дека на Фемина и недостасувале иновативни модератори Со новата тема за гласање сите ние од Фемина добиваме прекрасен готвач со рецепти и фотки кои што, сигурна сум, често ке го отвараме барајки „што да зготвам денес“ ПС Гласано... Одвај се решив @zhap4e е мој фаворит неделава Нејзините кифлички се поразлични, сигурно ке ги направам деновиве ПС 1 Имам само еден глас Не знете што пропуштате... Превкусни се моите кифлички
Spoiler: Recept 1 kg brasno 2 jajca Kocka kvasec Lazice sol Lazice seker 200 gr voda 200 gr mleko 250 gr zejtin Jajce za premackuvanje Susam