Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од CrazyOne, 4 декември 2015.

1. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    Не знам зошто жалење, кога баш и во оваа тема, кога доаѓаше ред за гласање, пак се редеа сите слики со име на членката чие кое дело е и фино горе опс анкета и си гласавме, ем еуфорија со коментари, ем смешки, ем пофалби :D
    Вака, не ми е јасно, испаѓа оваа тема за џабе постои, кога анкетите и сликите се во другата :D
    Енд ај агри со Дориндето, дека зборуваме за истата тема, не е оф топик, ако се коментира начинот на кој може да се подобри :)
    :d::drunk:

На tace73, Viktorijaaa5, Lolipop23 и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.840
    Допаѓања:
    17.930
    Мене ми е ок сега, зашто едвај ги наоѓав сликите, па скролај коментари, па слика и на крај да гласам. 2-3 пати имам начекано само собрани слики, а редовно гласам.

Едит: Ете кога завршува рокот, можат модераторките да го лепнат линкот од темата за гласање тука и секако насловот да го сменат ко што направија последно. :)

На Barbie20 и Dust им се допаѓа ова.
  3. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Ја више ништа не разумјем :smoke:
    Никако не ни одговара:D

На Viktorijaaa5, joy1, galapce и 2 други им се допаѓа ова.
  4. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.200
    Допаѓања:
    10.102
    Околу промените во темата, мислам дека имам право да кажам бидејќи сум учествувала. Целата забава беше во оваа тема, новата тема за гласање ажурирајте ја со сите рецепти и фотографии непосредно пред гласање, тука нека си тече забавата;) колку возбудливи моменти околу фотографите имало во оваа тема, да не беше немаше да дознаеме и за лаура:devil: ни за многу други...

На girl-miri, Barbie20 и Bridget им се допаѓа ова.
  5. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.689
    Допаѓања:
    134.910
    Мене ми се дoпaѓa тaкa кaкo штo е сегa, сo две теми. Oвaa темa не губи ништo, се ќе си oстaне истo. Сликите тукa ќе се пoстирaaт, кoментaрите истo тукa, сaмo зa еден клик (глaсaње) ќе требa вo другaтa, a ќе е кo книгa гoтвaч сaмo сo слики и рецепти без непoтребни кoментaри. Финo и прегледнo (y)

На kjukli, iloveyou29, JuLleE и 13 други им се допаѓа ова.
  6. CrazyOne

CrazyOne Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.054
    Допаѓања:
    19.513
    @MissDior забавата никоj не Ви ja скратил. Овде можете да ги коментирате сликите и кампања да терате. Само глaсaњето е префрлено во друга тема заради попрегледност на сликите и рецептите. Ете @Bridget убаво кажала. :)

На kjukli, ♡BuBaLe♡, Dust и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.332
    Допаѓања:
    200.618
    И мене повеќе вака ми се допаѓа, да бидеме искрени. Попрегледно е, полесно за слики и рецепти. А овде може и офтопици колку сакаме да си правиме :D

На kjukli, JuLleE, Viktorijaaa5 и 4 други им се допаѓа ова.
  8. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    И мене ми е ок вака, само што, за да е по прегледен делот со сликите и рецептите за гласање во другата тема, мислам дека е подобро да не се оставаат коментарите од модераторите со сите претходни слики од пријавените рецепти. :) А, штом веќе завршило гласањето и е во тек ново, со нови рецепти... тоа, старото, или да се тргне (избрише) или само во спојлер да се стават сите тие слики, сосе рецептите. Оти и вака ко што е... не е многу лесно да се стигне до рецептите и сликите за кои сега ќе се гласа. Па има доста слики - и тоа големи за скролање.... дур се стигне до она за што ќе се гласа. :)

На anaja1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Ќoфте
    Се зaмесувa меленo месo, ситнo сецкaн крoмид, јајце, сoл, бибер, вегетa и брaшнo. Oдкaкo ќе oдстoи 2-3 чaсa (дa се измешaaт вкусoвите :D) сo мoкри рaце се прaвaт тoпчињa, се плескaaт дa бидaт не мнoгу дебели.8) и се пржaт нa тивoк oгaн.
    Сoс (стaрински сoс)
    2 чешнињa лук се прoпржувaaт, се дoдaвa 1 лaжицa брaшнo (зa две пoрции), се пржи, пa се дoдaвa вoдa (претхoднo мoже и црвен пипер, aкo сaкaте црвен сoс). Вaри смесaтa сo пoвременo мешaње, 10тинa минути. Кoгa е густинaтa тaмaн кaкo зa сoс, се дoдaвa сoл, вегетa, бибер, кaри (пo желбa). Нa крaј се дoдaвaaт две сецкaни вaрени јaјцa и 5 ситнo сецкaни кисели крaстaвички.
    Тoa е тoa.
    20170422_155143~2.jpg

На galapce, MilaP, anel и 37 други им се допаѓа ова.
  10. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Ќофтиња од компири

image.jpg

Рецепт:
    4 големи варени компири
    150 грама сирење
    1 јајце
    2 лажици презла
    1 мала главица кромид ситно сечкан
    Сол
    Црн бибер
    За поховање:
    2 јајца
    Презла
    Брашно

Подготовка:
    Компирите и сирењето се гмечат, се додава јајцето, кромидот, презлата и зачините се меси убаво со рака и се формираат ќофтиња.
    Се поховат прво брашно, јајце и презла, се пржат во загреано масло на помала температура, се вадат на кујнска хартија да се впија вишокот масло.
    Јас ги јадев со таратор превкусни се. (fingers)

На kjukli, galapce, 1209 и 42 други им се допаѓа ова.
  11. Peppermint

Peppermint Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    13.217
    IMG_20170422_143139.jpg

Ќофте без месо
    4-5 големи лажици овесни снегулки ги прелив со жешка вода за да омекнат. На страна изрендав три моркови со средна големина, ситно исецкав три млади кромитчиња, додадов семки од тиква (отприлика една шака), исто толку сецкан магдонос. Ова го додадов на овесните снегулки и целата смеса ја соединив со едно јајце. Додадов доста зачини -вегета, бибер, копар...Убаво измешана смеса ја оставив во фрижидер 30 минути. Смесата не е многу цврста и компактна за ќофтиња и затоа при обликувањето користев презла. Пржев на средна температура додека не се заруменат. Од овие количини излекуваат 10 ќофтиња со средна големина. Како прилог печен млад компир и омилениот crispy onion кој оди со се'.

На kjukli, Asterion, galapce и 43 други им се допаѓа ова.
  12. Dgirlll

Dgirlll Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    20170423_132946.jpg
    Ќофтиња од брокула

Се обарува брокулата и се сецка, му се додава јајце, младо кромидче и лукче, презла, сирење и по желба се зачинува. Се формираат ќофтињата кои се пржат а нареден пат ќе пробам и печени. Убаво одат со таратур.
    20170423_132954.jpg

На kjukli, Asterion, galapce и 46 други им се допаѓа ова.
  13. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.735
    Допаѓања:
    87.947
    20170423_132554.jpg

Ќофте со тиквица,компир и кромид

состојки:
    1тиквица
    3-4 помали компири
    1главица кромид
    млад кромид
    100гр кашкавал
    2-3лажици брашно
    2-3 лажици презла
    1 јајце
    малку пециво и сода
    сол,бибер,вегета

Се ренда тиквицата,компирот и кромидот се додава сол се остава малку да отстои па се процедува убаво да излезе целата течност.
    Се додава јајцето,сецканиот млад кромид,100гр кашкавал(поубаво е да е кашкавалот тврд и се ренда на ситната страна од рендето) брашно,презла,зачини,сода и пециво.
    Убаво се сврзува и без проблем се обликуваат ќофтенца :)
    Се пржи во загреано масло,по пржење на хартија да се исцади вишокот зејтин.
    Сервирано е со павлака во која има малку вегета,црн бибер и сол.
    20170423_133708.jpg

Последна измена: 23 април 2017
    На kjukli, Asterion, galapce и 42 други им се допаѓа ова.
  14. CrazyOne

CrazyOne Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.054
    Допаѓања:
    19.513
    На zhap4e, Dust и orhideea им се допаѓа ова.
  15. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    Секој рецепт, кој од кој :smirk: Да не знае човек кај кој попрво на гости :whew:, али јас би за @jasbi :D
    Едноставно ме освои уште првиот пат кога ја видов сликата, ќофтињата, томатниот сос, ала Италиан ривиера :D :smirk:
    Браво за сите, темата ми е една од омилените за гледање, овај стрвење де :bandit::tmi:
    :d::drunk:

На 1209, zhap4e, naturally и 3 други им се допаѓа ова.
  16. jasbi

jasbi Популарен член

Се зачлени на:
    16 септември 2016
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    7.572
    Tи благодарам повели:$И да стварно се превкусни,а сосот со секое скоро месо така потпечено во тава се топи во уста:*

На Summerlover му/ѝ се допаѓа ова.
  17. jasbi

jasbi Популарен член

Се зачлени на:
    16 септември 2016
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    7.572
    Најбитното си приметив сум заборавила,името на рецептата:headbang:"ИТАЛИЈАНСКИ ПОЛПЕТИ"

На Summerlover му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.308
    Не сум обожавател на ќофтиња, ама дефинитивно би и' отишла на @LivingGlam на супа. Многу оригинален и поразличен рецепт. :whew:

На Summerlover, do-re-mi и LivingGlam им се допаѓа ова.
  19. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.174
    Допаѓања:
    56.635
    Да повелиш, во секое време имам смрзнати и одма е готова супата штом ќе се најавиш. :D

Јас гласав за @orhideea, ми се допадна сиренцето во смесата. :inlove: Ма да, сите рецепти ми беа интересни. Ќофте и не е така обична ствар. :mm:

На Summerlover, orhideea и Lady Phoenix им се допаѓа ова.
  20. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Јас би јала од супата на @LivingGlam и ќофтињата на @sanjaeva
    Другите сите убави, ама златен зеленчук што може на многу начини да се јаде, а тука е мешан со брашно и пржен никогаш не би бил мој избор.

На joy1, sanjaeva и LivingGlam им се допаѓа ова.