Барајќи рецепти за макала по нет ми се појави и Охридсково,абе умрев од смеење кога го прочитав ова Spoiler Јадете го со луѓето што се движите во текот на денот инаку ќе зажалат. Уживајте и онесвестете се од убаво!
Дај на енглески да се разбереме https://www.google.com/search?q=dip...9OfTAhWDtxoKHSOGDqAQ_AUIBygC&biw=1280&bih=918
Секој сос не се јади т.е. ''мака''. Тоа е разликата. Ќефој сум за темата мождаа ќе се приклучам ги обожавам сите макала со лук
Макала како збор прв пат го слушам Јас сум изгледа од околината на @vitamina Слабо нешто со рецепти а ај некој нека направи сефте
Јас имам идеа за макало, ама викендов ќе се истакнам. Креативност малку треба. Прогуглај што е макало и ќе ти излезат рецепти, па ќе ти текне што е. Spoiler: Рецепти http://www.mojatakujna.mk/kujna/archives/recipe-type/makalo
Знам што е, многу ми се допаѓа, ама ете јас на сосем др.начин си го викам. Да ме прашал некој: Јадеш макало? Ќе сум се чудела што е тоа Бруки еј
Макало и чипс..наша омилена комбинација. Во блендер се ставаат: 50гр маслац Една мала павлака Две мали лажици мајонез Лажиче кориандер Малку копар Едно чешне лук Се блендира и се служи..најубаво оди со чипс ѕаѕики..и со чаша Дудин
Кoј ќе нaпрaви мaкaлo oд сoчни дoмaти, лук, зaчини и еднa прженa лутa пиперкa внaтре зa мирис и мaлку лутo дa фaти, зa негo ќе глaсaм
Мoже и јaс дa нaпрaвaм oвoј викенд aмa сo oвие пaтлиџaни тукa стрaв ми е плaстелин нa крaј дa не излезе
Јас сама сум, некако се што погледнам на темава или не ми се готви за еден или ми е јадење за следната недела. Со макалово во мисла ме ставивте, ама кога ќе ми падне притисокот од лукот... а нема кој да ми го крене... јадна ја... Ќе направам утре, ќе видите...
Специјално за @Bridget Лупени домати,блендирани па се пржат во масло да изврие водата.На крај му се додава лук и магдонос.
Макало... Мене МАКАЛО ме асоцира на везени лути пиперки со многу лук , збогатено со компир или сос од домати... И секако со топол домашен леб Се друго ми е сос Македонско малако со везени пиперки Се варат везени пиперки и компири Во керамички сад се толчи лук со сол додека не се добие убава пенаста смеса. Сварените пиперки се чистат од семките и лушпите и се додаваат во лукот. Излупениот варен компир се додава еден по еден и цело време се толчи (може да останат и ситни парченца од компитот, не правите пире!). Се додава врела вода за да „омекне“ смесата, па попарувате со врел зејтин. ПС Немем поубава фотка, јас макало правам во тенџере, нооо... превкусно е