Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. Monella

    Monella Форумски идол

    Joined:
    Apr 21, 2013
    Messages:
    2,086
    Likes Received:
    31,967
    Ах бе мамацита, за ќотек си :D
    Не само шеќерот и холестеролот ќе ни го кренеш :nod:
    Абе лето иде, сакаме да сме во форма, зошто така ни правиш а?

    Едвај чекам некој да стави тулумби, барем на слика да се лигавам....е до таму е дојдена работата :P
     
  2. MamacitaBuena

    MamacitaBuena Форумски идол

    Joined:
    Apr 27, 2017
    Messages:
    1,449
    Likes Received:
    25,401
    Gender:
    Female
    E кој се секира за диети,нека гледа само 8-|:sun::D
    Ќе ти ставам и јас нешто благо,па да те видам дали нема да баталиш и лето и холестероли и се:lol:
    Здрава храна помина,тоа е (lalala)
    А и јас сум во форма,ама топчеста:bandit:
     
  3. Monella

    Monella Форумски идол

    Joined:
    Apr 21, 2013
    Messages:
    2,086
    Likes Received:
    31,967
    Диетата беше само изговор, да има кој да ги направи јас ќе си пробам ;)
     
    ♡BuBaLe♡ likes this.
  4. MamacitaBuena

    MamacitaBuena Форумски идол

    Joined:
    Apr 27, 2017
    Messages:
    1,449
    Likes Received:
    25,401
    Gender:
    Female
    Ајде кој ќе прави тулумби,два прста горе:D
     
    ♡BuBaLe♡ likes this.
  5. Arendelle

    Arendelle Популарен член

    Joined:
    May 17, 2017
    Messages:
    444
    Likes Received:
    7,405
    Gender:
    Female
    Море и баклава а пак баклава со вишни ммм или фстаци.
     
  6. kravce

    kravce Форумски идол

    Joined:
    Jan 19, 2012
    Messages:
    3,808
    Likes Received:
    52,974
    Ох, јас имам постара слика од домашен бурек со месо, со тегнети кори, ама ме мрзи да ја пишувам процедурата :wasntme:
    Рецептот за тестото, од овде https://moirecepti.mk/post/пица-бурек-со-тегнети-кори
    Со сончогледово масло :!: Имам правено и со маслиново, ама не ми се тегнеше добро. Меленото месо го запржуваме со кромидче и зачини и го редиме на секоја втора кора.
    Држете го тестото на топло, за полесно да се тегнат корите. Тестото треба да биде доста меко. За добар бурек ви треба и добро месо :!:
    17-06-01-22-07-38-258_deco.jpg
     
  7. Arendelle

    Arendelle Популарен член

    Joined:
    May 17, 2017
    Messages:
    444
    Likes Received:
    7,405
    Gender:
    Female
    IMG_20170602_082933.jpg
    1литар вода,1литар млеко, 9лажици шеќер, 1 ванилен шеќер и 400гр ориз. Во тенџере се стават водата,млекото,шеќерот и ванилата се варе додека да се сропи шеќерот пороа го додаваме оризот и се варе на тивко. За озгора кој што сака јас на моево ставив цимет на мм кокос.
     
  8. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Joined:
    Dec 29, 2013
    Messages:
    9,703
    Likes Received:
    134,971
    Kabak rulosu - Роловани тиквици

    Се сечат долги ленти од тиквици и се посолуваат. Се прави смеса како за палачинки (таа густина) од јајца, млеко, брашно и сол. Се валкаат лентите и се пржат во тефлонска тава. Откако ќе изладат се става на нив домат, сирење, нешто зелено што ви се наоѓа по дома, се ролуваат и за декорација се врзуваат со перки од млад кромид. Јас не најдов големи тиквици и затоа моите се мини, инаку треба да се поголеми а со тоа и побогати внатре. Добри се и вака.
    тиквици.jpg
     
  9. EuHenIa

    EuHenIa Форумски идол

    Joined:
    May 4, 2017
    Messages:
    2,365
    Likes Received:
    73,099
    Gender:
    Female
    Леле сутлијаш ми се јадеееее ај мака на трудна жена и правите :$:nod:
     
  10. lovemme

    lovemme Форумски идол

    Joined:
    Oct 1, 2013
    Messages:
    2,977
    Likes Received:
    81,971
    Gender:
    Female
    eli25, Antebellum, Maja95. and 51 others like this.
  11. MamacitaBuena

    MamacitaBuena Форумски идол

    Joined:
    Apr 27, 2017
    Messages:
    1,449
    Likes Received:
    25,401
    Gender:
    Female
    Ајде да ја размрдам темава малку,нешто слабо рецепти
    Кeskul,турски пудинг од бадеми
    Често го правам дома,рецептот ми е од една турска слаткарница кај нас,преку врски го добив:D:P
    IMG_20170603_2.jpg
    IMG_20170603_1.jpg
    IMG_20170603_3.jpg
    Состојки
    50 гр.бадеми непечени
    Малку ф'стаци за декор
    1 литар млеко
    50 гр.нишесте
    250 гр шеќер
    2 жолчки
    30 гр кокос (по желба)
    Бадемите се полеваат со врела вода за да можете да им ја извадите лушпата.Такви,се мелат најситно.Ф'стаците се дробат во сецко покрупно малку.
    Пола литар млеко се става во тенџере се додаваат нишестето,шеќерот,кокосот бадемите и јајцата и се меша така убаво додека не се изедначи.Потоа се додава и другиот пола литар млеко па се вклучува ринглата на среден оган и се меша додека не се згусне убаво.Се украсува со цели бадеми и дробени ф'стаци:)
     
    Maja95., JuLleE, Mari* and 70 others like this.
  12. jasbi

    jasbi Популарен член

    Joined:
    Sep 16, 2016
    Messages:
    917
    Likes Received:
    7,573
    Gender:
    Female
    2017-06-03 19.08.43.jpg
    Полмета пиперка со урда и јајце
    Потпечена ,излупена,рачката се вади и се полни со изматена урда и јајце.Похувана е во брашно ,јајце,презла.
     
  13. koritsaki

    koritsaki Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    18,918
    Likes Received:
    108,189
    Gender:
    Female
    [​IMG]
    Сутлијаш со рендан портокал и лимон

    Потребни состојки:
    1200 мл млеко
    120гр ориз
    100гр шеќер
    1лажичка рендана кора од портокал
    Пола лажичка рендан лимон
    Цимет

    Во сад се става млекото, оризот и се оставаат се додека млекото не почне да врие. Се намалува температурата и се готви околу 25мин додeка не омекне оризот. Се додава шеќерот , корите од портокал и лимон и се готви уште 10мин додека не се згусне смесата. По желба се додава цимет. :)
     
    Last edited: Jun 4, 2017
    JuLleE, Mariangel, Mayyya and 50 others like this.
  14. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    КАДАИФ

    image.jpg

    500 гр кадаиф
    200гр сецкани ореви
    200 гр суво грозје
    100 гр путер

    Шербет
    Сок од 1 лимон
    Рендана кора од 1 лимон
    1 лажица мед
    1 кг вода
    800 гр шеќер
    1 ванилен шеќер

    Половина од кадаифот ставаме во тепсија и го настегуваме со рака па од горе редиме ореви и суво грозје, половина од путерот (предходно растопен) го полеваме кадаифот и го печеме 15 минути на 150 степени. Потоа ја ставаме и другата половина од кадаифот и полеваме од горе со преостанатиот путер. Се печи на 150 степени 40-50 минути додека порумени убаво од горе. Го оставаме да се лади.
    image.jpg

    Шербет:
    Во тенџере на оган ја ставаме водата и шеќерот. Кога шеќерот ќе се растопи ја ставаме кората од лимон, цедениот сок од лимон, лажица мед и ванилниот шеќер. Кога ќе зоврија убаво, постепено со црпалка се полива кадаифот кој е изладен.
     
  15. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,768
    Likes Received:
    145,270
    Гриз алва

    4чаши вода
    3чаши шеќер
    2чаши гриз
    1чаша зејтин
    1 пакување ванилин шеќер
    1 чоколадо за готвење

    Прво се загрева зејтинот ,па се додава да се пржи гризот, да поруменее убаво, потоа се додаваат шекерот и ванилата, и се попржува уште малку.
    Потоа го тргнуваме од огнот и ја додаваме водата, па повторно се враќа на рингла за да се згусне смесата.
    Потоа ја истурив смесата во плехче.
    Растопив едно чоладо за готвење со капка зејтин и млеко и ја полив, како глазура.


    IMG_0074.JPG
     
  16. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,814
    Likes Received:
    61,890
    Турски специјалитети... Мммм, кога се работи за кујната се што е турско е и наше - македонско!!!
    Ги правеле нашите баби, а и ние си ја продолживме традицијата - печено јагнешко, бурек, лахмаџун, ѓомлезе, ќофте, симит... Мммм кое од кое поголем специјалитет... Посебно за нас диеталците :)

    Нооо, мислам дека замислата на @MamacitaBuena беше ова да биде недела на „шеќерна бомба“ :tmi:
    Затоа, од мене две баклави :)
    Не ме бива баш за сликО

    DSC_0070.jpg

    Чоколадна баклава
    500 гр тенки кори
    100 мл масло
    1 маргарин
    300 гр. ореви мелени / сецкани
    200 гр. чоколадо за готвење (рендано)
    1 ќесичка ванилин шеќер
    Шербет
    800 гр. шеќер
    2 ќесички ванилин шеќер
    500 мл. вода
    1 лимон
    Подготовка
    Во сад се мешаат мелените ореви, рендано чоколадо и една ќесичка ванила. Се зема една кора, се попрскува со масло и се преклопува со друга кора. Се распоредуваат 3 лажици од сувата смеса и се витка ролна. Постапката се повторува со сите кори. Ролните се редат во правоаголен плех и се сечат на косо. Се посипуваат со еден растопен маргарин и се печат.
    За шербетот се проврива шекерот и водата, се додава ванилин шеќер, а кога ке се олади и сок од пола лимон. Топлата баклава се прелева со оладен шербет.

    Баклава со ореви и урми
    700 гр тенки кори
    400 гр сецкани ореви
    400 гр сецкани урми
    6 лажици шеќер
    6 лажици гриз
    1 лажичка цимет
    1 коцка маргарин / путер
    Шербет
    1200 гр шеќер
    1000 мл вода
    2 кесички ванилин шекер
    1 лимон
    Подготовка
    Сецканите ореви се мешаат со шеќерот, гризот и циметот. Маргаринот / путерот се растопува на тивок оган. Се зема една кора, се попрскува со една лажица растопен маргарин / путер, се превиткува на пола, па повторно на пола. На подолгиот крај се става од смесата со ореви, се додаваат сецкани урми и се завиткува како стапче. Свитканите кори се редат во намастена тава збиени една до друга. Секое „стапче“ се сече на три дела. Баклавата се пече на 200 степени 10-15 минути, а потоа уште 10-15 минути на 150 степени.
    За шербетот се варат шеќерот и водата, врие 5-6 минути, се додава ванилин шеќер, а кога ке се олади и сок од пола лимон.
    Врз испечената баклава се редат тенки кругчиња лимон и топла се прелева со оладен шербет.

    ПС Ова се две од вкупно трите баклави што најчесто ги правам :tmi:

    Мммм... Баклавички... Па лахмаџун, ѓомлезе, симит на плажа... Летово сакам во Турција!!!
     
    Last edited: Jun 4, 2017
  17. MamacitaBuena

    MamacitaBuena Форумски идол

    Joined:
    Apr 27, 2017
    Messages:
    1,449
    Likes Received:
    25,401
    Gender:
    Female
    Едвај чекав некој баклава да направи :D:l:
     
    Val-Dim, zhap4e and Summerlover like this.
  18. Antolinaa

    Antolinaa Популарен член

    Joined:
    Oct 2, 2012
    Messages:
    2,944
    Likes Received:
    18,257
    Е колку ја сакам турската кујна, а темава ја гледам сега ;(
     
  19. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,822
    Likes Received:
    173,243
    Gender:
    Female
    duffi, galapce and zhap4e like this.
  20. An-na

    An-na Форумски идол

    Joined:
    Sep 9, 2011
    Messages:
    6,912
    Likes Received:
    36,750
    Gender:
    Female
    Не знам дали е тука место за сугестија, ама сепак ќе си кажам.
    Дали може секоја тема да биде на различна страна (во темата за гласање) Вака како што е сите слики се на една страна и треба да ги излистам сите претходни слики и теми додека стасам до соодветната.
    Фала :)
     
    galapce, Troi, Skorpija25 and 3 others like this.