Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,864
    Likes Received:
    173,418
    Gender:
    Female
    Слободно предложи, да видиме што мислат другите. Иако твое е правото за избор, без оглед што мислат :)
    Победникот уште сега се знае, ама ете, за официјално (да не не тепаат:D), утре сабајле:D
     
  2. Asterion

    Asterion Популарен член

    Joined:
    Mar 12, 2011
    Messages:
    392
    Likes Received:
    5,622
    Мислев наредната тема да биде полнети работи. Може полнети тиквички,полнети домати, полнети пиперки,полнети печурки, полнети патлиџани...Значи било што што може да се наполни. :D
    Знам дека сите овие полнети работи како фамилија се познати под едно име Долма(Dolma) и се карактеристични за Mедитеранската кујна,Балканот и Средниот Исток. Како ќе ја именувате темата оставам на вас администраторите.
     
  3. MamacitaBuena

    MamacitaBuena Форумски идол

    Joined:
    Apr 27, 2017
    Messages:
    1,449
    Likes Received:
    25,401
    Gender:
    Female
    Супер тема @Asterion има потенцијал,иако не е важно дали ќе ни се допадне на нас:D(fingers)
    Полнети јадења може да се вика:)
     
    boomsleng, Dust and Asterion like this.
  4. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,864
    Likes Received:
    173,418
    Gender:
    Female
    Честитки:party:

    Полнети работи ...

    Навали народе :)
     
    cresa-jagoda, zhap4e, tace73 and 4 others like this.
  5. tace73

    tace73 Популарен член

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Messages:
    565
    Likes Received:
    1,396
    Gender:
    Female
    Сарма со лозов лист
    IMG_3188.JPG
    За 4-5 лица потребно е:
    1 кг мелено месо (јас ставам мешано)
    1-2 кромида (зависи од големина и желба)
    1 мало шољиче ориз
    1-2 лажици доматно пире
    по желба 1 рендан на ситно морков
    сув зачин по вкус (јас ставам околу две полни кафени лажички)
    1-2 лажички црвен пипер
    бибер, ѓумбир и други зачини по желба
    60-70 листа од лоза

    Подготовка:
    Листовите лоза ги бланшираме во вода со малку сол и оцет, за да омекнат и да паднат барем дел од хемикалиите што биле прскани. Кромидот го сецкаме на ситни коцки, кои ги пропржуваме да станат стаклени. Потоа го додаваме месото и убаво го пржиме. Го додаваме морковот, па зачините и го оставаме малку да се издинста. На 2-3 мин пред крај го додаваме и оризот. Кога малку ќе се излади ги виткаме сармичките. Ги редиме во големо тенџере, налеваме малку вода и ги оставаме околу 20-30 мин да поварат. На крај раствараме 2 лажички брашно (јас најчесто ставам 1 црно или интегрално и 1 пченкарно) со вода и прелеваме преку сармичките. Оставаме уште околу 5 мин се да се соедини. Служиме со кисело млеко.

    Овие сармички беа многу вкусни поради вредните рачички кои ги свиткаа. Некои сармите ги прават и со живо месо, викаат дека така помалку се растураат и дека се еднакво вкусни, но јас не сум правела такви.

    IMG_3180.JPG
    IMG_3181.JPG IMG_3182.JPG IMG_3183.JPG
     
  6. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Joined:
    Oct 5, 2016
    Messages:
    2,552
    Likes Received:
    66,867
    Gender:
    Female
    Полнети пиперки со ориз и мелено телешко месо, затворени со домати. :)

    IMG_0580.JPG IMG_0581.JPG
     
  7. shz

    shz Форумски идол

    Joined:
    Sep 1, 2012
    Messages:
    6,266
    Likes Received:
    50,862
    Gender:
    Female
    Полнети пипери со урда

    Рецепт:
    3 јајца
    300гр урда
    Се пунат и се затвараат со парче кашкавал и се печат.

    [​IMG]
     
    Last edited: Jul 14, 2017
  8. Arendelle

    Arendelle Популарен член

    Joined:
    May 17, 2017
    Messages:
    444
    Likes Received:
    7,405
    Gender:
    Female
    Полнети печурки со кус кус
    IMG_20170714_183642.jpg
    500гр печурки големи (моите и не беа баш), 2-3 чешниња лук, 1кромид (јас млад кромид користев) ,1морков, пола филџан кус кус, маслинки и кашкавал.
    Печурките се чистат, лукот, кромидот и морковот се запржуваат потоа се додава и кус кус, се полева со една чаша вода да го облие и се остава да крчка, посолуваме. Од зачини ставаме по желба оригано, босилек, кари... Потоа се полнат исчистените печурки, најозгора ставаме парче кашкавал и ставаме да се печат. Во тавата го ставаме остатокот од смесата, баајги останува и полеваме до вода. Се печат околу 40 минути. Може било кој сезонски зеленчук да се искористи, може без кашкавал и посно да биде.
    IMG_20170714_165900.jpg IMG_20170714_171630.jpg IMG_20170714_171834.jpg
     
  9. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,790
    Likes Received:
    323,762
    Полнети компири
    2017-07-15 18.48.27.jpg
    2017-07-15 18.49.02.jpg
    Рецепт:
    Два најголеми компири
    250 гр пилешки стек
    150 гр кашкавал
    100 гр сланина
    1 јајце
    1 мала павлака
    Зачини по желба,јас ставив босилок

    Компирите се варат со лушпа ама не до крај како за пире.
    Откога ќе се сварат се длабат и издлабените остатоци се ставаат во тавче заедно со веќе испржени ситни коцки од стекот.Се додава и сланината и кашкавалот (при крај).
    На страна се мешаат павлака и јајце и се додаваат во смесата.
    Се полнат компирите,се става озгоре босилок и се пече додека да зарумени озгоре.

    Совет:не го употребувајте цел издлабен компир,многу е.
    Совет2:Не го лупете компирот.

    И на крај (како Валентин Нуколовски:D)- овој специјалитет оди со бело вино од сортата Смедеревка,помешано со ладна кисела вода и швепсссс.
     
  10. sanjaeva

    sanjaeva Форумски идол

    Joined:
    Feb 3, 2011
    Messages:
    3,391
    Likes Received:
    87,674
    ^ a пoтoa препoрaчувaме грaнд кaфе и нoзе вo вис :coffee:
     
  11. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,782
    Likes Received:
    145,294
    @referentka пилешко, павлака , сланинка , плус и компир.
    Мх мх мх лиги ми направи. :sweat:
     
  12. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Staff Member

    Joined:
    Nov 1, 2010
    Messages:
    2,100
    Likes Received:
    19,971
    Gender:
    Female
    @shz стави ja уште еднаш сликата. Не ja отвора.
     
  13. shz

    shz Форумски идол

    Joined:
    Sep 1, 2012
    Messages:
    6,266
    Likes Received:
    50,862
    Gender:
    Female
    received_1695916883760097.jpeg
     
  14. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Staff Member

    Joined:
    Nov 1, 2010
    Messages:
    2,100
    Likes Received:
    19,971
    Gender:
    Female
  15. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,824
    Likes Received:
    62,031
    Полнети работи... Нешто вака...

    giphy (1).gif

    @tace73 прекрасно, сарма од лозов лист :*:
    @SofiMar_ браво... традиционални полнети пиперки :*:
    @shz превкусно... полнети пиперки со урда :*:
    @Arendelle за мене нов рецепт... Супер изгледа, оди во папка „направи“ :*:
    @referentka полнет компир... Оддамна не ми текнало да направам... Прекрасно :clap: + 1 глас :*:
     
    Last edited: Jul 18, 2017
  16. tace73

    tace73 Популарен член

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Messages:
    565
    Likes Received:
    1,396
    Gender:
    Female
    Добро е, имам барем еден глас ;)
     
  17. mami blue

    mami blue Форумски идол

    Joined:
    Mar 10, 2015
    Messages:
    1,274
    Likes Received:
    21,996
    Gender:
    Female
    Гласав заааааа...... Референтка (y)
     
    referentka likes this.
  18. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,790
    Likes Received:
    323,762
    Добијаш компир за ова:D
     
  19. mami blue

    mami blue Форумски идол

    Joined:
    Mar 10, 2015
    Messages:
    1,274
    Likes Received:
    21,996
    Gender:
    Female
    Знаев , знаееееееев :party::party:
     
    referentka likes this.
  20. k.frosina

    k.frosina Форумски идол

    Joined:
    Aug 30, 2015
    Messages:
    2,531
    Likes Received:
    28,852
    Gender:
    Female
    И мојот глас отиде за Рефка (y)
    Ме настрви сеа деновиве ке правам полнети компири :devil:
     
    referentka likes this.