Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. toogood

    toogood Популарен член

    Joined:
    Oct 2, 2014
    Messages:
    2,126
    Likes Received:
    12,331
    Pa jas ne igram so tug trud.
    Ova e samo podrska, da im trgne rabotata na domakinkite.
     
    Val-Dim likes this.
  2. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    11,659
    Likes Received:
    175,151
    Gender:
    Female
    IMG_20171020_123247.jpg Stipska
    Snosti pravena
    Recept: testoto se zamesuva so 300 ml voda 200 ml toplo mleko ,2 kocki kvasec ,100 gr rastopen puter, mala laz Sol I prstofat seker. Brasno po potreba . Se zamesuva na meko.testoto go stasuvam okolu Eden cas.
    Mesoto svinsko( biftek 400 gr I 200 gr svez sv vrat,da ima malku mrsnicko go secam na kocki,go obaruvam samo kolku da zavrie I da izleze penata. Go zacinuvam samo so Sol,biber u crven Piper. Go redam mesoto vrz oformenoto mesto I odozgora vrz mesoto stavam po Edna supena laz svinska mast.Pecam na 270 okolu 20 min. Po pecenjeto so cetka I voda gi zamackuvam okrajkite od testoto.
    Krkam ja topla
     
    Last edited: Oct 20, 2017
    Ketchup, referentka, kukla21 and 33 others like this.
  3. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
  4. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    11,659
    Likes Received:
    175,151
    Gender:
    Female
    Ne mozam da redaktiram. Mastrafot e za 2 pogolemi ili 3 pomali pastramajlii
     
    tace73 likes this.
  5. anaja1

    anaja1 Популарен член

    Joined:
    Oct 1, 2013
    Messages:
    2,743
    Likes Received:
    7,555
    Gender:
    Female
    И месото и свинскиот врат ги обаруваш?
     
  6. An-na

    An-na Форумски идол

    Joined:
    Sep 9, 2011
    Messages:
    6,953
    Likes Received:
    36,970
    Gender:
    Female
    Втор пат ја правам и не излезе толку лошо. Малку е препечена, ама вкусна :)

    pastrmajlija1.jpg

    500 гр свинско месо се сече на ситни коцки. Му се додаваат 1 мала лажица црвен пипер, 1 мала лажица буковец, 1 лажица масло, 1мала лажица сол, бибер. Зачините се мешаат со месото и се остава да преноќи во фрижидер.
    За тестото е потребно: 500 гр брашно, 250 мл млака вода, 90 мл масло, 1 мала лажица сол, 1 мала лажица шеќер, 1 квасец
    Се замесува тесто од горенаведените состојки и се остава да стаса. Тестото треба да е помеко замесено. Откако ќе стаса, се дели на 4 дела и секој дел се обликува. Плехот за печење се подгрева кратко во рерна и веднаш се вади. Се намастува и врз него се редат пастрмајлиите. Се оставаат да се одморат 15-тина минути покриени со крпа.
    Откако ќе се одмори тестото, врз него се реди маринираното месо, а врз секое парче се става половина лажица свинска маст (јас намачкав и по краевите на тестото) Се става да се пече 10-тина минути на 250Ц (ова е многу важно, бидејќи ако ги оставите малку подолго, како мене, ќе добиете малку попечени пастрмајлии и тестото нема да биде така меко како што би требало да е)
    Потоа се вадат од рерна и врз секое парче се крши јајце и уште еднаш се премачкуваат со свинска маст. Се враќаат во рерна уште 4-5 минути. Откако ќе се испечат, уште еднаш се премачкуваат со маст и се оставаат покриени уште 10-тина минути пред да се послужат.
     
  7. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    11,659
    Likes Received:
    175,151
    Gender:
    Female
    Aha.Zaedno ,iseceni. Ama ne dimen svinski vrat. Svez,toa kako paflak sho e
     
    anaja1 and duffi like this.
  8. Mari*

    Mari* Форумски идол

    Joined:
    Apr 8, 2016
    Messages:
    3,730
    Likes Received:
    45,637
    Gender:
    Female
    Еве ме и мене за прв пат во темава (ме настрвивте)

    DSC_1417.JPG
    Рецепт за две поголеми пастрмајлии

    1/2 брашно
    1/4квасец
    250мл.вода
    Малку сол и шекер
    Се меси на меко и да стаса од како ке се оформат
    600гр свинско
    300гр сирење
    4 јајца
    Путер
    Се става прво сирење па месото
    На крај по малце путер
    Се печат на 200° дури поруменат
     
    Ketchup, kukla21, Babushka and 35 others like this.
  9. Monella

    Monella Форумски идол

    Joined:
    Apr 21, 2013
    Messages:
    2,086
    Likes Received:
    31,967
    Месото не го обаруваш?
    Може ќе пробам некогаш да ги направам па да не ја оплескам работата :D
     
    anaja1 likes this.
  10. MamacitaBuena

    MamacitaBuena Форумски идол

    Joined:
    Apr 27, 2017
    Messages:
    1,449
    Likes Received:
    25,401
    Gender:
    Female
    Мислам дека не е лошо да се обарува месото за пастрмајлии,мој добронамерен совет.
    Тие 10тина минути што се пече се на се пастрмајлијата,не е доволно да се обработи убаво термички месото,па затоа.
    Инаку повкусно е необарено.
     
    LiliBoz likes this.
  11. ALISA0000

    ALISA0000 Форумски идол

    Joined:
    Feb 15, 2014
    Messages:
    16,551
    Likes Received:
    180,905
    Пошто ја сум на диета нема да учествувам ама ке гласам
    битно успеавте лиги да ми направите до колена
    кога се гласа питује падобранац
     
    boomsleng, sanjaeva, LiliBoz and 2 others like this.
  12. An-na

    An-na Форумски идол

    Joined:
    Sep 9, 2011
    Messages:
    6,953
    Likes Received:
    36,970
    Gender:
    Female
    Не. Се остава да се маринира цела вечер и доволно му е 10 минути печење на најако. Меко е и ептен вкусно. И јас се зачудив, прв пат вака ја правам, претходно го обарував месото.
     
    azelea, sanjaeva, LiliBoz and 3 others like this.
  13. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    2,649
    Likes Received:
    47,004
    Gender:
    Female
    20171021_114400.jpg Veleshki pastrmajlii

    Za testo:
    1kg brashno
    Polovina mala sholja zejtin
    1 kvasec
    2 lazhici sol
    Prstofat sheker
    Topla voda

    800gr svinsko ili pileshko meso ( od vecher iseckano zachineto so sol, malku vegeta, biber i crven piper se stava da prenokji vo frizhider)
    8 jajca

    Se zamesuva meko testo od gorenavedenite sostojki i se ostava testoto 1h da stasa. Od koga ke stasa se deli na 4 ednakvi topchinja i povtorno se ostavaat malku da stasaat topchinjata. Koga ke bidat gotovi se rastegnuva edno po edno topche, se oformuva pita i od stranite se pravi venec. Se stava malku puter ili margarin po sredinata na pitata, se redi mesoto i na kraj so zejtin se premachkuva celata pita vkluchuvajki go i venecot. Se peche na 220-250 stepeni. Koga ke e pri kraj so pechenje se stavaat po 2 golemi ili 3 mali razmateni jajca vrz mesoto. Koga ke se izvadi pitata od relna povtorno venecot se premachkuva so zejtin dodeka e zheshka :)
    Prevkusni se! Koga go nauchiv receptot sekoj vtor den piti imavme za ruchek :D
     
    Ketchup, Babushka, azelea and 34 others like this.
  14. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
    Ќе ме натерате и јас да направам :emo:
     
    dunika, orhideea, eli25 and 2 others like this.
  15. Arendelle

    Arendelle Популарен член

    Joined:
    May 17, 2017
    Messages:
    444
    Likes Received:
    7,405
    Gender:
    Female
    И јас некако не сум во план со пастрамајкиве, ми се јаде ама нема кој да ги направи... а маж би се израдувал ехееее посебно и ако ги препечам како на @An-na.
     
    orhideea, Mari*, LiliBoz and 3 others like this.
  16. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Joined:
    Dec 29, 2013
    Messages:
    9,703
    Likes Received:
    134,973
    Тестo стaндaрд oд брaшнo, млекo, вoдa, киселo млекo, сoл. Килo брaшнo, еден квaсец, другoтo сo oсет. Излегувaaт 4 вaкви пити. Месoтo првпaт гo зaпржив сo зaчини и oтпoсле гo стaвив врз питите, пa пoдoбрa питa -пaстрмaјлијa не сум јaделa :smirk: Oдaм дa си гo дoпијaм винoтo :d:
    PicsArt_10-21-05.18.56.jpg
     
    Ketchup, referentka, PUPICA and 37 others like this.
  17. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    Ете ме и мене... :D
    Пита-пастрмајлија

    image.jpg

    Рецепт:
    400 гр брашно, 20 гр квасец, 5-6 лажици масло, мало лажиче сол и млака вода по потреба.
    Се замесува нелепливо тесто и се остава да стаса.
    Во тепсија со рака се прави формата и краевите ги премачкав со маргарин, прво ставив рендан кашкавал па околу 400 гр свинско месо предходно зачинето со црн пипер, црвен пипер и сол, се пече додека заруменат краевите, изматив 3 јајца ги потурив на месото и оставив да се до печат јајцата. Кога ја извадив од рерна краевите ги премачкав со масло и ставив крпа и кеса најлонска од горе и беше премека.

    Инаку прв пат правам и излезе превкусна, ќе правам почесто.
    Мм имаше направено 2 пати ама мојава беше по вкусна :D
     
    Ketchup, PUPICA, kukla21 and 35 others like this.
  18. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
    :clap::clap::clap::clap::clap:
     
    Lolipop23, eli25, DAngel and 2 others like this.
  19. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,824
    Likes Received:
    62,031
    8-| Јухухуууу... Неделава, моја тема :D
    Се што има основа тесто е моја тема, да си кажам...

    Пастрмајлии... Пилешка, свинска... Количинааа х 6 :tmi:

    DSC_0055.jpg
    DSC_0074.jpg DSC_0056.jpg
    DSC_0079.jpg DSC_0080.jpg
    Рецепт за Пастрмајлија - немам... Се правам од око и по осет :tmi:
    Ноо... Правила си се правила :)

    Рецепт (приближни мерки за две големи тави)
    Брашно 1кг
    Вода 500-600мл
    1 коцка квасец
    1 лажичка шеќер
    2 лажички сол
    1-2 лажици зејтин
    Квасецот помешан со шеќерот, стасува во малку млака вода. Се додава на брашното измешано со солта и се замесува тесто со додавање на млака вода. Колку вода е потребно, зависи од видот на брашното (500-600мл). Се додава малку зејтин и се добива фино, мазно, меко тесто. Тестото се распоредува во тава претходно намастена со свинска маст, притоа се прави и „витка“ по краевите...
    Врз тестото се реди ситно сецкано месо (свинско или пилешко) *, издробено сирење и неколку мали парченца свинска маст. Се остава на топло да нарасне и се пече во добро загреана рерна. Кога е печено се вади од рерната, се посипува со 2-3 изматени јајца и се враќа накратко во рерната да се запечат јајцата.
    Добро испечената пастрмајлија се мачка по краевите со мало парченце свинка маст, се сече на парчиња ииии... се ужива 8)

    * За добра и успешна пастрмајлија најважно е месото... Вистинската пастрмајлија се прави со пастрма, по неа го добила и името... Ноо, вкусот на пастрмата е прејак, сушено овчо или козјо месо и ретко кој го сака!

    За пастрмајлија употребувам добро „отстоено“ месо...
    Свинското месо добро насолено и убаво притиснато стои во фрижидер најмаку недела дена пред подготовката. За тоа време вкусот на месото станува... незаборавен!!! Пред подготовка на пастрмајлијата го мијам со топла вода, за да се „одсоли“, го сецкам на ситни парченца и го зачинувам со бибер и малку црвен пипер.
    Пилешкото месо за пастрмајлија го подготвувам ден пред правење на пастрмајлија... Пилешкиот стек го сецкам на ситни коцки, му додавам сол, бибер, малку црвен пипер и зејтин.
     
    Ketchup, ALISA0000, PUPICA and 31 others like this.
  20. Deep

    Deep Истакнат член

    Joined:
    Oct 27, 2016
    Messages:
    52
    Likes Received:
    143
    Gender:
    Male
    Moja pastermajlia :)

    [​IMG]
     
    Last edited by a moderator: Oct 22, 2017