Stipska Snosti pravena Recept: testoto se zamesuva so 300 ml voda 200 ml toplo mleko ,2 kocki kvasec ,100 gr rastopen puter, mala laz Sol I prstofat seker. Brasno po potreba . Se zamesuva na meko.testoto go stasuvam okolu Eden cas. Mesoto svinsko( biftek 400 gr I 200 gr svez sv vrat,da ima malku mrsnicko go secam na kocki,go obaruvam samo kolku da zavrie I da izleze penata. Go zacinuvam samo so Sol,biber u crven Piper. Go redam mesoto vrz oformenoto mesto I odozgora vrz mesoto stavam po Edna supena laz svinska mast.Pecam na 270 okolu 20 min. Po pecenjeto so cetka I voda gi zamackuvam okrajkite od testoto. Krkam ja topla
Втор пат ја правам и не излезе толку лошо. Малку е препечена, ама вкусна Spoiler: Рецепт 500 гр свинско месо се сече на ситни коцки. Му се додаваат 1 мала лажица црвен пипер, 1 мала лажица буковец, 1 лажица масло, 1мала лажица сол, бибер. Зачините се мешаат со месото и се остава да преноќи во фрижидер. За тестото е потребно: 500 гр брашно, 250 мл млака вода, 90 мл масло, 1 мала лажица сол, 1 мала лажица шеќер, 1 квасец Се замесува тесто од горенаведените состојки и се остава да стаса. Тестото треба да е помеко замесено. Откако ќе стаса, се дели на 4 дела и секој дел се обликува. Плехот за печење се подгрева кратко во рерна и веднаш се вади. Се намастува и врз него се редат пастрмајлиите. Се оставаат да се одморат 15-тина минути покриени со крпа. Откако ќе се одмори тестото, врз него се реди маринираното месо, а врз секое парче се става половина лажица свинска маст (јас намачкав и по краевите на тестото) Се става да се пече 10-тина минути на 250Ц (ова е многу важно, бидејќи ако ги оставите малку подолго, како мене, ќе добиете малку попечени пастрмајлии и тестото нема да биде така меко како што би требало да е) Потоа се вадат од рерна и врз секое парче се крши јајце и уште еднаш се премачкуваат со свинска маст. Се враќаат во рерна уште 4-5 минути. Откако ќе се испечат, уште еднаш се премачкуваат со маст и се оставаат покриени уште 10-тина минути пред да се послужат.
Еве ме и мене за прв пат во темава (ме настрвивте) Рецепт за две поголеми пастрмајлии 1/2 брашно 1/4квасец 250мл.вода Малку сол и шекер Се меси на меко и да стаса од како ке се оформат 600гр свинско 300гр сирење 4 јајца Путер Се става прво сирење па месото На крај по малце путер Се печат на 200° дури поруменат
Мислам дека не е лошо да се обарува месото за пастрмајлии,мој добронамерен совет. Тие 10тина минути што се пече се на се пастрмајлијата,не е доволно да се обработи убаво термички месото,па затоа. Инаку повкусно е необарено.
Пошто ја сум на диета нема да учествувам ама ке гласам битно успеавте лиги да ми направите до колена кога се гласа питује падобранац
Не. Се остава да се маринира цела вечер и доволно му е 10 минути печење на најако. Меко е и ептен вкусно. И јас се зачудив, прв пат вака ја правам, претходно го обарував месото.
Veleshki pastrmajlii Za testo: 1kg brashno Polovina mala sholja zejtin 1 kvasec 2 lazhici sol Prstofat sheker Topla voda 800gr svinsko ili pileshko meso ( od vecher iseckano zachineto so sol, malku vegeta, biber i crven piper se stava da prenokji vo frizhider) 8 jajca Se zamesuva meko testo od gorenavedenite sostojki i se ostava testoto 1h da stasa. Od koga ke stasa se deli na 4 ednakvi topchinja i povtorno se ostavaat malku da stasaat topchinjata. Koga ke bidat gotovi se rastegnuva edno po edno topche, se oformuva pita i od stranite se pravi venec. Se stava malku puter ili margarin po sredinata na pitata, se redi mesoto i na kraj so zejtin se premachkuva celata pita vkluchuvajki go i venecot. Se peche na 220-250 stepeni. Koga ke e pri kraj so pechenje se stavaat po 2 golemi ili 3 mali razmateni jajca vrz mesoto. Koga ke se izvadi pitata od relna povtorno venecot se premachkuva so zejtin dodeka e zheshka Prevkusni se! Koga go nauchiv receptot sekoj vtor den piti imavme za ruchek
И јас некако не сум во план со пастрамајкиве, ми се јаде ама нема кој да ги направи... а маж би се израдувал ехееее посебно и ако ги препечам како на @An-na.
Тестo стaндaрд oд брaшнo, млекo, вoдa, киселo млекo, сoл. Килo брaшнo, еден квaсец, другoтo сo oсет. Излегувaaт 4 вaкви пити. Месoтo првпaт гo зaпржив сo зaчини и oтпoсле гo стaвив врз питите, пa пoдoбрa питa -пaстрмaјлијa не сум јaделa Oдaм дa си гo дoпијaм винoтo
Ете ме и мене... Пита-пастрмајлија Рецепт: 400 гр брашно, 20 гр квасец, 5-6 лажици масло, мало лажиче сол и млака вода по потреба. Се замесува нелепливо тесто и се остава да стаса. Во тепсија со рака се прави формата и краевите ги премачкав со маргарин, прво ставив рендан кашкавал па околу 400 гр свинско месо предходно зачинето со црн пипер, црвен пипер и сол, се пече додека заруменат краевите, изматив 3 јајца ги потурив на месото и оставив да се до печат јајцата. Кога ја извадив од рерна краевите ги премачкав со масло и ставив крпа и кеса најлонска од горе и беше премека. Инаку прв пат правам и излезе превкусна, ќе правам почесто. Мм имаше направено 2 пати ама мојава беше по вкусна
Јухухуууу... Неделава, моја тема Се што има основа тесто е моја тема, да си кажам... Пастрмајлии... Пилешка, свинска... Количинааа х 6 Spoiler: *** Spoiler: рецепт Рецепт за Пастрмајлија - немам... Се правам од око и по осет Ноо... Правила си се правила Рецепт (приближни мерки за две големи тави) Брашно 1кг Вода 500-600мл 1 коцка квасец 1 лажичка шеќер 2 лажички сол 1-2 лажици зејтин Квасецот помешан со шеќерот, стасува во малку млака вода. Се додава на брашното измешано со солта и се замесува тесто со додавање на млака вода. Колку вода е потребно, зависи од видот на брашното (500-600мл). Се додава малку зејтин и се добива фино, мазно, меко тесто. Тестото се распоредува во тава претходно намастена со свинска маст, притоа се прави и „витка“ по краевите... Врз тестото се реди ситно сецкано месо (свинско или пилешко) *, издробено сирење и неколку мали парченца свинска маст. Се остава на топло да нарасне и се пече во добро загреана рерна. Кога е печено се вади од рерната, се посипува со 2-3 изматени јајца и се враќа накратко во рерната да се запечат јајцата. Добро испечената пастрмајлија се мачка по краевите со мало парченце свинка маст, се сече на парчиња ииии... се ужива * За добра и успешна пастрмајлија најважно е месото... Вистинската пастрмајлија се прави со пастрма, по неа го добила и името... Ноо, вкусот на пастрмата е прејак, сушено овчо или козјо месо и ретко кој го сака! За пастрмајлија употребувам добро „отстоено“ месо... Свинското месо добро насолено и убаво притиснато стои во фрижидер најмаку недела дена пред подготовката. За тоа време вкусот на месото станува... незаборавен!!! Пред подготовка на пастрмајлијата го мијам со топла вода, за да се „одсоли“, го сецкам на ситни парченца и го зачинувам со бибер и малку црвен пипер. Пилешкото месо за пастрмајлија го подготвувам ден пред правење на пастрмајлија... Пилешкиот стек го сецкам на ситни коцки, му додавам сол, бибер, малку црвен пипер и зејтин.