Форумџика на годината

Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од CrazyOne, 4 декември 2015.

  1. toogood

    toogood Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Pa jas ne igram so tug trud.
    Ova e samo podrska, da im trgne rabotata na domakinkite.
     
    На Val-Dim му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.314
    Допаѓања:
    170.667
    Пол:
    Женски
    IMG_20171020_123247.jpg Stipska
    Snosti pravena
    Recept: testoto se zamesuva so 300 ml voda 200 ml toplo mleko ,2 kocki kvasec ,100 gr rastopen puter, mala laz Sol I prstofat seker. Brasno po potreba . Se zamesuva na meko.testoto go stasuvam okolu Eden cas.
    Mesoto svinsko( biftek 400 gr I 200 gr svez sv vrat,da ima malku mrsnicko go secam na kocki,go obaruvam samo kolku da zavrie I da izleze penata. Go zacinuvam samo so Sol,biber u crven Piper. Go redam mesoto vrz oformenoto mesto I odozgora vrz mesoto stavam po Edna supena laz svinska mast.Pecam na 270 okolu 20 min. Po pecenjeto so cetka I voda gi zamackuvam okrajkite od testoto.
    Krkam ja topla
     
    Последна измена: 20 октомври 2017
    На Ketchup, referentka, kukla21 и 33 други им се допаѓа ова.
  3. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.402
    Пол:
    Женски
  4. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.314
    Допаѓања:
    170.667
    Пол:
    Женски
    Ne mozam da redaktiram. Mastrafot e za 2 pogolemi ili 3 pomali pastramajlii
     
    На tace73 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. anaja1

    anaja1 Популарен член

    Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.475
    Пол:
    Женски
    И месото и свинскиот врат ги обаруваш?
     
  6. An-na

    An-na Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    35.435
    Пол:
    Женски
    Втор пат ја правам и не излезе толку лошо. Малку е препечена, ама вкусна :)

    pastrmajlija1.jpg

    500 гр свинско месо се сече на ситни коцки. Му се додаваат 1 мала лажица црвен пипер, 1 мала лажица буковец, 1 лажица масло, 1мала лажица сол, бибер. Зачините се мешаат со месото и се остава да преноќи во фрижидер.
    За тестото е потребно: 500 гр брашно, 250 мл млака вода, 90 мл масло, 1 мала лажица сол, 1 мала лажица шеќер, 1 квасец
    Се замесува тесто од горенаведените состојки и се остава да стаса. Тестото треба да е помеко замесено. Откако ќе стаса, се дели на 4 дела и секој дел се обликува. Плехот за печење се подгрева кратко во рерна и веднаш се вади. Се намастува и врз него се редат пастрмајлиите. Се оставаат да се одморат 15-тина минути покриени со крпа.
    Откако ќе се одмори тестото, врз него се реди маринираното месо, а врз секое парче се става половина лажица свинска маст (јас намачкав и по краевите на тестото) Се става да се пече 10-тина минути на 250Ц (ова е многу важно, бидејќи ако ги оставите малку подолго, како мене, ќе добиете малку попечени пастрмајлии и тестото нема да биде така меко како што би требало да е)
    Потоа се вадат од рерна и врз секое парче се крши јајце и уште еднаш се премачкуваат со свинска маст. Се враќаат во рерна уште 4-5 минути. Откако ќе се испечат, уште еднаш се премачкуваат со маст и се оставаат покриени уште 10-тина минути пред да се послужат.
     
    На Addicted, winter flower, Ketchup и 31 други им се допаѓа ова.
  7. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.314
    Допаѓања:
    170.667
    Пол:
    Женски
    Aha.Zaedno ,iseceni. Ama ne dimen svinski vrat. Svez,toa kako paflak sho e
     
    На anaja1 и duffi им се допаѓа ова.
  8. Mari*

    Mari* Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Пол:
    Женски
    Еве ме и мене за прв пат во темава (ме настрвивте)

    DSC_1417.JPG
    Рецепт за две поголеми пастрмајлии

    1/2 брашно
    1/4квасец
    250мл.вода
    Малку сол и шекер
    Се меси на меко и да стаса од како ке се оформат
    600гр свинско
    300гр сирење
    4 јајца
    Путер
    Се става прво сирење па месото
    На крај по малце путер
    Се печат на 200° дури поруменат
     
    На Ketchup, kukla21, Babushka и 35 други им се допаѓа ова.
  9. Monella

    Monella Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.966
    Месото не го обаруваш?
    Може ќе пробам некогаш да ги направам па да не ја оплескам работата :D
     
    На anaja1 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MamacitaBuena

    MamacitaBuena Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.399
    Пол:
    Женски
    Мислам дека не е лошо да се обарува месото за пастрмајлии,мој добронамерен совет.
    Тие 10тина минути што се пече се на се пастрмајлијата,не е доволно да се обработи убаво термички месото,па затоа.
    Инаку повкусно е необарено.
     
    На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ALISA0000

    ALISA0000 Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.384
    Допаѓања:
    171.591
    Пошто ја сум на диета нема да учествувам ама ке гласам
    битно успеавте лиги да ми направите до колена
    кога се гласа питује падобранац
     
    На boomsleng, sanjaeva, LiliBoz и 2 други им се допаѓа ова.
  12. An-na

    An-na Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    35.435
    Пол:
    Женски
    Не. Се остава да се маринира цела вечер и доволно му е 10 минути печење на најако. Меко е и ептен вкусно. И јас се зачудив, прв пат вака ја правам, претходно го обарував месото.
     
    На azelea, sanjaeva, LiliBoz и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Пол:
    Женски
    20171021_114400.jpg Veleshki pastrmajlii

    Za testo:
    1kg brashno
    Polovina mala sholja zejtin
    1 kvasec
    2 lazhici sol
    Prstofat sheker
    Topla voda

    800gr svinsko ili pileshko meso ( od vecher iseckano zachineto so sol, malku vegeta, biber i crven piper se stava da prenokji vo frizhider)
    8 jajca

    Se zamesuva meko testo od gorenavedenite sostojki i se ostava testoto 1h da stasa. Od koga ke stasa se deli na 4 ednakvi topchinja i povtorno se ostavaat malku da stasaat topchinjata. Koga ke bidat gotovi se rastegnuva edno po edno topche, se oformuva pita i od stranite se pravi venec. Se stava malku puter ili margarin po sredinata na pitata, se redi mesoto i na kraj so zejtin se premachkuva celata pita vkluchuvajki go i venecot. Se peche na 220-250 stepeni. Koga ke e pri kraj so pechenje se stavaat po 2 golemi ili 3 mali razmateni jajca vrz mesoto. Koga ke se izvadi pitata od relna povtorno venecot se premachkuva so zejtin dodeka e zheshka :)
    Prevkusni se! Koga go nauchiv receptot sekoj vtor den piti imavme za ruchek :D
     
    На Ketchup, Babushka, azelea и 34 други им се допаѓа ова.
  14. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.402
    Пол:
    Женски
    Ќе ме натерате и јас да направам :emo:
     
    На dunika, orhideea, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Arendelle

    Arendelle Популарен член

    Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    Пол:
    Женски
    И јас некако не сум во план со пастрамајкиве, ми се јаде ама нема кој да ги направи... а маж би се израдувал ехееее посебно и ако ги препечам како на @An-na.
     
    На orhideea, Mari*, LiliBoz и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Тестo стaндaрд oд брaшнo, млекo, вoдa, киселo млекo, сoл. Килo брaшнo, еден квaсец, другoтo сo oсет. Излегувaaт 4 вaкви пити. Месoтo првпaт гo зaпржив сo зaчини и oтпoсле гo стaвив врз питите, пa пoдoбрa питa -пaстрмaјлијa не сум јaделa :smirk: Oдaм дa си гo дoпијaм винoтo :d:
    PicsArt_10-21-05.18.56.jpg
     
    На Ketchup, referentka, PUPICA и 37 други им се допаѓа ова.
  17. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Ете ме и мене... :D
    Пита-пастрмајлија

    image.jpg

    Рецепт:
    400 гр брашно, 20 гр квасец, 5-6 лажици масло, мало лажиче сол и млака вода по потреба.
    Се замесува нелепливо тесто и се остава да стаса.
    Во тепсија со рака се прави формата и краевите ги премачкав со маргарин, прво ставив рендан кашкавал па околу 400 гр свинско месо предходно зачинето со црн пипер, црвен пипер и сол, се пече додека заруменат краевите, изматив 3 јајца ги потурив на месото и оставив да се до печат јајцата. Кога ја извадив од рерна краевите ги премачкав со масло и ставив крпа и кеса најлонска од горе и беше премека.

    Инаку прв пат правам и излезе превкусна, ќе правам почесто.
    Мм имаше направено 2 пати ама мојава беше по вкусна :D
     
    На Ketchup, PUPICA, kukla21 и 35 други им се допаѓа ова.
  18. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.402
    Пол:
    Женски
    :clap::clap::clap::clap::clap:
     
    На Lolipop23, eli25, DAngel и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    61.466
    8-| Јухухуууу... Неделава, моја тема :D
    Се што има основа тесто е моја тема, да си кажам...

    Пастрмајлии... Пилешка, свинска... Количинааа х 6 :tmi:

    DSC_0055.jpg
    DSC_0074.jpg DSC_0056.jpg
    DSC_0079.jpg DSC_0080.jpg
    Рецепт за Пастрмајлија - немам... Се правам од око и по осет :tmi:
    Ноо... Правила си се правила :)

    Рецепт (приближни мерки за две големи тави)
    Брашно 1кг
    Вода 500-600мл
    1 коцка квасец
    1 лажичка шеќер
    2 лажички сол
    1-2 лажици зејтин
    Квасецот помешан со шеќерот, стасува во малку млака вода. Се додава на брашното измешано со солта и се замесува тесто со додавање на млака вода. Колку вода е потребно, зависи од видот на брашното (500-600мл). Се додава малку зејтин и се добива фино, мазно, меко тесто. Тестото се распоредува во тава претходно намастена со свинска маст, притоа се прави и „витка“ по краевите...
    Врз тестото се реди ситно сецкано месо (свинско или пилешко) *, издробено сирење и неколку мали парченца свинска маст. Се остава на топло да нарасне и се пече во добро загреана рерна. Кога е печено се вади од рерната, се посипува со 2-3 изматени јајца и се враќа накратко во рерната да се запечат јајцата.
    Добро испечената пастрмајлија се мачка по краевите со мало парченце свинка маст, се сече на парчиња ииии... се ужива 8)

    * За добра и успешна пастрмајлија најважно е месото... Вистинската пастрмајлија се прави со пастрма, по неа го добила и името... Ноо, вкусот на пастрмата е прејак, сушено овчо или козјо месо и ретко кој го сака!

    За пастрмајлија употребувам добро „отстоено“ месо...
    Свинското месо добро насолено и убаво притиснато стои во фрижидер најмаку недела дена пред подготовката. За тоа време вкусот на месото станува... незаборавен!!! Пред подготовка на пастрмајлијата го мијам со топла вода, за да се „одсоли“, го сецкам на ситни парченца и го зачинувам со бибер и малку црвен пипер.
    Пилешкото месо за пастрмајлија го подготвувам ден пред правење на пастрмајлија... Пилешкиот стек го сецкам на ситни коцки, му додавам сол, бибер, малку црвен пипер и зејтин.
     
    На Ketchup, ALISA0000, PUPICA и 31 други им се допаѓа ова.
  20. Deep

    Deep Истакнат член

    Се зачлени на:
    27 октомври 2016
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    143
    Пол:
    Машки
    Moja pastermajlia :)

    [​IMG]
     
    Последна измена од модератор: 22 октомври 2017
    На boomsleng, Mari*, toogood и 1 друга личност им се допаѓа ова.