Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,861
    Likes Received:
    173,387
    Gender:
    Female
    Рецепт ќе ве молам.
     
  2. toogood

    toogood Популарен член

    Joined:
    Oct 2, 2014
    Messages:
    2,126
    Likes Received:
    12,331
    Bravo zeni.(highfive)

    Ve sledam vo izminatiov period i mnogu slabo mi postiravte. ;(
    Izgleda mojot post stvarno posluzi da vi trgne rabotata.:lol:

    Site ste super, mirisa do ovde. :inlove:
    :bow:

    Neznam koja e pricinata no slikata na @Deep nemozam da ja otvoram. Kako i da e od mene ima "excellent" (y).
     
    boomsleng, Val-Dim and orhideea like this.
  3. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    50:50. Дел со пилешко, дел со свинско, дел со јајца, дел без јајца.
    Пилешко, пофотогенична испадна...пак и, пошто сите исто..нејќу.

    20171022-0009.jpeg

    20171022-0008.jpeg



    20171022-0010.jpeg

    20171022-0022.jpeg

    Рецепт
    500+грама се' на се' месо (општо), 1кг +/- брашно, 1 свеж квасец, 3 јајца (распоредени на 2 од питите, другите се без, тие за основа имаат кашкавал - по желба на публиката), малку кашкавал, зачини.

    Меко тесто замесено, стасано, направени 4 пити..наместени во намастена тава прекриена со брашно (ради малку рустичен лик и фотогеничност, нали)... 2 од питите полеани со изматени јајца, врз јајцата распордено запржено на масло со зачини (вегета, црвен пипер) свинско месо..одозгора изрендан малку кашкавал.... другите две изрендан кашкавал врз тестото, врз кашкавалот распоредено запржено со веѓета пилешко месо, одозгора изрендано кашкавал. Испечени и спремни за пробување. 1 тава ја подзаборавив, маткајќи се од соба во соба..и испаднаа crisp ко на Ана:doh:
    Си барам асистент. Крај.
     
    Last edited: Oct 22, 2017
    Ketchup, galapce, PUPICA and 33 others like this.
  4. Deep

    Deep Истакнат член

    Joined:
    Oct 27, 2016
    Messages:
    52
    Likes Received:
    143
    Gender:
    Male
    Eve da ja uploadiram uste ednas :)

    15873512_1851732645109037_8850681307219087334_n.jpg
     
    Ketchup, galapce, PUPICA and 24 others like this.
  5. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    Се гледа сега ама пиши рецепт, тоа е правило.
     
    toogood likes this.
  6. Monella

    Monella Форумски идол

    Joined:
    Apr 21, 2013
    Messages:
    2,086
    Likes Received:
    31,967
    За прв пат пробав и јас денес.
    Рецептот е од сите вас по малку :) Ептен ме бендиса, изгледа ќе ја правам почесто ;)
    15086753156360.jpg
    За две вакви и една мала за синко ставив 500гр брашно, лажица сол, лажица шеќер, 50мл масло, 1квасец, вода и млеко мешено колку да се добие посакуваното тесто.
    500-600гр свинско месо
    Ги печев 20-25 мин. на 250° со повремено премачкување на краевите со путер.
    Пред да ги извадам им ставив кашкавал и јајца.
     
    Ketchup, galapce, Skorpija25 and 32 others like this.
  7. dunika

    dunika Форумски идол

    Joined:
    Mar 31, 2012
    Messages:
    3,847
    Likes Received:
    95,211
    Gender:
    Female
    104C1C2B-E17E-45AF-A792-DEC5DCDFB701.jpeg Биднаа и моите,и се изненадив од самата себе:)
    Тесто со кило брашно,1коцка квасец,сол,5лажици масло,малку пециво.Прво стасување 1час,па премесив и уште 20тина мин одново да стаса,па поделив на 4топки и почекав и тие да стасаат.Месо свинско околу 1кг,и 5 јајца.А да,месото од вчера маринирано преноќи во фрижидер;)
     
    Ketchup, galapce, Skorpija25 and 26 others like this.
  8. Deep

    Deep Истакнат член

    Joined:
    Oct 27, 2016
    Messages:
    52
    Likes Received:
    143
    Gender:
    Male
    Izvinete , toa ne go znaev. posto mesam na golemi kolicini neznam dali razmerot ke bide tocen , no gore dole toa ke bide.
    Receptot e slednovo za 4 Pastermajlii :

    1 Kg Brasno
    1/4 Kvasac
    seker i sol razmer 2 sprema 1
    60 ml maslinovo ulje
    1/2 jajce ( pola jajce )

    Mesete ubavo i dozvoli neka stasa, potoa podelete na 4 i istopcete,
    mackajte gi ubavo so zejtin da ne se susi i fati kora .
    Pokrijte gi so najlon i ostavete gi vo frizider da miruvaat najmalku 12 saata .

    Testoto otvorete go so vlecenje i ne upotrebuvajte sukalo i ne go stiskajte testoto so prsti.
    eve vi link kako toa go pravam


    za filuvanje vi trebaat
    600 gr pilesko ili svinsko meso (150 gr za edno testo)
    stavete :worried:ol, vegeta , crn biber , crven piper i zejtin ( izmesajte ubavo)
    200 gr gouda kaskaval

    pecete na 300 stepeni

    pola ispeceno koga pocnuva da dobie blaga boja na kraevite , vadeteja i premackajte gi kraevite so prethodno mateno jajce mesano malku soi voda i vratete ja da se dopece .

    na zdravje
     
    galapce, boomsleng, azelea and 9 others like this.
  9. MamacitaBuena

    MamacitaBuena Форумски идол

    Joined:
    Apr 27, 2017
    Messages:
    1,449
    Likes Received:
    25,401
    Gender:
    Female
    Прв пат нема да знам за чија пастрмајлија да гласам,сите преубави(y)
    Иако чекав да видам оригинален стар рецепт со пастрма,изгледа тешко се наоѓа веќе тоа месо,па добра замена е свинското.
     
    boomsleng and Mariangel like this.
  10. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Joined:
    Dec 29, 2013
    Messages:
    9,703
    Likes Received:
    134,973
    Мaшaлa, мaшaлa, вредни жени (y) Чoвек мoже психoлoшкa aнaлизa дa ни нaпрaви пo рaзличниoт нaчин нa кoј нaпрaвивме еден (скoрo) ист рецепт :D
     
    Skorpija25, boomsleng, H.VAGA and 6 others like this.
  11. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,861
    Likes Received:
    173,387
    Gender:
    Female
  12. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
    гласано за @orhideea .не зашто постара ме направи во игрите туку зашто ми се допадна на изглед нејзината пастрмајлија, така поспецифична ми дојде. (fingers)
     
    joy1 and orhideea like this.
  13. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,824
    Likes Received:
    62,031
    Еве сум... Коментари :?:
    Девојки, сите што направивте пастрмајлии... 1, 2, 3 ... 10, 11 - БРАВО :*: :bow:

    Оваа недела нема да коментирам :)
    Само ке кажам...
    Тестото за пастрмајлии се прави од брашно, вода, квасец и сол :tmi:
    Месото за пастрмајлии се сецка ситно, најдобро е да е одстојано неколку дена и не се вари :tmi:
    Ова го напишав пред некој ден во делот за рецепт... Добро е да се знае кога се прави пастрмајлии :tmi:

    * За добра и успешна пастрмајлија најважно е месото... Вистинската пастрмајлија се прави со пастрма, по неа го добила и името... Ноо, вкусот на пастрмата е прејак, сушено овчо или козјо месо и ретко кој го сака!

    За пастрмајлија употребувам добро „отстоено“ месо...
    Свинското месо добро насолено и убаво притиснато стои во фрижидер најмаку недела дена пред подготовката. За тоа време вкусот на месото станува... незаборавен!!! Пред подготовка на пастрмајлијата го мијам со топла вода, за да се „одсоли“, го сецкам на ситни парченца и го зачинувам со бибер и малку црвен пипер.
    Пилешкото месо за пастрмајлија го подготвувам ден пред правење на пастрмајлија... Пилешкиот стек го сецкам на ситни коцки, му додавам сол, бибер, малку црвен пипер и зејтин.
    Тавата се премачкува со свинска маст или путер... а најдобро е тестото да се пече само на брашно :tmi:

    @CrazyOne :hai: :)

    ПС Гласано за @Mari* :*:
     
    Skorpija25, boomsleng, anaja1 and 9 others like this.
  14. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    Аии :wasntme: Стварно појма немам колку години имаш, немам видено да пишеш некаде, сигурно си млада мамичка од 25 до 30 одприлика (fingers)
    Благодарам за Гласот :bow:

    Мојот отиде кај Мари :D
     
    Mari* and LiliBoz like this.
  15. tace73

    tace73 Популарен член

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Messages:
    565
    Likes Received:
    1,396
    Gender:
    Female
    Сите се преубави, ама твојава по мој ќеиф и рецепт!
     
  16. azelea

    azelea Популарен член

    Joined:
    Jun 14, 2012
    Messages:
    3,636
    Likes Received:
    15,784
    Браво жени:clap:,која од која поубава,се мислев за кого да гласам ,сепак се одлучив за @Val-Dim :),
    @orhideea кажи ми каков квасец ставаше свеж или кесичка?
     
    Val-Dim and boomsleng like this.
  17. Arendelle

    Arendelle Популарен член

    Joined:
    May 17, 2017
    Messages:
    444
    Likes Received:
    7,405
    Gender:
    Female
    Тежок избор повторно, која од која поубава. Лани зима често правев, оваа сезона уште не сум, кога ќе направам ќе си ха ставам на фемина инстаграм. Инаку по мој вкус најблизу таа на @zhap4e па таму отиде мојот глас.
     
    zhap4e likes this.
  18. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    @Arendelle, благодарам. :$

    Темава, нај не ареса сите:D уште кога спомнав дека викендашки, планирам да правам... одма се отрча да се набави се', и се чекаше до недела. Не памтам кога последно сме правеле. Пак ќе се прави, изгледами ^_^
     
  19. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    Свеж. :)
     
    azelea likes this.
  20. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Joined:
    Dec 29, 2013
    Messages:
    9,703
    Likes Received:
    134,973
    Зa нaредни теми јaс предлoжувaм дa мoже дa се нaврaтиме нa некoи oд стaрите. Темaвa е oтвoренa пред 2 гoдини пa нaшите кулинaрски спoсoбнoсти усoвршени се, штo знaчи грaвoт штo некoгaш сме гo прaвеле и сегaшниoт не ни е ист :!: А и темите се исцрпувaaт пa зoштo дa не? Стaвaм нa глaсaње.
     
    Ketchup, PUPICA, Skorpija25 and 4 others like this.