Bravo zeni. Ve sledam vo izminatiov period i mnogu slabo mi postiravte. Izgleda mojot post stvarno posluzi da vi trgne rabotata. Site ste super, mirisa do ovde. Neznam koja e pricinata no slikata na @Deep nemozam da ja otvoram. Kako i da e od mene ima "excellent" .
50:50. Дел со пилешко, дел со свинско, дел со јајца, дел без јајца. Пилешко, пофотогенична испадна...пак и, пошто сите исто..нејќу. Spoiler: Уште слики Рецепт Spoiler 500+грама се' на се' месо (општо), 1кг +/- брашно, 1 свеж квасец, 3 јајца (распоредени на 2 од питите, другите се без, тие за основа имаат кашкавал - по желба на публиката), малку кашкавал, зачини. Меко тесто замесено, стасано, направени 4 пити..наместени во намастена тава прекриена со брашно (ради малку рустичен лик и фотогеничност, нали)... 2 од питите полеани со изматени јајца, врз јајцата распордено запржено на масло со зачини (вегета, црвен пипер) свинско месо..одозгора изрендан малку кашкавал.... другите две изрендан кашкавал врз тестото, врз кашкавалот распоредено запржено со веѓета пилешко месо, одозгора изрендано кашкавал. Испечени и спремни за пробување. 1 тава ја подзаборавив, маткајќи се од соба во соба..и испаднаа crisp ко на Ана Си барам асистент. Крај.
За прв пат пробав и јас денес. Рецептот е од сите вас по малку Ептен ме бендиса, изгледа ќе ја правам почесто За две вакви и една мала за синко ставив 500гр брашно, лажица сол, лажица шеќер, 50мл масло, 1квасец, вода и млеко мешено колку да се добие посакуваното тесто. 500-600гр свинско месо Ги печев 20-25 мин. на 250° со повремено премачкување на краевите со путер. Пред да ги извадам им ставив кашкавал и јајца.
Биднаа и моите,и се изненадив од самата себе Тесто со кило брашно,1коцка квасец,сол,5лажици масло,малку пециво.Прво стасување 1час,па премесив и уште 20тина мин одново да стаса,па поделив на 4топки и почекав и тие да стасаат.Месо свинско околу 1кг,и 5 јајца.А да,месото од вчера маринирано преноќи во фрижидер
Izvinete , toa ne go znaev. posto mesam na golemi kolicini neznam dali razmerot ke bide tocen , no gore dole toa ke bide. Receptot e slednovo za 4 Pastermajlii : 1 Kg Brasno 1/4 Kvasac seker i sol razmer 2 sprema 1 60 ml maslinovo ulje 1/2 jajce ( pola jajce ) Mesete ubavo i dozvoli neka stasa, potoa podelete na 4 i istopcete, mackajte gi ubavo so zejtin da ne se susi i fati kora . Pokrijte gi so najlon i ostavete gi vo frizider da miruvaat najmalku 12 saata . Testoto otvorete go so vlecenje i ne upotrebuvajte sukalo i ne go stiskajte testoto so prsti. eve vi link kako toa go pravam za filuvanje vi trebaat 600 gr pilesko ili svinsko meso (150 gr za edno testo) stavete ol, vegeta , crn biber , crven piper i zejtin ( izmesajte ubavo) 200 gr gouda kaskaval pecete na 300 stepeni pola ispeceno koga pocnuva da dobie blaga boja na kraevite , vadeteja i premackajte gi kraevite so prethodno mateno jajce mesano malku soi voda i vratete ja da se dopece . na zdravje
Прв пат нема да знам за чија пастрмајлија да гласам,сите преубави Иако чекав да видам оригинален стар рецепт со пастрма,изгледа тешко се наоѓа веќе тоа месо,па добра замена е свинското.
Мaшaлa, мaшaлa, вредни жени Чoвек мoже психoлoшкa aнaлизa дa ни нaпрaви пo рaзличниoт нaчин нa кoј нaпрaвивме еден (скoрo) ист рецепт
Анкетата е поставена. Повелете на гласање https://forum.femina.mk/threads/Фемина-готвач-Рецепти-и-гласање.27360/page-2#post-3647510
гласано за @orhideea .не зашто постара ме направи во игрите туку зашто ми се допадна на изглед нејзината пастрмајлија, така поспецифична ми дојде.
Еве сум... Коментари Девојки, сите што направивте пастрмајлии... 1, 2, 3 ... 10, 11 - БРАВО Оваа недела нема да коментирам Само ке кажам... Тестото за пастрмајлии се прави од брашно, вода, квасец и сол Месото за пастрмајлии се сецка ситно, најдобро е да е одстојано неколку дена и не се вари Spoiler: *** Ова го напишав пред некој ден во делот за рецепт... Добро е да се знае кога се прави пастрмајлии * За добра и успешна пастрмајлија најважно е месото... Вистинската пастрмајлија се прави со пастрма, по неа го добила и името... Ноо, вкусот на пастрмата е прејак, сушено овчо или козјо месо и ретко кој го сака! За пастрмајлија употребувам добро „отстоено“ месо... Свинското месо добро насолено и убаво притиснато стои во фрижидер најмаку недела дена пред подготовката. За тоа време вкусот на месото станува... незаборавен!!! Пред подготовка на пастрмајлијата го мијам со топла вода, за да се „одсоли“, го сецкам на ситни парченца и го зачинувам со бибер и малку црвен пипер. Пилешкото месо за пастрмајлија го подготвувам ден пред правење на пастрмајлија... Пилешкиот стек го сецкам на ситни коцки, му додавам сол, бибер, малку црвен пипер и зејтин. Тавата се премачкува со свинска маст или путер... а најдобро е тестото да се пече само на брашно @CrazyOne ПС Гласано за @Mari*
Аии Стварно појма немам колку години имаш, немам видено да пишеш некаде, сигурно си млада мамичка од 25 до 30 одприлика Благодарам за Гласот Мојот отиде кај Мари
Браво жени,која од која поубава,се мислев за кого да гласам ,сепак се одлучив за @Val-Dim , @orhideea кажи ми каков квасец ставаше свеж или кесичка?
Тежок избор повторно, која од која поубава. Лани зима често правев, оваа сезона уште не сум, кога ќе направам ќе си ха ставам на фемина инстаграм. Инаку по мој вкус најблизу таа на @zhap4e па таму отиде мојот глас.
@Arendelle, благодарам. Темава, нај не ареса сите уште кога спомнав дека викендашки, планирам да правам... одма се отрча да се набави се', и се чекаше до недела. Не памтам кога последно сме правеле. Пак ќе се прави, изгледами
Зa нaредни теми јaс предлoжувaм дa мoже дa се нaврaтиме нa некoи oд стaрите. Темaвa е oтвoренa пред 2 гoдини пa нaшите кулинaрски спoсoбнoсти усoвршени се, штo знaчи грaвoт штo некoгaш сме гo прaвеле и сегaшниoт не ни е ист А и темите се исцрпувaaт пa зoштo дa не? Стaвaм нa глaсaње.