Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од CrazyOne, 4 декември 2015.

  1. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.999
    Пол:
    Женски
    Рецепт ќе ве молам.
     
  2. toogood

    toogood Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Bravo zeni.(highfive)

    Ve sledam vo izminatiov period i mnogu slabo mi postiravte. ;(
    Izgleda mojot post stvarno posluzi da vi trgne rabotata.:lol:

    Site ste super, mirisa do ovde. :inlove:
    :bow:

    Neznam koja e pricinata no slikata na @Deep nemozam da ja otvoram. Kako i da e od mene ima "excellent" (y).
     
    На boomsleng, Val-Dim и orhideea им се допаѓа ова.
  3. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Пол:
    Женски
    50:50. Дел со пилешко, дел со свинско, дел со јајца, дел без јајца.
    Пилешко, пофотогенична испадна...пак и, пошто сите исто..нејќу.

    20171022-0009.jpeg

    20171022-0008.jpeg



    20171022-0010.jpeg

    20171022-0022.jpeg

    Рецепт
    500+грама се' на се' месо (општо), 1кг +/- брашно, 1 свеж квасец, 3 јајца (распоредени на 2 од питите, другите се без, тие за основа имаат кашкавал - по желба на публиката), малку кашкавал, зачини.

    Меко тесто замесено, стасано, направени 4 пити..наместени во намастена тава прекриена со брашно (ради малку рустичен лик и фотогеничност, нали)... 2 од питите полеани со изматени јајца, врз јајцата распордено запржено на масло со зачини (вегета, црвен пипер) свинско месо..одозгора изрендан малку кашкавал.... другите две изрендан кашкавал врз тестото, врз кашкавалот распоредено запржено со веѓета пилешко месо, одозгора изрендано кашкавал. Испечени и спремни за пробување. 1 тава ја подзаборавив, маткајќи се од соба во соба..и испаднаа crisp ко на Ана:doh:
    Си барам асистент. Крај.
     
    Последна измена: 22 октомври 2017
    На Ketchup, galapce, PUPICA и 33 други им се допаѓа ова.
  4. Deep

    Deep Истакнат член

    Се зачлени на:
    27 октомври 2016
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    143
    Пол:
    Машки
    Eve da ja uploadiram uste ednas :)

    15873512_1851732645109037_8850681307219087334_n.jpg
     
    На Ketchup, galapce, PUPICA и 24 други им се допаѓа ова.
  5. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    На toogood му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Monella

    Monella Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.966
    За прв пат пробав и јас денес.
    Рецептот е од сите вас по малку :) Ептен ме бендиса, изгледа ќе ја правам почесто ;)
    15086753156360.jpg
    За две вакви и една мала за синко ставив 500гр брашно, лажица сол, лажица шеќер, 50мл масло, 1квасец, вода и млеко мешено колку да се добие посакуваното тесто.
    500-600гр свинско месо
    Ги печев 20-25 мин. на 250° со повремено премачкување на краевите со путер.
    Пред да ги извадам им ставив кашкавал и јајца.
     
    На Ketchup, galapce, Skorpija25 и 32 други им се допаѓа ова.
  7. dunika

    dunika Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.780
    Допаѓања:
    93.961
    Пол:
    Женски
    104C1C2B-E17E-45AF-A792-DEC5DCDFB701.jpeg Биднаа и моите,и се изненадив од самата себе:)
    Тесто со кило брашно,1коцка квасец,сол,5лажици масло,малку пециво.Прво стасување 1час,па премесив и уште 20тина мин одново да стаса,па поделив на 4топки и почекав и тие да стасаат.Месо свинско околу 1кг,и 5 јајца.А да,месото од вчера маринирано преноќи во фрижидер;)
     
    На Ketchup, galapce, Skorpija25 и 26 други им се допаѓа ова.
  8. Deep

    Deep Истакнат член

    Се зачлени на:
    27 октомври 2016
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    143
    Пол:
    Машки
    Izvinete , toa ne go znaev. posto mesam na golemi kolicini neznam dali razmerot ke bide tocen , no gore dole toa ke bide.
    Receptot e slednovo za 4 Pastermajlii :

    1 Kg Brasno
    1/4 Kvasac
    seker i sol razmer 2 sprema 1
    60 ml maslinovo ulje
    1/2 jajce ( pola jajce )

    Mesete ubavo i dozvoli neka stasa, potoa podelete na 4 i istopcete,
    mackajte gi ubavo so zejtin da ne se susi i fati kora .
    Pokrijte gi so najlon i ostavete gi vo frizider da miruvaat najmalku 12 saata .

    Testoto otvorete go so vlecenje i ne upotrebuvajte sukalo i ne go stiskajte testoto so prsti.
    eve vi link kako toa go pravam


    za filuvanje vi trebaat
    600 gr pilesko ili svinsko meso (150 gr za edno testo)
    stavete :worried:ol, vegeta , crn biber , crven piper i zejtin ( izmesajte ubavo)
    200 gr gouda kaskaval

    pecete na 300 stepeni

    pola ispeceno koga pocnuva da dobie blaga boja na kraevite , vadeteja i premackajte gi kraevite so prethodno mateno jajce mesano malku soi voda i vratete ja da se dopece .

    na zdravje
     
    На galapce, boomsleng, azelea и 9 други им се допаѓа ова.
  9. MamacitaBuena

    MamacitaBuena Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.400
    Пол:
    Женски
    Прв пат нема да знам за чија пастрмајлија да гласам,сите преубави(y)
    Иако чекав да видам оригинален стар рецепт со пастрма,изгледа тешко се наоѓа веќе тоа месо,па добра замена е свинското.
     
    На boomsleng и Mariangel им се допаѓа ова.
  10. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Мaшaлa, мaшaлa, вредни жени (y) Чoвек мoже психoлoшкa aнaлизa дa ни нaпрaви пo рaзличниoт нaчин нa кoј нaпрaвивме еден (скoрo) ист рецепт :D
     
    На Skorpija25, boomsleng, H.VAGA и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.999
    Пол:
    Женски
  12. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.074
    Допаѓања:
    225.500
    Пол:
    Женски
    гласано за @orhideea .не зашто постара ме направи во игрите туку зашто ми се допадна на изглед нејзината пастрмајлија, така поспецифична ми дојде. (fingers)
     
    На joy1 и orhideea им се допаѓа ова.
  13. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.789
    Допаѓања:
    61.474
    Еве сум... Коментари :?:
    Девојки, сите што направивте пастрмајлии... 1, 2, 3 ... 10, 11 - БРАВО :*: :bow:

    Оваа недела нема да коментирам :)
    Само ке кажам...
    Тестото за пастрмајлии се прави од брашно, вода, квасец и сол :tmi:
    Месото за пастрмајлии се сецка ситно, најдобро е да е одстојано неколку дена и не се вари :tmi:
    Ова го напишав пред некој ден во делот за рецепт... Добро е да се знае кога се прави пастрмајлии :tmi:

    * За добра и успешна пастрмајлија најважно е месото... Вистинската пастрмајлија се прави со пастрма, по неа го добила и името... Ноо, вкусот на пастрмата е прејак, сушено овчо или козјо месо и ретко кој го сака!

    За пастрмајлија употребувам добро „отстоено“ месо...
    Свинското месо добро насолено и убаво притиснато стои во фрижидер најмаку недела дена пред подготовката. За тоа време вкусот на месото станува... незаборавен!!! Пред подготовка на пастрмајлијата го мијам со топла вода, за да се „одсоли“, го сецкам на ситни парченца и го зачинувам со бибер и малку црвен пипер.
    Пилешкото месо за пастрмајлија го подготвувам ден пред правење на пастрмајлија... Пилешкиот стек го сецкам на ситни коцки, му додавам сол, бибер, малку црвен пипер и зејтин.
    Тавата се премачкува со свинска маст или путер... а најдобро е тестото да се пече само на брашно :tmi:

    @CrazyOne :hai: :)

    ПС Гласано за @Mari* :*:
     
    На Skorpija25, boomsleng, anaja1 и 9 други им се допаѓа ова.
  14. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Аии :wasntme: Стварно појма немам колку години имаш, немам видено да пишеш некаде, сигурно си млада мамичка од 25 до 30 одприлика (fingers)
    Благодарам за Гласот :bow:

    Мојот отиде кај Мари :D
     
    На Mari* и LiliBoz им се допаѓа ова.
  15. tace73

    tace73 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    1.396
    Пол:
    Женски
    Сите се преубави, ама твојава по мој ќеиф и рецепт!
     
  16. azelea

    azelea Популарен член

    Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.593
    Допаѓања:
    15.677
    Браво жени:clap:,која од која поубава,се мислев за кого да гласам ,сепак се одлучив за @Val-Dim :),
    @orhideea кажи ми каков квасец ставаше свеж или кесичка?
     
    На Val-Dim и boomsleng им се допаѓа ова.
  17. Arendelle

    Arendelle Популарен член

    Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    Пол:
    Женски
    Тежок избор повторно, која од која поубава. Лани зима често правев, оваа сезона уште не сум, кога ќе направам ќе си ха ставам на фемина инстаграм. Инаку по мој вкус најблизу таа на @zhap4e па таму отиде мојот глас.
     
    На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  18. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Пол:
    Женски
    @Arendelle, благодарам. :$

    Темава, нај не ареса сите:D уште кога спомнав дека викендашки, планирам да правам... одма се отрча да се набави се', и се чекаше до недела. Не памтам кога последно сме правеле. Пак ќе се прави, изгледами ^_^
     
  19. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Свеж. :)
     
    На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Зa нaредни теми јaс предлoжувaм дa мoже дa се нaврaтиме нa некoи oд стaрите. Темaвa е oтвoренa пред 2 гoдини пa нaшите кулинaрски спoсoбнoсти усoвршени се, штo знaчи грaвoт штo некoгaш сме гo прaвеле и сегaшниoт не ни е ист :!: А и темите се исцрпувaaт пa зoштo дa не? Стaвaм нa глaсaње.
     
    На Ketchup, PUPICA, Skorpija25 и 4 други им се допаѓа ова.