Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Staff Member

    Joined:
    Nov 1, 2010
    Messages:
    2,100
    Likes Received:
    19,968
    Gender:
    Female
    Пред некое време пишавме со @Dust дека може од првите 20 теми да изберете доколку не ви текнува тема. Баш од истите причини дека темата е поодамна отворена, плус и нови членови има што учествуваат.
     
    Ketchup, dunika, Dust and 3 others like this.
  2. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Joined:
    Dec 29, 2013
    Messages:
    9,703
    Likes Received:
    134,973
    Штo немa дa нaпишете сaмo дa не излезе декa мoјa идејa е |(
     
  3. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Staff Member

    Joined:
    Nov 1, 2010
    Messages:
    2,100
    Likes Received:
    19,968
    Gender:
    Female
    @Bridget :hai:
    Сега сериозно. Постот моj е од поодамна, и Bridget е во право. Да не го цитирам неjзиниот пост, може да се повторат некои теми кои биле на почеток на темава.
     
    Dust likes this.
  4. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,824
    Likes Received:
    62,031
    @azelea си добила одговор на поставеното прашање, но и јас да си кажам...
    Порано, секогаш кога месев тесто, користев само свеж квасец. Но, откако два пати „ ме зезна“ и тестото не ми нарасна, се префрлив на сув квасец... Слободно користи квасец од кесичка, ефектот е ист, плус не треба да го „стасуваш“ :tmi:
    Хммм... Домачици, идеите „што да зготвам“ по 77 теми, се намалија :D
    Се зезам... Навистина, по две години готвење и поминати скоро сите можни комбинации, време е да почнеме да ги повторуваме темите... Во меѓувреме некоја од нас сигурно испробала некој нов рецепт за пица, тестенини, колачиња, јајца, ориз, компири, месо... :)
     
    CrazyOne, dunika, Dust and 2 others like this.
  5. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    Вака : искрено нез каков квасец користам :tmi: Го купувам 40 гр како коцка сигурно е свеж или :wasntme: јас дома си го замрзнувам да имам залихи :D
    И какво чекање за да стаса... Не го чекам 8) комплицирано ми е така. Го ставам во чаша топла вода мешам да се растопи и го турам во брашното и месам.
    Утка никогаш не сум имала. :!:
     
  6. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,154
    Likes Received:
    221,746
    Gender:
    Female
    Јас овде наоѓам само сув квасец. Да објаснам оној од кесичка по 7 грама како зрнца.
    Ставам 3 4 такви кеси и стасувам со шеќер и брашно па месам.
    Огормна мака имам со квасецот оти прашање е кога сака тој тогаш стасува а кога не сака не стасува.
    Од 5 пати правење еднаш не сака да стаса. А кога ставам само една кеса или 7 грама воопшто не стасува.
    Не знам стварно во што е работата.
    И се ќе прашам совет ама никако да стигнам па еве сега прашувам од искусна домаќинка :)
     
    Val-Dim, azelea and duffi like this.
  7. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,231
    Likes Received:
    91,843
    Gender:
    Female
    @vitamina 1кесенце сув квасец мала лажичка шеќер и топла вода 2-3 прста(не многу) во некоја мала чинија,филџан.Стасува со сигурност, јас само сув квасец користам и нема промашај.
     
    Val-Dim, azelea and duffi like this.
  8. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,780
    Likes Received:
    145,294
    И кај мене не секој сув стасува.
    Сега земам на Dr.oetker и со него немам мака.
    Со други имав утки и фрлање на тесто куп.
     
    joy1, azelea and Viktorijaaa5 like this.
  9. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,231
    Likes Received:
    91,843
    Gender:
    Female
    Јас најчесто тој од Кам го користам,добар е.
     
    duffi likes this.
  10. Mayyya

    Mayyya Популарен член

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    1,253
    Likes Received:
    6,027
    Gender:
    Female
    @vitamina тоа е многу квасец. :o
    Јас откако го имам пекачот купувам само сув квасец, и се става отприлика пола пакетче, зависи што правам. Неколку пати претходно имам месено со сув ама ставав по едно пакетче. Тестото да стаса треба да стои на топло, летно време го ставам директно на сонце, зимно или до панелка или во рерна уклучена на најтивко. И се замесува со млака вода. И шеќер за да се активира. :!:
     
    Dust, azelea, duffi and 1 other person like this.
  11. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    2,649
    Likes Received:
    47,004
    Gender:
    Female
    Kaj mene na paketcheto suv kvasec pishuva da ne se stasuva tuku direkt da se isturi vo smesata. Jas taka i pravam i si narasnuva super testoto.. lichno mene poubavo mi e so svezh kvasec ama koga nemam go koristam i suviot :)
     
    girl-miri and duffi like this.
  12. azelea

    azelea Популарен член

    Joined:
    Jun 14, 2012
    Messages:
    3,636
    Likes Received:
    15,784
    Е ќе си признаам дека со тесто не сум баш добра,секогаш правам со свеж квасец ама никако да го погодам,нареден пат со сув ќе пробам па ваљда ќе се погоди:)
     
  13. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
    свеж користам, во млака вода или млеко, со малце шеќер и малце брашно.
    нема утка
     
    azelea likes this.
  14. Arendelle

    Arendelle Популарен член

    Joined:
    May 17, 2017
    Messages:
    444
    Likes Received:
    7,405
    Gender:
    Female
    Гледам нови мислења во омилената тема и викам сигурно се лафите за следна тема, нестрпливи чекам а вие за квасец сте се распишувале... се шалам, ако некому од корист се советите.
    Најчесто свеж користам коцка и јас како @orhideea не го стасувам и нема промашај. Исти и во ќесичка ако нема свеж секогаш дома се наоѓа пакетче сув и тоа завршува работа.
     
    orhideea and LiliBoz like this.
  15. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,861
    Likes Received:
    173,387
    Gender:
    Female
    @Bridget те поканувам да одбереш нова тема :)
    Честитки за победата.:party:
     
    Mari*, joy1, CrazyOne and 4 others like this.
  16. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
    Честитки Бриџо, па по карго да пуштиш следна тура :P
     
    Bridget likes this.
  17. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    Дај Бриџо нешто од што лиги течат, ко пастрмајлииве.

    И јас до сега само свеж користев. Еднаш мислам користев сув, оти рецептот беше таков.
    Пар пати во мојата доолга готвачка историја :wasntme::D со теста.. ми се има случено тестото да не ми нарасне или да има грд вкус и мирис ради квасецот. Секогаш го растварам и чекам да стаса,па го ставам во брашното. Ќе пробам и со сув следен пат.
     
    Bridget, LiliBoz and azelea like this.
  18. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,154
    Likes Received:
    221,746
    Gender:
    Female
    И јас го стасувам со шеќер и вода ама еднаш во пример 5 пати не стасува уште во гезвето кога треба да активира веќе пишав погоре. Као @duffi што кажа изгледа е до квасецот оти секогашш ја правам истата постапка а исходите се различни.
    Со свеж квасец никогаш оване се случило плус не го стасувам тој директ во млака вода ставам и месам ама тука тешко наоѓам во полската.

    Јас користев 4 кеси по 7 грама оти се водев по свежиот квасец дека е 40 гр коцка.

    Еднаш ставив една кеса директ и не стаса.
     
    duffi, Bridget and referentka like this.
  19. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    2,649
    Likes Received:
    47,004
    Gender:
    Female
    Suv kvasec odi 7gr na 500 gr brashno :) Jas za kilo stavam dve i do sega nemalo utka. Prochitaj na pakuvanjeto,treba da pishuva. Kaj mene taka pishuva :)
     
    azelea, vitamina and duffi like this.
  20. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Joined:
    Dec 29, 2013
    Messages:
    9,703
    Likes Received:
    134,973
    Тенкју, тенкју зa глaсoвите, зaслуженo ми беше :emo:
    Зa следнa темa некa биде -Динстувaнo месo сo зеленчук.
    И oвoјпaт немa -сaкaм -не сaкaм, тoВa ќе е и тАчкa. Мoже сo кoмпир (мaнџa, јaнијa) или сo грaшoк, мoркoв...мислев сaмo гулaш aмa не е мнoгу фoтoгеничен сaм без зеленчук. Мoже и сaмo месo aкo сaкaте. Ќе биде?
     
    Lolipop23, Monella, dunika and 6 others like this.