Пред некое време пишавме со @Dust дека може од првите 20 теми да изберете доколку не ви текнува тема. Баш од истите причини дека темата е поодамна отворена, плус и нови членови има што учествуваат.
@Bridget Сега сериозно. Постот моj е од поодамна, и Bridget е во право. Да не го цитирам неjзиниот пост, може да се повторат некои теми кои биле на почеток на темава.
@azelea си добила одговор на поставеното прашање, но и јас да си кажам... Порано, секогаш кога месев тесто, користев само свеж квасец. Но, откако два пати „ ме зезна“ и тестото не ми нарасна, се префрлив на сув квасец... Слободно користи квасец од кесичка, ефектот е ист, плус не треба да го „стасуваш“ Хммм... Домачици, идеите „што да зготвам“ по 77 теми, се намалија Се зезам... Навистина, по две години готвење и поминати скоро сите можни комбинации, време е да почнеме да ги повторуваме темите... Во меѓувреме некоја од нас сигурно испробала некој нов рецепт за пица, тестенини, колачиња, јајца, ориз, компири, месо...
Вака : искрено нез каков квасец користам Го купувам 40 гр како коцка сигурно е свеж или јас дома си го замрзнувам да имам залихи И какво чекање за да стаса... Не го чекам комплицирано ми е така. Го ставам во чаша топла вода мешам да се растопи и го турам во брашното и месам. Утка никогаш не сум имала.
Јас овде наоѓам само сув квасец. Да објаснам оној од кесичка по 7 грама како зрнца. Ставам 3 4 такви кеси и стасувам со шеќер и брашно па месам. Огормна мака имам со квасецот оти прашање е кога сака тој тогаш стасува а кога не сака не стасува. Од 5 пати правење еднаш не сака да стаса. А кога ставам само една кеса или 7 грама воопшто не стасува. Не знам стварно во што е работата. И се ќе прашам совет ама никако да стигнам па еве сега прашувам од искусна домаќинка
@vitamina 1кесенце сув квасец мала лажичка шеќер и топла вода 2-3 прста(не многу) во некоја мала чинија,филџан.Стасува со сигурност, јас само сув квасец користам и нема промашај.
И кај мене не секој сув стасува. Сега земам на Dr.oetker и со него немам мака. Со други имав утки и фрлање на тесто куп.
@vitamina тоа е многу квасец. Јас откако го имам пекачот купувам само сув квасец, и се става отприлика пола пакетче, зависи што правам. Неколку пати претходно имам месено со сув ама ставав по едно пакетче. Тестото да стаса треба да стои на топло, летно време го ставам директно на сонце, зимно или до панелка или во рерна уклучена на најтивко. И се замесува со млака вода. И шеќер за да се активира.
Kaj mene na paketcheto suv kvasec pishuva da ne se stasuva tuku direkt da se isturi vo smesata. Jas taka i pravam i si narasnuva super testoto.. lichno mene poubavo mi e so svezh kvasec ama koga nemam go koristam i suviot
Е ќе си признаам дека со тесто не сум баш добра,секогаш правам со свеж квасец ама никако да го погодам,нареден пат со сув ќе пробам па ваљда ќе се погоди
Гледам нови мислења во омилената тема и викам сигурно се лафите за следна тема, нестрпливи чекам а вие за квасец сте се распишувале... се шалам, ако некому од корист се советите. Најчесто свеж користам коцка и јас како @orhideea не го стасувам и нема промашај. Исти и во ќесичка ако нема свеж секогаш дома се наоѓа пакетче сув и тоа завршува работа.
Дај Бриџо нешто од што лиги течат, ко пастрмајлииве. И јас до сега само свеж користев. Еднаш мислам користев сув, оти рецептот беше таков. Пар пати во мојата доолга готвачка историја со теста.. ми се има случено тестото да не ми нарасне или да има грд вкус и мирис ради квасецот. Секогаш го растварам и чекам да стаса,па го ставам во брашното. Ќе пробам и со сув следен пат.
И јас го стасувам со шеќер и вода ама еднаш во пример 5 пати не стасува уште во гезвето кога треба да активира веќе пишав погоре. Као @duffi што кажа изгледа е до квасецот оти секогашш ја правам истата постапка а исходите се различни. Со свеж квасец никогаш оване се случило плус не го стасувам тој директ во млака вода ставам и месам ама тука тешко наоѓам во полската. Јас користев 4 кеси по 7 грама оти се водев по свежиот квасец дека е 40 гр коцка. Еднаш ставив една кеса директ и не стаса.
Suv kvasec odi 7gr na 500 gr brashno Jas za kilo stavam dve i do sega nemalo utka. Prochitaj na pakuvanjeto,treba da pishuva. Kaj mene taka pishuva
Тенкју, тенкју зa глaсoвите, зaслуженo ми беше Зa следнa темa некa биде -Динстувaнo месo сo зеленчук. И oвoјпaт немa -сaкaм -не сaкaм, тoВa ќе е и тАчкa. Мoже сo кoмпир (мaнџa, јaнијa) или сo грaшoк, мoркoв...мислев сaмo гулaш aмa не е мнoгу фoтoгеничен сaм без зеленчук. Мoже и сaмo месo aкo сaкaте. Ќе биде?