Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од CrazyOne, 4 декември 2015.

  1. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.071
    Допаѓања:
    19.742
    Пол:
    Женски
    Пред некое време пишавме со @Dust дека може од првите 20 теми да изберете доколку не ви текнува тема. Баш од истите причини дека темата е поодамна отворена, плус и нови членови има што учествуваат.
     
    На Ketchup, dunika, Dust и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Штo немa дa нaпишете сaмo дa не излезе декa мoјa идејa е |(
     
    На YoungandBeautiful, Ketchup, Viktorijaaa5 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.071
    Допаѓања:
    19.742
    Пол:
    Женски
    @Bridget :hai:
    Сега сериозно. Постот моj е од поодамна, и Bridget е во право. Да не го цитирам неjзиниот пост, може да се повторат некои теми кои биле на почеток на темава.
     
    На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    61.466
    @azelea си добила одговор на поставеното прашање, но и јас да си кажам...
    Порано, секогаш кога месев тесто, користев само свеж квасец. Но, откако два пати „ ме зезна“ и тестото не ми нарасна, се префрлив на сув квасец... Слободно користи квасец од кесичка, ефектот е ист, плус не треба да го „стасуваш“ :tmi:
    Хммм... Домачици, идеите „што да зготвам“ по 77 теми, се намалија :D
    Се зезам... Навистина, по две години готвење и поминати скоро сите можни комбинации, време е да почнеме да ги повторуваме темите... Во меѓувреме некоја од нас сигурно испробала некој нов рецепт за пица, тестенини, колачиња, јајца, ориз, компири, месо... :)
     
    На CrazyOne, dunika, Dust и 2 други им се допаѓа ова.
  5. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Вака : искрено нез каков квасец користам :tmi: Го купувам 40 гр како коцка сигурно е свеж или :wasntme: јас дома си го замрзнувам да имам залихи :D
    И какво чекање за да стаса... Не го чекам 8) комплицирано ми е така. Го ставам во чаша топла вода мешам да се растопи и го турам во брашното и месам.
    Утка никогаш не сум имала. :!:
     
    На Val-Dim, Arendelle, azelea и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.543
    Пол:
    Женски
    Јас овде наоѓам само сув квасец. Да објаснам оној од кесичка по 7 грама како зрнца.
    Ставам 3 4 такви кеси и стасувам со шеќер и брашно па месам.
    Огормна мака имам со квасецот оти прашање е кога сака тој тогаш стасува а кога не сака не стасува.
    Од 5 пати правење еднаш не сака да стаса. А кога ставам само една кеса или 7 грама воопшто не стасува.
    Не знам стварно во што е работата.
    И се ќе прашам совет ама никако да стигнам па еве сега прашувам од искусна домаќинка :)
     
    На Val-Dim, azelea и duffi им се допаѓа ова.
  7. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.959
    Допаѓања:
    90.252
    Пол:
    Женски
    @vitamina 1кесенце сув квасец мала лажичка шеќер и топла вода 2-3 прста(не многу) во некоја мала чинија,филџан.Стасува со сигурност, јас само сув квасец користам и нема промашај.
     
    На Val-Dim, azelea и duffi им се допаѓа ова.
  8. duffi

    duffi Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.742
    Допаѓања:
    145.178
    И кај мене не секој сув стасува.
    Сега земам на Dr.oetker и со него немам мака.
    Со други имав утки и фрлање на тесто куп.
     
    На joy1, azelea и Viktorijaaa5 им се допаѓа ова.
  9. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.959
    Допаѓања:
    90.252
    Пол:
    Женски
    Јас најчесто тој од Кам го користам,добар е.
     
    На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mayyya

    Mayyya Популарен член

    Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Пол:
    Женски
    @vitamina тоа е многу квасец. :o
    Јас откако го имам пекачот купувам само сув квасец, и се става отприлика пола пакетче, зависи што правам. Неколку пати претходно имам месено со сув ама ставав по едно пакетче. Тестото да стаса треба да стои на топло, летно време го ставам директно на сонце, зимно или до панелка или во рерна уклучена на најтивко. И се замесува со млака вода. И шеќер за да се активира. :!:
     
    На Dust, azelea, duffi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Пол:
    Женски
    Kaj mene na paketcheto suv kvasec pishuva da ne se stasuva tuku direkt da se isturi vo smesata. Jas taka i pravam i si narasnuva super testoto.. lichno mene poubavo mi e so svezh kvasec ama koga nemam go koristam i suviot :)
     
    На girl-miri и duffi им се допаѓа ова.
  12. azelea

    azelea Популарен член

    Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.590
    Допаѓања:
    15.654
    Е ќе си признаам дека со тесто не сум баш добра,секогаш правам со свеж квасец ама никако да го погодам,нареден пат со сув ќе пробам па ваљда ќе се погоди:)
     
  13. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.402
    Пол:
    Женски
    свеж користам, во млака вода или млеко, со малце шеќер и малце брашно.
    нема утка
     
    На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Arendelle

    Arendelle Популарен член

    Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    Пол:
    Женски
    Гледам нови мислења во омилената тема и викам сигурно се лафите за следна тема, нестрпливи чекам а вие за квасец сте се распишувале... се шалам, ако некому од корист се советите.
    Најчесто свеж користам коцка и јас како @orhideea не го стасувам и нема промашај. Исти и во ќесичка ако нема свеж секогаш дома се наоѓа пакетче сув и тоа завршува работа.
     
    На orhideea и LiliBoz им се допаѓа ова.
  15. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.993
    Пол:
    Женски
    @Bridget те поканувам да одбереш нова тема :)
    Честитки за победата.:party:
     
    На Mari*, joy1, CrazyOne и 4 други им се допаѓа ова.
  16. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.402
    Пол:
    Женски
    Честитки Бриџо, па по карго да пуштиш следна тура :P
     
    На Bridget му/ѝ се допаѓа ова.
  17. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Пол:
    Женски
    Дај Бриџо нешто од што лиги течат, ко пастрмајлииве.

    И јас до сега само свеж користев. Еднаш мислам користев сув, оти рецептот беше таков.
    Пар пати во мојата доолга готвачка историја :wasntme::D со теста.. ми се има случено тестото да не ми нарасне или да има грд вкус и мирис ради квасецот. Секогаш го растварам и чекам да стаса,па го ставам во брашното. Ќе пробам и со сув следен пат.
     
    На Bridget, LiliBoz и azelea им се допаѓа ова.
  18. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.543
    Пол:
    Женски
    И јас го стасувам со шеќер и вода ама еднаш во пример 5 пати не стасува уште во гезвето кога треба да активира веќе пишав погоре. Као @duffi што кажа изгледа е до квасецот оти секогашш ја правам истата постапка а исходите се различни.
    Со свеж квасец никогаш оване се случило плус не го стасувам тој директ во млака вода ставам и месам ама тука тешко наоѓам во полската.

    Јас користев 4 кеси по 7 грама оти се водев по свежиот квасец дека е 40 гр коцка.

    Еднаш ставив една кеса директ и не стаса.
     
    На duffi, Bridget и referentka им се допаѓа ова.
  19. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Пол:
    Женски
    Suv kvasec odi 7gr na 500 gr brashno :) Jas za kilo stavam dve i do sega nemalo utka. Prochitaj na pakuvanjeto,treba da pishuva. Kaj mene taka pishuva :)
     
    На azelea, vitamina и duffi им се допаѓа ова.
  20. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Тенкју, тенкју зa глaсoвите, зaслуженo ми беше :emo:
    Зa следнa темa некa биде -Динстувaнo месo сo зеленчук.
    И oвoјпaт немa -сaкaм -не сaкaм, тoВa ќе е и тАчкa. Мoже сo кoмпир (мaнџa, јaнијa) или сo грaшoк, мoркoв...мислев сaмo гулaш aмa не е мнoгу фoтoгеничен сaм без зеленчук. Мoже и сaмo месo aкo сaкaте. Ќе биде?
     
    На Lolipop23, Monella, dunika и 6 други им се допаѓа ова.