Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,785
    Likes Received:
    323,677
    Стави некоја слика како пример и мотивација, не биди скржава:)
     
    LiliBoz likes this.
  2. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Joined:
    Dec 29, 2013
    Messages:
    9,703
    Likes Received:
    134,971
    Oд тел пишaм, требa дa ги симнувaм пa прикaчувaм...немaм време ќе ме види шефO. Нaпишете -динстaнo месo нa лaтиницa и oд српски сaјтoви ќе ви излезaт слики.
     
    Skorpija25 and referentka like this.
  3. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,779
    Gender:
    Female
    хмм :?: ае ќе динстам онда... :clap:
     
    referentka likes this.
  4. MamacitaBuena

    MamacitaBuena Форумски идол

    Joined:
    Apr 27, 2017
    Messages:
    1,449
    Likes Received:
    25,401
    Gender:
    Female
    @LiliBoz те претркав:D
    Сте ми ја погодиле вие денес темата,планиран денешен ручек
    IMG_20171026_1.jpg
    Макароните најпрво се варат во солена вода,па се мијат и се цедат.
    Телешкото месо се сече на парчиња,се мие убаво па се зачинува со зачини кои си ги користите вие.Се сецка и зеленчукот(морков и лук),заедно се става во длабоко тенџере,се додава ловоров лист и лажица сенф,се налева со вода колку да го покрие месото и така на умерен оган со капак одозгора се динста околу 2 часа.По потреба се налева со вода.Кога ќе се свари убаво,се додава малку масло и се запржува од двете страни месото.
    Јас ги размешав заедно месото и макароните ама вие може и одделно да сервирате.
    Наместо макарони може и домашно пире,ама побрз начин ми се макароните.
    На здравје!8)
     
    sjdgo, eli25, azelea and 27 others like this.
  5. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,814
    Likes Received:
    61,894
    @Bridget честитки, супер тема си одбрала :f:
    Сигурно ке има многу рецепти оваа недела :)

    На тема квасец...
    @orhideea „коцката“ што ја користиш е СВЕЖ квасец, има рок околу 7 дена... Но, некогаш се случува да нема нараснувачко дејство и во тој рок. Може да се смрзне и така да му се продолжи рокот... И точно, може во брашното да се стави и изронет, без да се стасува :)
    @vitamina 4 кесички сув квасец? Нели е премногу :?:
    Јас користам само една кесичка на 1кг брашно, доволно е...
    И не го „стасувам“, само го промешувам во брашното :)
     
    dunika, Mari*, boomsleng and 4 others like this.
  6. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,133
    Likes Received:
    221,417
    Gender:
    Female
    Колку грама ви е кесичката?
    Сувиот кај мене е 7 грама а свежиот 40 грама.
    Па логично ми е да е малку 1 кеса шо знам.
    Сум пробала и со една кеса сув директно во брашното.
    Кифлите беа камен и ги фрлив..
    Ја смислам дека е до квасецот.
     
  7. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,829
    Likes Received:
    173,251
    Gender:
    Female
    Сите кесички што ги имам видено се по 7-10гр.
    Нема никаква потреба од повеќе од едно. Секогаш ми успева со 1 кесиче, смени го производителот.
    Стави линк од твојот, да протумачиме што му е маката хаха
     
    LiliBoz, Val-Dim and joy1 like this.
  8. MamacitaBuena

    MamacitaBuena Форумски идол

    Joined:
    Apr 27, 2017
    Messages:
    1,449
    Likes Received:
    25,401
    Gender:
    Female
    Прво ставете го квасецот да стасува во млако млеко или вода со шеќер за да не фрлате тесто потоа.
    Ако не запени после 15 минути и не стаса квасецот во течноста, нема да го биде и тестото.
    За количината,си пишува на квасецот на колку брашно оди цело тоа пакување квасец.
    (А и втора причина,може да не стаса тестото од претопла или преладна вода или млеко)
    Туку,што е финтата со пекарскиот јогурт знае некој? Скоро сретнав во маркет и се заумив што е разликата.
     
    cresa-jagoda and duffi like this.
  9. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,133
    Likes Received:
    221,417
    Gender:
    Female
    Не месам јас од вчера бе луѓе туку со години.
    Знам и како се стасува квасец и тесто исто така, знам се. Се ми е премногу познато оти бар еднаш неделно месам а некогаш и повеќе.
    Квасецот не сака да активира некогаш, некогаш не стасува ниту тестото. Постапката е иста секогаш, секогаш со ист квасец ама 1 днаш на 5 пати не бива.
    Тоа е.
    Знам дека е до квасецот не е до мене не месам од вчера.
    Посакав совет за проблематикава или некоја идеја плус "трик" за квасецот.
    Ама тоа е, знам дека нема.
    Инаку сув квасец во тесто без стасување никогаш не ми активирал.
    За разлика од свежиот што го користев и тука и во македонија. Ставам во водата и ајд. Ама со сувиот овде имам голем проблем.
     
    Val-Dim likes this.
  10. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Joined:
    Dec 29, 2013
    Messages:
    9,703
    Likes Received:
    134,971
    Ручекoт нaпрaвен и изеден a немa ни 11. Свинскo сo печурки, зaпржувaш крoмид пa дoдaвaш месo. Кoгa ќе се зaпржи, нaлевaш вoдa, стaвaш кaпaк и нa тивкo еден чaс oтприликa. Нa крaј зaчини, еднa лaжицa дoмaтен сoс, еднa лaжицa брaшнo измешaнo сo мaлку вoдa и уште 15тинa минути крчкaње. Пиретo е дoмaшнo, кoмпир нa кoцки вaрен пoлa чaс oтприликa, зaчини, мaслo, млекo и сo рaчен блендер пaсирaнo.
    PicsArt_10-28-10.35.30.jpg
     
    Lolipop23, azelea, mal.ecka and 36 others like this.
  11. galapce

    galapce Форумски идол

    Joined:
    Nov 4, 2014
    Messages:
    4,318
    Likes Received:
    106,805
    Gender:
    Female
    Ааа ке стаам и јас сликс од леќата покасно.
    Си ја нсправив од синоќа.:emo:
     
    boomsleng, Val-Dim and dunika like this.
  12. sanjaeva

    sanjaeva Форумски идол

    Joined:
    Feb 3, 2011
    Messages:
    3,391
    Likes Received:
    87,674
    20171028_154732.jpg
    Месото зачинето само со сол и малку вино го дистав помалку од саат (брзав во ефтина да биде се завршено :) ).
    Одкако водата ќе испари давам зејтин и праз, па го пржам.
    Толку :D
     
  13. sanjaeva

    sanjaeva Форумски идол

    Joined:
    Feb 3, 2011
    Messages:
    3,391
    Likes Received:
    87,674
    @forumce настрвена по втор пат :)
     
    forumce likes this.
  14. forumce

    forumce Форумски идол

    Joined:
    Feb 22, 2017
    Messages:
    8,681
    Likes Received:
    39,965
    Gender:
    Female
    По втор пат лиги ми потекоа, твојата слика е попримамлива. За ручек јадев сукано со месо и праз, ама кога ви ги видов сликите таков стрв ме фати, што само си ја оближувам устата од преска. :D Мора наредните денови и јас да направам праз и месо за ручек, толку ме настрвивте денес.
    :lol:
     
    eli25, Mariangel and sanjaeva like this.
  15. boomsleng

    boomsleng Истакнат член

    Joined:
    Jan 28, 2012
    Messages:
    190
    Likes Received:
    662
    Да дадам краток осврт, коментар на претходните рецепти

    Темата за пастрмајлијата побуди доста голем интерес кај домаќинките на форумот а и самото јадење е доста примамливо и е едно од највкусните и најприготвуваните јадења покрај пицата

    Дали е велешка, штипска, радовишка, кратовска, беровска, дали е верзија на турската Лахмаџун или турското Пиде сите се подеднакво добри и вкусни и треба да бидат дел од трпезата според преференциите и индивидуалниот вкус на конзументите

    Пастрмајлијата одлично оди со вино, пиво и јогурт

    Инспирацијата, инвентивноста на домаќинките може да се види и од приложените слики, секој си ја прави приготвува на посебен начин, по свој вкус, почнувајќи од традиционалниот рецепт на приготвување па се до некои современи модифицирани верзии кои можеме да ги видиме

    Сите рецепти се одлични, тешко е да се одлучиш која е најубава пред се на вкус, тоа е најважниот критериум при оцена на одредено јадење

    При поставувањето на сликите највеќе ми се допадна сликата на Бриџит, изгледа доста примамливо за око и е мајсторски сликана од агол во кои се опфатени и детали од мал дел на чашата и виното - кое одлично оди во комбинација со пастрмајлија.

    Бриџит морам да ја пофалам за сенсот кој ги има за фотографија и доколку би избирал најдобра фотографија според критериуми тоа би била нејзината слика која е убедливо најдобра

    Орхидеа има исто така добар концепт на пита пастрмајлија кој е доста атрактивен

    И останатите на Bubce38, An -na, Mari, Mariangel, Val - Dim, Zapce, Deep, dunika се одлично приготвени

    Мојот глас отиде кај Монела највеќе ми се допадна и визуелно и по вкус и посебно ме освои тоа што истакна дека ова и е прв пат и дека понатаму редовно ќе биде на нејзиното мени, Монела - наредниот пат наместо кашкавал стави моцарела мислам дека ќе ти се допадне и во таа варијанта, лично мене повеќе ми се допаѓа со моцарела

    Вал Дим е вистински критичар и советник кога се работи за кулинарство и правила кои мора да се почитуваат при приготвување на одредени јадења, нејзините совети, препораки, критики се секогаш добредојдени и добронамерни, е домаќинка која држи до традиција и секогаш настојува при приготвувањето на одредени јадења (да се почитуваат одредени правила) - поставува рамка од која не треба да се излегува.

    Недостасува присуството на неколку форумџики кои беа активни претходниов период на темава Лејди Феникс, Бабушка, Астерион, Референтка, Дуст и многу други





     
    azelea, referentka, dunika and 10 others like this.
  16. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,814
    Likes Received:
    61,894
    8-| Ухууу... Критика за мене!!! Благодарам за убавите зборови :)
    Конечно некој да ми се придружи во коментарите :clap:
    @boomsleng браво за краткиот осврт... Многу темелно си ја прегледал темата ПАСТРМАЈЛИИ :clap:
    Сигурно си љубител и добар познавач на вкусното залче... Чекаме слика и рецепт од тебе :)
     
    eli25, azelea, Arendelle and 6 others like this.
  17. galapce

    galapce Форумски идол

    Joined:
    Nov 4, 2014
    Messages:
    4,318
    Likes Received:
    106,805
    Gender:
    Female
    DSC_0532.JPG
    Да не е мали никогаш немаше да пробам леќа.
    Ќе сум згрешела.

    Пропржувам се ид зеленчук што имам.
    Лук,морков,туквица,модар патлиџан.
    Додавам и месото,кога убаво се пропржува се,додавам зачини,леќата и вида.
    Се динста со капак два саати.
    Компирот го ставам со водата.
    Од зачини,куркума,сол,бибер,ѓумбир.
     
    Lolipop23, eli25, Ketchup and 28 others like this.
  18. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    20171029-0012.jpeg

    20171029-0019.jpeg

    Ќофтиња во сос од домати. додаток пире.

    За ќофтињата: 500 грама мелено (свинско и телешко), лук, кромид, јајце, презла, зачини. Се замесува смесата и остава да отстои малку во ладилник. 4-5 свежи домати се пасираат и ставаат на загреано масло, да се пропржат малку. Околу 2-3 чаши со вода им се додава за да извријат. При крајот им се додаваат зачини ко вегета, босилек,свеж лук. Ако смесата ви е премногу течна, додадете лажичка до две брашно (разматете го брашното со малку од доматите,без да има грутчиња и сипете го во смесата). Оформете топчиња од месото и додадете ги да се крчкаат во сосот. Пире....компири, путер, млеко зачини. Сварени компири, испасирани, измешани со состојките и тоа.
     
    Last edited: Oct 29, 2017
    Lolipop23, eli25, Ketchup and 29 others like this.
  19. Mari*

    Mari* Форумски идол

    Joined:
    Apr 8, 2016
    Messages:
    3,728
    Likes Received:
    45,620
    Gender:
    Female
    Динстано телешко со зеленчук
    DSC_1440.JPG
    Подготовка
    Месото се запржува во малку зејтин,се додава вода и се остава да се вари дури не почне да се дели од коската
    Кога е при крај се става компир,морков,грашок,кромид и малку лук сето тоа да се вари заедно со месото
    На крај зачинувам и додавам доматно пире за да се згусти
     
    Lolipop23, eli25, Ketchup and 25 others like this.
  20. An-na

    An-na Форумски идол

    Joined:
    Sep 9, 2011
    Messages:
    6,912
    Likes Received:
    36,752
    Gender:
    Female
    Се важи ли пилешки џигер?

    20171029_162149.jpg

    Пилешките џигери се варат. Се сечка кромид (2-3 главици) на кругови и се пржи на масло. Откако ќе омекне му се додава џигерот, се зачинува со бибер, црвен пипер и малку сенф и на крајот се додава чаша и пол бело вино. Се динста околу половина час.
     
    Lolipop23, eli25, Ketchup and 23 others like this.