Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од CrazyOne, 4 декември 2015.

  1. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.852
    Стави некоја слика како пример и мотивација, не биди скржава:)
     
    На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Oд тел пишaм, требa дa ги симнувaм пa прикaчувaм...немaм време ќе ме види шефO. Нaпишете -динстaнo месo нa лaтиницa и oд српски сaјтoви ќе ви излезaт слики.
     
    На Skorpija25 и referentka им се допаѓа ова.
  3. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.402
    Пол:
    Женски
    хмм :?: ае ќе динстам онда... :clap:
     
    На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MamacitaBuena

    MamacitaBuena Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.399
    Пол:
    Женски
    @LiliBoz те претркав:D
    Сте ми ја погодиле вие денес темата,планиран денешен ручек
    IMG_20171026_1.jpg
    Макароните најпрво се варат во солена вода,па се мијат и се цедат.
    Телешкото месо се сече на парчиња,се мие убаво па се зачинува со зачини кои си ги користите вие.Се сецка и зеленчукот(морков и лук),заедно се става во длабоко тенџере,се додава ловоров лист и лажица сенф,се налева со вода колку да го покрие месото и така на умерен оган со капак одозгора се динста околу 2 часа.По потреба се налева со вода.Кога ќе се свари убаво,се додава малку масло и се запржува од двете страни месото.
    Јас ги размешав заедно месото и макароните ама вие може и одделно да сервирате.
    Наместо макарони може и домашно пире,ама побрз начин ми се макароните.
    На здравје!8)
     
    На sjdgo, eli25, azelea и 27 други им се допаѓа ова.
  5. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    61.466
    @Bridget честитки, супер тема си одбрала :f:
    Сигурно ке има многу рецепти оваа недела :)

    На тема квасец...
    @orhideea „коцката“ што ја користиш е СВЕЖ квасец, има рок околу 7 дена... Но, некогаш се случува да нема нараснувачко дејство и во тој рок. Може да се смрзне и така да му се продолжи рокот... И точно, може во брашното да се стави и изронет, без да се стасува :)
    @vitamina 4 кесички сув квасец? Нели е премногу :?:
    Јас користам само една кесичка на 1кг брашно, доволно е...
    И не го „стасувам“, само го промешувам во брашното :)
     
    На dunika, Mari*, boomsleng и 4 други им се допаѓа ова.
  6. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.543
    Пол:
    Женски
    Колку грама ви е кесичката?
    Сувиот кај мене е 7 грама а свежиот 40 грама.
    Па логично ми е да е малку 1 кеса шо знам.
    Сум пробала и со една кеса сув директно во брашното.
    Кифлите беа камен и ги фрлив..
    Ја смислам дека е до квасецот.
     
  7. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.993
    Пол:
    Женски
    Сите кесички што ги имам видено се по 7-10гр.
    Нема никаква потреба од повеќе од едно. Секогаш ми успева со 1 кесиче, смени го производителот.
    Стави линк од твојот, да протумачиме што му е маката хаха
     
    На LiliBoz, Val-Dim и joy1 им се допаѓа ова.
  8. MamacitaBuena

    MamacitaBuena Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.399
    Пол:
    Женски
    Прво ставете го квасецот да стасува во млако млеко или вода со шеќер за да не фрлате тесто потоа.
    Ако не запени после 15 минути и не стаса квасецот во течноста, нема да го биде и тестото.
    За количината,си пишува на квасецот на колку брашно оди цело тоа пакување квасец.
    (А и втора причина,може да не стаса тестото од претопла или преладна вода или млеко)
    Туку,што е финтата со пекарскиот јогурт знае некој? Скоро сретнав во маркет и се заумив што е разликата.
     
    На cresa-jagoda и duffi им се допаѓа ова.
  9. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.543
    Пол:
    Женски
    Не месам јас од вчера бе луѓе туку со години.
    Знам и како се стасува квасец и тесто исто така, знам се. Се ми е премногу познато оти бар еднаш неделно месам а некогаш и повеќе.
    Квасецот не сака да активира некогаш, некогаш не стасува ниту тестото. Постапката е иста секогаш, секогаш со ист квасец ама 1 днаш на 5 пати не бива.
    Тоа е.
    Знам дека е до квасецот не е до мене не месам од вчера.
    Посакав совет за проблематикава или некоја идеја плус "трик" за квасецот.
    Ама тоа е, знам дека нема.
    Инаку сув квасец во тесто без стасување никогаш не ми активирал.
    За разлика од свежиот што го користев и тука и во македонија. Ставам во водата и ајд. Ама со сувиот овде имам голем проблем.
     
    На Val-Dim му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Ручекoт нaпрaвен и изеден a немa ни 11. Свинскo сo печурки, зaпржувaш крoмид пa дoдaвaш месo. Кoгa ќе се зaпржи, нaлевaш вoдa, стaвaш кaпaк и нa тивкo еден чaс oтприликa. Нa крaј зaчини, еднa лaжицa дoмaтен сoс, еднa лaжицa брaшнo измешaнo сo мaлку вoдa и уште 15тинa минути крчкaње. Пиретo е дoмaшнo, кoмпир нa кoцки вaрен пoлa чaс oтприликa, зaчини, мaслo, млекo и сo рaчен блендер пaсирaнo.
    PicsArt_10-28-10.35.30.jpg
     
    На Lolipop23, azelea, mal.ecka и 36 други им се допаѓа ова.
  11. galapce

    galapce Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Пол:
    Женски
    Ааа ке стаам и јас сликс од леќата покасно.
    Си ја нсправив од синоќа.:emo:
     
    На boomsleng, Val-Dim и dunika им се допаѓа ова.
  12. sanjaeva

    sanjaeva Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    20171028_154732.jpg
    Месото зачинето само со сол и малку вино го дистав помалку од саат (брзав во ефтина да биде се завршено :) ).
    Одкако водата ќе испари давам зејтин и праз, па го пржам.
    Толку :D
     
    На КикиМаус, Juccy, Lolipop23 и 55 други им се допаѓа ова.
  13. sanjaeva

    sanjaeva Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    @forumce настрвена по втор пат :)
     
    На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  14. forumce

    forumce Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Пол:
    Женски
    По втор пат лиги ми потекоа, твојата слика е попримамлива. За ручек јадев сукано со месо и праз, ама кога ви ги видов сликите таков стрв ме фати, што само си ја оближувам устата од преска. :D Мора наредните денови и јас да направам праз и месо за ручек, толку ме настрвивте денес.
    :lol:
     
    На eli25, Mariangel и sanjaeva им се допаѓа ова.
  15. boomsleng

    boomsleng Истакнат член

    Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    655
    Да дадам краток осврт, коментар на претходните рецепти

    Темата за пастрмајлијата побуди доста голем интерес кај домаќинките на форумот а и самото јадење е доста примамливо и е едно од највкусните и најприготвуваните јадења покрај пицата

    Дали е велешка, штипска, радовишка, кратовска, беровска, дали е верзија на турската Лахмаџун или турското Пиде сите се подеднакво добри и вкусни и треба да бидат дел од трпезата според преференциите и индивидуалниот вкус на конзументите

    Пастрмајлијата одлично оди со вино, пиво и јогурт

    Инспирацијата, инвентивноста на домаќинките може да се види и од приложените слики, секој си ја прави приготвува на посебен начин, по свој вкус, почнувајќи од традиционалниот рецепт на приготвување па се до некои современи модифицирани верзии кои можеме да ги видиме

    Сите рецепти се одлични, тешко е да се одлучиш која е најубава пред се на вкус, тоа е најважниот критериум при оцена на одредено јадење

    При поставувањето на сликите највеќе ми се допадна сликата на Бриџит, изгледа доста примамливо за око и е мајсторски сликана од агол во кои се опфатени и детали од мал дел на чашата и виното - кое одлично оди во комбинација со пастрмајлија.

    Бриџит морам да ја пофалам за сенсот кој ги има за фотографија и доколку би избирал најдобра фотографија според критериуми тоа би била нејзината слика која е убедливо најдобра

    Орхидеа има исто така добар концепт на пита пастрмајлија кој е доста атрактивен

    И останатите на Bubce38, An -na, Mari, Mariangel, Val - Dim, Zapce, Deep, dunika се одлично приготвени

    Мојот глас отиде кај Монела највеќе ми се допадна и визуелно и по вкус и посебно ме освои тоа што истакна дека ова и е прв пат и дека понатаму редовно ќе биде на нејзиното мени, Монела - наредниот пат наместо кашкавал стави моцарела мислам дека ќе ти се допадне и во таа варијанта, лично мене повеќе ми се допаѓа со моцарела

    Вал Дим е вистински критичар и советник кога се работи за кулинарство и правила кои мора да се почитуваат при приготвување на одредени јадења, нејзините совети, препораки, критики се секогаш добредојдени и добронамерни, е домаќинка која држи до традиција и секогаш настојува при приготвувањето на одредени јадења (да се почитуваат одредени правила) - поставува рамка од која не треба да се излегува.

    Недостасува присуството на неколку форумџики кои беа активни претходниов период на темава Лејди Феникс, Бабушка, Астерион, Референтка, Дуст и многу други





     
    На azelea, referentka, dunika и 10 други им се допаѓа ова.
  16. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    61.466
    8-| Ухууу... Критика за мене!!! Благодарам за убавите зборови :)
    Конечно некој да ми се придружи во коментарите :clap:
    @boomsleng браво за краткиот осврт... Многу темелно си ја прегледал темата ПАСТРМАЈЛИИ :clap:
    Сигурно си љубител и добар познавач на вкусното залче... Чекаме слика и рецепт од тебе :)
     
    На eli25, azelea, Arendelle и 6 други им се допаѓа ова.
  17. galapce

    galapce Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Пол:
    Женски
    DSC_0532.JPG
    Да не е мали никогаш немаше да пробам леќа.
    Ќе сум згрешела.

    Пропржувам се ид зеленчук што имам.
    Лук,морков,туквица,модар патлиџан.
    Додавам и месото,кога убаво се пропржува се,додавам зачини,леќата и вида.
    Се динста со капак два саати.
    Компирот го ставам со водата.
    Од зачини,куркума,сол,бибер,ѓумбир.
     
    На Lolipop23, eli25, Ketchup и 28 други им се допаѓа ова.
  18. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Пол:
    Женски
    20171029-0012.jpeg

    20171029-0019.jpeg

    Ќофтиња во сос од домати. додаток пире.

    За ќофтињата: 500 грама мелено (свинско и телешко), лук, кромид, јајце, презла, зачини. Се замесува смесата и остава да отстои малку во ладилник. 4-5 свежи домати се пасираат и ставаат на загреано масло, да се пропржат малку. Околу 2-3 чаши со вода им се додава за да извријат. При крајот им се додаваат зачини ко вегета, босилек,свеж лук. Ако смесата ви е премногу течна, додадете лажичка до две брашно (разматете го брашното со малку од доматите,без да има грутчиња и сипете го во смесата). Оформете топчиња од месото и додадете ги да се крчкаат во сосот. Пире....компири, путер, млеко зачини. Сварени компири, испасирани, измешани со состојките и тоа.
     
    Последна измена: 29 октомври 2017
    На Lolipop23, eli25, Ketchup и 29 други им се допаѓа ова.
  19. Mari*

    Mari* Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Пол:
    Женски
    Динстано телешко со зеленчук
    DSC_1440.JPG
    Подготовка
    Месото се запржува во малку зејтин,се додава вода и се остава да се вари дури не почне да се дели од коската
    Кога е при крај се става компир,морков,грашок,кромид и малку лук сето тоа да се вари заедно со месото
    На крај зачинувам и додавам доматно пире за да се згусти
     
    На Lolipop23, eli25, Ketchup и 25 други им се допаѓа ова.
  20. An-na

    An-na Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    35.435
    Пол:
    Женски
    Се важи ли пилешки џигер?

    20171029_162149.jpg

    Пилешките џигери се варат. Се сечка кромид (2-3 главици) на кругови и се пржи на масло. Откако ќе омекне му се додава џигерот, се зачинува со бибер, црвен пипер и малку сенф и на крајот се додава чаша и пол бело вино. Се динста околу половина час.
     
    На Lolipop23, eli25, Ketchup и 23 други им се допаѓа ова.