Во сиромашкине земји по Европа се ефтино и на попуст Ни изненадни гости не можат да ги извадат од памет
Сеченица со праз и сирење Spoiler: слики Spoiler: Рецепт 800 гр брашно 200 мл млеко 2 јајца 1 квасец Сол Млака вода по потреба За премачкување на корите: Јогурт со висок процент на масленост Маргарин За фил: Сирење и еден поголем праз предходно запржен Квасецот го растварам во млака вода и замесувам тесто од наведените состојки од кои една жолчка оставам за премачкување одгоре. Го делам тестото на 10 топки и оставам да стаса. Ги развлекувам топчињата колку големината на тепсијата. И постапката оди вака: На една кора мачкам маргарин па ставам од горе друга кора па на неа мачкам јогурт сирење и од празот потоа пак ставам друга кора на неа ја мачкам маргарин па друга кора па пак јогурт сирење и праз... И се така додека не се потрошат корите. Ја сечам со нож на коцки (затоа се вика сеченица) И ја премачкувам со жолчка и наросувам сусам и додека се загрее релната стасува уште малку и се печи. Се надевам убаво ја објаснав постапката Иста ваква имам постирано во фемина инстаграм ама таа беше само со сирење. Многу е Мека и вкусна кога јадеш сама се дели Spoiler: Сметка Брашно - 99 центи Млеко - 99 центи Јогурт - 99 центи Праз - 1€ 50 центи Квасец - 35 центи Сирење имам секогаш дома, сол, јајца, зејтин, маргарин. 4 € 82 центи. Инаку јас и брашно и квасец дома имам секогаш, без тоа не сум останала никогаш. Залихи колку сакаш
@danichap @Mariangel @orhideea Kako se vika pcenkarno brasno na germanski i mozete li da mi najdete slika od nekoe koe go ima vo lidl? Ke odam da pazaram Ova e?
Жапче кај мене апансас во сред недела не идат. Знаат дека ќе имам фронт да ги излажам и да кажам дека сум на работа. Еве и во темница седам
Пилешки џигер и обарен зеленчук. Кај џигерот ставам две глави сецкан кромид, зачини, еден филџан вода и оставам да се динста, на крај го пропржувам. Во тенџере ставам зеленчукот да се вари, ја служам како салата со маслиново масло и балсамико. Сметка Џигери 1кг. 4€ Брокула0,5кг. 0,50€ Боранија0,5кг.0,50€ Компир0,5кг.0,50 Моркови0,5кг.0,50 Намаление сум нагазила Кромидот е гратис
@Monella според зададениот курс на еврото од @referentka од 61.53 ти остануваат 0.50 еур. Купи еден леб да мацнеме од џигерот ...мхмхмхмхх
Za neplanski gosti ovaa torta mi e najchesto prva na listata, iako ne mi doagjaat mnogu chesto gosti apansas 450gr nutella - 1.99€ (na popuuuust, za tortata treba 400gr ) 250gr biskviti - 1€ 500gr mascarpone - 3€ *za dekoracija neshto za 50 centi leshnik,orev mala gramazha. *100gr puter ne gi vmetnuvam vo smetkata deka puterot e namirnica koja sekogash ja imam vo frizhider. Se melat biskvitite. Se stava vo niv 100gr rastopen puter i 1 lazhica nutela. Se mesha ubavo se zaedno da se soedini, se istura vo kalap i ubavo cvrsto se pritiska da stegne biskvitot. Na strana se mati 500gr mascarpone so 380-400gr nutella. Se istura vrz biskvitot i se izramnuva. Se dekorira po zhelba so meleni jatki ili meleni biskviti i se ostava da otstoi vo frizhider da se zacvrsti. Dobar apetit
Потребно: 1/2пиперки (1.29 на попуст ) 1/2мелено месо(2.79) 250гр ориз(0.25) Главица кромид(0.10) Морков(0.10) Вода (3:1 од оризот) Вкупно: 4.53€ Подготовка Се пржи кромид,морков,мелено месо и пиперки (не многу,да не е живо месото само) на крај и оризот се додава и се зачинува по желба Се става во тава и се полива со вода Се пече на 180°дури да изврие водата
Кога би имала ненајавени гости иако скромно би се потрудила да ги почастам со комплетен ручек Предјадење Супа со кнедли Кај мене на мени задолжителна е супа. Секогаш имам во шкаф ќесе за инстант супа или коцки за супа. Гриз и јаца се исто така задолжителни намирници Главно јадење Ориз со спанаќ Сезона е на спанаќ, ем ефтина ем вкусна комбинација со исто така ефтината и сално застапена во шкаф намирница ориз. # пропржувам ориз, зачинувам, додвам спанаќот и налевам вода, динстам на тивко Прилог Пијалок Исто намирници кои ги имам секогаш Десерт Секогаш имам тегле со слатко дома И секако, за крај Кафе + некакво сезонско овошје кое се најдува низ дома Скромно, но од срце
Брзав како прваче оставив за викендов да зготвам за темава, но денес шетање а утре испадна да не сум во можност...така да, еве нешто ситно за гости кога е крај на месец ама и кнап со време. Искрена да бидам, сакав да направам крилца и печен компир со сосови, ама имав ручек од вчера така да ништо од идејата. Најчесто за гости правам пица и палачинки, сега со мала измена, есенски десерт , омилен на мм Овие бомбици сама си ги измислив, а мислам дека и иам некаде рецепт сличен. Има урда, павлака, пржен сусам и ореви , подлога од краставичка свежа и кекс. Наредно е мини пеперони пицички. Лапни голтни пица работава И фамозната есенска туфахија Spoiler: намирници Кекс-20тина ден Урда домашна така да не знам цена али горе доле рачунам 50 ден зошто не оди килограм во ова Павлака-70 ден Кулен 100 гр употребено-80 Брашно и квасец-30 ден Кашкавал 100 гр- до 100 ден. Другото што не е прерачунато (ореви јаболки сусам кечап мајонез ) имам се дома, така да ете и тоа 100че нека оди на нив Следна тема очекувам-што готвите кога ви доаѓа свекрвата на гости
Oвa си имaм дoмa, oнa си имaм, мене еве 2 килa лoсoс ми се нaoѓaaт дa не ги рaчунaм. Знaчиииии...не знaм.