Епа драги форумџики и по некој форумџија, за да не ги исцрпиме најинтересните теми веднаш, решив оваа недела тема да биде оризот. Верувам дека сите јадеме ориз, особено вака зимски мислам дека ни е редовно на мени, а и доста можности нуди: тавче-ориз, варен ориз, интегрален, рижото, можеби некој поспецифичен рецепт со ориз, а доброто е што може и десерти да се подготвуваат. Денес за ручек имав тавче ориз, во спојлер оди рецептата, а од сликите - малку постара. Spoiler: Тавче-ориз Се ставаат 2-3 копани да се сварат (во зависност од бројот на гладни луѓе). Откако ќе се сварат се чистат од коски, кожи и лигаменти и се цепкаат на помали парчиња. На страна во тавче за запржува еден кромид (може и праз за зимно време), пиперка, ситно сецкан морков. Сето тоа се истура во тавче (во мојот случај е земјено) со чистен ориз, залеан со вода колку да биде прекриен. Се сецка повеќе магдонос, додавам и хималајска сол, бибер, малку мешан зачин (не го сакам баш) и чубрика ако ми се наоѓа по дома. Ги редам мевцињата одозгора и ставам да се пече. Печам додека не испари водата. Понекогаш како салата јадам само лимон, а ако е вистинска салата - тогаш да биде кисела (марула, туршија, нешто друго). Тоа е мојот рецепт и не ми поминува ни една недела без ориз на менито. Кој е вашиот специјалитет?
Jas nikogas nikade ne stignuvam da glasam. Cestitki Lady,uste koga ja postirase znaev deka ke pobedis. Bi ja povikala ovde @Serafima da se vrati,itekako nedostiga so nejzinite kulinarski biseri.
Ако е проблем дека во спојлер ги ставив помошните слики, ќе ги избришам.Или да редактирам.Јас дека правам секогаш за сите правам во голем плех.Прво во тавче запржувам 1 кромид средна главица со повеќе масло.После го додавам и оризот и сецканиот морков и малку магдонос.Ориз отприлика ставам 2-3 чаши зависи како сме гладни. Му доаѓа околу 600 гр.ориз.Ставам вода убаво да се налие, секако водата претходно да има зовриено, или директ од малит бојлер ставам врела вода.Овде малку повеќе ставив ама на крај излезе многу сочно.Ставам црн бибер, вегета и сол.Тоа е лесно, брзо и многу вкусно. Пс Оризот ми беше најомилено јадење кога бев помала па уште од 14 години се научив да го готвам.Малку ми беше комплициран, ама сега многу е лесен. Spoiler
Ако се врати Серафима ќе треба да дигнеме раце сите и да ја затвориме темава. Уживкај си Серафима кај и да си, не ти треба фемина, лоши тетки има тука Ок, значи ориз, I'm so excited!
Ајде Бриџике дружи не мене и Лејди,, инаку Серафима да ама ете си има обврски ине не дружи.Заборавив да напоменам дека копаните ги сварив претходно и после ги ставив пред ставање оризот во рерна.
Osuduvaat. Tu,kako ne go sliknav zavcera,a taka mi se nemase pogodeno dosega. Lady,ubava ideava so vadenje od koski i druugite cuda pa pecenje so orizot.Sleden pat i jas taka ke napravam. Prostete za off topik. Okolu receppptite,kolku i da vi izgledaat banalni,pisuvajte gi,ne znaete koja od nas bas tokmu prv pat ke naide na toj detal.
Рецептот е ист ко на @Lady Phoenix само што моево е со стек. Салата е од марула, павлака, малку лук(може и во прав), мелен црн бибер и малку маслиново масло, но може и со обично.
Јас офф топик, само сакав да се надоврзам со галапче и да и кажам дека исто и јас кога правам ориз со пилешко, најпрво ги варам во 2 води па и 3, па ги чистам од кожа и коски, ги кршам и на помали парчиња ги ставам. Така е дека пофкусно и попрактично. Инаку темава е топ, уште слика да ставам .. ама за жал не ги архивирам никогаш овие слики тику директно ги бришам, па да така сега за сега немам слика а за понатаму ќе знам да си чувам, и покрај тоа што сум опседната со кулинарство па темава ми е top in the world
Рецептот кај ти е? Јас што не можам да смислам колбаси се разлигавив на сличево. Ги правеше на грил тава или како?
^ Spoiler Ако кажам дека најобично ги испржив во тава нема да биде интересно, па затоа... на скара ги печев
Ориз... ме потсеќа на недела и баба ми. Oмилено јадење ми е, и цела филозофија ми беше додека научив да го направам совршен, никако не ми излегуваше ко нејзиниот. Финтата што не ја знаев било да се остави барем 30 минути пред готвењето да отстои во ладна солена вода. Набабрува, се прави побел и резултатот е поинаков. Имав две опции со ориз, се решив за ова, па другото ќе го ставам во Фемина Инстаграм заш е пообично. Ориз со телешко Строганоф Spoiler: Рецепт Оризот убаво го пропржувам во повеќе путер и малку маслиново масло. Мора секое зрнце да е обвиено во путер за на крајот да се дели и да не е леплив. Не го сакам со кромид зашто ми го расипува чистиот вкус на ориз, па најчесто не го додавам. Ставам само црн бибер и хималајска сол. Наливам со течност 2:1. Течноста е пилешка или говедска супа, во случајов беше со говедска коцка. Ставив малку копар одозгора и печев во пекач со капак. Само во тој пекач ми излегува ко што го сакам, не сакам да се пече отворен и да е потпечен одозгора зашто тие зрнца ми се тврди. Телешкото го спремав по овој рецепт, со таа разлика што немав од тој Ворчестер сос, па го прескокнав. Малку претерав со павлаката на крај па испадна повеќе сос. Нема врска, супер беше.
Темава ми отвори работа- правев ориз со вргањ во овие ситни саати. Spoiler Spoiler: Рецепт Го ставив вргањот да се вари во солена вода. Додека се вареше насецкав една средна главица кромид и нарендав 2 моркова. После десетина минути го тргнав вргањот од оган, и ги ставив кромидот и морковот да се пропржат во пообилна количина масло. Кога кромидот и морковот омекнаа го додадов и оризот (околу 300грама) и го пропржив малку со нив. Додадов сол, црн бибер и малку вегета. Немав коцка за супа, па ја искористив водата во која се вареа печурките, во сооднос 1 спрема 3, т.е. оризот ми беше еден филџан за чај и додадов 3 филџани вода. Ги ставив одозгора печурките и го ставив да се пече на 275 степени се додека оризот не си ја зеде водата. На крај морав да дегустирам - го сакам вака помрсен и посув, не сакам кога е кашест и посен како да е варен, така што задоволна сум многу како ми испадна, не се осеќа воопшто дека не ставив коцка за супа.