1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од CrazyOne, 4 декември 2015.

  1. RainBow

    RainBow Глобален модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.048
    Допаѓања:
    66.681
    Пол:
    Женски
    Честитки @Lady Phoenix, можеш да ја објавиш новата тема со рецепт. :)
     
    На Annath, Ketchup, Abrakadabra и 7 други им се допаѓа ова.
  2. Lady Phoenix

    Lady Phoenix Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.308
    Пол:
    Женски
    Епа драги форумџики и по некој форумџија, за да не ги исцрпиме најинтересните теми веднаш, решив оваа недела тема да биде оризот. Верувам дека сите јадеме ориз, особено вака зимски мислам дека ни е редовно на мени, а и доста можности нуди: тавче-ориз, варен ориз, интегрален, рижото, можеби некој поспецифичен рецепт со ориз, а доброто е што може и десерти да се подготвуваат.

    Денес за ручек имав тавче ориз, во спојлер оди рецептата, а од сликите - малку постара.

    [​IMG]

    Се ставаат 2-3 копани да се сварат (во зависност од бројот на гладни луѓе). Откако ќе се сварат се чистат од коски, кожи и лигаменти и се цепкаат на помали парчиња. На страна во тавче за запржува еден кромид (може и праз за зимно време), пиперка, ситно сецкан морков. Сето тоа се истура во тавче (во мојот случај е земјено) со чистен ориз, залеан со вода колку да биде прекриен. Се сецка повеќе магдонос, додавам и хималајска сол, бибер, малку мешан зачин (не го сакам баш) и чубрика ако ми се наоѓа по дома. Ги редам мевцињата одозгора и ставам да се пече. Печам додека не испари водата.

    Понекогаш како салата јадам само лимон, а ако е вистинска салата - тогаш да биде кисела (марула, туршија, нешто друго).

    Тоа е мојот рецепт и не ми поминува ни една недела без ориз на менито. Кој е вашиот специјалитет?
     
    На Elaria, kristina.k, Elena69221 и 35 други им се допаѓа ова.
  3. galapce

    galapce Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Пол:
    Женски
    Jas nikogas nikade ne stignuvam da glasam.;(
    Cestitki Lady,uste koga ja postirase znaev deka ke pobedis.
    Bi ja povikala ovde @Serafima da se vrati,itekako nedostiga so nejzinite kulinarski biseri.
     
    На kjukli, Serafima, Annath и 9 други им се допаѓа ова.
  4. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Ако е проблем дека во спојлер ги ставив помошните слики, ќе ги избришам.Или да редактирам.Јас дека правам секогаш за сите правам во голем плех.Прво во тавче запржувам 1 кромид средна главица со повеќе масло.После го додавам и оризот и сецканиот морков и малку магдонос.Ориз отприлика ставам 2-3 чаши зависи како сме гладни. :$ Му доаѓа околу 600 гр.ориз.Ставам вода убаво да се налие, секако водата претходно да има зовриено, или директ од малит бојлер ставам врела вода.Овде малку повеќе ставив ама на крај излезе многу сочно.Ставам црн бибер, вегета и сол.Тоа е лесно, брзо и многу вкусно. :D
    Пс Оризот ми беше најомилено јадење кога бев помала па уште од 14 години се научив да го готвам.Малку ми беше комплициран, ама сега многу е лесен. :inlove: CAM07744.jpg
    CAM07735.jpg CAM07737.jpg CAM07746.jpg
     
    На kristina.k, Victorian, Serafima и 22 други им се допаѓа ова.
  5. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.689
    Допаѓања:
    134.911
    Ако се врати Серафима ќе треба да дигнеме раце сите и да ја затвориме темава. Уживкај си Серафима кај и да си, не ти треба фемина, лоши тетки има тука :devil:
    Ок, значи ориз, I'm so excited!
     
    На iloveyou29, Serafima, sesilija и 13 други им се допаѓа ова.
  6. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Ајде Бриџике дружи не мене и Лејди,, инаку Серафима да ама ете си има обврски ине не дружи.Заборавив да напоменам дека копаните ги сварив претходно и после ги ставив пред ставање оризот во рерна. ;)
     
    На Serafima му/ѝ се допаѓа ова.
  7. galapce

    galapce Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Пол:
    Женски
    Osuduvaat.:D

    Tu,kako ne go sliknav zavcera,a taka mi se nemase pogodeno dosega.
    Lady,ubava ideava so vadenje od koski i druugite cuda pa pecenje so orizot.Sleden pat i jas taka ke napravam.
    Prostete za off topik.
    Okolu receppptite,kolku i da vi izgledaat banalni,pisuvajte gi,ne znaete koja od nas bas tokmu prv pat ke naide na toj detal.
     
    На Serafima, sesilija, crimson и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Ketchup

    Ketchup

    Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.418
    Рецептот е ист ко на @Lady Phoenix само што моево е со стек. Салата е од марула, павлака, малку лук(може и во прав), мелен црн бибер и малку маслиново масло, но може и со обично. PicsArt_12-14-09.18.52.jpg
     
    На tanja manja, sjdgo, kristina.k и 27 други им се допаѓа ова.
  9. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.955
    Допаѓања:
    219.246
    Пол:
    Женски
    Јас офф топик, само сакав да се надоврзам со галапче и да и кажам дека исто и јас кога правам ориз со пилешко, најпрво ги варам во 2 води па и 3, па ги чистам од кожа и коски, ги кршам и на помали парчиња ги ставам. Така е дека пофкусно и попрактично.
    Инаку темава е топ, уште слика да ставам :D.. ама за жал не ги архивирам никогаш овие слики тику директно ги бришам, па да така сега за сега немам слика а за понатаму ќе знам да си чувам, и покрај тоа што сум опседната со кулинарство па темава ми е top in the world :D
     
    На kjukli, sesilija, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.689
    Допаѓања:
    134.911
    А толку многу идеи имав (facepalm):D
    [​IMG]
     
    На Elaria, kristina.k, marama и 28 други им се допаѓа ова.
  11. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.189
    Допаѓања:
    56.705
    Пол:
    Женски
    Рецептот кај ти е? :D
    Јас што не можам да смислам колбаси се разлигавив на сличево. Ги правеше на грил тава или како?
     
    На Lady Phoenix и CrazyOne им се допаѓа ова.
  12. Bridget

    Bridget Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.689
    Допаѓања:
    134.911
    ^
    Ако кажам дека најобично ги испржив во тава нема да биде интересно, па затоа...
    на скара ги печев 8)
     
    На iloveyou29, sesilija, Lady Phoenix и 6 други им се допаѓа ова.
  13. LadyinBlack21

    LadyinBlack21 Истакнат член

    Се зачлени на:
    26 февруари 2013
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    1.324
    Пол:
    Женски
    2015-12-15 20.06.27.png
     
    На nikolija26, Elaria, kristina.k и 25 други им се допаѓа ова.
  14. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.727
    Допаѓања:
    323.746
    Пол:
    Женски
    image.jpeg
     
    На nikolija26, eloves, kristina.k и 17 други им се допаѓа ова.
  15. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.189
    Допаѓања:
    56.705
    Пол:
    Женски
    Ориз... ме потсеќа на недела и баба ми. :) Oмилено јадење ми е, и цела филозофија ми беше додека научив да го направам совршен, никако не ми излегуваше ко нејзиниот. Финтата што не ја знаев било да се остави барем 30 минути пред готвењето да отстои во ладна солена вода. Набабрува, се прави побел и резултатот е поинаков.

    Имав две опции со ориз, се решив за ова, па другото ќе го ставам во Фемина Инстаграм заш е пообично. :D

    Ориз со телешко Строганоф
    FullSizeRender.jpg

    Оризот убаво го пропржувам во повеќе путер и малку маслиново масло. Мора секое зрнце да е обвиено во путер за на крајот да се дели и да не е леплив. Не го сакам со кромид зашто ми го расипува чистиот вкус на ориз, па најчесто не го додавам. Ставам само црн бибер и хималајска сол. Наливам со течност 2:1. Течноста е пилешка или говедска супа, во случајов беше со говедска коцка. Ставив малку копар одозгора и печев во пекач со капак. Само во тој пекач ми излегува ко што го сакам, не сакам да се пече отворен и да е потпечен одозгора зашто тие зрнца ми се тврди.

    Телешкото го спремав по овој рецепт, со таа разлика што немав од тој Ворчестер сос, па го прескокнав. Малку претерав со павлаката на крај па испадна повеќе сос. :D Нема врска, супер беше. :P
     
    На nikolija26, Mishela, Elaria и 35 други им се допаѓа ова.
  16. Ginger^

    Ginger^ Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.365
    Пол:
    Женски
    WP_20151214_16_07_28_Pro.jpg
     
    На sjdgo, kristina.k, Annath и 16 други им се допаѓа ова.
  17. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.189
    Допаѓања:
    56.705
    Пол:
    Женски
    Ајде имате време денес и утре, вадете од тоа сармите. :wasntme:
    Едвај чекам да ги јадам. :dance:
     
    На Annath, CrazyOne, kjukli и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Salome

    Salome Популарен член

    Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    1.238
    Допаѓања:
    10.354
    Пол:
    Женски
    orizsovrganj.png
    Архивска.Ориз со зеленчук(морков, пиперка, магданос, домат и салца) и пржен свеж вргањ.
     
    На sjdgo, Elaria, kristina.k и 19 други им се допаѓа ова.
  19. sesilija

    sesilija Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.280
    Темава ми отвори работа:devil:- правев ориз со вргањ во овие ситни саати.:tmi:

    Photo-0134.jpg
    Photo-0126.jpg

    Го ставив вргањот да се вари во солена вода. Додека се вареше насецкав една средна главица кромид и нарендав 2 моркова. После десетина минути го тргнав вргањот од оган, и ги ставив кромидот и морковот да се пропржат во пообилна количина масло.
    Кога кромидот и морковот омекнаа го додадов и оризот (околу 300грама) и го пропржив малку со нив.
    Додадов сол, црн бибер и малку вегета.
    Немав коцка за супа, па ја искористив водата во која се вареа печурките, во сооднос 1 спрема 3, т.е. оризот ми беше еден филџан за чај и додадов 3 филџани вода.
    Ги ставив одозгора печурките и го ставив да се пече на 275 степени се додека оризот не си ја зеде водата.
    На крај морав да дегустирам :lol:- го сакам вака помрсен и посув, не сакам кога е кашест и посен како да е варен, така што задоволна сум многу како ми испадна, не се осеќа воопшто дека не ставив коцка за супа.
     
    Последна измена: 19 декември 2015
    На kristina.k, Annath, Ketchup и 17 други им се допаѓа ова.
  20. Adi888

    Adi888 Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.179
    Допаѓања:
    23.164
    Пол:
    Женски
    IMG_20151219_143016.jpg
    Oriz, kompiri i riba :)
     
    На kristina.k, Annath, Salome и 9 други им се допаѓа ова.