Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,861
    Likes Received:
    173,387
    Gender:
    Female
    @НаталиЛили честитки за победата. Можеш да избереш нова тема :)
     
  2. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Joined:
    Nov 5, 2014
    Messages:
    1,389
    Likes Received:
    8,354
    Gender:
    Female
    Благодарам @Dust
    И на сите што гласавте за Тетовското тавче гравче.
    Следна тема предлагам да биде:
    Зелник, по тетовски комат :D
    Домашно, месено, сукано, тегнето, со зелка, со праз, со урда...
    Ако се сложувате.
    Ако не предложете некои други теми па ќе одбереме.
     
    Kitten, ALISA0000, PUPICA and 20 others like this.
  3. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,917
    Likes Received:
    203,156
    Gender:
    Female

    Охохо комате...мојт! :D
     
    eli25, JuLleE, ♡BuBaLe♡ and 2 others like this.
  4. danichap

    danichap Moderator Staff Member

    Joined:
    Jun 26, 2011
    Messages:
    16,534
    Likes Received:
    289,014
    Честитки. Преубаво гравче тавче.

    Колку е убава зададенава тема.
    И праз дури имам дома... уф, само дали ќе стасам временски:doh:.

    Се надевам барем за со готови кори, колку иштафов да ми мине:tmi:
    Штета што немам некоја стара слика, од резервите:bandit:
    Едвај ги чекам вашите слики:inlove:.
     
  5. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,824
    Likes Received:
    62,031
    8-| :o ^_^
    @Dust :hug: :hug: :hug:
    Мнооогу сми изненадена, ме остави без зборови :)
     
  6. Espadrila

    Espadrila Форумски идол

    Joined:
    Apr 1, 2013
    Messages:
    1,170
    Likes Received:
    21,159
    Јас па се залетав да раскркорам цревава , оти нели гладна и да не сум ќе станам ....викам @Val-Dim замесила некое чудо ...убаво...вкусно...
    Ајде бе жени...едвај чекам да ви ги видам чудата...јас немам добра камера па нема да сум конкурентна :D
     
    danichap, Val-Dim and Dadusicka like this.
  7. do-re-mi

    do-re-mi Популарен член

    Joined:
    Jan 13, 2013
    Messages:
    1,056
    Likes Received:
    16,016
    Камера не е изговор @Espadrila. :!: Сликам со телефон стар 4 години. Ајде сега, засукај ракави и растегни некоја кора викендов.:D
     
  8. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    Дека ви се зелниците, мазниците, комадите, питите, баниците... шо се деси бе, лујѓе?!?!?!?! :envy:
     
    eli25, Espadrila, Val-Dim and 6 others like this.
  9. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,861
    Likes Received:
    173,387
    Gender:
    Female
    Блек фрајдеј се деси..или блек викенд:rofl:
     
    Espadrila, Val-Dim, orhideea and 6 others like this.
  10. PUPICA

    PUPICA Форумски идол

    Joined:
    Jan 11, 2015
    Messages:
    3,027
    Likes Received:
    97,226
    Gender:
    Female
    Зелник или во прево комаТ,се разбираме со @НаталиЛили :D

    Мојот пола е со праС,пола со купус(кисела зелка де:D)
    Screenshot_2017-11-25-20-54-58-1.png
    Сликава ми е архивска.Немам пресек]:)Битно да се учествува,да разбијам малер;)
    600 гр брашно
    3 шољи(мали,како за турско кафе)млака вода
    1 шоља зејтин
    1 лаж оцет
    сол
    1 маргарин

    Се замесува,на помеко.
    Тестото се дели на два дела.
    И двата дела се расукуваат во круг и се премачкуваат со претходно омекнат,не растопен,маргарин.По пола од маргаринот за секој дел.
    Секој дел се сече во средина круг,а страниците на ленти кои се ставаат во кругот и тестото/кругот се затвора,натапкува.Така споено се става на тањир премачкан со зејтин кој треба да отстои 15-20 минути во замрзнувач.
    Потое се вадат,едниот дел се расукува(за дното),се става фил по желба,другиот дел се расукува и се става одозгора(се нафалтува:D).Врз горната кора може да се стават парчиња маргарин или да се попрска со зејтин.
    Се пече на 180-200°C,30-50 мин,во зависност од рерната.
    Убавината во коматот е тестото,кое е растресито,накај лиснато.

    П.С.Мислам дека го немам објавено во ФИ.И ако го има,блокирајте ме:D
     
    Last edited: Nov 25, 2017
  11. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,824
    Likes Received:
    62,031
    Ги чекаат свекрвите утре на гости да им истегнат некое кориче ]:)
    После не чинела свеки :D
    Мала шала... :?: :nod: (highfive)

    ПС Моите банички се печат... Наскоро сликО :!:
     
    Bozica1980, azelea, eli25 and 9 others like this.
  12. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,824
    Likes Received:
    62,031
    Тема...
    Домашно, месено, тегнето... Значи може и банички :)

    DSC_0033.jpg

    DSC_0043.jpg

    DSC_0037.jpg DSC_0042.jpg
    1кг брашно
    1 лажичка шеќер
    1 лажичка сув квасец
    2 лажички сол
    3-4 лажици зејтин
    млака вода
    Се помешуваат сувите состојки, се додава околу 500мл млака вода т.е онолку колку што е потребно да се замеси средно меко тесто. Се додава зејтинот и убаво се меси тестото, треба да не се лепи за рацете, да биде хомогена топка!!! Од тестото се кинат мали топчиња и се премачкуваат со зејтин. Од секое топче се расукува мала кора, се премачкува со зејтин и се „тегне“, што повеќе и потенко, тоа подобро... На добиената кора се посипува фил - исжено мелено месо со многу кромид, блитва, спанаќ, праз, сирење, урда. пржена зелка... Се завиткува во ролна и се формира баничка. Откако ке стасаат баничките се печат во добро загреана рерна.

    ПС Овој пат правев пица банички... Од кечапот се малку темни одозгора :)
    Дааа... Има и со сирење :tmi:
    Во насловот на темата пишува зелник... За мене зелник е традиционална македонска сукана пита полнета со пржена кисела зелка... Нооо, зелката сеуште не ми е „скиселена“ :tmi:
    За да биде погодена темава треба... нешто вака #10375
     
  13. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Joined:
    Nov 5, 2014
    Messages:
    1,389
    Likes Received:
    8,354
    Gender:
    Female
    Мислам ова зелник е земено универзално. И во секој крај различно име има.
    Мислам дека не е проблем и банички. И јас така го правам, полесно за јадење:D
    А ваков оригинален зелник не сум правела.
     
    eli25 and Val-Dim like this.
  14. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,154
    Likes Received:
    221,745
    Gender:
    Female
    Во мојот крај "зелник" претставува сукани кори, потпечени на рингла од стандарниот стар шпорет, редени стуткано една врз друга со зејтин а на средина прпржен праз. Односно посна трпеза.
    Се прави за слави и за бадник.
    Многу пати имам помагано на баба ми кога ко правела бидејки не е баш лесно да се исукаат многу кори и да се потпечат.
    Може и јас би можела да исукам но никогаш не сум пробала а и немам време.
    Јас некни правев со купечки кори ист ваков зелник но за жал слико немам бидејки не стигнав да направам од обврски.
     
    tace73, eli25, Val-Dim and 4 others like this.
  15. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,917
    Likes Received:
    203,156
    Gender:
    Female
    Мојот зелник, т.е комат се пече, се надевам ќе успеам до вечер да ставам слика, дека гости ми се најавија на ручек. Затоа и го правам, меѓу другото.
    Инаку кај нас во Охрид зелник не фигурира како збор. Само комат си го викаме, има различен полнеж, зависи од периодот. Најчесто со праз, со изварка и јајца, потоа со коприви, лук и ореви за посни денови, и некогаш со бел џигер и мнооогу кромид. Е овој последниов ретко се правеше, ама најбрзо се јадеше :D
    А во последно време и со кисела зелка прават, ама мене баничките со зелка ми се поубави.
    А ова што погоре го спомна @vitamina, и баба ми, па и мајка ми правеше таков комат, од сукани па потпечени кори, ама добро потпечени, да се кршат и тоа само за Василица, за парето да се стави во него. А филот се ставаше меѓу корите и не се туткаат. Секој крај има различни видови суканици и месеници изгледа.
     
  16. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Joined:
    Nov 5, 2014
    Messages:
    1,389
    Likes Received:
    8,354
    Gender:
    Female
    Бидна и мојот комат.
    Пола со зелка, пола со сиренце.
    IMG_20171126_122739.jpg

    Се меси тесто со млака вода, брашно и сол. Потоа се прават топчиња
    IMG_20171126_095552.jpg
    Секое се расукува и се премачкува со масло
    IMG_20171126_100858.jpg
    Потоа се тегнат кори
    IMG_20171126_111114.jpg
    Секоја кора се попрскува со масло и се става зарзаветот.
    IMG_20171126_112135.jpg
    IMG_20171126_113659.jpg
    Нашиот веќе се изеде.
    Морам да кажам дека мајка ми ми помогна овој пат. Таа го месеше јас го тегнев.
    Наздравје.
     
  17. shz

    shz Форумски идол

    Joined:
    Sep 1, 2012
    Messages:
    6,264
    Likes Received:
    50,861
    Gender:
    Female
    received_1832058070145977.jpeg
    received_10207853545855089.jpeg

    За тесто:

    700гр брашно
    400мл вода
    1 лажица сол
    и ептен малку квасец

    За фил:
    еден струк праз
    2 јајца

    Подоготовка
    Се меси тестото, се прават 7 топчиња се омрсуваат и се покриваат со мушама да одморат малку. Потоа се расукуваат, првата кора се става врз целиот плех, потоа другите се викаат и се редат во круг секоја кора се опрскува со зејтин.

    На средината се става празот и на крај се покрива со последната кора и со остатокот од првата кора и се пече.

    Кога ќе биде готов зелникот се попрскува со вода и зејтин.
     
  18. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,917
    Likes Received:
    203,156
    Gender:
    Female
    Еве ме
    IMG_20171126_131633.jpg

    Мојот комат или зелник, кој како милува. Во плех од рерна го правам.
    Рецепт:
    Мерките ми се од око, ама вака:
    Околу 700-800 г брашно
    Пола филџанче масло
    Коцка квасец
    Сол по вкус
    Млака вода околу 400 мл, со лажица шеќер.
    250 г маргарин
    Страк праз, околу 400 г изварка и едно јајце.

    Се раствора квасецот во водата со шеќерот. Се просејува брашното со солта и се прави дупка во средина, се истура течноста и маслото и се меси меко тесто,да лепи по малку.
    Имам две варијанти понатаму, една побрза, друга подолга.
    Целото тесто се дели на топчиња. Мене ми излегоа 30, ги поделив 16 за долната кора, 14 за горната.
    Секое топче се расукува посебно, одозгора се мачка со маргарин и се ставаат едно врз друго. Кога ќе се наредат сите расукани топчиња од првата кора (16), се сукаат сите заедно во една поголема кора. Се мачка со маргарин, се сече на триаголници, ама не до крај, и се преклопуваат еден врз друг на средината каде што не е сечено. Се става така свиткано во фрижидер.
    Потоа се сукаат топчињата за втората кора исто како за првата, постапката е целосно иста и се става и овој дел во фрижидер. Во меѓувреме празот ситно се сецка, се пропржува на малку масло и се додава вода да се издинста. Се трга од оган, се става сол по вкус и се додава изварката и јајцето, па се меша убаво.
    Се расукува долната кора во големина на плех од рерна, со тоа што е пожелно да е малку поголема од него за да може да се навитка на краевите. Се става во подмачканиот плех со масло, се виткаат краевите, се истура филот по цела кора ( без свитканиот дел) и убаво се распоредува. Потоа се сука и горната кора да биде малку поголема од плехот, па се става врз филот и малку се набира. Повторно се виткаат краевите.
    Одозгора се премачкува со малку масло. Се пече околу 20-30 минути на 190 степени.
    Кога е испечен, се вади од рерна и додека е жежок се попрскува со ладна вода и се покрива со чиста крпа, да омекне. Одозогора може да се стави и подебела крпа да држи топло.

    Другата варијанта е директна поделба на тестото на два дела, едниот малку поголем. Се расукува во голема кора, се мачка со маргарин и се сече на триаголници од средината према краевите и се виткаат према центарот, па се става во фрижидер, истото се повторува и со другиот дел од тестото. Постапката понатаму е иста.

    IMG_20171126_131456.jpg IMG_20171126_115724.jpg

    На здравје!

    П.С. морам да кажам, ова на @НаталиЛили во Охрид го викаме преснец, а некогаш и колбурек, зависи :D
     
  19. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    23905200_10215125534115983_3851845260678895987_n.jpg

    [​IMG]
    Tarta Pasqualina (видоизменета италијанска „Велигденска пита“ - спанаќ, урда+сирење и цели јајца)
    И обична пита со праз+урда и спанаќ+урда

    За италијанската.... ја направив малечка тавичка, оти прв пат ја правам.
    Состојки: 300гр +/- брашно, 150мл+/- млака вода, сол, малку оцет. За филот: 300-400 гр спанаќ, од око урда, малку сирење (всушност треба рикота сирење, ама ние сељаците...нели) и 3 цели јајца - можете во смесата да ставите и кремсир, но минус ствари = минус калории и минус трошоци, нели ц.
    Се замесува тесто... го оставате да постои петнаесетина минути. Се разделува тестото на четири топчиња. По две за долната и горната кора. Две по две се соединиуваат корите со зејтин измеѓу. Се расукуваат. На намастена тава, се редат двете долни кори. Се става од филот - спанаќот измешан со урдата. Правите три легла - дупчиња во филот во тавата, како триаголник...во нив кршите по едно живо јајце. Одозгора рендате сирење и ја покривате питата со горната кора. Обележете си го делот со јајцата, за да знаете каде точно да си го направите пресекот. Се пече дур не порумени на 220степени.

    Другите две се обични, ко и на Пупи - брашно, вода,малку оцет, зејтин, сол за тестото. 10 топчиња по пита. Пет за долната кора, пет за горната. Измеѓу од филот...испржен праз, измешан со урда и спанаќ измешан со урда.

    23795810_10215125551676422_3839809227301762708_n.jpg 23905284_10215125556196535_1115255527786825433_n.jpg 24068788_10215125548436341_142348699996574167_o.jpg
    20171126-0054.jpeg 20171126-0057.jpg 20171126-0004.jpeg
     
    Last edited: Nov 26, 2017
  20. sesilija

    sesilija Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    4,177
    Likes Received:
    13,284
    Леле колку месеници се направиле денеска :o: :o :clap:

    Последните 2 натпревари ги следев и некои од рецептите морав да ги направам, ептен ме привлекуваа- пример сеченицата од @orhideea (преубав, а воедно брз рецепт- препорачувам).
    Гласав и за гравчето на @НаталиЛили и секако ќе го направам во блиска иднина. Никогаш не сум го правела по тој рецепт, но превкусно делуваше, а откако @PUPICA која ја сметам за голем гурман и кулинар, потврди за рецептот- немав никакви сомнежи дека тоа е најдобриот рецепт за гравче.

    Па така кога го видов рецептот за комад на Пупица, не можев да одолеам да не го направам.
    Имам правено и порано ваков комат со овој начин на листање на корите ( го најдов на некој босански сајт под име катмер коре, демек нели се листаат корите како катмер), ама секогаш го правев со квасец и го немаше тој ефект на сипкање на корите.

    Прееска го следев рецептот на Пупи и немам збор- превкусно испадна и веќе пола го снема.

    Ајде да ставам слика, да не сум покусо и јас денеска.

    24020081_1622090357854043_270494397_n.jpg
    Рецептот е истиот од погоре од Пупица само јас ставив повеќе брашно бидејќи очигледно пијам кафе од поголема шолја, па кога ставив 3 шолји вода ептен ми стана кашесто тестотото и морав да додадам уште брашно.

    Филот е комбинација од филот од сеченицата од Орхидеја- значи кисело млеко со 4% масленост, сирење, малку урда, пропржен праз и неколку перца младо кромитче.

    24008846_1622090871187325_1730665559_n.jpg Сум заборавила да ја сликам наредната фаза- значи откако ќе ги расечете вака потоа сите странични ги редите една врз друга врз централниот кружен дел.
    24020163_1622090637854015_1529545146_n.jpg 24171516_1622090394520706_2059979584_n.jpg 24133418_1622090364520709_2111982298_n.jpg

    Ептен брзо се прави, а исто толку брзо и го снемува.
     
    Last edited: Nov 26, 2017