Што е овој застој на темава? Прогласете победник и одиме понатаму. Чекам тема. Имам три слободни денови. Spoiler Едит: Сега видов. Од непознати, за мене, причини, гласањето е продолжено до 6 попладне. Што се случи?
Подоцна ја отворија темата, затоа. Наместо утрото, вечерта успеаја да стават анкета, имало технички проблеми.
Како џокер на темава, ве читам, гласам понекогаш и собирам рецепти, ама не сум се охрабрила да учествувам. @Viktorijaaa5 еден е од мене, комбинацијата портокал со орев е извонредна, за периодов, зимски, а и посен со бисквити наместо плазма. И „окото ми ги јадеше“.
Имате поздрав од @Espadrila , таа ќе ни се придружи подоцна.. Што сакате повеќе? Рецепти со шербет или Домашен леб
Леле... ќе треба да прерипам оваа тема. Страв ми е шеќерот да не ми се качи . Одма на баклави ми оди паметот. Ќе чекам рецепти за подобри времиња Едит: со мало каснење, инспирирана од рецептот на СофиМар, направив и јас бомбици(или ролатче). Може не е лично за на сликО и пред народ, ама многу вкусно.
Здраво женски.Благодарам на поддршката а особено во оваква голема шарена убава и вкусна конкуренција. Значи изволте за арвании баклави тулумби кадаиф...ружици...и уште 300 чуда сигурно има. Слатка и успешна работа.
Супер продолжен викенд ама тапа тема според мој вкус, не консумирам бел шеќер, шербет и сл. Со задоволство би гласала за нова тема
Ајде да го отворам натпреваров со Баклава бајадера Остана од Пречиста, таман за во темава. Рецептот е на татко ми, после многу експериментирање и варијации Потребно е следното: - 600 грама кори - 500 грама лешник (потпечен, ситно мелен) - 220 грама маргарин - 150 грама зејтин - 700 грама шеќер - 600 милилитри вода - лимон и ванилин шеќер (ова е за шербетот - водата и шеќерот треба убаво да вријат, а парчињата лимон се ставаат на крај) Во плех се редат две кори на дното и се посипува од измелениот лешник. Потоа пак се става кора (ама една) и се става од лешникот. Така се редат додека не се потрошат корите, а пред да се пече се сече на правоаголни парчиња. Се полева со топол зејтин и маргарин (претходно измешани) и се покрива со две кори за да не изгори. Се пече на 200 степени околу 50 минути (ама тоа зависи од рерната). Откако ќе се испече, горните две кори се фрлаат, а баклавата се попарува со врел шербет додека е топла. Парчињата лимон се распоредуваат по целата баклава и се остава еден ден да отстои. Многу едноставна, а превкусна Штом колегите Турци ја испофалија, значи стварно е добра Парчињата лимон мене и така ми се вкусни да ги грицкам
Денес постам.. што убаво би ми дошла баклавата. Пре-пре убаво. Не се сомневам дека лешниците ти се полн погодок исто како и креацијата! Со око ја изедов, готово .
Баклава би јадела само ако три недели гладувам и тоа е единствениа опција јади или цркни . Ама твојава ај шо сликава ме освои и ко да читам некој блог за храна, ми иде да лижам екран дури и рецептот го прочитав а чак и го снимив за да ми се најде