Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. MissDior

    MissDior Популарен член

    Joined:
    Dec 24, 2011
    Messages:
    1,209
    Likes Received:
    10,127
    Веге ручек:D
     
    Oscar Lady, zhap4e and didi1982 like this.
  2. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,163
    Likes Received:
    124,608
    Праз, ене ми го на тераса:DСамо да се најде време :)
     
    PUPICA, Ava.84, zhap4e and 1 other person like this.
  3. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    Затворена пица :pizza: плис ^_^
     
    zhap4e, Ava.84 and didi1982 like this.
  4. Ava.84

    Ava.84 Форумски идол

    Joined:
    Dec 12, 2015
    Messages:
    4,872
    Likes Received:
    34,012
    Gender:
    Female
    Праз или поклопена пица убаво би било некој ручек и од двете да научам8-|
    @dunika честито победа
     
    orhideea and zhap4e like this.
  5. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,836
    Likes Received:
    173,266
    Gender:
    Female
    eli25 and zhap4e like this.
  6. dunika

    dunika Форумски идол

    Joined:
    Mar 31, 2012
    Messages:
    3,842
    Likes Received:
    95,144
    Gender:
    Female
    Уф:D Ај нека биде праз
    Набавете си апчиња за желудник,кисела вода и винце обавезно:!:
    И не касно навечер:)
     
  7. Espadrila

    Espadrila Форумски идол

    Joined:
    Apr 1, 2013
    Messages:
    1,169
    Likes Received:
    21,153
    Znaci? Praz a?
     
  8. PUPICA

    PUPICA Форумски идол

    Joined:
    Jan 11, 2015
    Messages:
    3,027
    Likes Received:
    97,226
    Gender:
    Female
    Таман ми дадовте идеја за утре за ручек.Ништо посебно,праз манџа:Dама штом малиов мој нејадач ја јаде,значи е прсти да излижеш (fingers):!:а колку е проста и брза...
    Се гледаме утре,денеска де;)
    П.С.Инаку се знае,нема поубаво од комат со праз,проја со праз,праз салата со маслинки,макало праз со суви пиперки...
     
  9. Espadrila

    Espadrila Форумски идол

    Joined:
    Apr 1, 2013
    Messages:
    1,169
    Likes Received:
    21,153
    20161009_124654.jpg РИБНИК

    Искрено се двоумев со што да учествувам овој пат. Имам од архива неколку сликички со тематика праз. Иако и зелник, мазник, проја, баница со праз исто ми се меѓу омилените, сепак решив да настапам со нешто што многу ми се допаѓа а на жалост ретко го правам пошто само јас си го јадам. А кај мајка ми беше редовно на јеловникот.
    РЕЦЕПТ
    Нема некоја филозофија но
    Околу 8 страка праз (или 2 комплета) а секако може и повеќе од причина што ќе се слее... Се пропржуваат на малку зејтин. Предлагам да го пржете во тенџере од старт за да го собере иако на крајот ќе се смали скрос.
    Откако ќе го пропржете доволно (пазете да не го изгорите) се додаваат зачини како сол, црн пипер вегета и црвен пипер.
    Риби по желба. Препорачливо езерски или речни. Со морски не сум сигурна за ефектот. Овие конкретно не се сеќавам какви беа, но последниот пат (од кој немам фото доказ) беа црвеноперки и беше одлично.
    Рибите исчистени и измиени се овалкуваат во брашно па се редат во тавата во која предходно сме го ставиле пропржениот праз. Ги посолуваме. Измеѓу во тавата ставаме излупени парчиња кромид. Полеваме малку вода и ставаме да се пече.
    На здравје.
    Се надевам ви дадов добра идеја за ручек викендов и ви се допадна идејата риба со праз.
     

    Attached Files:

    Last edited: Dec 22, 2017
  10. Espadrila

    Espadrila Форумски идол

    Joined:
    Apr 1, 2013
    Messages:
    1,169
    Likes Received:
    21,153
    П. С. Сега приметив во рецептот сум пишала Излупени парчиња кромид а треба компир...
     
    tace73 and dunika like this.
  11. dunika

    dunika Форумски идол

    Joined:
    Mar 31, 2012
    Messages:
    3,842
    Likes Received:
    95,144
    Gender:
    Female
    @Espadrila приметив и јас,ама без гајле-се гледа:)

    Од мене уште една швајцарска класика-Гратиниран компир со праз
    Количина одредете си сами,према бројот на лица и тавата секако:),јас за двајца употребив 5-6 компири и еден голем страк праз.
    Најпрво се сечат на тенки кругови(компирот и празот)и во голема нелеплива тава се продинстуваат во малку вода и лажица путер.Ова трае 10тина мин,а во меѓувреме на страна се подготвува бешамел сос(путер+брашно+млеко),и се зачинува со бибер,сол и мускатно оревче.
    Компирите се префрлаат во огноотпорен сад,се полеваат со сосот+ рендан кашкавал и одат 20тина мин во релна на 180-200C.
    Превкусно е,за зима и со винце е супер,а можете да ставите и коцки сланина во печењето8)
    8A9AF799-5990-41F9-A347-C194EC81649B.jpeg
     
  12. didi1982

    didi1982 Популарен член

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    271
    Likes Received:
    4,115
    Медитерански киш (веган)

    Кора:

    - ¼ чаша чиа семе отстоено во вода

    - 2 лажици брашно

    - 2 лажици гриз

    - 1 чешне лук

    - 2 лажици маслиново масло

    - Вегета

    - 1 чаша палента

    - 3 чаши вода

    Најпрво се вари густа палента, се остава да олади, па се додаваат другите состојки, по што смесата се блендира до соединување. Се распоредува во соодветен калап и пече околу 15-20 мин на 180°C.

    Фил:

    - 2-3 страка праз

    - 200 г тофу

    - 100 г суви домати во масло

    - 100 г марининарни црни маслинки во (со) лук

    - 400 мл соја крем за готвење

    - свежи зачини (темјан, рузмарин, оригано и жалфија)

    - 1 лажиче кумин

    - Вегета

    Празот се пропржува додека да омекне, се додава исецканото тофу, доматите и маслинките. Зачините се блендираат и додаваат кон смесата, заедно со куминот. На крајот, се додава соја кремот.

    Филот се става над оладената кора и се пече околу 30-40 мин на 180°C.

    Bon apetit!
    26036937_10213627645422229_730427678_o.jpg
     
  13. danichap

    danichap Moderator Staff Member

    Joined:
    Jun 26, 2011
    Messages:
    16,523
    Likes Received:
    288,811
    Сликиве не се нај нај, ама немав приметено дека темата е праз, па не ни направив подобри. Овие ги планирав за во другата тема.
    IMG_0461.JPG IMG_0463.JPG
    Набрзаница наредив нешто како бурек/зелник:D. Праз ми се уврте во глава, па морав. Приложив како додаток кон главното јадење печено месо од елен.

    Потпржениот праз, спанаќот и варениоѕ ориз, плус зачини, се зајрето. Секоја кора ја прскав со мешавина од масло, минерална вода и квасец. На предходно затоплена релна, околу пола час, 180-200 степени.
     
  14. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    20171224-0013.jpeg
    20171224-0019.jpeg

    Праз со компир
    Многу едноставно, брзо, лесно и превкусно јадење, кое го обожавам, барабар со другите макала и салати со праз. Варите компир, пропржувате праз. Во пропржениот праз го додавате компирот (иситнет / испасиран, како сакате) да се пропржи малку. Зачинувате со сол, црн бибер. Додавате сосема малку вода, замешувате и оставате да искипи. Оди како додаток со месо, колбаси... но, доволно е и како такво.
    Јас го сакам со маслинки и сирење.
    Salut.

    20171224-0008.jpeg 20171224-0010.jpeg
     
  15. ilyan

    ilyan Популарен член

    Joined:
    Apr 6, 2015
    Messages:
    1,865
    Likes Received:
    19,436
    Gender:
    Female
    Тетовско тавче гавче со праз , суви пиперки и колбаси.
    Гравчето се вари и се фрла првата вода. Потоа, се се става повторно да се вари заедно со сувите пиперки и колбасите. Кога ке биде при крај, настрана се запржува многу праз, малку кромид, сецкана свежа пиперка ( може и од фрижидер) се додава црвен пипер и се става во веќе сварениот грав и колбасите, исто така се додаваат зачините и сувиот пипер кој се чисти од лушпата, се трие со вилушка и се додава во тавата. Се потпекува во рерна и се јаде:D. Може да се попари со лукче и врел зејтин, но јас не ставив , оти ќерката не е љубител на лук. Не го спремав за натпреваров, отпосле ми текна за темава со праз,инаку ќе го ставев во поубава тава, ама и вака ќе помине.:lol: received_10214093255547585.jpeg
     
    Last edited: Dec 24, 2017
  16. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,137
    Likes Received:
    221,486
    Gender:
    Female
    Можам да замислам колку е само вкусно (смајлиштоселигави) :tmi:
     
    DAngel, referentka, duffi and 2 others like this.
  17. Monella

    Monella Форумски идол

    Joined:
    Apr 21, 2013
    Messages:
    2,086
    Likes Received:
    31,967
    @PUPICA кај е манџата? :^)
     
    referentka, Mari* and orhideea like this.
  18. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,836
    Likes Received:
    173,266
    Gender:
    Female
  19. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Joined:
    Mar 21, 2010
    Messages:
    5,514
    Likes Received:
    27,301
    Gender:
    Female
    Гласано за @dunika многу вкусно ми изгледа. :)
     
    joy1 and dunika like this.
  20. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,780
    Gender:
    Female
    гласано за Жабче :hug:
     
    zhap4e likes this.