@galapce kako ti trgna rabotava! Prv gas sto kaj tebe otide bese mojot. Aj i drugpat ke ti otvoram vrati.
Среда вечер е, гласањето е при крај... Оваа недела ке помине без коментари Браво за девојките и дечкото што оваа недела беа вредни и направија салати... Сите се прекрасни На тема салата... Брзо се прават, само треба да се отвори фрижидерот и одма добиваш идеја Не знам дали има некој што може да им одолее, „идат“ со се и во секое време... Едно брзо рецептче... Без кроасанче ништо...
Не џабе прв го пишав. И мене ми фалеше пред некој ден ама прашав да не е било веќе. Сос за тестенини. Летс гоу..
Таљатели во бел сос На маслиново или путер се пропржува 2-3 чешниња лукче, шампињони и сланина ситно сецкани. Се додава солената хопла и малку вегета. Дури крчка се става брокулата да не биде преварена. Крчка 3-5 мин и потоа се ставаат во сосот варените таљатели и парчиња пармезан да се растопи и соедини . (Обично ставам и тиквичка ама овојпат немав).
Ova od arhiva. Imam nekogas postirano na femina instegram. Przam kromit so slanina i koga e na kraj stavam pecurki ( i tie se zaprzuvaat malku). Makaroni vo tanjir, mesoto so pecurkite i sipam gotov Alfredo sos. Inace ne igram zatoa sto Alfredo sosot ne e "domakinski". Kolku za idea.
Се пржи кромид,лук и печурки во путер Се додаваат предходно сварени морков,брокула и тиквица Се зачинува по желба и се заедно се блендира Се меша заедно со предходно сварени макарони И тоа е то
Сликава е претходно објавена во ФИ, што значи на старт сум дисквалификувана, ама како идеа може да ви послужи 1 авокадо 2-3 лажици маслиново масло 2-3 лажици павлака пола лажиче лук во прав 2-3 ливчиња босилек Сол Се блендира ( тогаш го пасирав со вилушка затоа има и парчиња) и на крај се додава сок од 1 лимон. П.С. Мене ми е убаво и како намаз го користам почесто
Не се приметува што има во сосот ама превкусен е На маслиново продинстани лукче и кромид,па додадов една мала конзерва сецкани домати,и откако почнаа да вријат ставив едно топче моцарела и 100 гр горгонзола исечени на коцки,се стопија нормално. Даваат прекрасна кремаста структура а моцарелата се тегне и е мх мх
Pumpkin Alfredo (Алфредо со тиква) Прашувам колешка, италијанка, кој е Алфредо, што, како, ми се изнасмеа! Важно цел свет мисли од нив е името и потеклото на сосот, а тие немаат појма. Две чешниња лук се пропржуваат на путер додека да омекнат. Се додава рузмарин и пире од околу 200-300 грама сварена тиква (зависи за колку особи). Се става млеко (200 мл, може и помалку) до изедначување, на крај околу 100 грама пармезан (по оригинал рецепт). Јас додадов грана падано. Се зачинува со мускатно оревче, вегета и сув босилек. Гутен апетит!
Сликава ми е од архива дури сеа видов за темата па немам време за правење.(не се сеќавам дека ја имам прикачено во ФИ) Најпрвин се запржува пилешкото месо исечено на коцки.Кога ќе порумени малку се вади настрана.Во истата тава се запржува кромидот исецкан на коцки со златната мешавина.По 2-3 минути пржење се додава неутрална павлака и се враќа пилешкотото месо.Кога ќе се згусти сосот се додаваат тестенините,во мојот случај макарони. Инаку обожавам тестенини и ги правам со разни сосови.