Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Staff Member

    Joined:
    Nov 1, 2010
    Messages:
    2,108
    Likes Received:
    20,033
    Gender:
    Female
    @LivingGlam можеш да бираш нова тема. :)
     
    LivingGlam likes this.
  2. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,271
    Likes Received:
    57,130
    Gender:
    Female
    Фала ви многу, мило ми е што ви се допадна салатата. :D

    Сигурно е очекувано, па наредна тема предлагам да биде Велигденски рецепт.
    Може благо или солено, важно да е нешто што e карактеристично за празникот и традиционално е на вашата велигденска трпеза. Може и од наша и од странска кујна, не е важно.

    Слика од целата трпеза може да прикачуваме во спојлер, а?

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG] [​IMG]
    [​IMG] [​IMG]
     
    Last edited: Apr 5, 2018
  3. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,307
    Likes Received:
    226,943
    Gender:
    Female
    Само да ви кажам дека на големо се спремам. (hollest)верувам ко сите овде :makeup: ама да речам нешто де..
     
    LivingGlam and Skorpija25 like this.
  4. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    Христос воскресе :sun:

    Козињак.
    Форма - корпа за јајца.
    4477C01D-834E-4F54-8693-53615DE5CEAA.jpeg F9B96F13-3DF3-4332-A5DD-59524F4F1E0A.jpeg
    Рецепт:
    500гр брашно
    2 јајца од кои 1 жолчка за премачкување
    1 сув квасец
    1 филџан (за кафе) масло
    1 филџан млеко
    Вода по потреба.
    Суво грозје околу 250 гр.

    Се замесува меко тесто и се остава да стаса, потоа се размесува повторно на маса и се плети плетенка.
    Една поголема и друга помала.
    Поголемата плетенка ја ставам во тепсија како во круг и во средина ставам мало тенџере без рачки и од горе помалата плетенка и печам во загреана релна. Кога ќе биди печењето при крај на горната плетенка се става фолија за да не изгори.
    Прв обид и успешен :)
     
  5. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,307
    Likes Received:
    226,943
    Gender:
    Female
    Христос воскресна!!!
    Велигденска погача

    20180408_135745.jpg
    2 јајца 500 гр брашно филџан зејтин 250 мл млеко квасец и сол.
    Квасецот го стасуваме во млекото и месиме се. Премачкано со жолчка и зејтин плус сусам.
    На трпезата поред лебче има јунешки шул, гнезда со сирење јајце и домат, бајадера со лешник (која испадна стварно преубава), козињак, салата со јајца кубети и дип, печен компир и морков.
    20180408_142319.jpg

    20180408_135319.jpg 20180408_135036.jpg
    п.с. Ве молам ставете ги сликиве во спојлер не можам од тел :*
     
  6. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    11,751
    Likes Received:
    176,039
    Gender:
    Female
    @orhideea и ова го " научи " од нет?!
    Не бе дете , за ова треба дарба и тоа голема дарба.
    Сто пати да гледам како го правиш, нема да успеам да направам ни нешто приближно вакво.
    @emkaemka Еме а ти ?! Ќе пробаш ?! :D
     
  7. MissDior

    MissDior Популарен член

    Joined:
    Dec 24, 2011
    Messages:
    1,214
    Likes Received:
    10,130
    Торта со моркови
    Кај нас дома за Велигден веќе е традиционален десерт, зашто после јагнешко печење е лесна за јадење и има необичен вкус. До сега нема некој да ја пробал а да не побара рецепт.
    Тесто
    3 големи моркови
    3 јајца
    6 лажици брашно
    2 лажици кафен шеќер
    1 кесичка ванилин шеќер
    Малку цимет
    Пола кесичка пециво
    Морковите се рендаат на најситно, се додаваат во измаматените јајца, шеќерот и брашното. Се пече на 160-180 30 минути. Откако ќе се олади се сече на пола и се премачкува со фил во средина и од горе. Се наросува со потпечени бадеми.
    Фил
    100 гр крем сир или павлака (јас правам комбинација 50/50)
    50 гр путер
    2 лажици мед
    Сите состојки се матат со миксер и се оставаат во фрижидер додека се испече тестото
    Од една доза излегуваат 12 парчиња
    П.С. Јас направив дупла доза за ваква висина да добијам

    47CFACDA-D860-47C7-9D2E-7B2511F8AE29.jpeg
     
  8. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Joined:
    Jul 1, 2013
    Messages:
    7,981
    Likes Received:
    112,645
    Gender:
    Female
    Јас 10пати да се трудам да го направам ќе го утнам :bandit: чим се меси не ме бива :doh:

    А за дегустација тука сум (highfive)
     
    cresa-jagoda, orhideea and Bubce38 like this.
  9. SV1911

    SV1911 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2013
    Messages:
    3,053
    Likes Received:
    69,218
    DSC_1276.jpg

    Jackfruit pulled pork

    Јас користев свеж jackfruit (не можам да најдам превод на македонски за овошјево), но може да се најде и конзервиран, кој е далеку попрактичен.

    Се чисти прво jackfruit-ов и после тоа се вари во експрес лонец 10 минути. После тоа „месото“ се двои од семките и е спремно за понатамошно готвење. На загреана тава се става малку масло, тмин и ловоров лист да се пржат 2-3 минути, после тоа се додава кромид и лук. Откако кромидот ќе стане речиси проѕирен се додава „месото“ заедно со: соја сос, чили-лук сос, bbq сос, гарам масала (микс на зачини достапен во Азиските продавници, еве еден рецепт како да го направите миксов дома), thyme, италијан микс, црн бибер, куркума. Се додава малку вода, колку да не загори. Ова се меша убаво, па после тоа тавата се покрива со капак и се остава на тивок оган да се крчка околу 20-25 минути, додека овошјето не ги впие зачините. На крај се става сол.

    Бонус рецепти:

    Манчуриан
    Микс од кромид, праз, пиперка, зелка и пченка се пржат на тивок оган додека малку не омекнат. Во одделен сад се ставаат 3 полни лажици брашно од пченка и се меша во од прилика литар вода (никогаш не мерам кога готвам). Откако зеленчукот ќе омекне малку се додава соја сос, bbq сос, чили-лук сос, кечап, лук во прав, црн бибер, микс на италијански зачини и thyme и се промешува. Веднаш после тоа се додава смесата од вода и брашно и се промешува. Тука се додаваат брокулите. Треба да поврие на среден оган околу 10 минути, а чорбата треба да е малку густа. На крај се додава сол.

    Зеленчукот го менувам секој пат, зависи од тоа кои ингредиенти ми се достапни.

    Плескавици од тиквица и компири

    Се ренда една голема тиквица и се цеди водата од неа. Потоа се ренда еден морков, се додава ситно исечкана пиперка, два-три варени компири предходно згмечени со вилушка (не треба да бидат како пире, треба да имаат малку текстура) и малку пчена (од конзерва, треба да е веќе варена). Од зачини се става бибер, лук во прав, гарам масала (линк од рецепт погоре), сол и италијански микс на зачини. На крај се додава презла и смесата се меша и оформува во плескавици. Се пржат на малку масло, на среден оган. Температурата треба да биде доволно висока да се спржи и внатрешноста, но да не изгори во меѓувреме.

    Немам слика само од Jackfruit pulled pork, па затоа ги додадов и другите два рецепти во случај на некого да им се допаднат. Ако ги нарушува правилата, се извинувам од напред. :)
     
  10. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    Даа :$
    Рецептот не е ништо посебно само формата. Ама не е мн тешко само плетиш две плетенки и толку :D
    Дојдете ми со Емче на гости ќе ве научам (fingers) а и угостам.
     
  11. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,893
    Likes Received:
    173,474
    Gender:
    Female
    Со @CrazyOne се договоривме и денес да можете да поставувате слики. Со оглед на тоа што вчера се јадеше...:lol:
    Гласањето ќе се скрати за 1 ден..

    Ве очеуваме со преубави слики:party:
     
    tace73, boomsleng, Val-Dim and 6 others like this.
  12. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    11,751
    Likes Received:
    176,039
    Gender:
    Female
    Овоа верувам @kukla21 леко леко ќе го "сплеска" :).
    Со задоволство би дошла на месени,теглени , сукани работи:inlove:
     
  13. kukla21

    kukla21 Мама Staff Member

    Joined:
    Aug 4, 2013
    Messages:
    23,744
    Likes Received:
    108,740
    Ко што ми се јаде нешто со суво грозје, може рецептов да се проба. :)
     
    boomsleng, orhideea, emkaemka and 2 others like this.
  14. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    11,751
    Likes Received:
    176,039
    Gender:
    Female
    Викаш ќе го направиш вакво?!
    Браво:)
     
  15. kukla21

    kukla21 Мама Staff Member

    Joined:
    Aug 4, 2013
    Messages:
    23,744
    Likes Received:
    108,740
    За вакво не верувам :) ама плетенче може да бидне :)
     
    orhideea, emkaemka and Bubce38 like this.
  16. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    2,114
    Likes Received:
    34,607
    Gender:
    Female
    Фереро бомбици
    DSCN1131-01.jpeg

    Потребни состојки:
    - 500гр наполитанки ( можете и помалце)
    - 400гр Нутела
    - 200-300гр лешници ( исто можете помалце или повеќе да додадете, зависи од вкусот)
    - малу масло

    Подготовка:
    - Се кршат наполитанките во еден сад.
    Потоа лешниците се сецкаат ама парчињата да не бидат ситни ептен.
    Мал дел тргнав настрана од сецканите лешници оти ми беа потребно за декорирање.
    Потоа се додава нутелата.
    Се замесува убаво, па се додава малу масло колку да може поубаво да се зацврсти смесата и да се замеси.
    Смесата откако ќе се направи се става во фрижидер неколку часа да се стегне,за да може поубаво да се прават бомбиците без да се лепи смесата.
    Потоа се прават бомбиците и се валкаат во што сакате.

    Ја ги правев со чоколадо и лешници, како и во какао.
    На почетокот тие од какао испаднаа како труфле убавите ама потоа не знам зошто, ама изгледа какаото се упи.

    DSCN1120.JPG
     
  17. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    11,751
    Likes Received:
    176,039
    Gender:
    Female
    За свекрвЧе празник не било празник ако нема араванија(facepalm).
    Морав да и сплескам една .
    Им испеков и јагнешко .
    Не го пробав ама кажаа дека ептен сум го погодила :inlove: received_574866506209823.jpeg received_574866482876492.jpeg Не е сервирано , зошто е за носење :).
    Јагнешкото е полнето со многу сланина и рузмарин.
    Араванијата стандард:
    10 јајца
    10 лаж шеќер
    10 лаж брашно
    7 лаж гриз.
    пециво и ванила
    Одозгора слатко од диви смокви
     

    Attached Files:

    Last edited: Apr 9, 2018
  18. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,893
    Likes Received:
    173,474
    Gender:
    Female
  19. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,307
    Likes Received:
    226,943
    Gender:
    Female
  20. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    11,751
    Likes Received:
    176,039
    Gender:
    Female
    Овоа атер за бабата што ја "угостив" гласаше за мене,знам:D.
    Не оти араванијата толкуууу ти се бендиса:)