Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од CrazyOne, 4 декември 2015.

  1. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.287
    Допаѓања:
    170.420
    Пол:
    Женски
    Ееее еве супер наслов
    Пржено тесто. Да , може:)
     
    На Espadrila, Dust, LivingGlam и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Arendelle

    Arendelle Популарен член

    Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.404
    Пол:
    Женски
    20180412_191608.jpg
    Тиганици
    Ми се погоди тема, да искористам слика од архива.
    Рецепт:
    1кг брашно
    250мл млеко
    250мл млака вода
    3 јајца
    3 лажици масло
    1 коцка свеж квасец
    1 лажичка пециво
    1 лажичка шеќер
    плус масло за пржење
    Прво квасецот го активираме со шеќер во топла вода, во сад ги ставаме останатите состојки, го додаваме квасецот и месиме додека не добиеме глатко тесто, по потреба може малку да се додаде брашно. Го оставаме тестото да одмори околу 1 час потоа правеме топчиња ги оставаме и нив околу 20 минути, потоа го растегнуваме секое топче и ставаме да се пржи во загреано масло.
    Може да се комбинираат со сирење, јогурт, буковка, шеќер.. секако се вкусно и меки па и само така да се ручаат.
    П.С.
    Имам ставено слична слика во ФИ но не е иста, таму тиганиците се цели тука има една накршена, сметам дека не ги нарушува правилата , во спротивно корегирајте ме.
     
    На eli25, duffi, Dust и 37 други им се допаѓа ова.
  3. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.753
    Допаѓања:
    172.972
    Пол:
    Женски
    И да ми пратиш по карго некојаза јаренцата...море 4 да пратиш не е лошо :)
    Ќе си умрам од желба за јадење на нездрави работи:worried:
     
    На cresa-jagoda, boomsleng, podravka и 2 други им се допаѓа ова.
  4. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    @Bubce38 ма пак тесто а? :D
    Имав замесено тесто за кифли и отварам ја гледам темава и си реков ќе го пржам, нема кифли :D

    Мекици
    FC070754-0337-49C3-B0B9-B01C755B0A4F.jpeg
    Рецепт:
    1 кг брашно
    2 пакетчиња сув квасец
    Зејтин
    Млеко
    Млака вода (се од око)
    2 јајца
    Лажичка сол
    Лажичка шеќер
    Замесив тесто од сите состојки го оставив да нарасне потоа го премесив и по втор пат нарасна. Си кинев топчиња од тестото и со сукало ги сучев да бидат ептен тенки за да бидат внатре шупливи, му ставив сиренце и ги преклопив и со прсти ги стегнав краевите. Оставив да одморат 20 тина минути и ги пржев во врел зејтин. И ги јадевме со јогурт :D

    D2A9D48A-A3B2-48AF-B78D-BD9A28112588.jpeg
    Синко улета во кадар :)
     
    На eli25, LollySky, duffi и 41 други им се допаѓа ова.
  5. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.287
    Допаѓања:
    170.420
    Пол:
    Женски
    @Dust Ајде кукличке :* изволте.
    Лангиди замесени со кравјо млеко, ќе ги јадеме со козјо сиренце и овчо кисело млеко :P.
    Рецептот е стандард
    500 мл Топло млеко ,еден квасец и брашно по потреба .Јајца не ставам, помеки ми се без јајца ( душичка се овие :)) Пржење во врел зејтин IMG_20180413_094023.jpg
     
    На eli25, LollySky, duffi и 42 други им се допаѓа ова.
  6. MamacitaBuena

    MamacitaBuena Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.399
    Пол:
    Женски
    IMG_20171002_1.jpg
    Да им се придружам на мекиците од погоре.
    Се замесува меко тесто од 1кг брашно,2 јајца,коцка квасец,200 мл топла вода,200 мл јогурт,лажиче шеќер,лажиче сол и едно кесенце адитив за тесто.
    Тоа е тајната за изгледот и вкусот.
    Кога ќе стаса тестото се оформуваат и се пржат во добро загреано масло.
    Се вадат и се цедат на салфетки од маснотијата,па можете да се гостите :D
     
    На ванилала, eli25, LollySky и 43 други им се допаѓа ова.
  7. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Ќе прави некој толумби викендов? #ГладнаКокошкаПросоСонува
     
    На cresa-jagoda, Ketchup, boomsleng и 5 други им се допаѓа ова.
  8. tincemajmunce

    tincemajmunce Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    28.274
    Пол:
    Женски
    Може тулумби??
    :?:
     
    На prominent и DAngel им се допаѓа ова.
  9. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.741
    Допаѓања:
    4.590
    Пол:
    Женски
    IMAG1562_1.jpg
    Пирошки поховани.(без презла)
    За филот:250гр пилешко,4 корнишони,10тина маслинки може и помалку беа,две големи лажици павлка,сол и зачин по желба,јас ставив малку мелено мускантно оревче и сол.Месото зачинето и ситно сецкано, се пржи и потоа се додаваат ситно сецканите маслинки и корнишони,на крај павлаката.
    За валкање 3 лажици брашно и малку црвен пипер,2 јајца.
    Палачинките (може и готови од Туш :) )се прават стандард,потоа се полнат со една лажица полна од филот,се превиткува од спротивните страни за да се затвори,па се преклопува од другата страна да дојде како отворено плико,и се замотува во ролна.Се валкаат во брашно со малку црвен пипер,па во матени јајца и се пржат.Може на крај и во презла но јас го прескокав тој дел.
    Едит: Испржив повеке палачинки па остана и за десерт :) .Со ова со еден удар две муви тепаш ем ручек ем десрт ;)
     
    На sjdgo, eli25, LollySky и 39 други им се допаѓа ова.
  10. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.741
    Допаѓања:
    4.590
    Пол:
    Женски
    Па зошто да неможе тесто е и тоа :)
     
    На cresa-jagoda, tincemajmunce, prominent и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Плус пржено e :!:
     
    На cresa-jagoda, Mari*, tincemajmunce и 2 други им се допаѓа ова.
  12. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    Пол:
    Женски
    Мамасита, ептем секси ти е фотката :mm:
     
    На boomsleng, dunika, MamacitaBuena и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. tincemajmunce

    tincemajmunce Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    28.274
    Пол:
    Женски
    @DAngel специјално за тебе.

    IMG_20180413_144937.jpg

    Ставаме 500 мл вода да зоврие со 600 гр шеќер,откако ќе зоврие вариме уште 15-20 мин на тивко.Тргаме настрана и додаваме една ванила и малку ладна вода,мешаме и оставаме да се олади.

    250 мл вода,50 мл масло и прстофат сол ги ставаме да зовријат,па го додаваме брашното и мешаме додека се изедначи смесата.Оставаме да се олади.
    Откако ќе се олади додаваме 4 јајца едно по едно и месиме додека се добие мазно тесто.
    Тестото го ставаме во шприц и пржиме во поголема количина загреано масло.
    Пржените тулумби ги ставаме во оладениот шербет,па ги редиме во плех,и ги преливаме со преостанатиот шербет.
    Оставаме да се оладат и да впијат од шербетот.
    И Наздравје.
    IMG_20180413_145019.jpg
     
    На ванилала, muchacha_a, LollySky и 46 други им се допаѓа ова.
  14. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    На cresa-jagoda, boomsleng, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. tincemajmunce

    tincemajmunce Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    28.274
    Пол:
    Женски
    Ќе то пратам по карго :*
     
    На DAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mari*

    Mari* Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Пол:
    Женски
    Колку брашно немаш пишано.Лиги ми течат да знаеш :whew:
     
    На cresa-jagoda и tincemajmunce им се допаѓа ова.
  17. tincemajmunce

    tincemajmunce Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    28.274
    Пол:
    Женски
    Јас длабоко се извинувам околу 250-300 гр брашно.
    Мари за тебе мила преку ДХЛ праќам.(fingers)
     
    На cresa-jagoda, mariz и Mari* им се допаѓа ова.
  18. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.768
    Допаѓања:
    169.261
    Пол:
    Женски
    Кога видов темава се настрвив за мекици. :D Ќеф имав за со мармалад ама само солено сум имала.
    07A560F6-B535-4BCD-9732-20E0D3507414.jpg
    Едно јајце,
    Малку сол,
    Околу 250мл јогурт,
    Пециво,
    и брашно по потреба.


    Се мати прво јајцето со солта па се додава јогурт и после пециво со брашно. Брашно искрено не ни знам колку ми влезе, притурав дур се направи убаво меко тесто и релативно нелепливо.
    Се остава да поседат 10-15 минути па се пржат.
     
    На Mayyya, muchacha_a, eli25 и 33 други им се допаѓа ова.
  19. An-na

    An-na Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.647
    Допаѓања:
    35.353
    Пол:
    Женски
    Тестово е исто како за мекици.
    250мл млеко, 250мл вода, 1 стасан квасец, 1 пециво, 2 мали лажички сол. Се замесува со брашно меко тесто. Откако ќе стаса се расукува кора, се реди полнењето на одредено растојание ( во зависност од тоа колкави сакате да бидат) се преклопува и се сече (јас со чаша сечев)
    Се оставаат да стасаат и се пржат во не многу врело масло.

    20180415_095210.jpg
     
    На Mayyya, muchacha_a, eli25 и 40 други им се допаѓа ова.
  20. sia.bella

    sia.bella Популарен член

    Се зачлени на:
    29 мај 2014
    Пораки:
    985
    Допаѓања:
    17.166
    Пол:
    Женски
    1 чаша млеко
    1/2 чаша јогурт
    1 квасец
    1 пециво
    2 јајца
    1 лажица ракија
    1 лажица шекер
    прстофат сол
    по потреба брашно

    Од сите состојки се замесува многу меко тесто, потоа се остава да стои додека не нарасне.
    Откако ќе нарасне, се кинат од тестото топчиња и се развлекува да му се даде форма на мекица, па се пржат во загреано масло додека не добијат убава златна боја.

    Со домат и сирење ми се совршена комбинација, само што овој пат немав домат при рака, па и со домашен кечап не беше лошо :mm: :D IMG_20180414_132210.JPG
     
    На Mayyya, muchacha_a, eli25 и 36 други им се допаѓа ова.