Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
    Печено месено ако може :))
    тестото е 2 квасеца во топла вода со шеќер, брашно зејтин сол и 1 чаша павлака.
    питата е со праз. ролатот е со салама кашкавал.
    превкусно :)
    20181104_145048.jpg

    повеќе слики
    20181104_145103.jpg
    20181104_145128.jpg
     
    Mari*, duffi, Milobebence and 22 others like this.
  2. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    2,109
    Likes Received:
    34,599
    Gender:
    Female
    Кифли
    20181104_200156.jpg

    Рецепт:
    Потребни состојки:
    -1кг брашно
    -1 филџан зејтин
    -1 јајце
    -300гр. кисело млеко
    -150мл млака вода
    -1 квасец
    -1 лажица шеќер
    -1 лажица сол
    -1 маргарин

    Подготовка:
    Сите состојки се мешаат, освен маргаринот.
    Кога ќе се замеси се дели на 8 дела односно топчиња.
    Секое топче посебно се сука како кора. Се премачкуваат со топениот маргарин и се ставаат една врз друга.
    Само последната кора не се премачкува со маргарин.
    Потоа сето тоа се сука убаво,се прави голем круг.
    Тој круг се сече на 4 дела и потоа секок ден зависно по желба колкава големина сакате да бодат кифлите сечете на триаголници.
    Откако ќе се направи форма се ставаат во плех и се пставаат да отстокат 1-2 часа највеќе.
    Откако ќе стасаат се премачкуваат со јајце и сусам се става.
    Се печат на 200 C°.
    Откако ќе се испечат се попрскуваат малце со вода и се покриваат со мокра крпа за да бидат меки.

    received_1269935646482465.jpeg
     
  3. tace73

    tace73 Популарен член

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Messages:
    565
    Likes Received:
    1,396
    Gender:
    Female
    Ако прифаќате дури да излезе анкета, еве ја и мојата
    Мусака
    IMG_3916.JPG
    За 4 лица:
    - 800 гр мелено месо (најчесто мешано го земам)
    - 1 кромид
    - 1 морков
    - по желба може малку лук, пиперка...
    - 1 кг и 200/300 гр компири
    - 2 лажички сув зачин
    - 1 лажиче црвен пипер
    - малку доматно пире
    - бибер
    - ѓумбир
    Кромидот го сецкам ситно, малку го пропржувам/динстам. Го додавам ситно сецканиот морков и потоа веднаш месото. Малку го пропржувам, ги ставам зачините, налевам со малку вода и оставам малку да прокрчка. Во меѓувреме ја палам рерната на 250 и ги спремам компирите. Компирите ги сецкам и ги сецкам на крукчиња, пола одат долу, па месото и пола горе. Ја печам додека се испечат горните компири. Ние мусаката ја сакаме и јадеме вака, не прелевам ни со бешамел, ни со јајца. Наздравје!
     
    hermosa, Mari*, duffi and 15 others like this.
  4. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,861
    Likes Received:
    173,387
    Gender:
    Female
  5. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,861
    Likes Received:
    173,387
    Gender:
    Female
    @zhap4e да одбере нова тема:party: честитки(fingers)
     
    boomsleng, zhap4e and LiliBoz like this.
  6. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
    честитки жабо :*
     
    boomsleng and zhap4e like this.
  7. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,789
    Likes Received:
    323,755
    Ајде тема @zhap4e
    Да се активирам малку и јас:)
    Само немој, барски мушички во сос од јазик од ларви:D, дај нешто поедноставно
     
    boomsleng, dunika, LiliBoz and 3 others like this.
  8. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    :D Нема, Рефи :D Зелка ми се јаде уште од дента кога требаше да се готви за темава. Сармине уште повеќе ме настрвија.8-| Рецепти со/од зелка, бива?
    тенкју Лили:hug:
     
  9. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
    не е малце рано за зелка? 8-| имате стасана??
     
    boomsleng likes this.
  10. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    Немаме ни ставено :doh: ама ми се јаде бе:doh: Не мора стасана домашна :tmi: од камен да е, зелка нек е.:D
     
  11. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
    во срж денес . Само што зборевме за сарми на работа :worried: немам зелка ни ја ..
     
    boomsleng and zhap4e like this.
  12. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Joined:
    May 2, 2015
    Messages:
    5,207
    Likes Received:
    106,319
    Gender:
    Female
    Моментално јадам па ај да споделам и тука :)

    Витаминска салата
    20181108_190929.jpg

    сецкани зелка, морков, цвекло, зачинети со маслиново, малку сол и мнооогу лимон, + кисели краставички а да имав би додала и маслинчиња
     
    Mari*, Роберт 7, duffi and 28 others like this.
  13. Poppins

    Poppins Популарен член

    Joined:
    Sep 21, 2016
    Messages:
    2,708
    Likes Received:
    5,675
    Gender:
    Female
    Абе па има еден рецепт , денес ставаш за ден два готова е туршијата се јади , можи само зелка , можи зеленчук само исто е .. Ние веќе скоро месец дена си јадеме зелка:makeup:
     
    zhap4e likes this.
  14. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    попинс, смучкај некое зелче зза утре и дај рецепт и за кисело зелче иза тоа :)))
     
    Poppins likes this.
  15. Poppins

    Poppins Популарен член

    Joined:
    Sep 21, 2016
    Messages:
    2,708
    Likes Received:
    5,675
    Gender:
    Female
    О ноу , не ме бива за фини рецепти :tmi: Ако се важе салата зелка со црвен пипер и лукче:rofl::rofl:
    а за ова др до вечер ќе ми препратат рецептот , па ќе го пишам (fingers)
     
    Feminka22 and zhap4e like this.
  16. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    токму е :) дроби, сервирај и дај. ]:):mm:
     
    boomsleng and Poppins like this.
  17. Poppins

    Poppins Популарен член

    Joined:
    Sep 21, 2016
    Messages:
    2,708
    Likes Received:
    5,675
    Gender:
    Female
    еве ова , прајте к.зелка :mm:

    кој што си јаде ставајте плус , за ден два спремно за јадење
    За 5 кг зеленчук

    3.5л вода
    1л оцет
    250гр шеќер
    150гр сол
    1п бибер у зрна
    1 винобран
    1 конзерванс
    3/4 листа ловор
     
    boomsleng and zhap4e like this.
  18. tincemajmunce

    tincemajmunce Форумски идол

    Joined:
    Feb 8, 2014
    Messages:
    2,345
    Likes Received:
    28,356
    Gender:
    Female
    IMG_20181110_202736.jpg

    Подварок.

    Пола кисела зелка ја дробам на ситно.Ја ставам во тенџере со малку масло пропржувам кратко и ја оставам да,се вари 2 сати.
    Ваѓам ја ставам во тепсија,попарувам со врело масло и потпекувам 15-20 мин.
    Наздравје.

    IMG_20181110_202719.jpg
     
  19. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Joined:
    Mar 19, 2011
    Messages:
    11,211
    Likes Received:
    56,939
    Јас планирав утре зелка да правам, ко да сум знаела :D
    Ако не ме мрзи да направам, ќе сликам. Шиме да беше тука секељи гулаш ќе направеше... ;(
     
    boomsleng, zhap4e and LiliBoz like this.
  20. Mayyya

    Mayyya Популарен член

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    1,253
    Likes Received:
    6,027
    Gender:
    Female
    Откако ја видов сармата на @SofiMar_ не ми излегуваше од глава, а сарма ми е едно од омилените јадења па едвај дочекав денес да си направам.

    20181110_155729.jpg

    Сармата е со свежа зелка, мене така ми е многу повкусна. Зелката се става во посолена вода што врие да омекнат листовите. Се запржува една главица кромид и еден страк праз, се додава месото да се пропржи и на крај оризот. Се зачинува со сол, црн бибер и вегета. Се редат сармичките во тенџере (на дното се ставаат листови зелка, а врз сармите чинија :)), се полеваат со зовриена вода и се варат на тивко.
     
    Last edited: Nov 11, 2018