Солени палачинки Палачинките се правени со 2 јајца, 200g. брашно, 200ml млеко, 200ml кисела вода, прстофат сол и половина лажичка кари. Секоја од палачинките се премачкува со лажичка кајмак, на средина се става варено, сецкано пилешко (пилешкото е варено со зачини по вкус), сецкани, пржени свежи шампињони, сушени домати претходно омекнати во вода, рендан кашкавал. Се додава оригано и се врзува палачинката со перца од млад кромид. Се става во фурна 10 мин. колку да се растопи кашкавалот.
Тестото е од обично брашно,зејтин,вода.За да ги направам во различни бои,за зелените ставив сок од брокула и спанаќ,за розевите сок од вишна и за кафеавите какао. Кафеавите и розевите се благи,па пола се полнети со слатко од вишни,а пола со шлаг и банана. Зелените и белите се солени и полнети се со инстант пире од компир и златна мешавина.
@anel Убави замисли имаш, само многу блур ставаш на сликите и некако вештачки доаѓаат. Пробај малку помалку нареден пат или пробај со други ефекти. Мене сега засега шарениве погоре ми фаќаат око, ќе видиме... @LivingGlam И за @referentka би гласала да беа палачинки а не пирошки
Леле @anel ама се убави, а и тестото го правиш како што ме учеше татко ми ( правеше најубави на свет ). И на @alice се одлични. Јас знам за кого ќе гласам ! А вие ? ✌
Da ne ve imenuvam poedinecno,alal da vi e,vi simnuvam kapa...i jas sakam da sum kako vas ama nemam vreme za cckanje P.S.Da ne me razberete pogresno ama poveketo palacinki pogore mi se kako nekoja mandza...se znae be,palacinka so krem,so sekerce,so sirence Vo sekoj slucaj pretendirate za prestolot vo ovoj krug na igrava
@Bridget сликам со телефон и потемни ми ги вади, па се обидувам вистинската боја да ја доловам. Ти благодарам на сугестијата, ќе пробам нареден пат @Abrakadabra i @LivingGlam ви благодарам девојки
Jас да ви кажам дека палачинки на вода не се палачинки, туку питулици. Овие шарениве на @Аliсe преубаво изгледаат, ама... дисквалификација. Абе зш не можам да те тагирам? Сите што не ставивте рецепт - и за вас дисквалификација. Конкуренцијата се намалува.
Јас ќе ти шепнам, чекај само да почне кампањата. Уствари, почната е веќе, со деградација на останатите учесници уште пред да ставам мои.