Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од CrazyOne, 4 декември 2015.

  1. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.057
    Допаѓања:
    19.558
    Пол:
    Женски
    @koritsaki може да бира нова тема :)
     
    На koritsaki и zhap4e им се допаѓа ова.
  2. koritsaki

    koritsaki Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.380
    Допаѓања:
    105.508
    Пол:
    Женски
    Ви благодарам на сите :hug: :inlove: па нека биде.. крокети од компири :lol: како што гледам нема таква тема до сега
     
    На ludoto19, boomsleng, Poppins и 6 други им се допаѓа ова.
  3. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.178
    Допаѓања:
    56.670
    Пол:
    Женски
    Да ја активирам темава, две недели ве нема и ми недостига :)
     
    На boomsleng, ludoto19, Sexybaby86 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    Пол:
    Женски
    Еми ајде по едни крокети да направиме до крајот на неделава ако не :)
     
    На boomsleng и ludoto19 им се допаѓа ова.
  5. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.464
    Ај јас да ја сефтосам :) и активирам темава Fotor_152579531014952.jpg
    Крокети од компир
    Вариме 1кг компир
    Кога ќе се свари го пасираме со маргарин голема лажица, и зачини вегета бибер итн... :)
    Кога ќе се олади рендам кашкавал и шунка на ситното у смесата и додавам презла се дур смесата не стане нелеплива да може да се прават топчиња :)
    Правам топчиња валкам во јајце и презла и пржам :)
    Сербирам со тартар сос
    Ситно сецкани кисели краставички павлака канче и две лажиици мајонез сол и бибер :) се меша,му се тура и лажичка лимон и у фрижидер на ладење :)
    Едит: Пред да ги пржите топчињата нека поседат во замрзнувач саат време :)
    Да не се распаѓаат при пржење, оти можно е некад :)
     
    Последна измена: 26 јуни 2019
    На baby-star, didi1982, Dadusicka и 33 други им се допаѓа ова.
  6. tace73

    tace73 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    1.396
    Пол:
    Женски
    Многу убав рецептот!

    И да прашам, дали си пробала да ги печеш? Јас еднаш правев класични руски пирошки, исто со пире-компир во тестото, и наместо да ги пржам, ги испеков. Излегоа прилично добри. Финтата е и кај пирошките и кај плескавиците што ги правам, да се намачка или испрска малку масло одозгора додека се печат, за да не бидат премногу суви. Потоа искуството и го пренесов на другарка ми, од која ми беше рецептот, па проба и таа и беше многу задоволна што на жештиниве не седела над тенџере :)
     
    Последна измена од модератор: 28 јуни 2019
    На mal.ecka, boomsleng, ludoto19 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.464
    Ако мене ме прашуваш :) Не, не сум ги печела.
    Пржам во унапред загреано масло :)
    Немав сусам, инаку и тоа би турила во презлата :D Баш ќе го пробам и овој рецепт :)
     
    На boomsleng и tace73 им се допаѓа ова.
  8. tace73

    tace73 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    1.396
    Пол:
    Женски
    Па да, тебе те прашав, пошто немаше други коментари, ме мрзеше да кликам на „одговори“ :))
     
    На ludoto19 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.057
    Допаѓања:
    19.558
    Пол:
    Женски
    @ludoto19 може да бира тема. И цела недела за готвење :)
     
    На ludoto19, Dust и LivingGlam им се допаѓа ова.
  10. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.464
    Ова сама со себе си победила работата:rofl:
    Епа не ви ги знам темите :) дали имало ...ама нека биде десерт со шлаг пена значи било каков :) или сос за паста...:wasntme:искрено не знам што сте имале или немале до сега:$
     
    На Animali, Bozica1980, boomsleng и 5 други им се допаѓа ова.
  11. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.057
    Допаѓања:
    19.558
    Пол:
    Женски
    Сакате уште една недела со истава тема или @ludoto19 да каже друга тема?
     
  12. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Јас сум за друга :D
     
    На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.464
    Па ако немало..
    Рецепти со готови кори :)
    Благи солени секакви :) или давајте идеи
     
    На marchi-cool, boomsleng, tace73 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.057
    Допаѓања:
    19.558
    Пол:
    Женски
    Доста теми се поминати, може секако да се повтори некоја. Не е проблем
     
    На boomsleng му/ѝ се допаѓа ова.
  15. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Само оваа слика ми е. Од пред 3 дена.
    Бурек со месо.
    Филот го направив од мелено месо, печурки и многу кромид, лук, зачини.
    Една паковка турски кори.
    За премачкување на корите треба 200 мл газирана вода, 100 мл масло, околу 50 мл јогурт и пециво.

    B6E40320-E133-4E16-81E7-2BAE11DDD43C.jpeg
     
    На didi1982, Mari*, Val-Dim и 21 други им се допаѓа ова.
  16. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.867
    Допаѓања:
    123.005
    Гибаница
    Потребно
    1 шолја јогурт,1 шолја к.вода,2 мали лаж.пециво,сол,зејтин,500гр сирење или урда ,4 јајца
    Се прави смеса од ова
    Прво се редат одоздола две кори (пола да излегуваат надвор за да се покрие со нив) , потоа една по една кора се гужва во раце и се топи убаво во течноста, па се редат една до друга збиено, на крај се покрива со корите кои беа надвор и се премачкуваат со смеса од малку зејтин и к. вода
    IMG_3975.JPG IMG_3970.JPG
     
    Последна измена: 12 јули 2019
    На didi1982, Mari*, Troi и 30 други им се допаѓа ова.
  17. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.057
    Допаѓања:
    19.558
    Пол:
    Женски
  18. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.867
    Допаѓања:
    123.005
    Чекав да јаде малото па да го напишам :$
     
    На CrazyOne му/ѝ се допаѓа ова.
  19. dayla

    dayla Популарен член

    Се зачлени на:
    21 април 2017
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    5.606
    Пол:
    Женски
    IMG-f60df2402085fa01e76a5a7ce7486814-V.jpg IMG-1572a44e9cd1170462de28623571438d-V.jpg

    Интегрални ролнички со месо

    Рецептот ми е потполно импровизиран и од око: се пропржува мелено месо во маслиново со кромидче, многу буковец, зачини и лукче. Три готови интегрални кори, измеѓу мачкам со маслиново и кисела вода, најгорната убаво ја полнам со месо, и правам наједноставна ролничка. Краевите ги "лепам" со кисела вода. Се печат дваесетина минути на 180°. Последните 10 мин ги вадам, премачкувам со јајце и ставам сусам. :)
     
    На ines.h, didi1982, SexiLy и 26 други им се допаѓа ова.
  20. tace73

    tace73 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    1.396
    Пол:
    Женски
    А од каде наоѓаш интегрални кори?