Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. Bezimenka90

    Bezimenka90 Популарен член

    Joined:
    Jan 7, 2016
    Messages:
    2,840
    Likes Received:
    17,714
    Gender:
    Female
    Дали место 3 дена ќе се чекаат 3 години да воскресне темава со нов наслов? :D
     
  2. kanella

    kanella Популарен член

    Joined:
    May 11, 2015
    Messages:
    1,280
    Likes Received:
    10,195
    Gender:
    Female
    А зашто не се смени моредаторот на темава?
     
  3. RainBow

    RainBow Глобален модератор Staff Member

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    22,211
    Likes Received:
    67,685
    Gender:
    Female
    Се извинуваме.
    Ајде ако има интерес да заживее темава.
    Пиперки да биде новата или нешто друго?
     
  4. kanella

    kanella Популарен член

    Joined:
    May 11, 2015
    Messages:
    1,280
    Likes Received:
    10,195
    Gender:
    Female
    Па јас мисламндовочно време беше пиперки.... нека се одбере победник за пиперките и нека има нова тема.
     
    tace73 likes this.
  5. RainBow

    RainBow Глобален модератор Staff Member

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    22,211
    Likes Received:
    67,685
    Gender:
    Female
    Океј, нека предложи @Val-Dim нова тема, најмногу лајкови.
     
    Val-Dim and mal.ecka like this.
  6. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,798
    Likes Received:
    61,594
    Толку галама направив за да се смени насловот на темава ии... срам да ми е дури сега видов дека сум означена :)
    @RainBow новиот предизвик за феминките готвачки нека бидее... КРЕМАСТИ СЛАТКИ
    Темата е широка, благичко со многу крем - колачи, ролати, еклери, индијанки... и секако нејзиното височество торта :)

    Се надевам на активност каква што заслужува темава и секако на прекрасни и интересни рецепти :f:
     
    M.B., mal.ecka, Monella and 2 others like this.
  7. RainBow

    RainBow Глобален модератор Staff Member

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    22,211
    Likes Received:
    67,685
    Gender:
    Female
    Променет е насловот, темата е навистина интересна.:mm:
     
    mal.ecka and Val-Dim like this.
  8. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,798
    Likes Received:
    61,594
    Кремасти слатки... конечно се промени насловот на темата :)
    Поздрав @Dust :f:

    20210501_164353.jpg
    Еклери
    Тесто
    500 мл вода
    250 мл зејтин
    300 гр брашно
    6 јајца
    1 прашак за пециво
    Водата и зејтинот зовриваат, се додаваат брашното и прашакот за пециво и се убаво се воедначува. На оладеното тесто се додаваат со постојано мешање, едно по едно јајцата. Воедначеното тесто се става во шприц и на тава обложена со хартија за печење се прават облици по желба - долгнавести или округли. Се пече во претходно загреана рерна на 200°C 20 минути без отварање на рерната. Потоа рерната се намалува на 100°C и се пече додека еклерите не се целосно испечени од внатре.
    Крем
    1 л млеко
    10 лажици брашно
    18 лажици шеќер
    4 жолчки
    4 кесички ванилин шеќер
    Жолчките се матат со млекото и се додаваат помешани брашното и шеќерот. Се воедначува смесата и се вари на тивко со постојано мешање. Кога ке зоврие се додава ванилиниот шеќер.
    Глазура
    10 лажици млеко
    2 лажици какао
    4 лажици шеќер
    2 лажици зејтин
    Се помешуваат сите состојки и се вари до згуснување.
    Еклерите исечени на пола се филуваат со кремот. Одозгора се посипува глазурата... ии се ужива :)
    ПС Ова е оригинален рецепт за еклери. Кремот е со брашно, долго варење и подолго време на подготовка... затоа се толку вкусни ии многу брзо се празни чинијата.
    Предупредување... времето на подготовка е подолго од времето за консумација :)
    20210501_164935.jpg
     
    8765, boomsleng, didi1982 and 39 others like this.
  9. Monella

    Monella Форумски идол

    Joined:
    Apr 21, 2013
    Messages:
    2,086
    Likes Received:
    31,967
    Може еден кремаст чизкејк? :wasntme:
    Чисто да заживее темата, многу е вкусен :)
    IMG_20171211_170930.jpg
    80гр. брашно, 30гр.какао, 90гр.шеќер, 1мала лажица пециво, 2 јајца, 120гр.путер. Се меша со жица, се става во тавче бр.26 се пече на 180° 20-25мин.
    Фил:

    250гр.урда ( не солена)500гр.крем сирење, 160мл.слатка павлака, 120гр.шеќер, 3јајца се додаваат едно по едно, 1 ванила.
    Пак се пече, сега со филот, на 170° околу 45мин.
    Одозгора се полева со 200гр.кујнско чоколадо растопено во 170мл. топла слатка павлака, така чоколадото останува сочно и не се крши.
     
    Last edited: Oct 11, 2021
    8765, boomsleng, didi1982 and 37 others like this.
  10. M.B.

    M.B. Истакнат член

    Joined:
    May 18, 2018
    Messages:
    136
    Likes Received:
    197
    Gender:
    Female
    received_407436737048024~2.jpeg
    Тробојна крем торта ​
    Пандишпан:
    200 гр. темно чоколадо, 200 гр. путер, 250 гр. кафеав шеќер, 100 гр. брашно, 30 гр. какао, 60 мл. павлака, 3 јајца. Чоколадото и путерот се топат на тивок оган, а потоа постепено се додаваат останатите состојки по напишаниот редослед, се меша убаво и се пече во кружен калап 30 мин на 160 степени.
    Прв крем:
    150 гр. црно чоколадо, 1 јајце, 1/2 лажица желатин, 125 мл. хопла. Чоколадото се топи, се додава една жолчка и 1/2 лажица желатин растопен во една лажица врела вода и се меша убаво. Се додава претходно изматена белка и изматена хопла, се меша убаво, се става врз пандишпанот и се остава во фрижидер околу 20 минути.
    Втор крем:
    150 гр. млечно чоколадо, 1 јајце, 1/2 лажица желатин, 125 мл. хопла. Иста постапка како првиот крем.
    Трет крем:
    150 гр. бело чоколадо, 1 јајце, 1/2 лажица желатин, 125 мл. хопла. Иста постапка како првиот крем.
    Глазура по желба.

    Треба малку време да се направи, но нема да зажалите.
     
    boomsleng, theowndemon, Oneo and 22 others like this.
  11. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    20211016_220428.jpg Може ли трилече ^_^

    5 јајца
    5 лажици шеќер
    5 лажици брашно
    1 ванилин шеќер
    1 пециво
    Се делат жолчките од белките. Белките се матат во цврст снег со шеќерот и ванилата. Посебно се матат жолчките потоа се соединуваат со белките со нежно мешање со лажица и се додава брашното и пецивото. Се печи 20-25 мин на 180 степени. Кога ќе се испече се остава да се излади па се дупчи со чечкалица.
    Се меша 500 мл хопла со 300 мл млеко (ако ви е суво додајте уште 100-150мл млеко)
    Се полева пандишпанот и се мачка со карамел.
     
    boomsleng, theowndemon, Oneo and 28 others like this.
  12. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    @Val-Dim или @Monella кажувајте нова тема доста беше оваа, 3 недели поминаа ^_^
    Разлика сте 2 лајкови :D
     
  13. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,798
    Likes Received:
    61,594
    Да, доволни се три недели за една тема. Еве, јас ке предложам една тема, @Monella нека предложи друга, па изберете што Ви се готви :)
    Ии, да @RainBow да го смени насловот :)

    Предлог за следна тема за готвење... "Ручекот на баба" т.е се што Ви текнува од храната што ја правеа Вашите баби кога бевте дете - чорби, супи, пецива, пити, слатки... ммм, сите убавини од топлата и миризлива кујна на баба :)
     
  14. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    9,416
    Likes Received:
    126,980
    Да ја ставам чорбичката од пресна зелка:D
    Баш денес ја имам,баба ја обожаваше а ние превртувавме очи:$
    Сега ми е омилена,за среќа и маливе ја обожаваат.
     
    boomsleng, MissDior, orhideea and 3 others like this.
  15. mKdevojce

    mKdevojce Популарен член

    Joined:
    Dec 25, 2009
    Messages:
    2,210
    Likes Received:
    15,735
    20210704_123506.jpg
    Зелникот како на баба.
     
  16. kanella

    kanella Популарен член

    Joined:
    May 11, 2015
    Messages:
    1,280
    Likes Received:
    10,195
    Gender:
    Female
    "Јајца на вода"

    На масло запржив брашно и црвен пипер и додадов вода. Зачинив со сол, вегета, црн бибер, скршив три јајца и ги ставив да се печат во претходно загреана рерна.

    received_255425022279668.jpeg
     
    boomsleng, Ivan4e04, Monella and 21 others like this.
  17. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    9,416
    Likes Received:
    126,980
    Бравос,баба ми често го правеше ова.
    Само не во рерна.
     
    boomsleng, Val-Dim and kanella like this.
  18. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,798
    Likes Received:
    61,594
    Како дете бев многу пребирлива за храната што ја јадев. Самиот податок дека наместо леб јадев пандишпан, говори многу за моето не сакам ова, не ми давај тоа... мајка ми навистина се измачувала со мене :)
    Ноо... кога ке отидевме на гости кај баба ми, ретко, неколку пати во годината, ми се побудуваше некој апетит и се ми беше преслатко.И ден денес ги паметам араванијата со јаболка, бакарданот со домашно козјо сирење, тавата ориз со пилешко, топлиот леб и сите прекрасни пити што баба вешто ги правеше со сукалото :)

    ПИТА СО СПАНАЌ
    20210912_130526.jpg
    Се меси средно меко тесто од брашно, квасец, сол и вода. Се дели на 11 еднакви парчиња. Седум парчиња се расукуваат и се редат едно врз друго премачкани со масло помеѓу. Последното парче не се премачкува, се попрскува со брашно и со сукало се развлекува кора поголема од тавата за печење, краевите треба да "висат". Од две топчиња се расукува кора колку дното на тавата и врз нив се става филот - спанаќ со сирење, испржена кисела зелка, испржен праз со чварки... Од последните две топчиња се расугува кора која малку набрана се става врз филот и сето тоа се завиткува со корите што " висат" од тавата. Стасува и се пече во загреана рерна.
    20210912_120407.jpg
    20210912_130140.jpg
     
    orhideea, boomsleng, Love 83 and 28 others like this.
  19. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,798
    Likes Received:
    61,594
    Ајјј.. пак сме заглавиле со една тема три недели :^)
    Мислев дека "Ручекот на баба" дава поширока можност за готвење ... ноо сепак само три рецепти :)

    @mKdevojce има најмногу гласови, ноо не запазила едно правило на темава.... Македонско девојче напиши ни го рецептот за зелникот на баба ти и потоа дај нова тема :)
    Иии... девојки активирајте се малку повеќе во Фемина готвач :)

    Редактирам... @Dust помагај, три месеци се трудам да ја активираме темава, ноо слабо ми иде :)
     
    Last edited: Nov 21, 2021
    boomsleng, kanella and mal.ecka like this.
  20. mKdevojce

    mKdevojce Популарен член

    Joined:
    Dec 25, 2009
    Messages:
    2,210
    Likes Received:
    15,735
    20211123_095021.jpg
    Еве го и рецептот. Предлог тема: Десерт со јаболка и цимет. :sun:
     
    Last edited: Nov 23, 2021