Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

1. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Еве зошто не сум можела да спијам јас...|(]:)
    Κолачите се мое дело, слиκава е специјално за фемина инстагρам пρавена!:!:
    Ρецепти за сите:o
    Имам бомбици со κоκос ( κоκос, бисκвити, шеќеρ во пρав, ρум, млеκо ), бајадеρи ( путеρ, млеκо, оρеви, шеќеρ, бисκвити, чоκоладо, чоκоладна глазуρа), зρна κафе од бајадеρа смесата со плус малκу κафе, κоцκи и топчиња со иста смеса κо за бајадеρа само место оρев има лешници и чоκоладна глазуρа од бело чоκоладо со пρехρамбена боја, тρиаголници со сусам и лоκум, баунти κолачи (κоκос, шеќеρ, путеρ, слатκа павлаκа, чоκоладо), κасато κолачи, она ρозовото за деκоρација е лоκум смеса со пρехρамбена боја, стапчиња со пиρтоκал ( путеρ, шеќеρ, оρев, бисκвити, поρтоκал цеден, глазуρа) ...
    Мислам за сите напишав:whew:

2. Ketchup

Ketchup

Честитки @anel! :hug:
    Јaс пo вaкви кoлaчи ич не сум. Не декa не ги јaдaм, негo не знaм дa ги нaпрaвaм. Зaтoa oвaa неделa сaмo ќе си ѕиркaм oд стрaнa и ќе нaвивaм. :P

Abrakadabra, anel, Val-Dim and 5 others like this.
  3. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Кокосови (здрави :!:) бомбици 12991838_10154057479029906_191855878_o.jpg

Оригиналниот рецепт:

Состојци:
    100 гр. путер
    30 гр суво грозје
    35 гр. бадем
    100 гр. кокосово брашно
    15 гр. какао во прав
    20 мл. кокосово масло
    20 мл. прокувано кафе

Припрема:

Бадеми и грозје треба да се ситно насецкани. Путер да е на собна температура, а кафе изладено (може и нескафе).
    Сите состојки се промешуваат, али еден мал дел од кокос се остава за да се наросат бомбици.
    Со лажица се зема од смесата, со влажни дланки се обликува топче, се ваља во кокосово брашно.
    Излегува до 30 топки (бомбици). Можат да се спремат во замрзнувач и директно да се јадат бидејќи и веднаш извадени од замрзнувачот не се тврди, пошто не содржат вода. Много вкусни и заситуваат (y)

Додаток од мене: Јас додадов повеќе суво грозје и ставив две лажички кафеав шеќер. Користев нескафе.
    Може да се додадат и сецкани урми, за поблаг вкус.
    Многу елегантни колачиња :)
    Не ги ставив во хартиени калапчиња за подобро да се гледаат.

4. Eli23

Eli23 Форумски идол

Грчки колачи или желади, кој како сака.

13035487_10209020992946074_1631870933_o.jpg

Тесто: 3 јајца, 3 мали филџани масло, 3 лажици мед, 3 филџани шеќер, 1 пециво и 1 лажичка сода бикарбона. Брашно ставам по потреба за да биде тестото посуво, т.е. потврдо. По правило се обликуваат во форма на прст, ама за да си ги скратам маките расукувам и сечам со форми.
    Се печат на подмачкан плех.
    Додека се топли се мачкаат и спојуваат со мармалад. Најубаво ги сврзува домашен од сливи, ама без крупни парчиња.

Фил: 20 лажици млеко, 4 лажици шеќер, 2 лажици масло, 4 лажици какао и малку маргарин. Се мрцнуваат до пола, а потоа се валкаат во кокос.

Највкусни за јадење се откако ќе отстојат малку, да омекнат.

За рецепт за чоколадото ќе ги прашаме Кандит. :rofl::rofl::rofl:

5. mareane

mareane Форумски идол

Сникерс( посен)
    IMG_20160415_224230.jpg
    300гр.мелени бисквити,300гр.мелени кикиритки,1матен маргарин со 250 гр.шеќер во прав се замесува ,ако е суво се додава малку шербет за да се замеси.Се плеска во помало плехче.Се мачка со мед,се редат половинки кикиритки и се полева со 2 топени чоколади.Кикиритките се од тие непечени и несолени без лушпа и сама ги печам.

6. referentka

referentka Moderator Staff Member

Posni kolaci so zitarki.
    Recept:
    9 lazici med
    250gr margarin
    250 gr orevi
    250 gr seker
    150 gr kakao
    300 gr zitarki po moznost topcinja
    Se se mesa i se oblikuvaat kako elki (jas vo cedalka vo dupceto gi pravam).
    Se dekoriraat so belo cokolado i susam.
    image-e83220dcb8df64f48bf605503e143871ccd88b6f74ccfb9fb158b898c2886123-V.jpg
    Najubavi se ako otstojat eden den.

7. Mekuska

Mekuska Популарен член

ова се ситни колачи правени за роденден на синко, а сликани денес специјално за оваа тема
    п.с ми останаа од роденденот, и секогаш си чувам благо во фрижидер
    20160416_153419.jpg 20160416_153311.jpg
    обланди
    фил за обландите, една тегла мармалад од смокви и се растопува 1 чоколада и се ставаат 300 гр мелени бисквити и малку мелени ораси ако е ретка смесата се додава уште малку бисквити, и се филуваат обландите, се сечат како сакате, јас ги имам сечено како правоаголници, да ми пасуваат со бајадерите
    бајадера
    350 гр шекер и 100 мл вода на оган кога шекерот ке се растопи се додава пола маргарин и една чоколада, истата постапка се прави и во др тенџере само таму не се става чоколада само маргарин, и после во едната смеса се става 5оо гр мелени бисквити, во другата 250 гр мелени бисквити и ораси мелени, се става во плекче се плеска прво црна па бела смеса па накрај глазура од едно растопено чоколадо и малку маргарин
    пралине
    во сад се става 50 мл вода и шекер 250 гр се топи се додава пола маргарин и три чоколадаи се трга од оган и се додаваат 10 сечкани крем бананки и 200 гр мелени бисквити, и по желба малку ораси, се полнат силиконските калапчиња, а за белите пралине, истиот начин, истата смеса, само се топат две бели чоколади и се мачкаат калапите се става во ладилник малку да се стегне чоколадото и се полнат од половина со црната смеса
    свекрвино око
    во сад се става 50 мл вода и 300 гр шекер, се додава чоколада и пола маргарин се топи смесата и се трга на страна се додаваат 400 гр мелени бисквити и 200 гр мелени ореви, се прават топчиња.
    во сад со млака вода се ставаат сувите смокви да се опуштат, се полнат со една јатка орев, и после секое топче од смесата се расплескува се става од смоквата полна со орев и се затвара топчето, се валкаат во мелени ореви, после кога ке се замрзнат малку се сечат на половини, а ако се големи учте на пола,,,

Last edited: Apr 17, 2016
  8. Dgirlll

Dgirlll Популарен член

Гледам повеќето имате постирано визитарски ситни колачи, не се баш визитарски моите па се надевам нема да бидам дисквалификувана, поздрав до членот што ми даде еден глас минатата недела, сепак има надеж дека ќе бидам победник некогаш или не :D:^)

Рецепт: 150гр. маргарин 1 жолчка 1 ванилин шеќер 50 гр. шеќер и брашно требаше околу 150 гр. ама влезе повеќе, ќе осетите во месењето, се соединуваат сите состојки со рака, и се остава во фрижидер тестото за да се здрви маргарино малце за да можи кора да се исучи, и потоа се вадат форми, се притиснува во средина и му се става мармалад потоа се премачкуваат одоколу со белката и му се става шеќер (мене овај шеќер не ми е купен од тука, незнам дали има кај нас ваков и како би се викал :^) ) и се печат во загреана рерна на 200 степени, CAM02187.jpg

9. Аliсe

Аliсe Популарен член

image.jpg Во составот има брашно,кокос,шеќер во прав,маргарин,прашок за пециво,ванилин шеќер,прехрамбена боја и млеко од соја.

10. vitamina

vitamina Форумски идол

Дефенитивно најдобра конкуренција ..а верувам и слатки се (fingers)

Lady Phoenix, Ketchup and Аliсe like this.
  11. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Алоооо, кај се колачите?

Ketchup, anel, Dgirlll and 1 other person like this.
  12. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Во меов.:x

13. CrazyOne

CrazyOne Модератор Staff Member

@RainBow да стави анкета :$
    @zhap4e е скржава сама си ги изела колачите :)

Ketchup and zhap4e like this.
  14. Winter Lady

Winter Lady Популарен член

Последен воз фаќам, овие мислам дека ги немам во инстаграмот. Ако печат нека се отстрани сликата :D
    CAM00288-1.jpg CAM00326-1-1.jpg
    CAM00288-1.jpg

15. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Уууу... Овде од сите видови има :clap:!!! Мислам дека не мора рецепти... Познати ми се сите овие колаченца :tmi:... Ем ситни, ем многу вкусни!!!
    Во „архива - храна“ сликЧе од ситни колачи имам само едно и тоа во Инстаграм сум го постирала (facepalm). Да знаев за натпреваров ке го чував :D... Од ситни колачи во последно време само интегрални правам, ама тие ми се надвор од конкуренција... За мене „ситни колачи“ се слатки задоволства, прави калориски бомби... Колаченца убави и на лик и на вкус!!!

Esmeralda-MD, Ketchup, JuLleE and 5 others like this.
  16. Winter Lady

Winter Lady Популарен член

Ставете ми микрофон на уста, ќе ги кажам сите под ред, вака ако почнам да пишувам до 2 часот ќе ги :oпишувам :lol:
    Слатки се да, да незнаеш од кое попрво да пробаш :D

Esmeralda-MD, zhap4e, Ketchup and 3 others like this.
  17. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Анкетата е поставена, агитирањето може да почне.:wasntme:
    Јас си гласав за Скај Батерфлај, гласајте и вие!:D

kjukli, zhap4e, galapce and 11 others like this.
  18. MilaP

MilaP Форумски идол

Jas za Alice najprimamlivo mi izgledaat nejzinite a sigurno se i mnogu vkusni.

kjukli, zhap4e, Ketchup and 2 others like this.
  19. referentka

referentka Moderator Staff Member

Jas glasav za mene:P

Aprilililiii.

Mojot glas odi kaj Bubale:inlove:

♡BuBaLe♡, zhap4e, anel and 3 others like this.
  20. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Јас за @Eli23 . Уште на првиот поглед ме освои начинот на декорација и сервирање. Како некој безвременска класика, баш мини колачи заедно комбинирано со пијалокот. (y)
    На второ место ми се на @Dgirlll, превкусно изгледаат и ме потсеќаат на топлиот дом.
    :d::drunk:

Eli23, kjukli, zhap4e and 4 others like this.