Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CrazyOne, Dec 4, 2015.

  1. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    21,274
    Ајде нека бидат чоколадни колачиња :).
    Домаќинкиве знам дека ми се вредни и или имаат веќе сликнато нешто, или пак ќе направат нешто во наредниве денови 8).Знам дека сега ќе спремате за Нова година, па ќе е баш интересно.
    Со душа ве чекам....
     
  2. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,270
    Likes Received:
    57,128
    Gender:
    Female
    Може да кажам што мислам? :$ Ми се допаѓаше како беше поставена претходната тема - ориз. Па имаше место за различни рецепти и беше поинтересно. Видовме тави, сарми, ориз како гарнир, ориз со сос... многу варијации. И чоколадото ја дава таа слобода и затоа ми се допаѓа.

    Ете ти сега, чоколадни колачиња, а баш се спремав торта да направам. ;(
    Се зезам, ми се допаѓа во секој случај, ама мислам дека нема да има толку многу постови вака.
     
  3. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    2,107
    Likes Received:
    34,598
    Gender:
    Female
    Не знам ова дали ќе се важи,архивска ми е, ама главната состојка е чоколадото во овие колачи, со плус некој додаток :D
    Патем честитки @Serafima :)
    12002075_10205174880507402_8731943475860806579_n.jpg

    ете заборавив рецепт, ти благодарам @LivingGlam на потсетување, со еден памет..богами :D
    рецептот го правев според ова видео, само што зголемив доза :)
     
    Last edited: Dec 23, 2015
    sparklie, crazylady, Salome and 32 others like this.
  4. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    СЕ СОГЛАСУВАМ СО ТЕБЕ ЗА ТОРТАТА.Кој ке прави сега и колачиња, се откажувам, ако немам во архива нешто. :(
    Ако можеше да правиме какви пици сакаме, и ориз во различни варијации, и со чоколадата, ама ајде како сакате.
     
  5. Ketchup

    Ketchup

    Joined:
    Dec 23, 2014
    Messages:
    6,796
    Likes Received:
    46,427
    Честитки @Serafima. Oд мене aрхивскa. Чoкoлaдните Велигденски Мaфини.
    PicsArt_12-23-08.50.38.jpg
    @LivingGlam сaмo штo сaкaв дa едитирaм. Мaфиниве се сo гoтoвa смесa нa Dr. Oetker(чoкoлaдo, брaшнo, прaшoк зa пецивo, шеќер), смесaтa се стaвa вo сaд и се дoдaвaaт две јaјцa и 250ml мaслo, сетo oвa се мешa дoдекa сoстoјките не се сoединaт. Се стaвa дa се пече и зa 20-25 мин се гoтoви, зaвиси oд рернaтa. Декa ги прaвев зa Велигден, oдoзгoрa стaвив чoкoлaдни бoнбoни вo фoрмa нa јaјце, плaнирaв дa стaвaм и зеленo кoкoсoвo брaшнo врз нив кaкo декoрaцијa, нo не нaјдoв вo тaa бoјa.
     
    Last edited: Dec 23, 2015
    crazylady, Salome, crimson and 22 others like this.
  6. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    21,274
    Да бидам искрена @LivingGlam и мене ми беше тоа намерата. Тема од поширок спектар. Ама нека одлучи сепак @RainBow. Ако е до мене го делам истото мислење, општа тема, само чоколадо :).
     
    Annath, Abrakadabra, galapce and 8 others like this.
  7. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    2,107
    Likes Received:
    34,598
    Gender:
    Female
    Искрено мене повеќе ми се допаѓа темата да е од поширок спектар, затоа што ќе се вклучат повеќе членови со различни слики и ќе биде интересно :)
    Се извинувам на офф :) :$
     
    Lady Phoenix, Serafima and Ketchup like this.
  8. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,270
    Likes Received:
    57,128
    Gender:
    Female
    @IronLady се важи ако ставиш рецепт. :wasntme:
    @Ketchup исто и ти.

    Ајде @RainBow нека одлучи па да не полниме веќе офтопици.
     
    Lady Phoenix, Ketchup and IronLady like this.
  9. Ane-Goki1

    Ane-Goki1 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2013
    Messages:
    2,307
    Likes Received:
    29,033
    12241603_1638762733052259_1548173515901235645_n.jpg
    Ништо посебно не влегува во смесава ептен се лесни
    200грама лешници
    200грама црно чоколадо за готвење
    100 грама путер
    малку морска сол
    малку зејтин
    За декорација:
    лешници по потреба
    1.Лешниците се ставаат во блендер и се мелат убаво,потоа се додава путерот и се меле додека не се добие мека смеса
    2.Чоколада се става на пареа да се стопи со малку зејтин.
    3.Се земаат книжни корпи.модли или како во мојот случај калапи и дното се полни со растопената црна чоколада, и се ставаат во фрижидер за чоколадото да се стврдне
    4.Откако ке се стврдне се става на секое колаче по една лажица од путерот од лешници и над путерот малку морска сол за поинтензивен вкус
    6.И на крај се дополнува со растопеното чоколадо и се декорира по желба со лешници
    7.Така наполнетите колачиња се ставаат да се стврднат и после 10мин се готови за сервирање
     
    Last edited: Dec 23, 2015
  10. RainBow

    RainBow Глобален модератор Staff Member

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    22,249
    Likes Received:
    67,791
    Gender:
    Female
    Океј, ајде да не се одолжува работата нека биде само чоколадо. :)
     
  11. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,270
    Likes Received:
    57,128
    Gender:
    Female
    :clap: И рецепти да пишувате! :!:
     
  12. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Joined:
    Aug 5, 2010
    Messages:
    5,531
    Likes Received:
    34,907
    Ох почнува слаткиот пекол! :D
     
  13. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,151
    Likes Received:
    221,725
    Gender:
    Female
    Да ја сефтосам темава со слика која лично мене ме исполнува, а тоа е бањање во чоколадна лава може или не? :?:
    Ако не одговара за оваа тема слободно избришете.

    (Ветувам дека за кратко време ќе сум многу поактивна во ова катче)
    downloadfile-1.jpeg

    10 чоколади се топат во 100мл млеко на пареа, се лади. Настрана се матат 10 жолчки со 100гр шеќер во прав, се трга настрана. Се мати еден маргарин и во него се додаваат претходните состојки.
    Улала.
     
  14. Lady Phoenix

    Lady Phoenix Форумски идол

    Joined:
    May 10, 2015
    Messages:
    2,033
    Likes Received:
    58,312
    Gender:
    Female
    Ајде и од мене нешто чоколадно. :mm:

    [​IMG]

    Потребно за филови:

    600 ml слатка павлака
    100 g растопено бело чоколадо
    100 g растопено млечно чоколадо
    150 g растопено чоколадо за готвење

    Слатката павлака ја матите, а потоа ја делите на 3 еднакви дела. Во секој дел ставате различно чоколадо и така добивате три смеси.

    Потребно за основа:

    ~1 шоља дробени бисквити (јас обично ставам од тие непосните и си ставам од око)
    3 лажички путер (може и маргарин, ама со путер мислам дека подобро ќе се зацврсти)
    Може и некоја капка млеко, за да може да се расплеска убаво, а да не пука ако е многу суво, ама и гледајте да не го направите многу меко, па да ви се кашави. Отприлика, малку посуво отколку за бомбици (може да се импровизира со додавање на јатки и путер за соединување).

    Прво ја мешате основава, да не речам, ја месите. Ја ставате на дното од некој калап во кој ќе ја правите тортата. (Ама калапот обложете го со проѕирна фолија, за да може без проблем после да ја извадите тортава на чинија и да си ја сечете.) Потоа го ставате најтемниот слој, врз него млечниот, а најгоре - белиот. Одозгора може рендано чоколадо.
     
    ines.h, iloveyou29, sparklie and 58 others like this.
  15. t-sweet

    t-sweet Популарен член

    Joined:
    Apr 25, 2012
    Messages:
    580
    Likes Received:
    6,155
    Gender:
    Female
  16. galapce

    galapce Форумски идол

    Joined:
    Nov 4, 2014
    Messages:
    4,318
    Likes Received:
    106,805
    Gender:
    Female
    Oj oj Oj oj Oj...
    Serafima,za inat da ni ucestvuvas i vo ovaa,deka probaa da ja promenat temata.
    Ako ne,jas ke kradam od tvojata arhiva niz instagram.:D

    Koga sum veke off.Predlaga site temi so hrana sto se so fotogravii,da se stavat vo poseben podforum,narecen Apetitka.:rofl:
     
    kala21, Serafima, Mama25 and 12 others like this.
  17. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Staff Member

    Joined:
    Nov 1, 2010
    Messages:
    2,097
    Likes Received:
    19,949
    Gender:
    Female
    Или подфорум Do not open after 10 pm :)
     
    galapce, Serafima, Bozica1980 and 4 others like this.
  18. s1a1n1d1r1a1

    s1a1n1d1r1a1 Популарен член

    Joined:
    Oct 10, 2010
    Messages:
    1,685
    Likes Received:
    14,362
    Gender:
    Female
    Тортата ја правев неодамна за на брат ми роденденот (ја има и во фемина инстаграм) ама чим може со архивски супер е. Моја е битно, после колоквиумска ќе правам благи на велико!
    2410201511328.jpg

    Рецептот е мешан од повеќе торти.
    За пандишпанот:
    -3 белки се бијат со 6 лажици шеќер. Од како ќе се избијат убаво се додаваат жолчките.
    -Е сега од јутуб гледав и една чаша масло и млеко мешано вика. Јас турив мали филџанчиња едно млеко и едно масло.
    -6 лажици брашно.
    -2л. какао
    -пециво.
    ----------------------------
    За филот:
    -110 грама стопен путер (маргарин)
    -80грама какао
    -350 грама шеќер во прав (ама дојде многу блага значи можи помалце)
    -75мл. млеко
    -ванила
    -малце сол
    Бидејќи мене ми испадна малце течен филот ставив и мелени ореви. А може и лебни трошки или бисквити.
     
    sparklie, crazylady, kala21 and 32 others like this.
  19. AnaKarenina

    AnaKarenina Форумски идол

    Joined:
    Oct 6, 2011
    Messages:
    5,801
    Likes Received:
    55,008
    Gender:
    Female
    Кога ќе се спомнат зимски десерти, одма помислувам на комбинација од чоколадо и портокал :mm:
    [​IMG]
    Не е којзнае колку лична, ама е мнооогу вкусна! И јака! Од едно вакво парче ќе ви се слоши :lol:

    Состојки

    Пандишпан:
    4 јајца
    120 гр шеќер
    200 гр чоколада за готвење
    150 гр путер
    125 гр брашно
    10 гр прашак за пециво

    Крем:
    300 мл млеко
    200 мл свежо исцеден сок од портокали
    200 гр шеќер
    40 гр нишесте
    40 гр брашно
    2 јајца
    изрендана кора од еден портокал
    100 мл слатка павлака

    За прскање на пандишпанот:
    150 мл вода
    50 гр шеќер
    исцеден сок од еден портокал
    2 мл екстракт од рум

    Чоколадна глазура:
    100 гр чоколада за готвење
    30 мл слатка павлака
    50 гр путер

    Најпрво подгответе го кремот:
    Во сад ставете ги јајцата, брашното, нишестото, шеќерот, сокот и кората од портокал и со миксер малку изматете ги да се изедначат. Млекото ставете го да зоврие и потоа додајте ја смесата. На тивок оган мешајте додека се згусти како пудинг. Тргнете го на страна, покријте го и оставете го целосно да олади. Изматете ја слатката павлака, додајте го оладениот пудинг и изматете ги да се изедначат.

    Подготовка на пандишпанот:
    Путерот и чоколадата ставете ги на пареа да се стопат. Оставете ги да оладат.
    Белките и жолчките одделете ги.
    Жолчките изматете ги со шеќерот да станат кремасти. Додајте ги чоколадата и путерот. Изматете ги да се изедначат. Додајте го брашното измешано со пецивото и измешајте го со голема лажица. Со чисти мешалки изматете ги белките со прстофат сол и додајте ги во смесата. Со лажица измешајте ги да се изедначат.
    Смесата истурете ја во намачкан со путер и набрашнет калап (26) и ставете ја да се пече во загреана рерна на 180 степени околу 30 мин.
    Печениот пандишпан оставете го да олади.

    Подготовка на преливот:
    Водата и шеќерот ставете ги да зовријат. Тргнете ги од огнот, оставете ги малку да оладат и додајте го сокот од портокал и екстрактот од рум.

    Пандишпанот исечете го хоризонтално на половина.
    На подлога за торта ставете ја едната половина од пандишпанот и попрскајте ја со половина од преливот. Ставете го целиот крем и порамнете го. Ставете ја и другата половина од пандишпан и порскајте го со преостанатиот прелив.

    Подготовка на глазурата:
    Чоколадата, путерот и слатката павлака ставете ги на пареа да се стопат и прелијте ја целата торта. Оставете ја да се стегне.
     
    sparklie, kala21, Salome and 30 others like this.
  20. Peppermint

    Peppermint Популарен член

    Joined:
    Jan 17, 2011
    Messages:
    868
    Likes Received:
    13,217
    Gender:
    Female
    И од мене архивска - Чоколаден лава колач
    IMGP0038.JPG

    Рецептот е прилагоден од BBC Good Food, а дадените состојки се за 5-6 калапи. Јас секогаш подготвувам дупла доза од подолу наведената и ми излегуваат 12 колачи.
    Прво се подготвуваат калапите. Јас ги користам оние алуминиумски калапи за една употреба (од Џамбо). Се растопува 20 грама путер и со кист убаво се премачкува внатрешноста на калапите и се оставаат во фрижидер да се стегнат. Оваа постапка се повторува уште еднаш, по што внатрешноста се поросува со какао во прав, а вишокот се тресе. Јас ги чувам калапите вака подготвени во фрижидер, се до полнењето.

    За смесата се топи на пареа 100 грама чоколадо за готвење (колку поквалитетно со повисок процент какао, толку подобро) и 100 грама несолен путер. Растопената смеса се остава десетина минути да се олади. За тоа време се матат 2 цели јајца и 2 жолчки со 100 г шеќер, смесата да стане светла и пенеста. На ова се додава 100 г просеано брашно и лесно се меша (не со миксер). На крај се додава смесата од растопено чоколадо и путер и повторно се меша (најдобро со шпатула). Со подготвената смеса се полнат калапите, но не сосема до врв.
    Вака подготвените калапи треба да отседат во фрижидер најмалку 30 минути, а најмногу до утредента. Значи најблагодарно кај овој десерт е што е одличен за гости. Го спремате наутро, вечер пред служење го печете.
    Е, печењето е наделикатниот дел. Рерната треба да е загреана на 180 степени. Јас ги печам 12 минути, но тоа зависи многу од рерната. Затоа најдобро испечете прво само едно калапче, па ќе видите за ориентација колку печење е доволно. Во рецептот стои од 10-12 минути, а визуелно показател е кога на врвот ќе се направи коричка, а колачот ќе почне да се одделува од калапот. По печењето се оставаат да мируваат 1-2 минути, а потоа се превртуваат на тањир. Се служат со сладолед, или малку матена шлаг-пена, овошен сируп итн.
     
    sparklie, crazylady, kala21 and 40 others like this.